Jun 15, 2010

dizet

semlm ommuni order tapai pulut dari orang kampong.
(ommuni itu apa? rajin2 la tengok citer korea...)

2 kilo uols!
tak pingsan tu?

biasa kita tak brapa makan tapai pulut ni...
sebab kita lagi suka tapai ubi...

tapi semalam bila tengok ni...
kita teringat dizet yg kita penah makan kat kentin ofis wos
imidietli kita rojer carlos suh beli eskrem...

lalu...
jadilah ini...

wos...
ada brani??
2 kilo wos...
2 kiloooooo...
(oh! overdosed sudeh...)

60 comments:

Hidemichi said...

apa pun kalau taruk aiskrim vanila mmg sedap. cubalah try masa nak tido...ngeeee.

momguess said...

jah...
ohhhhhhh
jah..
jahhh
ko idup laei kan
ko jgn jah 2 kilo tu blh org baca yassin kang

Ms.Lilies said...

Ko 2 kilo kan nok...mak lang aku mmg chef buat tapai ni....slalu buat 2 tong godang...aku makan 2 yo hahahaha

al-lavendari said...

abang terlior tengok tapai dan aiskrim itu berdakap-dakapan begitu intimate sekali !

~M i z a ~ said...

wah ahjumma... mkn byk npk tapai dgn ahjusshi.. haahah!

NenekPenne said...

sedap ni..
baru tadi masa lunch dok cakap dgn kawan pasal dizet ni.. ko mcm tau2 kan jah..ada telepatik kot kita ni...
first time makan masa lepas main boling kat alamantat..
oooh teringat sampai sekarang....

Tijah said...

hide
apasal kena try seblm masok tido? ada efek lain kah? hahaha


momguess
hahaha. idopppp. tapi tekak ada saket sikit la skrg nihh...


mimi
aku mmg kureng. tapi bila dah makan dgn eskrem ni stim dia lain nok. wakakka


al
hahaha. sodap bang. cer try beli tapai kat pasar tani paroi jaya tu sok.


miza
wakakakaa. teralll. teralll. ahjumma lev u veri stronggggg...


nenet
ohhhh. tunggu la makan tapai seblm meng go-kart nanti. pasti lebih menyelerakan dan boleh memandu secara berbahaya kelak.

Daun Bidara said...

ko memang juara

Daun Bidara said...
This comment has been removed by the author.
zonaku said...

sedapp kan?????


tp kesedapan y sy tau n pasti ialah eskrem secara solo....



sbb x mkn tapai!

kenari said...

sudah bertukar susun atur perabut di rumah puan tijah ni...tahniah.

tapai pulut is my favorite, di utara ni tapai pulut lebih famous drpd tapai ubi.

biasa jumpa dibungkus dgn daun pisang tapi yg ni btul2 antik n nostalgia sbb dibungkus dgn daun pokok "baru"

kakpah said...

bilo tuka ghumah ni..
tepukau jap.
Tapai pulut? jangan makan bebanyak. mau pengsan.

ninaneno said...

hoh... aritu aku pegi kenduri kat kole slangor ikot osmet pun orang umah kenduri tu hidang tapai pulut + eskrim vanilla buat dizet.

sampai 3 cup kecik tu aku makan. sedap wokkk... lepas ni nak makan tapai pulut, harus la cari eskrim sama...

baru nikmat... selama ni tak lalu langsung makan tapai pulut saja2...

afiq said...

cailfish terkagum nih.. blog mami indah~

adibah said...

nok.. jangan banyak sangat... nanti swit urin...

*jeles mode sebenarnya.. fabret aku ni.. tapi skrang suda takot mo makan.. :(

Catwoman said...

Tijah.....

Are u still alive,Yang?
'
'
'
'
2 kilo ko? Mak aihhhhhh....ko m`lantak ke hape nihhh?

~M i z a ~ said...

onni pun lev u gak ahjumma..hhahah!

p/s: mengancam abis layout blog ahjummma. ni sempena besday yg bakal menjelma ker? hoohoh!

Tijah said...

daun
menang tanpa bertanding. hahhaha


zonaku
dah habis tapai bleh letak vanila atas rutbir plak. ohhh...


kenari
aaaa. adaun getah tu kalu x silap. kecik2 je senang nak makan. suap semolot org kata kan? tapi mkn dgn eskrem mmg sedap.


kpah
tukar tem start bola aritu kak. boring punyo pasal kan. tapai? xdo la mkn byk...tapi soro dah sorak nih..


nina
aaa...sila dapatkan tapai dulu baru cr eskrem ye. tp rasanya vanilla je yg mecing. flever lain tak tau la plak


afiq
hikhikhikkkkk...mami shai-shai-ket nihhh...


dib
hui sedap nokkk. cer ko imejin makan dizet nih selepas menikmati mitbol ikea. ahhh...

