May 25, 2010

cubalah. kalau ko teral.

agak penat hari ini.
plus...
kekenyangan setelah dihidangkan dgn cream puff yg sedap.
time kasih kakpah!
sumpah buleh bukak bakery oke.

nak bercerita macam malas.
tapi tetap mahu update.

apa kata saya kasi kamu sedikit esaimen?
bila lagi nak taip panjang2 dikotak komen kan?
minimem 100 patah perkataan.
karangan terbaik akan dapat hadiah.
"sehari bersama tijah di mekdonel. boleh order sampai lebam"
(kau ingat kau femes macam bunkface?)

kerjarumah.
sila huraikan gambarajah dibawah mengikut turutan.


sekian.

p/s : best pulak lukis2 pakai paintbrush nih!
..

39 comments:

Ms.Lilies said...

aku xnak buat esemen ko nok...
aku merajuk ni pasal ko xnak ajak aku pi makan sedap kat umah kak pah...

Tijah said...

mimi
alamakkk. makyong merajok ni susah sket nak pujuk ni. tolong saya kakpahhh...

NenekPenne said...

baju kesyangan tijah dikotorkan oleh si cem
wlaupun begitu tijah tetap sayangkan cem..
ok kaa?
tak teror lorrr
so kasi pada yang terror jerlah..
sebab ai terrorist...muaahhahhaa

zonaku said...

sy kureng teror.........

b.O.n.d.a said...

i teka yer... inche carlOs tetap menyayangi cem walOpun cem da kOtOrkan baju hijO mami dia =p

dah...13 patah perkataan bersamaan 64 huruf =p

Nizam.Ariff said...

Sepasang manusia...
teruna dan dara yang baru saja berkenalan.
Semacam ada keserasian dalam sekelip mata.
Berbungalah bait-bait cinta berlandaskan nafsu semata-mata.
Hilanglah keraguan dan malu atas nama cinta, kononnya.
Lalu... hanya tinggal sehelai baju kurung yang terpalit sedikit darah menjadi saksi kepada aksi cinta mereka.

3 bulan berlalu, di satu lorong gelap dan hanyir, sekujur tubuh kecil dan hampir sempurna dihurung semut merah...

HaNa NyoTa uHArA said...
This comment has been removed by the author.
HaNa NyoTa uHArA said...

seorang anak rindu kat mak lalu dia peluk mak lalu mak pun peluk dia gak.. lepas tu dia bagi hadiah baju kat mak dia..baju tu ada corak corak merah kat tetengah baju..

sekian..

p/s; dia yang dimaksudkan adelah seorang anak lelaki sb tijah kaler dengan warne biru kat kepala..biru melambangkan lelaki..

esemen ko susa gile jah.. kasik lain plak..yang senang siket

iina said...

alah jah kalau den dapek hadiah pun sure ekau xleh sponsor den makan mekdonel ahh.. so takyah lah den tulih krgan nie.. wakakakah.. mekdonel sini leh mkn fish burger yo.. lelain xhalal de.. baik den buek sendiri big mac kek umah

AZANI said...

salam tijah
pada hari ibu yang lalu si cem dengan tak semena mena memeluk ibunya yang amat dikasihi...dek kerana terlalu syahdunya, cem menggetap bibirnya kuat kuat hingga terluka....laluberhamburan darah keluar dari rekahan luka tersebut sehingga meninggalkan palit merah berhemoglobin pada baju ibunya....keesokan harinya siibu telah menyapu cecair vanish pada kesan darah tersebut, dan memasukkan ke dalam mesin basuh automatik berjenama toshiba....dengan kitaran yang paling lembut....akhirnya baju tersebut telah selesai dicuci.....mka si ibu menggunakan teknik pemeriksaan surya, tiada lagi kesan darah yang kelihatan....terimakasih vanish....

AZANI said...

sambungan...ibu menjemur baju kegemarannya dari kain sutera thai...hasilpemberian abang carlos.sebagai ole ole yang dibawa dari chiengmai...satu waktu dulu,semasa bulan madu....kain sutera itu telah diserahkan pada sazah untuk dijahit sebgai baju ....yang juga merupakan seorang ikon bagi siibu tadi...segala sikap yang baik,bidi yang indah serta kepakaran masak memasak serta mengurus rumahtangga dan keluarga adalah hasil latih tubi dan drill yang telah diterapkan oleh sazah dan suaminya pada siibu tadi sedari kecil...bak kata pepatah...benih yang baik kalau jatuh ke laut menjadi pulau....dan tidah menghairankan....hubungan tiga generasi begitu mesra dan akrab...rukun dan damai....sekian..

