Jun 16, 2010

takot tak?

aritu kitorang piknik. masok kedah la kan. dah tentu tak ramai org sbb ahad org sana dah keje. cadang pegi titi hayun mcm biasa tapi last minit tukar plan. ulu paip saja. dekat sikit. 1/2 jam dah sampai.

bawak bekal nasik. abes mana nak cari lamb chop dlm janggel kan? laok adalah paprik campo. gulai udang. ayam berempah. ikan sambal. ikan goreng. ulam2. sambal belacan. dizet pula puding coklet, puding jagung, sagu mata ikan & kek.

isk! cakap byk pun tak guna. pendek kata...semua lazatlah.

bukti saya pernah berada di ulu paip, kedah. ok. sebenarnya nak tiru gaya catz sama nenet di broga. dengki ni.

ini mereka. ala...background sama je kaler. hijau gak. (ayat masih berunsur dengki)

sedang akak snap sana snap sini...
tiba2...
kedengaran sesuatu yg berfrekuensi tinggi...

eeeeeeee....

geli!

geli!

geli!

seorang makcik telompat2 ditepi sungai. mulut menceces2. muka seperti ketakotan yg teramat sangat.

baiklah!!!
sailormoon datang sepantas cahaya...

"apsal macik?"

"tuhhhh!!! awat besaqqqq sgt lagu tuhhh?"

ala...
gonggok hutan je pun.
akak ingatkan flasher...

akak so far takde takut kat binatang/serangga sgt...
ulat, cacing, pacat, lipas, cicak...
boleh lagi la takat nak jentik2 dgn jari tu...
biasa la...
budak kampong kan...

tapi masa kecik2 akak paling benci nih...
bukan takut...
cuma tak berani je...
mak akak dulu suka na ikat karpet cenggini. pastu simpan longgok2 bawah katil. ntah hape2 ntah. konon tak nak bagi berhabok la kan?

ehhh!!! neves oke tiap kali nak naik katil tenampak benda nih.

aaa...
uols takots apa plaks?

47 comments:

AZANI said...

salam tijah
i takut surat saman.....

Ayda said...

manyak nyer lawok kau jahhhhh... jeles akak yg jauh ni hah...

cikhajar said...

saya takut ular...

juga takut kepada makanan yg enak2.. muehehehehhe

kenari said...

oohhhhh tu sepah bulan namanya, dulu2 memang banyak kat area rumah nenek, maklum la kampung bendang tradisi kan. La ni jarang nampak dah species ni.

ikatan karpet sebegitu masih kekal ada dirumah mak saya, berdiri tegak disandarkan di antara lemari dgn dinding...bukan bawah katil!

catz said...

wahahahhaha..
Tijah...dengkiiiii!!!!!!
haah..bekground hijau ku tak sama dengan hijau mu...
eh..apa gah2 beno lauk ko berpeknik dalam hutan tu???? gila meriah dan gah siap ada dessert segala???
macam makan kat restoran hotel gamaknyaaa...mak oi...dasatnyaaa lauk-lauk ko.
kagummm!!!

err..jom go kart...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

saya geli basuh cawan dan ada makhluk bernama cicak dalam tu.gelii mak!eh geli ker takut erk?

Tishya said...

cikjah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! wah aku slambe tuka nama kak tijah ni skrang.


wei geli gila ok!!!!!!!!!

mamarempit said...

aku salu ckp dlm ati...kalo tenampak benda pelik2....janganlah ianya "gula-gula"...seram ok...kalo tebaring je cam tu tk pe...jgn tetibe dia meloncat...mau pitam kt situ gak sebelum tekincit.....hahah

Ms.Lilies said...

Aku takut ko majuk nok....kang xde org nak belanja eskrem susah hati aku

shija said...

laaa..mak ingat mak yo skeri karpet kono ikek bwh katel camtu nok!ko pon samo gupo eh..sesuatu kanz ikek2 camtuh..haha

KAKTINY said...

wah.. rajin melukis ko skrg ni eh.. hahaha..

aku takut apa eh?..
aku takut nk berkawan ngan orang.. hahaha..

kalau minatang.. aku geli kucen..
kalau menda lain, aku nyampah kt makanan lazat2.. sbb aku tak buleh nk control utk menolaknya!!.. hahaha....

F A R Y N said...

aku takut laki berbulu dada tebal..
terima kasih! haahahaa

sheila said...

buat maso ni den takut nak branak ni...adoyaiiiiiiii

Daun Bidara said...

daun takut hutang,

kakngah said...

ulek mentibang!

kucingorengemok said...

bungkus pakai apa karpet tu?

aku takut landing kecik antara tangga (apa nak panggil eh benda tu), alah tanggaaa, pastu ada berenti kejap, pastu tangga naik lagi skit... aku takut yang tengah tu - ngok tak?