Tijah said...

zyma
yes yang...hatbit ai masih bergerak secara normal. hahah. xde la aku makan sumer2 2kg tu. heheheh


miza
hahahhaa. ahjumma giler citer 3 brothers skrg. stress ahh tengok cheongnam tuhhh. err...agak2 nak claim apa kat ahjusshi ekk? sila sajes?

~M i z a ~ said...

waaa! ahjumma tgk tgk crita 3 brothers tu ke? mcm best ok iklan dia..onni nk tgk, tp if ikot gila2, bila blik hostel, dah xleh tgh..hoho~nnti kena dwload ni..onni nk cdgkan ahjumma tgk oh my lady. kisah hero yakni ank ikan yg comel bercinta dgn heroin nyer yg ahjumma.. hohoh~

adiah? mintak je set dapur baru. setahun sekali jer kot bleh dpt hdiah. msti ahjusshi bagik kan?kan?

i.am.belle said...

OMG! sedapnya. giler suka tapai.

bgtahu aku tijah ko beli kat mana? huhuhu klas punya dizet

Dania said...

ko nak gugurkan kandungan ke nok? cian cem, dia lama dah nak adik tu...hhehheeh, sorry gurau jer, sensitip nih...hehe... mak suka tapai pulut, lagi2 letak dalam peti... nyaman tp perit jer tekak hahaha!

-ayu-

Dania said...
This comment has been removed by the author.
kak Erna said...

jah..sajo la tu..dah tau akak minat kemain ngan tapai pulut..tunjok pulak..2kg pulak tu...

Tijah said...

miza
errr...jln citer cam kedengaran memaasang gigolo saja. ok. ahjumma tengok nanti yer. hari apa? pukul brapa?


belle
omg. tak tipu mmg nikmat. tapai kalu bleh jgn beli yg dlm bekas tu. rasa dia kadang2 ada pelik sikit. cr yg daun punya. pastu lawan dgn eskrem vanilla. fuyooo...


ayu
mak kalu nak gugur makan nanas terus. tak pun jumpa bomoh liar. wakkakaa. ni fes time ai menikmati tapai pulut secara besar2an...


k.erna
hehheee. kek pasa tani paroi salu ado kak. ampangan pun ado. ni pun baru sudah ngulang tapai laie ni kak. sampai sbn mmg takdo soro la jawab eh sok ni...

sya mansor said...

kak, campo2 ni ade side effect tak?

Tijah said...

sya
side efek? ada dik...efek dia adalah makan tidak boleh berhenti

cikhajar said...

nanti laa komen laie... skrg ni tader mood nak komen biler tgk eskrem tuh.. (pose ganti mode)

ztzett said...

perghhh!!! macam nama aku kan n3 ni..

dah tau 2 kilo? tak reti nak sedekah amal jariah kat kawan-kawan? kawan kat ramai kat sini?

**the tapai looks dilisyes!!!**

h a n i e said...

eh..igt dh salah rumah td...heheheh


kak.........nk sikit tapai tuuuu....

=P~

tentangseseorang said...

gilo makan tapai pulut 2 kilo.

bungacahaya said...

First time makan ni kat Dewan Merak Kayangan FELDA. Kenduri kawen omputih tp dizet tapai woooo....sodappppppp.........

A.I said...

ha..nampak dah mangkok daia! (^_^)

KAKTINY said...

jah.. baik ko pegi check tekanan darah, tahap gula plus kolestrol jah..
aku risau nih.. kang tak pepasal aku nk kena pegi hantar bunga kt spital plaks.. (tak sempat nk berdeting kat kedai buku si cok weh!!..) hahahaha....

kakngah said...

bungkuih daun gotah tu kan???

Lazyf said...

umang ai kak...2 kilo tuh bai!!!
se pun ghoma yo tapai-mapai nih...

p/s : cun ar layout bru nih...baghula nmpk ganeh!!!hahaha...

jo said...

secara tiba-yiba aku teringin makan tapai pulut..

tasekM said...

aku dah lama tinggalkan benda2 manis gitu... sungguh menyelerakan tapi aku belom tergoda. iman aku kuat ok. hahaha...



.

DrSinga said...

ko makan 2 kilo ko.. ko naik 2 kilo...
duo2 pun hokeyyyyy....
sodap poluk!!!!

Pnut said...

biar beneerrr ko tijah mekan eskrem ngan tapai pulut??
meletup dak dalam perut??

julietchun said...

tapai pulut dengan daun getah? pehhh,leleh beb.

shija said...

wahhhhhh tapai fulutttssss!!!!kegilaan mak to noks..sazah pon kan main gomar tu doh..errr..agak2 ado bwk balik boka tok owang somban tak tu..hahahahah

*mak besiaran kek bj tekau

gadis comel said...

mak ai pun pandai buat tapai pulut. letak dalam peti ais, makan sejuk2 pulak kak jah oiii..







marbeles!!

riana ahmad said...

den suko...simpan dalam peti ais dolu..bley feeling2 dessert lepas makan gulai ayam den ghetto..

mamarempit said...

mak oii..tk semput ke Jah...akak semput paneh...tk leh makan bondo paneh..tapai ni sojuk ko paneh....pitammm aku 2kg!!!

