Jan 22, 2010

mari bina ayat

tajuk...

The Experiment!

Oh dear! What happened to Mr. Scientist?

instruction kata...
1. look at the pictures
2. which picture comes next? write 2, 3 & 4
3. tell a story

ok son...lets try!

cem pun cuba sedaya upaya...
(sila abaikan grammar ittew...)

1. mr. scientist want to do experiment
2. he put the chemical into a beaker, stir-stir-stir and shake-shake-shake
3. suddenly the chemical pops-up
4. mr. scientist get burned and the shirt got dirty

tak...

tidak habis disitu sahaja...

ada sambungannya lagi...

yang buat akak rasa cam nak nanges guling2 depan tivi.

bila dengan konfidennya dia sambung cerita...

"AND FINALLY...THE SCIENTIST LIVED HAPPILY EVER AFTER..."

amacam cikgu?

bleh tak ending ala2 snow white & 7 dwarf walaupun setelah berlakunya letupan di makmal???

61 comments:

chai n tea said...

hahahhahahaa

adakah cem peminat disney classic?

ayat yg last tu yg hebat tuh
"lived happily ever after"

hanie said...

owh kakak tijah ku..i mish yuuuu... [bunyik sgt gay kan]

iyo la kak...dh la prof. tu terbako..kene la kasik ending hepi2 sket..

hahaha..

tasekM said...

den suko ending tu tij. ha ha.



.

afiq said...

sememangnyer cem mempunyai imajinasi yang sangt tinggi! angkel so praut of yu!
dah besa sok.. jdik cam jems kemewun k... hiks

Jen Dowh said...

stir3 dan shake3 tu dah cukup cute ...pastu ada sentuhan fairytale sbg penutup ..

tak hairan kalau cem bakal blogger terkenal nanti :D

adibah said...

aku setuju ending gitu Jah.. wat ever happen.. we should live happily ever after.. in this world.. and the world hereafter..


ni yang semakin teruja nak buat cem jadik adik ipar nih... ekekeke



*sekian tazkirah Jummat..


*hiks..!

tujuhhariseminggu said...

ha3... ni penangan tegk citer barbie banyak sgt nih... :p

Daun Bidara said...

berapa banyak buku cite cem dah baca ni sampai melekat ayat tu

hatim a.r said...

tidak dpt disangkal..anak akak optimistik orangnye.ini memang yb-material

~0~ said...

erk...

catz said...

hahahhaha...
nak guling2 aku ketawa.ni chem mesti suka baca buku snow white, cinderella etc eh....terpengaruh sungguh..
ke ke ke..
takpelah...lepas tarbakor mungkin saintis tuh insap,berenti keje, beli rumah kat pulau and live happily ever after..ke ke ke..
wahh..chem sungguh berimaginasi.
maknanya bagus lah pemikiran chem ni..otak berkembang dgn pesat. memandang jauh ke hadapan.
syabas chem!

A.I said...

bagus! lain dari yg lain. 3 stars for u dear.. ;P

||alis|| said...

AHAHAHAHA!

ni mesti kes ko salu bacakan dia bedtime story kat dia nih kak... hahaha!

Mak Ton said...

muekkekekek...

kelakar lah....

kalo seh musti gelak guling2 gak..

~Kak AZZ~ said...

hakhakhak.......

al-lavendari said...

kocik-kocik lagi dah pandai kopipes !

Yunus Badawi said...

nasiblah CEM ni lelaki, kalau pompuan aku booking buat menantu hehehe

Desert Rose said...

KAHKAHKAH I loike your son..sok besaq bleh tulis novel cam Ahadiat Akashah, kan maknyer minat gediks maksima kat Ahadiat tu wakakakaka

jyss said...

hahha too much of bedtime stories nih. anggaplah yg scientist tuh mati syahid. sbb dia dlm usaha utk membantu manusia sejagat hahah

mamarempit said...

huu....jeles tol den ngn anak ekau....

Lifesaver said...

aduiiiiiiiiiiii!!aku gelak sorang2 dalam opis ni kak...lawak btoi~

Yunus Badawi said...

Ko ada kat Shah Alam ke arini? aku nak ke sana tghari ni.

Hezesuze said...

hahaha lawak2..

SUMBANGAN ANDA AMAT DIPERLUKAN
layari http://hezesuze.blogspot.com

war2kan ler kt kenkawan...

Dayah said...

Salam Kak Tij,

Cem bijak la budak ni!!
Buat Dayah gelak guling2 teman kak jem.. kekekeke...