Jiejah @ Iza said...

errrkkkkk i penggeli pasa apa jua binatang yg panjang² & menggeletis.. errkkkk!

Tijah said...

azani
ahhaha. tu pun aku takut gak tu bang...


k.ayda
tang laok tu akak leh buat. tapi tang ulam tu...akak pakai rosmeri je la ehh? hehehe


hajar
saya suka makanan enak2 tapi saya takot pulak efek makanan itu. haihhh...


kenari
ooo. sepah eh org panggil. ingatkan gonggok. rupa sama je cuma saiz lain kan? karpet berdiri? hahaha. lagi skeri.


catz
hahaha. hijau aku hijau lumut kan? pastu lagi nampak cosy kan? hahaha. udahhh. pekej aku dah tanya. ada 1 lagi tgh tunggu kawan aku reply nih. aku rojer ko mlm kang eh?


elissmie
hehhee. cer imejin cicak tu dah lembik2 sket ala2 pitam dlm cawan kan?


tishya
geli gonggok? huhuu. sian mereka tak bersalah taw...

Tijah said...

mama
kann? buat susah2 jer loncat sana loncat sini. cer jln elok2 takleh ke kan?


mimi
hahahaa. xde mananya aku nak merajok ah nok. ai kan rokes...


cija
kau pun takot nok? hahaha. ingat tak kapet gulung2 sazah simpan bawah katil bosi onyang maghin? huiii. nak lalu bilik tu pun berdoba kannn?


tiny
hahahaa. mouse baru tu nok. tu yg sedap melukis tu. aku kucen ok jer. cuma tak brapa suka sbb dia suka menggesel2 gatal


faryn
hahahaa. blm cuba blm tahu dik...


sheila
alaaa..rasa dia cam nak terberak jer. hehehe. jobo eh plak ai kan??


daun
kannn?? kalau la boleh bom bank beserta databasenya...


k.ngah
wuishh. apo tu? dio cam mentadak ko?


kog
ooo. itu depend. kekadang bungkus pakai kain batik lepas jer. lagi la seram...landing kecik? apo tu wehh? lukis aaa..


jiejah
org menggeletis pun kita geli kannn???

momguess said...

jah...
tok nek aku pon selalu ikat karpet cam gitu
ltk belakang pintu
ko bayang kan setiap kali ko nak tutup pintu
mau terkejut kan

wahhhh!!!
ko g jungle bwk makanan
mcm kduri kawin!!!

NenekPenne said...

haha ha... ko dengki yer jah...ahaks..

e'eh sepesen jer mak ko dgn mak aku... tapi mak aku tak letak bawah karpet gulung tu bawah katil tau..dia letak tepi penjuru bilik.. adeehhhh kusss semangat aku...

Ain said...

aku takut mati....

kalau tak nak mati boleh ke?

Nizam.Ariff said...

Ko tak sama dgn Catz.

Kaki dia banyak, kaki ko satu je...

Sellynna said...

mak metua saya suka balut kapet pstu letak kt dpn katil saya.. balut plastik putih lak tu..

pastu tiap2 mlm tido mesti nyorok dlm simut, sbb buka mata npk punjut.. buka mata-punjut..

trauma tau i!~

zonaku said...

Allah!

lelain aku more to geli.

shija said...

yo boto tu..maun tak berdoba time lalu bilik onyang tu nok..siang2 lalu pon ala2 dupdap ni lak mlm2 tekau..pehtu elok lak lantai papan dopan bilik tu ado lak line lubang2 (tompek owang dulu2 mandi'an jenazah kek umah)..kalu lalu kek line lubang tu mak harus lompat kijang ye disituk..takpon lalu kek topi2 line tu..kan apo doh,takot kok ado lak tgn usik kaki mak time lalu kek lubang tu tekau..kan kan kan..

adibah said...

takotao.. hehehe..

*Miss Geli^ said...

aku nak jawab komen kak mama rempit,

akak, kalu gula gula, terus ahkak peluk, pastu ckp kat gula gula,

"jadikan aku kaya raya!!"


kannnn??

julietchun said...

lama tak tengok ulat gonggok, dah pupus agaknya ye.

Anne M. said...

dah dekat ngan umah chek tuh

Desert Rose said...

Wei aku pong tak penah sampai lagi ulu paip tu yg sangat diberikan 5 bintang oleh kakak aku seorang pecinta alam sekitar...

Tapi kan I don like that suweet oso, aku trauma tgk citer Indon bertajuk POCONG masa umur 4 tahun sampai la ni. Kat hostel dulu heboh depa kata ada suweet bermaharajalela , omaigod boleh tak bagi hantu gonggok je

Lazyf said...

ih ih...se da lamo x jumpo Ulek Gonggot...kek kg se ulek nih dah pupuih...

tasekM said...

aku tau tij. ko flasher pun ko pernah jentik, kan....?


hehehehe...

