Jun 9, 2010

:(

susah la mcm ni...

org lain buat taik...

org lain plak nak kena cuci...

moral :
1. jgn gerento org...
2. jgn joinname dgn org...
3. jgn senang2 pecaya org...
4. jgn senang2 bagi pinjam duit kat org...
5. ................

ada lagi tak?
tolong listkan supaya lebih beringat di kendian hari...


ok.
nak balik rumah skrg.
duduk kat luar ni lama2...
takut kang tetiba meroyan...

dan rasa nak tikam orang.

adios!
(tiba2 spanish)
.

58 comments:

Ms.Lilies said...

ko nak tikam org jgn lupa ajak aku skali ye...aku pun nak tikam gak ni

tasekM said...

aku ada gak menggerento orang nih. kot dia buat taik sok. kita sama2 la tikam orang tij!


.

momguess said...

moral nya
'JANGAN' untuk segala nya
sonang!!!

F A R Y N said...

langgar je ngan kobau bajak! aahhaaha

A.I said...

kalau x ditolong kang dikatanya berlagak sombong. bila dah ditolong, camni lak gayanya! hohoho..

makdara terdiva said...

hampir2 gak terkena..
kalau idak..org lain bwk keta..awak melopong jer nengok..huhu!!

kakngah said...

.. saya setuju dgn cdgn moral YB di atas ..

Tijah said...

mimi
ko xleh nok. ko tgh nandon. lepas bln 8 aku ajak ko eh


tm
mmg menyusahkan kan? saket hati betul


momguess
correct. berhati2 la lepas nih...


faryn
lambat tu. bom jer senang...


ai
tu biasa tu. tem nak mintak tolong mmg manis. pastu harammm..


makdara
huiiii. skrg ni mcm2 perangai org kan??


k.ngah
yer nok. panasss nihhhh...

Daun Bidara said...

kita niat menolong orang, orang pula buat naya kita, kita redha.. mungkin ada hikmahnya, mungkin ada kekurangan kita, kita tak sedar, mungkin juga kita diuji untuk dapat ganjaran lebih besar, siapa tau, tapi setiap perbuatan memang ada balasannya cuma cepat dengan lambat sahaja....

Nizam.Ariff said...

Aku pun dah terkena gak bab gerentor gerentor nih... haih.

tentangseseorang said...

no 1. gua takde
no2. gua takde
no3. gua ada masalah sikit
no4. gua pun ada kena.

Tijah said...

daun
tapi tu la. kalu sikit2 takpe. tapi kalu niaya yg sampai boleh buat jatuh bankrupt, nama blacklisted & gaji kena beku. wahhh! tidak boleh sabar dah tu. (ko misti bleh agak muka aku cane kan skrg? huwaaa...)


nizam
tu la silap kan? seblm tolong tak selidik dulu...

Tijah said...

ady
lu untung. so kena hati2 aaaa...

h a n i e said...

ngapenye ni kak...?



*isau nk duk lame²..nt kena tikam*

:P

zie said...

bila kono cam tuh...ya allah, goram nyer lak aiiiii.....bukan setakat tikam tijah, sanggup membunuh tu....

den ponah kono...sakit wei...lagik sakit hati , kalau adik badik sendiri...

pas tuh, den jorannnn...no more gerenti nie semuo.....mintak maap la...

Nadia Is Cute said...

najis banyak nor betepek kat den ni ha. lagi bebau bila yang yang tukang tabur najis tu ahli keluarga sendiri.

den pun raso nak tikam gak. tapi mosti ada supergran yang meroyan dulu. iyo lah. ado adegan backing membacking la kato kan... macam hindustan... [guling guling guling bijik mato]

so jadinya?

NADIA TIDAK KIUT LAGI KERANA MUNTAH LAHAR SERTA MENIKAM DIRINYA SENDIRI.

uji6june said...

akak gerento loan anak sedara stadi

harap-harap jangan sampai akak
tertikam dia ... @___@

** niat murni nak tolong orang
kadang-kadang boleh memecahbelahkan
sedara/persahabatan jika
pihak yang diberi pertolongan tu
tak bertanggungjawab ..

