Nov 10, 2009

sensaoil!

eskiusmi! eskiusmi!
(dgn lompatan berukuran 8 skala richter utk menarik perhatian)

apa beza olive oil dgn extra virgin olive oil (evoo)?

adakah perkataan virgin disitu dijangka menghasilkan kualiti rasa & komposisi yang berlainan dalam masakan?

dan brand apa paling bagos?

plis advise!

tengs!

p/s : baidewei. sensasi tak tajuk di atas?

______________________

Hadis Nabi Muhammad s.a.w

"Minumlah minyak zaitun dan berminyaklah dengannya kerana sungguhnya ia adalah daripada pokok yang diberkati"

Terjemahan Sunan At-Tirmidzi.

Saintifik.
  • Lemak tepu yang rendah (kurang 18%).
  • Lemak mono tak tepu yang tinggi (70%) berfungsi menurunkan kolesterol. Memperbanyakan penghasilan cecair hempedu (cair). Mengurangkan risiko pembentukan batu hempedu
  • Lemak poly tak tepu yang rendah (12%) berfungsi mengelakkan pengumpalan darah dan enapan lemak dalam salur darah tanpa menurunkan HDL kolesterol (baik).
  • Mengandungai vitamin E semulajadi berfungsi sebagai anti-penuaan/anti-oksida
  • Mengandungai polyphenol semulajadi berfungsi sebagai anti-penuaan/anti-oksida, meminimumkan kesan pengoksidaan lemak
  • Dikategorikan sebagai anti-pembengkakan/radang

45 comments:

Ms.Lilies said...

ada kemungkinan jugak kot....extra virgin lagik tu...

~M i z a ~ said...

haha! sy kat sni guna gak olive oil.. tp xprnh plak terpikir perbezaan dara tu..lol

Mrs Kamil said...

Extra virgin oilve oil lagi mahal tapi rasa lebih refined. Selalunya org guna dalam salad atau makan dengan roti. Boleh jugak guna for saute-ing. Kononnya extra virgin olie oil is the oil from the first perahan... bukan perahan banyak2 kali ... Macam ibu santan lah gamaknya....

Normal olive oil boleh digunakan untuk goreng-menggoreng. My hubby pernah tergoreng telur guna olive oil.. sedap bukan main.

Extra virgin kalau guna atas high heat boleh hilang rasa... So I was told lah... I do not know this for sure...

Yunus Badawi said...

lepas ko pakai minyak tu utk masak dah tak virgin lagi hehehe

moon said...

Jah,

Cik moon beli brand yang paling murah!!

Lifesaver said...

extra virgin mengembalikan dara????????? hehe

afiq said...

extra virgin tuh..x selap ai...perahan pertame...iskkk** agak kontroversi di situ..**
tajuk anda berjaya mmbuat saye memecut memasuki belog anda! tahniah tijah!

Kak Ezza@makcik Blogger said...

Akak agree ngan Mrs Kamil tu....Jah ko nak buat apa ngan olive oil ni...nak pakai minyak rambut ker

hantumakan said...

aku pun stuju ngan mrs kamil, the first press is the virgin one, hehe

IBU KUMBANG said...

ade tertengok OPRAH katanya, salah satu perbezaannya ialah yang virgin tu untuk makan begitu saje seperti buat salad ke... yang olive oil biasa tu boleh dibuat untuk memasak!

IBU KUMBANG said...
This comment has been removed by the author.
muna said...

kak jah..ado cito panjang lebar eh kek wikipedia..nih sey paste link eh, tingga click yo laie

http://en.wikipedia.org/wiki/Olive_oil

kalo extra virgin ni biaso buek salad yo, kato eh kok paneh atas api ilang khasiat2 eh.

boli yo yang mughah2. carik yg dalam botol golap2 kalo beli extra virgin tu sobab eh kalo kono cahayo matahari pon ilang khasiat gak.