J@J@ / Bini The Rock said...

Ko tak mencungap2 ke Kak, mkn sampai 2 kilo?

makkk oi! mcm ada 'bela2' jek..

xD

SyimaSyaz said...

tapai pulut saya makan
tapai ubi saya tak makan

sedapnye tapai pulut

Nizam.Ariff said...

Ko berani makan banyak2 Jah?

Malam-malam ko berkirap la depan kipas...

(dan si kucing Carlos sedang mengendap ikan goreng panas yang terhidang..) hahahaha

Eh.. ko memang pasal jerat yek..?

tujuhhariseminggu said...

slrp.... dua kilo eskrem juga.... makin lazat tuh.. :)

zeozir said...

sedap nyer akak, lame gler x mkn tapai nih! drooling...

aNiS tHe BumbleBee said...

perrgghhhh!! sedapnyeeeeee!!gile terliur...kejam kak tij ni tauuuu!!!

IBU KUMBANG said...

harus ko kentut pun ade aroma tapai... hehe

Tijah said...

hajar
pose ganti? hehehe. akak nasib baik last yr dapek poso ponoh


zt
a'ah la. lazat je bunyinya kan? zt dizet gittew. tengs to the camera...tapi xleh lawan ar kemere ticer kann...


hanie
rumah saya betulll nih. sila la masok kawan2...


ady
hahaha. ko jeles kannn?


bungacahaya
kellas kann? tapai pun leh kaler ikut tema wooo skrg


ai
biaso la mangkok basahan nok. kalu pecah takde la naik darah. kihkih


tiny
hehehe. insyaallah oke mem. ko tu jgn makan pentol byk2. kang cakap bunyik lain plak...cam seberangggg aja buk.


k.ngah
iyo tekauu. kocik2 yo daun eh cam gotah baru tanam...


lazyf
cun ko? mokasih. ingat nak tukar header tu lotak gamba katop2 molot cam ko lagi nampak ganeh kannn? kihkihkih

Tijah said...

jo
sila ambil senarai pasar malam dr dbkl selepas ini. hehehhe


tm
ok. nati aku nak test aaa sekali iman ko kuat sampai mana. hahahha


drsinga
wakakakaka. dr mmg kellasss. sangat patient-friendly tawww...


k.pnut
wuih xde la kak. try la. mula2 cam pelik tapi lama2 leh ketagihan tau...


juliet
mecing kannn? nak2 ada plak termasok lelehan susu getah tu skalik...


cija
xdo nok. x sompek bawak balik dah abeh dah. cubo ko makan tapai mo asam boi lak lopeh nih


gadiscomel
mak ai tak teral buat. kalu tak dah lama ai buat bisnes online


riana
woooohhh. padanan yg terbaik tu. misti esok terus lawasssss jer kannn?


mama
tapai ni paneh kak. kono byk2 minum air kalu makan benda ni byk...kalu x saket tekak


jaja
hahhahaa. aku mmg ada bela hantu raya 2 ekor. kat usus kecik sekor. kat usus besar sekor.


syima
skrg saya makan 2-2 jenis itu. mmm....lazats


nizam
hahahhaa. itu la ubat paling mujarab....


7hariseminggu
eh jgn laa...eskrem 1 tub jer.


zeozir
hoihhh. ko ni ngalahkan org dok UK tak jumpa tapai kannn?


anis
ko beli laddu 5 ketul. lenyek2 pastu kaver dgn eskrem vanilla. tutup mata sambil feeling itu adalah tapai. kihkihkih


ik
baunyer misti manisssssss jer kannn? esok nak try lepas dlm lift ahhh

~M i z a ~ said...

ala ahjumma, crita tu dah habis dah 2 bln lepas..ahaah!
if nak, saya ada jer koleksinyer dalam external saya.. roger je bila trun kl, nnti i kasi kat u okey..

Tijah said...

miza
ohhh! ahjumma lev u dabel strong lagiii...

kak wos said...

jah..
ya ampun jahh..
lambat jah...
aku bizi jah...
ada gempa susulan....
ok. jawapannya tak berani..
nipis peranakan aku kalo sampai 2 kilo jah!

Tijah said...

wos
kecit ati ah aku dgn ko taww...

Huda Ramlee said...

sah..sah..
ko mabuk tapai ni..

Tijah said...

huda
mmg..pening aku kejap. haha