:p



.

lupekanje said...

acik geli lipasss....camner la org blh goreng lipas makan buat snek gitu...

hazarimi ♥ said...

kita serupa..apa motif buat karpet macam tu?hahha

kak wos said...

bila aku bukak-tak apdet.
bila aku tak bukak.. berapdet2..
bungkus ko cam kapet tu nak?
*garang tak ai tijahhh??

gadis comel said...

kak ja,

ai takot sgt sama itu ulat bulu. boleh ai menjerit2 tak keruan kalo nampak. ishh..geli ai.

uinaaa..lazatnya makanan2 anda!!sgt mendengki kan diri mu...

Haruhi said...

hahahaha dah serupe bungkusan mayat dah gambar tuh.. seriauu tgk haa

:))

Tijah said...

momguess
masok jungle la kena bawak makanan lebih. maklom la kat sana org jual ketuk harga makanan biasa kaw2 punya kan.


nenet
hehehee. mlm2 tido terasa seperti diperhati je kan? gokart? lets uolss.


ain
ko ingat cam citer terminator? kihkihkih


nizam
byk kan kaki dia? cam lipan. ehehhhe


sellynna
dah la karpet tu sama tinggi cam manusia kan? seram je..


zonaku
ye tak ye plaks kan? isk. malu aku


cija
woooo. tak suka bilik tu kann? lubang2 lantai tu dah la panjang. tiap kali lalu bilik tu misti rasa cam nak lari. ko tau bawah tu...atas tanah tu kan masih ado kosan gali congkak tu. huiiii. sewammmm uolsss.


dib
waakkakaa. takot takotao tu kurang mayonis kannn?

Tijah said...

nowa
wah. akak geli geli peluk abang gula gula gittew. misti telondeh terus ponjot dier kannn?


juliet
adaa...tapi ni spisis utan punye. besarrrrrrr giler


anne
umah cheq kat mana?


dr
tapi kondisi agak ok la jugak compare dgn titi hayun dulu tu. toilet adalah bersih tapi tak sure ada chalet ke tak kat situ. mau try lagikah? hahahaha. pocong ni mana2 asrama pun ada kes dia kan? kat skolah aku dulu siap ada hantu pramlee kauu. sore sedap gilerrr. lokasi...toilet dorm lelaki.


lazyf
kok centu sok buleh la kito ramai2 buek rombongan poie zoo kan? misti ado ulek gonggok kek situ


tm
wakakakakaa. bukan takat jentik tas....


acik
sey lipeh ok lagi. yg terbang2 tu pun ok lagi. tapi tang lipeh goreng tu mmg takleh terimo dek akal la plak kan....


hazarimi
ntah. cer lipat 4 segi je sudah la kan? xyah la gulung2 cenggitu


wos
aku ingat ko cuti wos. mana la tau kan. kot aritu kentin ofis ko order tapai kat ko plak kannn? kihkihkih


gadiscomel
jgn la mendengkikan diriku inni. saya insan biasa yg kuat makan saja. ulat bulu? saya tak takot tapi saya tak suka sbb nanti gatal dan tgn saya bengkak2


haruhi
haaa. tak suka kannnn? bungkus2 mcm tu...

Hidemichi said...

cehhh..karpet ke...ingatkan aiskrim malaysia!

~Kak AZZ~ said...

Goli kek ulek nangko, ulek lado, pacat, lintah sawah, lintah bulan takpo laie...ular lagi laaa...

ulek ni akak goli sobab dio togodik2 yo molompekk.. eeeiiii....

Tijah said...

hide
dekat2 plak rupa dia kannn?


k.azz
ulek lado la paling ngelintin sekali kan? dapek masok'an dlm baju org best tu...

DrSinga said...

itu kapet banyak serupa dengan 'bantal peluk yang boleh lompat2 itu...'
gua takut itu 'bantal peluk lompat2...'
kom peknik ngalahkan 5 koz dinner jah...

Tijah said...

drsinga
dr klenet bukak 24jam tak? kalu dier dtg tekan locen mintah tukar "pembalut" amacam? hikhik

CAYANG ALIN said...

Ala kak jijah...pegi ulu paip jer..kalau pegi atas lagi bleh pegi ke sg sedim..lagi best..air bersih giler..bleh naik Tree Top Walk..jambatan gantung yang terpanjang di dunia..bleh jumpak i kat sana..huhu..

Tijah said...

alin
laa. ye ke? tapi dengar situ air cam agak ganas tak sesuai utk budak2 ye ke? musim2 ujan takut ada kepala air bagai. caner tu?