KAKTINY said...

tajuk ko tu tak penah tak sensasi Jah oii... mmg extra virgin idea lah.. (buleh??) kehkehkeh...

mamarempit said...

ni utk masak ape ni Jah...ke nk prepair tuk Jumaat akan dtg...ngeeeee

Iron Butterfly said...

texture dier lain sikit kan... extra virgin is better, i use to cook olio spaghetti ;)

chai n tea said...

utk diet amatlah sesuai kak

gunalah extra virgin olive oil nk masuk dlm salad sbg pengganti thousand island yg lazat itu sbg dressingnya

nak masak spaghetti? guna olive oil je la..extra virgin mahal ooo

~Kak AZZ~ said...

fuyoooo.....sampai minyak masak pun org nak cari yg virgin.....

kok makan selalu mesti anjal balik semulo kulit2 ni gak ehh....hikhik...

org laki buleh ke makan minyak ni Jah...takut lopeh tu jadi lain yo....auuuwwww.......haha...

AdiHana said...

kak, try baca entry nih http://bilikini.blogspot.com/2009/05/zaiton-part-2.html

ztzett said...

...tak aware perbezaan....

....hentam saje...janji olive oil...

ade resipi baru ke?

zarazaznan said...

kaaaaaaaaaaaaaaak,
dua2 ok, ada kelebihan msing-msing..dpends pd resepi...tpi jgn letak ron95 oil iya udah yek kak..
kuikuikui...

Tijah said...

lilies
cam best jer nama tu kan???


miza
kat sana misti evoo murah kan?


mrs kamil
owh thx alot for the info. sgt berguna nih. haruslah beli 2-2 sekali kan? 1 utk masak, 1 utk dressing.


yb
ye la bang. kata dah di masak kannn???


moon
beli brand ape?


lifesaver
kalau bolehh ai pun nak try juer. hahha


afiq
aku tawuuuu. mmg sengaja mencetuskan kontroversi tu


k.ezza
nak masak la kak. kekonon nak start menjaga kesehatan nih. ehehheh


dalia
1st press ehhh? ok. ai take note tuu...


ik
beli 2-2 kan? err...aku dah beli tadi. lepas aku post n3 nih


muna
laa...yo ko? dah teboli lak dlm kaco corah ha. tp xpo la 500ml yo. dah abes sok akak boli yg boto golap tu lak


tiny
ko penah beli tak tajuk tu? hehehhee.


mama
nak buek dressing salad yo. huhuhu

Tijah said...

ironbutterfly
nama dia jer pun dah cam best bunyi eh kan?


chai
yer. kekonon utk diet sihat lah nih. tp kalu buat goreng ayam mau nanges t kan? huhuhu


kakazz
biaso la kak. kok buek salad boh minyak kelapo dah cam kerisik lak bau eh kang. mano sodap. hahha


adihana
mekasih dikkk. sangat nolejebel nihhhh...


zt
err...nak try resepi moroccon tu. mende nama dia tah...yg humus humus tu. hahahah


zara
tu nak memunuh diri namanyer. hhihihi

jo said...

cis...tertipu...
tengok tajuk entri dah cukup sensasi dah...

tasikmerah said...

extra virgin tu anak dara je bulih guna. ko tak payah jah!

hahahaha...

:P



.

JMR said...

extra virgin tu cam antipenuaan kot..huhuhu

tentangseseorang said...

extra virgin yang first layer dari buah zaitun. yang takde extra adalah yang sisa2 dari buah zaitun

Hidemichi said...

huh, kalu ruangan sensaoil kene la dgn jiwa aku!hahaha.

Tijah said...

jo
hahahaha. misti penah order secara online nihh...


tm
mana ko tau aku x virgin lagik? hahaha


jmr
antipenuaan? ok. aku pegi beli lagi 3 botol


ady
mmm...kalau lah ada perahan pertama ikan sepat kan?


hide
hahhaaha. nati aku suh carlos buat blog

julietchun said...

berdiri bulu roma tgk tajuk n3,kekekee. guna minyak kelapa dara saja :D

ashley said...

Jah,
akak memang rajin menggunakan olive oil esp dalam salad dan dalam spaghetti..
good for your skin.
extra virgin lebih mahal tapi rasa lebih fine gituu..
kalau masukkan buah zaitun dalam masakan lagi bagus..
tapi rasanya pahit pahit le sikit.

ztzett said...

moroccon la pulak kannn...

ok ko terai...

nanti aku follow kat blog ko je...

nanti ko taruk sini kan resipinya?