Next story apa pulak cem?

ztzett said...

hahaahahaa!! guling guling guling..
tumpang bangga..bleh?

bukan pe, last jumpa cem, dia refused to speak....sekali speak...buat lawak k!... (mmg sah anak Tijah yang pendiam dan pemalu ituw!)

kucingorengemok said...

arab ke ni, kanan ke kiri?

ibusinga said...

kihkihkih...
anak sapaaaa lah tuuu!!!!
the scientist lived happily ever after sebab dapat duit insurans sebab lab terbakar...

Tijah said...

chai
yer dik. playhouse disney adalah tayangan wajib tonton di rumah. arghhhh...


hanie
gay ke lessy? wakakaka. aimishyutu. dgn brotben yg kejam ni akak blm mampu nak bloghop secara meksimem lagi nih


tm
den pun suko. tapi masih rasa cam nak nanges nihh


afiq
hehehhee. jems kemewun ker...abg jem sinar fm??


jen
agak2 kalu cem tulis skrip bleh box office tak ek?


dib
yer...kak dib kedengarannya begitu optimis sekali. nanti cem register fb yer


tujuhhariseminggu
ok. nati mak nak suh dier beralih ke star wars plak lepas nih


daun
hehehee. fairytales tu jer ada 7 bijik dlm 1 set. amacam?


hatim
misti ahhh. ala2..setiap yg terjadi ada hikmahnyer kannn???


~0~
alak...tercokik tulang ko dik? hehe


catz
yer...konsepnya adalah...pasrah dengan qada' dan qadar nok

Tijah said...

ai
3 jer ke anti? kasik la 5 tewosss...


alis
takde nok. dier jenis suka tido depan tv. lagi senang...online bedtime story


makton
sey pun sompek la guling2 tapi kojap yo. kono boto kan balik ayat eh tu. takot sok dio buek laie


kak azz
aiyooo. dah lamo tak poie umah akak ni. kojap2 kang sey datang yo


allavendari
kehkehkehhh. saya pun tak sangka ending dia centu bang


yb
nak buat anak angkat pun bleh gak bang. hehehhe


desertrose
ehhh. aku rasa cam penah nampak ko kat sbn aritu. ko parking depan baker's cottage, kedai buku sinaran tu kah?? mazda hitam? er...ahadiat? mak minat dulu2 jer masa jaman jahiliah. wakakkak


jyss
hehehehe. ko sungguh bersangka baik orgnyer. mak terharu nih


mama
dio tak by ckp...tapi sekali ckp mmg cam kelakar


lifesaver
jgn sampai terberanak sudehhh. hikhih


yb
tak bang. niari aku kat sbn. 5hb kot aku g s.alam


heze
sumbangan apa tu? jap lagi aku pi tengok yer...

l.i.f.e said...

hahaha
nengok cenel2 katun cam tu lah, slalu mak2 jadi mangsa keaadan :))

bukan nama sebenar said...

terbaek la cem!! bleh jadik penulis nanti...hahaha

Otak Delusi Pelita said...

Cem seorang yang romantis!wow!hhiihihihhiih

Tijah said...

dayah
kak jem mana plak nih? abg jem akak tawu ler. hkhikhki


zt
guling2 sambil pakai baju pink??? ohhh! sungguh tak senonoh tu taw. wakakakaaa...


kog
takk. dia saja suh susun balik kekdahnyer tu.


ibusinga
anak gajahhh. ehh. anak kak jah. wakakaka. dapat insurans ekkk? misti sengaja meletupkan diri tu..


life
sbb tu mak2 salu kena tengok katun sekali. supaya setiap pertanyaan kita bleh jawab. contoh...ben10


bns
abes, nama sebenarnya apa yer?? hehhee


odp
romantis takpe...jgn menggeletis. hahhaha

::narita:: said...

ayat last..."live happily ever after" tu mmg ayat snow white kan...
hehhe...

yeap org ade no akak..
nt org text akak k..... :)

julietchun said...

cem, seorang budak lelaki yg berperikemanusiaan,itu pendapat aku,hehehe.

shija said...

wakakakakkakaka....sebaik bos ado dopan nie haa..kono mak tahan golak.sah klakar tau ngko ni hayekkk!!ish!tetibe windu kat anak ngko nie nok!

Yunus Badawi said...

buat menantu lah baru best budak cem ni sbb dia anak tunggal hehehe

Yunus Badawi said...

5hb tu bolehlah kita dating. Lama tak jumpa ko ngeh3x

Erna said...

tijah..tengok la pula..anak sapo...anak mami..mesti la pandai..jangan guling2 jah..