*

~Kak AZZ~ said...

Hahahaha... Akak jd penjamin anak buah ni haa.... Dah ckp siang2 kek dio dah... kok esok kau buek taik, indok toghajang kau sampai indon nunn...

catz said...

meh aku tolong tikam kan sekali.
tapi kalau masuk jel, jgn ajak mak oke. mak tak nak mkn free di dlm tu. walau tinggal mkn, mak tak nak. mak nak masak.
hahaha..apa aku merepek ni tijah.

aku dah pernah kena.

and now ni sorg kwn aku duk sms/call nak jumpa nak pinjam 10k. siap nak bg cheque tukar, nak bagi 10 keping, so that every 2 weeks aku akan boleh cashkan.,
oh tidak.
malas dah nak percaya org lepas aku kena tipu byk kali..baru terkena 6 bulaan lalu. menangis air mata darah nak pinjam..last2 tipu aku. and aku pastu dpt tipu dia balik and get back my money, tapi now duk kata aku menipu dia.aku cuma amik hak aku.tapi aku pulak yg buruk nama.
blah laaaaaa.
eh aku emo di comment box mu.
hahhahahahha.tumpang ye.

Dayah said...

Salam Kak Tij,

Sabar banyak2 .. jgn lupo.. minum air sejukk bagi cooooool sikit heee ^__^

biadap sungguh org cenggitu kak!
Kalau Dayah memang dah kena dah!
Kalau jenis pinjam tak bayar tu ada gak kena.. rare kes sebab kedekut kekekekeke.. kalau adik beradik halalkan ajo la.. walau cecah riban2... kalau org luaq x do den nk bagi.. kekekeke..

Jd guarantoo ni kesian kak.. mama sya lg best.. org tiru tanda tangan kak.. lagi sakit jiwa...
Meh nak tolong tikam kan.. keekeke

julietchun said...

jgn la tikam2, guna C4 jek, tapi carik pot yg betul cantek, takut kantoi :P

mrsharis said...

sy dah terkena sbb jamin org, turun naik mahkamah dibuatnya. Org yg dijamin tu langsung tk nampak muka..bila kol asek tk dapat.. Nyesal tk sudah sbb nama dh blacklist :(

chai n tea said...

JANGAN jadi GUARANTOR bg sebarang pinjaman

Tijah said...

hanie
aiseh. hilang plak budak ni. baru nak ke dapo capai pisau tadi...


zie
tu la tu. sebe salah kan? tak tolong kang ckp apa. dah tolong kang camni plak hasilnya. payahhh. payahhh...


nadia
backing membacking tu yg buat lagi sakit hati kan? nak2 plak yg kena backing tu pandai belakon pijak semut tak mati. hishhhh. stwessss...


k.uji
mintak2 eh camtu la. harap2 dah kojo sok dio tak lupo omak sedaro eh kan? kok tak samo2 la kito tikam dio sok


k.azz
kihkihkih. sompek lak buek klaka tu kan? takyah susah2 terajang sampai indon do. bonam yo dlm kolah ikan koli tu...


catz
padan muka org ittew. mmg harus hukumnya menipu pentipu kan? eh buat fatwa sendiri plak. bagus jugak dia burukkan nama ko. jgn kawan dia lagi. 1 down. kannn???


dayah
hutang tetap hutang dik. tak kira la org luar ke adik beradik. ye la. baru la kejesama namanya kan. ni asik kita je nak kaver kotoran degil dia pehal kan...haih. emo nih


juliet
ada stok lebih tak? dan juga kawasan yg sesuai??


mrsharis
tu biasa. pesalah mmg takkan tunjuk muka punya. saket hati. saket mata nih.

Tijah said...

chai n tea
betulllll. biar keluar air mata darah sekali pun kan?

lupekanje said...

acik nk jadik gerentor anak sndri ni...camne jah???

-ilyannur- said...

huh sekarang ni kalau kawan pun x bleh nk pecaya bulat-bulat. bahaya. peringatan untuk diri sendiri gak ni.