Yunus Badawi said...

dah malamlah nak buat karangan panjang2. Esok ajelah aku sambung.

Ko pergi rumah kakpah tadi ya? Apasal tak ajak aku? huhuhu
Kalau tak dapatlah aku duduk dgn ko satu hari walaupun bukan di mekdi hehehe

Yunus Badawi said...

ish gigih betul Encik Azani kita. Siap ko tijah nak kena belanja dia ngeeeee

adibah said...
This comment has been removed by the author.
adibah said...

Gambarajah 1 - Setiap hari ibu dan anak bermain baling&sambut bantal love pink beranak panah. Anak baling, mak sambut. Mak baling, anak sambut. Baling. Sambut. Baling. Sambut. Sampai penat. Tetapi, walaupon penat, ibu dan anak itu merasa gembira suka hati.

Gambarajah 2 - Setiap hari juga ibu dan anak menari tarian tango berdua. Adakah tango? Ataupun samba? Ataupun cha cha? Hanya mereka yang dapat menentukan.

Gambarajah 3 - Hasil daripada aktiviti setiap hari itu(sila rujuk Gambarajah 1 & 2, si ibu sudah berjaya mengecilkan saiz bajunyer.. selamat tinggal plasizes.. "Cotton ke?"

Sekian.


*Big breakfast + coffee + lempeng + mekflury oreo + ayam goreng original + mekciken + milo ais + fillet-o-fish + ribena [dan tako tao bebi oktopes] please...!! tengkiu :D

siggplus said...

si laki dan si laki jatuh cinta dekat kedai cenderahati.

kenapa cenderahati? sebab ada love dekat atas diorang. kenapa laki dan laki? sebab tak ada sorg yg berperwatakan wanita


lalu mereka memeluk sesama insan


aktiviti memeluk telah berubah sama sekali ke aktiviti yang lain. ini boleh dilihat dengan baju hijau yang berterbangan


ok dah. meh adiah kak. haha

kakngah said...

wey.. lenkali poei mkn cream puff.. roger2 ar.. isi tompolok ekau sorg yo kan.. x aci boto..

kakpah said...

gigih e si azani buek karangan sampai duo muko surat..
akak nyer.. tak yahlah. Tak goma makan mekdi.

qishie said...

yg kepala merah tu abg carlos.
yang rendah eh..kepala biru tu akak la.pastu saja2 nak buat scene cam hindustan sket.lari-lari sambil memeluk..tp disebabkan inersia dan terlalu eksaited berlari tapi tak boleh stop, ah kak tak sempat nak bagi cehuman mesra kat pp abg carlos. tu yang terkena kat baju je.

ahaha.ok tak kak?

F A R Y N said...

nak baju baru kena peluk2 dulu...
hahahahaaa

mamarempit said...

errr...arrr...errr...+ lagi 70x cukup 100 perkataan...

Aku pun cam nenet gak..terrorist.... :p

tasekM said...

asal ko pi umah kak pah tak ajak aku...?




.

al-lavendari said...

abang tak teral .. so x yah cuba kan !

gadis comel said...

budak pala biru nampak kapal terbang bentuk love, dia jerit2 kat mak dia, mama pala merah.

"nak.. nak.. nak.."

mama pala merah cakap, ok, nanti mintak duit kat papa pala itam.

budak pala biru hepi,dia kasi peluk mama pala merah.

budak pala biru kasi hadiah sempena hari ibu kat mama pala merah.

kak tijah, cite aku ni senang nak faham.. nampak gayanya cite aku yg terbaekkk.. haha..

momguess said...

malas den nak buek esemen ko ni...
gbr ko dh jadik mcm kisah remaja2 yg lahirkan anak xregister dh
alaaaa
yg dlm buletin utama tu
mcmane remaja nak luah kan perasaan dorang, cam gini lah die lukis....
ehhhh
japsss
ni kira esemen gak ker?
beza gbr ko xde terjun bgunan
xde pisau
heheheheh
dah den nak order big bekpes nie

kak wos said...

haa.. elok sangat la ada eksaimen nih.
aku mmng tengah emosi nih. pepagi dgr berita ada lg baby kena tanam!

oke,
gambarajah pertama.

skang asek dengar mak jer bunoh,campak & tanam anak idop2 kan?
revenge.
skang si anak yg bewajah biru(?) plak yg cuba memanah ibunya yg berkepala merah(api ada dudok dlm kapla). yer, membunoh adalah keji. jd anak panah itu telah melekat ke bantal yg berbentuk hati. tah mana dtg tah bantal bentok ati tuh, aku tataw, bukan aku yg lukis ini gambar. tp terima kasih kepada bantal itu. kalo tak esok masok harian metro "ibu mati tertusuk anak panah".