Nizam.Ariff said...

Extra virgin olive oil kalau dah kena api/panas dah jadi tak virgin lagi... itu je yang aku tau.

Ozzie said...

tijah,

extra virgin oil memang lagi power. dia tawar sikit banding ngan yang biasa, sebab 1st press. brand yang so far mcm best (tapi mahal sket) is bertolli. mak pakai kat dapur, and as mekap. sapu kat badan (campur scrub aesop) pastu biar 10 menet. kulit lembut. sapu kat kulit kepala pun bagus. yang paling power, buat lip balm.

iina said...

alah jah.. bab2 virgin dan extra nie ko kan expert.. lagik mau tanya.. wakakakah

Lazyf... said...

Extra virgin oil neh konsep dier lebey kurang mcm susu kolostrum la...
Errr....akak paham x apo yg se koba'an nih???

~M i z a ~ said...

evoo??? tb2 plak dri smbg minyak tukaq jdik smbg evoo.. haha!
byk kak tijah... kat uni pun brlmbak bdk2 uni pkai..if akak kat sni, mmg cuci mta abis r... then kita bleh geng skali..sy ngorat org pnya keta evoo.then akak rembat kunci,kita bwk lari keta dia...muaahahahaha

~M i z a ~ said...

lupa nk jwb soalan akak..murah rasanya..keta kat sni suma murah2.. aud20000 dah dpt keta yg canggih manggih.. mercedes pun mmpu dimiliki..haha!

Zyma Saad said...

Salam Tijah Seksis....

Aku suka oil-oil cenggini. Menggedik aku dgn oil-oil cenggini.
Licin je......berjalan lancar siang malam.
Kahkahkahkah........

:)

lupekanje said...

bnyk pekdah eh kan jah...
yg last tu acik baca cam 'anti pembangkang' yo.

xiiinam said...

ckLah pakai brand 'caesar'.
Setiap pagi sebelum gosok gigi ckLah ambil sesudu, kumur selama 30 saat....dan buang.

Seorang teman berbangsa Cina yang ajar amalan ni....dan banyak kebaikannya untuk kesihatan seorang 'wanita'. Sungguh!!! Nak cerita? Datang rumah ckLah...

AZANI said...

minyak zaitun....patutlah chef rajin hambur zaitun macam tabur pasir dalam salad....tengok food channel

kak wos said...

ko sajes la kat kak chocoshkosh jual produk nih kat blog bestwomenstuff!!
pasti laris!!!

HappyIrfa said...

x tau le kak..sbb x penah beli/guna.

mgkin yg virgin tu lagi bagus kot

farish H said...

extravirgin ktnya hahaa

Tijah said...

juliet
minyak kelapa dara tu sedap kah?


k.ash
patut akak awet mudo mkn tu yo kojo. hehehee


zt
yer. nak cr kacang kuda dlm tin tapi kat kedai biasa xde l plak kena cr kat hypermarket.leceh tul..last2 aku beli baked bean buat scamble egg jer cam bfast kat DS dulu


nizam
oo..dier kena mkn centu jer ek???


ozzie
wah.patut kulit u gebbew gittew inikah rasiernya? ok. mak beli bertolli lepas nih


iina
hahaha. tu kes lain kakkk.


lazyf
ok. paham tu...dio cam susu awal lombu la konsep eh kan??


miza
rp la agak eh evo kat sana ek? misti murah. ko beli la sambar 1 bawak blk dik. sok bleh bawak akak jln2 nilai 3. biaso la dik, org sini cekik darah makan tax. heheheh


zyma
licin?? tang mano tu? hahah


acik
hahahaa. misti acik undi pembangkang nihhh....


cklah
uik. kumur2 jer kak? apo khasiat dier kak? citer laaa...email plissss. hehehe


azani
kannn? tadi tengok tv selamba jer tumis pki byk minyak. ye la. kat tempat diorang murah kan


wos
prodak yg mana wos? olive oil ke sensasoil? hiks


irfa
ehh..org ngandung pun elok amalkna aku dengar tu. sesudu sehari.


rizz
sewam kannn??