Tijah said...

acik
anak sindri takpo cik. buek hal sok sumpah jadi batu yo...ehh jgn. sumpah jadi peti ais pun best.


ilyannur
bukan kawan2 je. sapa2 pun la termasok adik beradik sedara mara...

NenekPenne said...

err aku tambah ni ok tak

1. kalau sayang orang, sayang berpada2...

Sellynna said...

alamak.. cam penah tekena gak..

jual keta kt org.. kunun2 nak tlg, so hubby kata takya la tuko nama.. kita pecaya kt dia.. sbb kwn kita..

endingnya bank kejo.. sbb 3bln tak bayo..

pastu ada kes disebalik bank kejo mengejo..

terbang beribu2 bayo upah tarik keta yg rupanya terkena batang idung sndiri..

serik.. serik..

DrSam said...

den pon ponah kono gak...

1. Adik ipar (study loan)
2. Brader jual kereta 2nd yang ngaku sedara (tak tukar nama kereta trede-in)

Alhamdulillah akhirnyo setel...

DrSam said...
This comment has been removed by the author.
Alia said...

Kau tau...guarantor utk study loan aku ialah BOS aku sekrang...hahahahaha...(dulu bukan bos lah, dulu kawan ayah)

Matiler kalau tak bayar

/PANCUNG

Dania said...

kalu dah terkena nk buat camner nyah, terlajak SIGN AGREEMENT itulah padahnya...

sbb tu la dulu masa ada sorang hamba allah tu mintak mak jadik penjamin dia nk buat loan rumah mak taknak... biarlah nak kata mak berkira takleh tolong family pun, janji mak selamat dalam jangkamasa panjang... *tanya shija, kot2 dia ingat citer mak nie....

tapi, tulah pepatah kata... madu kuberi, racun ko balas... cian tijahhhhhh....

- AYU mama Dania -

gadis comel said...

sabo je lah.. org mmg cmni, tak tolong kata kita selfish..!!

dah tolong, buat taik plk..

kak Erna said...

jah..tu la kan..kadang2 tu sangko..baik yo..rupo e..akak dulu nasib baik gerento ado 4 orang..hutang pun dah tinggal sikit..jadi sorang dio ambik dekat rm500..duit gak tu jah kan...
yang kawan opis pulak sian..dah naik mahkamah..sudah e..dio pulak kono buek pinjaman..nak bayarkan hutang orang...yang berutang...buek selambo badak yo...

adibah said...

Masa kecik dulu pernah gak main tikam tikam.. 5sen satu lot.. dapat hadiah.. dengan gembira balik umah, ceritakan kemenangan pada mak.. kendian... zassssss!!! kena BOM!


kes gerenti2 ni.. gerenti pening kepala nok..!

Catwoman said...

Salam Tijah....

Sabar la. Ini pun sebhgn drpd ujian ALLAH. B`hati2 ye lain kali.

Take care, Tijah.

jo said...

susah jugak ye macam tu...tapi...kalau tak tolong pun susah jugak kak ek?

J@J@ / Bini The Rock said...

nomor 3 dgn 4 tu pnh terjadik kat saya...

adoii, sakkkeet woo nak mintak duit kita kat si penghutang itu...
lepas ni dah tak nak caya kat org lg dah...

tp entah ler, takut2 kang esok lusa saya ni LUPA!

x(

Che Ta said...

Jah,
berhati-hati tu penting
tp jgn sampai kita buruk sangka kat semua org
kalau niat kita ikhlas nk menolong, insyaallah.. Allah yg akan balas dgn berganda2 kebaikan. kdg2 kita kena kuatkan hati dan ingat bhawa 'yg datang hanyalaaa... untuk mengujiii....' mungkin lepas ni Allah bagi berjuta2 kali yg lebih baik itu..
sabar je jah..
lagi satu : sila dengaq cakap laki ye.. kalau laki kata takyah, maka tak payah ler kome..
(pengalaman sendiri gigih nk gerentor sedara, nasib ku ikut ckp laki den wpun sambil hentak2 kaki..and i cudnt thank him enuff pastu..!)

