Apr 9, 2010

sukerrr nihhh!!!

tanya sket.
korang suka tak kalu mak metua nak datang?

kiter kann...
kiter suuuuukaaaaaaa sangat.
sebab apa tauuu...

"bang! bilik tengah takde kipas. nanti mak ayah panas..."
"ok! jom pegi thye hin..."

sampai thye hin (kodai letrik)...

"bang! piok letrik pun dah rosak aaa..."
"ambik la. alang2 biar besar sket..."

kiter pun kepit la rice kuker 1.8l tu...
on the way ke cashier...
"eh bang! cam bekenan plak chopper nih!"
"nak ke? tokei, bungkus ni sekali..."
wah! cam order nasik pattaya kan?

makkkkkk!!!

datang la selalu pliisssss???
i'm begging you!!!
(sambil list down barang apa nak beli lagik...)

49 comments:

h a n i e said...

patut la sukeeeeeeee bebeno...buleh nambah koleksi rupenye..

hahahah...:P

dude said...

nape tak mintak tukar rumah banglo yang ada kipas di bilik tengah...;)

hatim a.r said...

elok mintak renovate umah je kak.alang2 menyeluk saku bak kata orang

kakngah said...

awat hang tak mintak rantai ems besaq jah ooii..
menghelit chek....

AkU said...

ala akak..mintak je emas berkati-kati..umah baru..elaun kasi up..gara2 mak mertua nak datang..

kopek la husband akak tuh..aduyai~~
pompuan zaman skang..hahaha..

zeozir said...

akak, I loike that, best2 leh wat camtu gak nnt bila dah berlaki....thanks ar kak, you're my Idol!

kakpah said...

Jah, paneh2 cam skang ni pakai kipeh pun tak jalan. Apasal tak mintak ekon yo. Longkap satu rumah.

Ms.Lilies said...

Wuuuuuu aku nak kena prektis tektik ko ni nok hahaha

Ayda said...

super pantas
super bijak ko jah..

A.I said...

nape bila datin biah dtg umah aku, tak dpt pon benda2 tu..hhrrmmm

melovesfood said...

fuhhh, hebat! tak cukup lagi tu, org tua tak nampak sgt, apa kata tukau tv HD..ahaksss

al-lavendari said...

kenapa tak cakap:

" rumah kita ni kecik lah bang. ada sebuah rumah kat ateh bukit Lavender Heights tu cantik sangat lah bang ..."

ztzett said...

hahaha!!!

bila ajak gi bday maeysya je, dan dan kejap tu terus update blog mak mertua nak datang....

hehe :P.....

Tijah said...

hanie
hehhehe. ini la antara tips rumahtangga bahagierrrr...


dude
woooo. tu kalu mintak next time takleh mintak benda lain la plak kan


hatim
saku abg carl ko mmg dah hampir kopak pun akak kerjakan. hahaha


k.ngah
aku tak minat brg kemas nyahh. tapi kalu dia insist nak bg emas...aku nak mintak jongkong terus


aku
hhhehee. biaso la dik. sapa lagi yg patut kikis harta suami kalu tak bini sindrik kannn???


zeozir
adikku...duitmu duitku jua konsepnya. tapi duitku adalah duitku semata2. ingat tu yerrr??? ni akak ajar nih..

~Kak AZZ~ said...

laki berduit, boleh la main cokau yoo apo yg ado kek kodai tu..

Kok dapek laki yg ciput yoo duit ehh.. apo nak dicokau an... huhuhu...

mertuo dtg ni, ko cuti la masok dapo yoo Jah... haha..

Tijah said...

k.pah
takpo kak. kang lotak ekon kang main lari2 tido tompek lain lak deh. wakakaka


mimi
yer prektisss nokkk. prektis mek perfek kannn?? hahahah (jom kita list down lepas ni nak mintak apo laie)


ayda
huiii. bukan salu dapat peluang centu kakkk. harus dimanfaatkannn sepenuhnya.


ai
wakakkaakaa. datin biah ko dok dekat nokk. mana aciii. ni tips ni valid utk yg dok jauh2 je. hahha


melovesfood
a'ahh la kannn? teruja terus lupa. takpe...kang leh kautim ngan mak metua.


al
haahaha. umah sapo tu banggg? takpe...nanti sy prektis. hak tu kena susun ayat baekkk sket...


zt
mmg nak datang beb. aku dah bagitau mary pun aritu lagi. derhaka la plak kan mak dtg lagi mau jimbaran umah org. hahaha

tasekM said...

aku lagi keji tij. piyok segala mak nenek benda sumer mak mer yg belikan. hehehe...



.

Tijah said...

k.azz
ala kak. bondo yg dicokau bukan ribu2 pun. murah yo hago patut org kato kan. cuti? mano leh. tem ni la nak tunjuk teral. wakakak

Tijah said...

tm
perghhh! ni yg aku jeles nihhh. tapi xpe. sazah byk piok. nati aku nak mintak brg 3-4 ketol

♥ dak pink said...

menantu mithali akak ni. =p

*jarang nau ada menantu yg suka cam akak ni kalo mak mentua nak datang

Yunus Badawi said...

Kalau nak best lagi ko suruhlah emak mertua ko duduk dgn korang hehehe

mamarempit said...

hahahah...gelak besau aku....

den ni mak mentuo sepelaung yo dokek ek....tp ape aje barang dlm umah ni...sume adalah suggestion beliau......hehehe....I ♥ MIL...heheh

MrMiEZ said...

itulah owag pompuan..

mengambik kesempatan atas kelemahan kaum lelaki..

pandai cheq memanipulasi hus-band cheq nooo...

pake serbuk per kak jah...

gitau ler, sebab sok nie leh miey amalkan pendinding bila lepas kawen nanti..

kuangkuang

Tijah said...

dakpink
tu cam perli je tu dik. kahkahkahhh


yb
wa xde halll bang. wa sama mak wa mmg kamcengg. baring2 tengok tv sesama tuuu..


mama
kannn? kok nak apo2 hint2 kek MIL. pehtu dio saun la anak eh kan?

