May 21, 2010

sedangkan lidah lagi tergigit. inikan pula suami isteri.

adoi!

sakitnya pinggang!

ini semua...
semalam la punya pasal!

semalam akak gi KL. ada meeting macam biasa. pastu duduk office kejap setelkan paperwork sket. download quo new revision sket. macam2 hal la kan.

tiba2 dengar hujan kat luar...

lebat giler...

ribut. kilat. guruh. semua siap la...

akak tunggu reda sket...baru la tehegeh2 ke parking.
kata takde payung kan...

sampai2 tengok...

omg! omg!

poshe itu ditenggelami air oke! sikitttttttt je lagi nak masok cecelah pintu. tekesima. pandang dari jauh dgn perasaan hiba. sms catz ajak mentetel di bangi tidak lagi mampu mengubat pilu dihati.

macam2 akak pikir.

caner nak pegi kat keta?
air laju. tinggi. kotor plak tu.
kalu dapat pegi...bleh ke bukak pintu?
kalu bleh bukak pintu...bleh ke start injin?
kalu dah start injin...air tak masok ekzos ke?
kalu air masok ekzos...pastu takleh start caner?
eh!
apa daa soklan pusing2.

sadenli...

teringat dulu pakngah akak penah pesan. kalau lalu air bertakung tengah jalan, tukar gear rendah, jgn brek tapi jalan je terus slow2 tanak kasik air kena sedut masok dalam.

akak tak tau la sejauh mana kebenaran teori tu kan. tapi akak tanak la ambik risiko air kena sedut masok ekzos ke, wiring shot-sekit ke dan sebagainya kan...

kenot be. tak taf la nanges kan. kesat air mata.

nekad nih...

akak pun...

bukak kasut...

senseng suar sampai peha...
(ada org nampak ke? pedulik! darurat oke!)

redah banjir separas lutut...

cecepat masok keta...

turunkan henbrek...

freekan gear...

dan...
push tijah! pushhhhhhhhh!
(mcm nak teberanak oke tolak sensorang!)

ya!
akhirnya berjaya naik ke tempat yg sedikit kering!
dan injin selamat dihidupkan tanpa sebarang masaklah.

sangat gembira.
kepuasan berganda.
live happily ever after...

sekian. terima kasih.

moral :
  • jgn hidopkan injin jika ekzos masok air.
  • beli keta kecik sudeh! senang nak tolak khannn???
.

45 comments:

Alia said...

lolololololol

Ms.Lilies said...

Ko mmg taf nok...pinggang sdh ok ka blm?

afiq said...

ala... siannyer mamijah.. cal la bebi.. leh kite teberanak sesame.. :P :P :P :P

Tijah said...

alia
simpati la sgt kan???


mimi
belum aaaa. sengal wehhh sampai la ni.


cailfish
mana leh beranak sama2. sapa nak sambot kan? mamidib kah? kahkahkah

al-lavendari said...

tajuk wayang cerita koboi, bila tengok rupanya cerita hindustan.


baru balik dari tugasan RT .. bukan lari dari tugas tau !

kakpah said...

takdo orang langsung ko koliling tu jah. sian ko tolak keto sengsorang. memang patut pun kalau toboranak.

jah, insuran tuk faris ado tak jah..

cikhajar said...

tahniah kak tijah kerana berjaya membuktikan mmg kak tijah wanita berurat besi.. ehehehe

encek carlos tak tulun picitkan pinggang ke??

LORD ZARA 札拉 said...

huwaaa~

aku blur ni kak!!

kak Erna said...

jah..tolak sensorang? nasib baik jah teringat apa yang pakngah jah posan..kan..sedih pulak akak baco..sian jah..nasib tak ado apo2 kan...

Catwoman said...

Yes, yes, yes.......sikit lagi, Sayang. Sikit lagi, sikit lagi, Sayang.

Yessssssss, sampai jugak akhirnya ke tempat takde air.....

Penatkan main tolak2 sorang2 nihhh kan, Tijah....

:)

Daun Bidara said...

kenapa tak roger daun jah,boleh kita lepak dulu sejukkan enjin

tasekM said...

ya ampun bangganya aku dgn ko tijjjjjjjjj.....!!!!!!


.

catz said...

ko parking kat ne ni jah??
kat dalam sungai klang kewwww..
dasat ko bleh terpikir nak tolak sorang2..hihihihi.
taf gitu.
jom tetelllllll!

KAKTINY said...

mujur ko bawak porche jah.. ada gak harapan nk menolaknya..
ko bayangkan kalu ko bawak X6 takpon alphard.. mau ko berkampung kat situ jah oii..
(takpun, sebulan carlos posa... opsss....)
kehkehkeh...


(aku penah tolak kete dulu.. dan itulah punca keguguran.. kalu tidak, dh tiga anak aku.. huhuhu)..

Tijah said...

al
baru blk RT? aku dengar umah bawah kat selekoh sana ada something bang. dia cam putih. terbang2. hehehe


k.pah
xdo kak. kosong yo parking tu dio cam lot2 sket blakang tu. utk faris? ado. nanti sey email akak yo.


hajar
ado. ado. tapi lebih afdal kalu dio sponser spa kannn?


zara
tu la tu. aku pun masok air nih. hehehe


k.erna
xpo kak. tu la antaro cabaran hidop namo eh kak kan?


ketwumen
yer. mmg penat. nasib baik bukan lori tayar 16 kan?


daun
aisehmeng. aku rojer kang silap2 ko dah balik. huhuhu


tm
ko ikhlas ke...gelakkan aku tuh? wakakkaa...


catz
parking tu ok. tapi ghopernyer niari baru aku tau org ckp situ mmg salu banjir sbb blakang parking tu ada kaw bukit sket so air mmg turun mendadak & laju.


tiny
tapi kalu bawak big foot selamber jer kan? silap2 suku tayar pun tak sampai tu dehh. takpe. yg ke-3 tu...nextttt. hehheh

ninaneno said...

huihh... pengajaran buat aku ni jah...

next time bila dah mampu beli keta... beli kecik-kecik je kan???