Lulu Junior said...

Jangan mudah caya dengan orang. :)

PUTUBAMBU said...

tulah kan..geram betul..

kita niat nak tolong orang..
tapi kita pulak yg teraniaya...

sampai hati betul org tu..

jas imran said...

lain kali kalau ada org mintak tolong jadik guarento sila cakap:

SAYA DAH BANYAK JAMIN ORANG. SEMUA BUAT HAL. KAMU PUN NAK BUAT BENDA YANG SAMA JGK KE???

Tijah said...

nenet
aku tambah lagi...
2. kalu benci, biar benci kaw kaw kannnn???


sellynna
tu blm lagi kot ada saman polis saman jpj kan? lagi rasa nak munuh diri


dr.sam
nasib baik bleh setel. tu yg kekadang insan2 terdekat ni yg salu buat hal ni kan?


alia
haa...tu yg dia offer ko keje tu. senang dia nak monitor. kihkihkih


ayu
madu dibalas racun tu biasa kan nok? misti ada nyer sekeliling kita. kena hati2 je la


gadis comel
sabar pun ada limit gak kan. tu yg rasa nak tikam org tu...


k.erna
dah satu kojo plak gali lubang kambuih lubang kak kan? lotih boto la layan org perangai cenih...

Tijah said...

dib
kihkihkih. ko kecik2 dah pandai main saham kan? 1 lot plak tu...ko patut keje bskl nih nok. oppss..lari topik plaks.


zyma
yup. mmg tertancap dlm kepala dah skrg nih. insyaallah takkan jadi lagi...


jo
yer. kalu dgn kekawan bleh gak elak2 kan. tapi dgn family...haihhhh


jaja
yer. limit kan skrg ni. nak utang bleh...kasik 30 hengget jer. burn pun xpe...


che ta
a'ahhh. betul tu. skrg ni kalu bab nak tolong org...brani offer tenaga dan idea jer. duit2 ni payah sket. kalu mak tokei balak takpe la kan...


lulu
yezza...dah terkena sekali ni dah tau dah...


putu
kita kesian org tapi org tak kesian pun kat kita...


jas
hahahaa. saya boleh kasi kamu saploh ringgit saja. lebih kamu cari sindri kan?

dude said...

mangkuk mana yang cipta gerento2 nih?
tak praktikal langsung.

wd.bandages said...

Tij,

hang belajaq dari kesilapan Tij..

takpa..tu pengalaman..

kucingorengemok said...

aku pernah tak mau jadi guarantor sebab takut hilang kawan kendian hari... rupanya dia terus merajuk, dan aku hilang kawan on-the-spot

KAKTINY said...

aku dh merasa semua tuh dah... tapi list aku lebih daripada 10...
nanti aku share ngan hang... huhuhu..

tapi setakat nih.. aku tak de rasa nak tikam org lagik... hihihi...

Tijah said...

dude
prektikal utk bank kan?


weed
pengalaman yg pahit giler kan??


kog
takpe. kat sini ko bleh dapat blk kawan tu on the spot jugek kan?


tiny
aku tau. ko misti rasa nak bom org terus kannnn??? hahahha

SyimaSyaz said...

kak....akak jadi gerentor org ke kak?
why kak? why???

faiz said...

kalau cakap bab nie..aku mmg meroyan giler jah...huhu...

Tijah said...

syima
apa leh buat dik. akak terlanjur. huwaa...


faiz
ko penah kena gak ek? adoi la...

SyimaSyaz said...

ciannye akak......
mintak tlg 'org' tu settlekan la...sikit2 pun takpe, janji ada...

Tijah said...

syima
huiii. mmg pun. stwess nih mengenangkan perangai org cengginih

sheila said...

boto tu kak..

along den ni namo dah kono bleklist pasal jadi geranto org boli keto..tp yg den musykil camno org yg buek loan tu leh tukar keto lain????

Tijah said...

sheila
ontah la kan? skrg ni mcm2 jonih scam ado. leklok la jago copy ic tu...