Tijah said...

miey
hahaha. kalu bini x amek kesempatan kang ppuan lain plak potong jln kan? vahayerr tu...pendinding? xdo dik..

J@J@ / Bini The Rock said...

perghhhh!!!

"Menantu suker mak mentua dtg..
entah2 anak nya dok berdoa siang malam..jgn la mak dtg selalu..kopak duit haku..."

keh keh kehhh!!
xD

Tijah said...

jaja
wakakakaa. jgn la ckp kuat2..kang kalos dengar.

~Kak AZZ~ said...

hahaha... untung2 kok sodap ekau masak, dapek la ekau sobungkal omeh motuo ko tu Jahh... kakakakaka...

abeh la ko kuarkan semuo kepakaran ko kan Jahh... hehe..

||alis|| said...

end up ko masak apa kak untuk jamuan? :)

KAKTINY said...

ya betui betui betui..

aku pon selalu guna tektik 'menyelit' camtuh.. kahkahkahkah...

bukan setakat mak mertua datang umah aku pow camtuh.. kalau balik kampung dia, aku pow time nk beli kain/baju/kasut.. kehkehkeh....

scholl, bonia, hush puppies.. tak dak hal.. janji bagi mak dia pilih dulu.. tiba kat cashier, tup tup ada extra (aku punya la tuh) yg dh terjojol atas kaunter.. kahkahkah...

(oppsss... pandang kiri kanan, ada tak ipar duai aku y g masuk sini??.. kehkehkeh)

kucingorengemok said...

pressure cooker, jah, pressure cooker! lembuuut je daging mak mentua ko nak makan nanti ;)

mak mentua eden dah takdo, cemano?

DrSinga said...

kihkihkih....
keji ko Jah...
:P

Lazyf... said...

riang la ko kan kak peh dapek pokakeh tu sumo...hahahaha

Daun Bidara said...

taktik bagus ni jah

Yunus Badawi said...

caya lah jah. Emak Adam pun mcm tu. Emak aku duduk dgn kita org sejak ayah aku takde. Ramai org ingat itu emak isteri aku sbb mereka ngam hehehe

Tijah said...

k.azz
uishhh. ai tak materalistik kak (alaa...jgn la bincang psal omeh kek sini. fb jom. hahah)


alis
ontah la dik. lom tepikir lak laie. hahaha


tiny
tang kasut tu aku blm try lak lagi. bagus. bagus. aku akan buat nanti. baju raya lom beli lagi nih. hahaha


kog
wuishh. best la konyer suggestion ni. ok. aku masok dlm list skrg jugek


dr
mane adderrrr...hahahahaha


lazyf
musti laaa. lamo mintak tu aritu baru dapek. nak boli pakai duit sindri sayang. wakakaka...


daun
cobaklah. sangat berkesannn...


yb
bosa pahala dapat jaga org tua tu bang. salute aku kat org umah ko bang

kak Erna said...

amboi jah,..ambik kesompatan boto nampak..tak pe...tak pe..mak mertua nak datang...

Tijah said...

k.erna
wiii. list ado panjang laie ni kak. hahahah

ztzett said...

hehe...jangan! jangan! jangan derhaka... tau beb, saje je tu.

ingat nak bagi "barang" ni. patut bagi tuari masa lepak kopitiam depan stesen ketapi tuari. Tapi ko taula akupun menggelabah ayam temtu. 1st time drive sensorang kat Seremban katanya. BTW takdela best macam rice kuker 1.8l ataupun chopper jenama kenwood, tp dah niat nak bagi nih.....aku ni kalau dah berniat ni, kalau tak tercapai niat tu, boleh tak tido malam beb... (wahaha! apo gak eh "barang" tu yo?) hehe :p

Tijah said...

zt
ko ni saja suka buat aku neves kannn? hahaha. ada ianya sekeping kad jemputan? haaa. cam penting je bnyinya tu

Huda Ramlee said...

lenkali omak eh datang, mintak tuka sport rim 17" ngn tayar 205..selesa sket ngn jenjalan tayar lebar huhuhu....

Tijah said...

huda
omak datang syarat eh mintak gejet dapo. hehehe. next adalah pressure cooker. hahaha

ztzett said...

Tij...

haha!! I LLLIKE your maklumbalas...amiiiinnnnn.... :)

Eliza said...

tepuk2. ko mmg bijak eh. Jah, pompuan kena pandai bodek ibu mortuo. Tu teknik nak mengikis duit laki secara halus dan bersopan.

pasni ko mintak avang carl keta mecedes, senang nak bawak mak gi ke pasor, katanya.

Tijah said...

zt
betul ke wehhh??


eliza
hehehe. beli mesedis kak? kang disuruhnya sy bayar bulan2 sindri caner? hahahah

PUTUBAMBU said...

wakakaka..!! sambil menyelam minum air rupanya...

ztzett said...

sila pengsan...





















hehe..mana ada!

tula, org ajak gi bday maeysya tanak......

sweet thots said...

bertuah ko jah. bagusnya kalo laki den camtu ...

Tijah said...

putu
bila lagi kannnn? hahahah


zt
bukan tanak. ade hal kan. heheheh


sweet thots
yer. bertuahhhhh. hehhhehe