Pije. said...

rock la akak.
maun naik otot lengan.ahaha

k.e.r.i. said...

whoah. berfikir di luar kotak ni.

adibah said...

*tesedak aku jap..!


eh.. aku cuba nak sync kan tajuk entry dengan cerita... seperti ada minced beef disebalik spegeti jer ni nok..

|| NaFiRaa || said...

hahahahaha.. xtahan bila tgk gambar..muahahahaha

Little B. said...

terbaik gila kak!

afiq said...

ehh cop cop. alak katun tuh kuwos?

Lazyf said...

osah kuek ae akak nolak keto sensoghang...confirm bokotol-kotol longan akak pehnih kan...hehehe

zonaku said...

ayoooooooooo



kagum saya kak! kagum!!!!!

camana la akak leh pikir nak tolak tu kak??? kalau sy la... alamat call pakguard n rakyat jelata di kawasan liputan

Tijah said...

ninaneno
jangannnn. nek lrt jer. senang langsung xyah tolak2...


pije
takyah pegi gym kann??


keri
ko agak betul tak teori tu? ker salah???


dib
hahahaa. xde nokkkk. ehhh. ko tak abes citer kannn? pasal benda tu...


nafiraa
alaaaa. mak tak teral lukihhhh


little B
isk! (malluew)


afiq
dah makan makjun kannnn? hahhahaa
(shadapyu)


lazyf
tuuu dehhhh. lopehh ni ado yg kono pangge tijah badang sok ni kan?


zonaku
tu la tu. buleh plak tak terpikir nak mintak bantuan kan? taf sungguh saya ni.

AZANI said...

salam tijah
syabas......

Che Mid said...

Cik Tijah, saya pernah cuba teori pak ngah tu.. menjadik!!!

Yunus Badawi said...

hebat ko tijah. Lain kali kalau aku perlu org tolak kereta (bukan tukang tarik kereta tau) aku akan call ko.

Kalau org ramai nampak ko tolak kereta aku mesti ramai yg datang membantu hehehe

NenekPenne said...

tajuk tak boleh blah... ha ha ha...

PINATBATE said...

hahaah!
akak yg baru lepas beranak ni terbayang-bayang situasi kau Jah..

Nizam.Ariff said...

Syabas !! sebab ko tak lekas panik...

Kalau aku, aku lepak pekena teh tarik dulu dalam sejam dua sambil sembang-sembang pasal duniaawi...tunggu air surut...

ztzett said...

hihi...aku tau ko mmg the tafest of all... tapi beb, lukisan ko tu kurus sangat tuuuu.....la la la la...

qishie said...

kak, boleh tanya?
ape kaitan tajuk dengan entry ni kak?
huhu

AkU said...

akak de bnyk uat dosa tuh..itu la pasal..hahha..

Tijah said...

azani
mekasih bangg...


che mid
kannn? kira cam prevention better than cure kan?


yb
masaklahnyer mmg xde org bang. masih hujan seriyat tem tu...


nenet
ahahahha. kekdahnyer kannn?


pinatbate
huiii. penat kaannn? tinggal tak berjahit jer lagi tu...


nizam
hahaha. tu pun kalu air surut. kalu tak surut tapi makin naik sampai bumbung amacam. harus pitam aku kat situ...


zt
ye la...kiter tau la awak slim. huuuu...


qishie
takde kene mengena dik. akak saja propah nak tarik perhatian


aku
tengok. skrg ko buat dosa tuduh kat akak yg inesen ni. bek mintak maaf. huhu

lupekanje said...

acik pnah harung air banjir dgn keter kebal acik tuh...mmg kena guna gear rendah...jalan pelan2...
Alhamdulillah...lepas...
Ko tanya la blogger izawani yg sesamo acik dlam keter msa tuh..pucat lesi dia takut kena turun tolak keter...hehehe..

Tijah said...

acik
nasib baik kan cik? tapi ada kawan cam oke lagi la tu. etlis sorang tolak sorang jago stereng kan...

kak wos said...

walopon hanya lukisan lidi..
aksi bontot yg menonggek sambil menolak keta itu adalah sekshi.
ngehhe..

PUTUBAMBU said...

siannya...
sib baik selamat semuanya..

naper takde org lain tolong tolakkan..?

Tijah said...

wos
kahkahkahhhhhh. keji ko wos. nasib baik depan aku tak lukis apa2 kan?


putu
takde. masa tu masih ujan. takde org pun kat parking tu...

tujuhhariseminggu said...

kak tijah ada lah hero.. :)

Tijah said...

tujuhhariseminggu
yes...sayalah supermennnn

Hidemichi said...

grafik tu ko yg lukis kan, bukan cem kan???

lorongsetia8.com said...

akak parking kat basement B brpa? tak penah pulak nampak banjir kat situ

Tijah said...

hide
a'ah. aku la yg lukis tu...


naf
bukan kat basement dik. kat BP tu. ko jgn parking kat sebelah carwash yg tanah tu tau. park kat tar jer...