gambarajah kedua:
si ibu yg gembira kerana anak panah itu tidak tertusuk di dadanya telah cuba melemaskan anaknya dgn menggunakan aset yg ada. dada.
gila kejam kan ibu2 skarang? agaknya undang2 mesia tak berat kot? takat bunoh2 nih kena bayar denda 2 ribu (pinjam koperasi pon lepas nih) atau makan free di penjara 2 tawon. apa ada hal? projek-ngandong-kill!! kill!! die!!die!!.

gambarajah ketiga:
baju kurung kaler ijau. tadek kena mengena ngan gambarajah2 sebelom nih. saja je ko nak lukis baju nih kan jah? ok la tu.. warna hijau ternyata boleh menenangkan kembali emosi ku ini.

terima kasih tijah.

(lebihkurang 197 patah perkataan)

Che Ta said...

kak jah,
camno nk lukih2 tu? dairek kat blog ke kena copy dulu kat mana2, eh?

Yunus Badawi said...

sonyap aje ko jah. Ko ke mano pulek hari ni?

aku ada kat Shah Alam pagi ni. Roger2lah aku kalau ko di kawasan yg sewaktu dgn nya.

Tijah said...

wahhhhkahkahkahhhh...

nak pitam baca sinopsis korang. dah cam citer 2 alam dokter rozmey tuh. silap2 tak lepas finas.

takpe...cuba lagi. saya masih membaca nihh....

Daun Bidara said...

daun tak pandai mengayat... ambil adiah terus boleh?

DrSinga said...

ko kidal ke Jah??

KAKTINY said...

gambar 1: cem sayang kat mami dia..

gambar 2: mami cem pon sayang kat cem..

gambar 3: mami cakap.. mami dh bagi perlindungan insurans utk cem.. sebagai balasan.. KALAU CEM SAYANG MAMI... MINTAK DEDI ADIAHKAN MAMI BAJU UNTUK RAYA... BESDAY MAMI TAK BERAPA HARI LAGIK NIH... JUNE OKEH JUNE.. lebih specific - 19 June!!!!.. (sila ambil peringatan cem ya.. hahahaha)

Moral of the story : kalau anda sayangkan anak anda, maka berilah perlindungan untuk mereka.. anda tidak akan tahu apa akan jadi esok hari.. dan, kalau anda sayangi mereka, mereka juga akan menyayangi anda..
(tetiba mcm slogan iklan plaks.. kehkehkeh.. sebenarnya aku saja nk bagi cukup 100 patah perkataan.. kalau setakat huraian gambar, baru 60 p.p.. gigih tak aku??.. hahaha)..

pst.. buleh tak camtuh??.. kehkehkeh..

KAKTINY said...

note tambahan : tapi aku tetap tak leh lawan kegigihan si wos mentafsir ikut suka hati perut limpa dia tuh la kan.. hahahaha..

(dh macam Van Gogh dgn lukisan The Starry Night nyer plaks aku tgk lukisan ko ni jah.. hahahaha)

PINATBATE said...

hahaha!
lawak bagai nak putus urat kentut..
rajin tul korang melayan esemen tijah ni..

mamarempit said...

sakit perut bace piah & tiny nye karangan...hahahha...

Hidemichi said...

si cem tu buat2 manja dgn carlos. carlos pun layan.
rupa2nya pasal nak dapat backing dari carlos kalau-kalau tijah mengamuk tgk baju dia kena sos cili..

gua rasa sos cili la pasal gua dah abis zoom in dah...

tak lama selepas itu... (hah, sambungan dia gua citer masa kat McD nnt)

Nadia Is Cute said...

Once upon a taim...

Orang biru tu kerja dia adalah memanah. Sekali orang merah tu angry dengan orang biru bekos orang biru go and panah heart dia. Orang merah dowan anybody go disturb hati dia tu. So orang merah pun bergusti dengan orang biru tu... Sampai la gergasi baju hijau datang. Sebab baju tu gergasi, orang merah dan orang biru tu lari terus dari lokai kejadian.

The End...

geraugebang said...

Tau dah...Ko sajer ajer kan jah...Sajer nak bagi tau yang ko dah tempah baju raya kan???? Cehhh

b.O.n.d.a said...

laaa...Orang lidi kepala merah tu kO ke jah? awat tak pakaikan skirt? den ingat carlOs =p