Mak Su said...

mcm cerita shrek :)

JMR said...

hahahaha...

kalo skolah2 luh, kalo citer seram, biasa end up ngn 'rupa2nya aku bermimpi..'..............hehehe

JMR said...

hahahaha...

kalo skolah2 luh, kalo citer seram, biasa end up ngn 'rupa2nya aku bermimpi..'..............hehehe

iina said...

oklah tuh.. happy ending gak tuh walaupun lepas kena letupan.. bagus pe

Ayda said...

creative anak ko jah! campur2 genre...

Zyma Da` Catwoman said...

Salam Tijah.....

Bernas sungguh kepala otak si Cem tu......
Syabas mere betey!!!

;) Boleh buat menantu nihhhh....

Import+Export said...

Wallawei...anak bijak cenggini kna rembat sbijik keta kt showroom aku, ngeh3 ada link ke dgn posting sisi nih?

slm terjah utk cari patplonam org pelanggan, jomput3...

joegrimjow said...

hahaha
xley blah lawak
budak2 katakan

The Mindtripper said...

aku rasa cem ni banyak terpengaruh dengan ending citer industan la kak tih...hehe..mesti happy ending even whatever-whatever heppen :P

ps: sejak bila english ada guna kata gandaan? stir-stir-stir..huhu..

Cik Puan Huda said...

kahkahkah..
welkam back..kak jah
xpe2..cem positip tu..
bak kata pepatah..
susah-susah dolu, sonang komudian..

and he live happily ever after

Lazyf... said...

Kak Tijah...
Im speechless....hahahahaha

TweetyPeak said...

salam Tijah, lamo tul den tak jongah sini. den hari tu belek entry yg lamo, really make my day la dirty harry ckp. buat hati den ni ceria kembali. hehe org kato chicken soup of the day. tq tijah. moga tambah murah rezeki ekau tijah. lawak entry ni.. hehe :-)

hurly-burly-promulgate said...

salam kenalan akak...

heheheh...gerek seh anak akak!

Tijah said...

narita
okes. nati txt la ok. ai tungguuuu...


juliet
pendapatan ko plak mcm mana? hehehe


cija
iyo tekau. osah kuek eh politik skrg ni. kono maghah kang dan dan sakit porut. lapar kato eh. konon2 nampak na cam omak eh tak kasik makan padahal dah gomok dah skrg. belanjo yo 2 hengget sehari


yb
5hb tu aku ada trng kat damansara intan bang. full day. hehehe


k.erna
tuuu dehhh. kok nak guling2 seleso sket eteh katey kak kan...


maksu
saintis tu kan? sian dier sampai meletup...tapi ending tetap hepi


jmr
hahaha. tu blm cikgu suh buat saya sebuah basikal lagi,...


iina
dia cam ala2 redhaaaa jer kannn?

Tijah said...

ayda
tu masok kelas kesusasteraan konfem kena halau sok tu...


zyma
eyyy...apada tiba2 ketwomen skrg...


importexport
keta? yg 0 d/payment ada? hkhik


joe
imajinasi tanpa batasan tu...


mindtripper
adaa...kata ganda ganti plural tu...


huda
yo la. welkambek seminggu sekali pun takpe ekk?


lazyf
ai em sepicles too...


tweetypeak
tak...tak...ai lebih suka mushroom soup. err. apo den merepek ni...murah rezeki? aminnn...:D


hurly
yer. salam kenal juer dikk... :D

shija said...

"padahal dah gomok dah skrg."...gomok ko deh skang nok????wahhhh!!!achoue ginduuuu nak gigit pipi budak gomokkkkk niekkkk!!!towwwwongggggg!!!!

Tijah said...

cija
yo tekau. tadi pagi dio yg ngaku ariff gemuk kateh. kol 6 pagi koko kranch + susu, otw pi sekolah kunyah la donut, sampai sekolah capai nugget kek kantin, kol 10 kang makan lak kotiaw + karipap, lunch nasi ayam, mlm ado supper lak laie. amacam tu...

♥ dak pink said...

adesss. terkeluo gelak jantan den.
tengkiu la cem sbb menceriakan hari akak ko yg tengah senak kaplo ni.

hahaha.

**xsesia visit kak tijah arini.

AdiHana said...

cem, ada ciri2 pencinta yg setia nih~ *pengsan laa kak tijah ku..

Tijah said...

dak pink
haa?? akak kah??? kehkehkehh. bukan makcik kerr...


adihana
itu yg takot tu. jgn sok pompan keliling pinggang dah

♥ dak pink said...

kak tijah oi:
slagi tak kawen, ai totap akak k.

dak kawen nnt baru bole cem panggey ai macik. ark ark ark.

PUTUBAMBU said...

wakakaka..!!
kelakar giler ah cem ni...