Jun 21, 2010

kenduri (part 2)

adoi penatnya.
cane nak go-kart sok nih?
eh bolehhh!!!
malaysia boleh.
syehmuzapar boleh.
akak pon misti boleh jugakkan?

semlm sazah buat kenduri tegempar.
unplanned.
mangsa harus la akak kan?
cija cana tak balik la pulak.
cess!!!

"kang kau datang la masak sini yo?"

"yolah!"

"datang copek kit. kan apo. kau potong bawang laju..."

ecehhh!!
malu2 pulak.
ngaku je la anak yu masak setap kan senang.

apa2 je lah!

demi omak tesayang...
sepantas jet pejuang akak datang.

laok?

sazah masak signature dish dia (kalau kat kedai, yg ada tanda thumbs up tu).
daging masak lomak cili api beserai.
pastu goreng ikan masin bulu ayam.
akak lak masak sambal sotong petai & sayo kobis.
pastu ada la jiran2 bawak potluck sket mcm asam pedas ikan, telo dadar, ulam segala.
(kenuri doa selamat ke piknik?)

tengs uolss.
eh! ada ke jiran yg baca?
oh! acik bariah rumah depan mungkin ada leptop.
sbb dia penah tanya sazah ada wireless tak.
tade macik.
kalu ada dah lama aji usop add saya kat facebook.

tapi yg tak bestnya...

masa akak tengah tumis2 tu kan...
cep hell kitchen masok...

macik cep : ehhh! bawang nanti duluuu...
macik cep : jangan lotak tuuuu...
macik cep : potai kendiannn...
macik cep : asam jawo dah masok lon???

apa...
ingat akak pandu puteri baru nak blaja masak?
last2 sambil ketap gigi akak bagi dia pisau...

"acik! buleh tolong potong temikai tak???"

baru la dia senyap...
dia pandang temikai tu kejap...
tetiba...

macik cep : nak potong cemano ni? kocik2 ko?

choiiii!!!
tadi bunyi cam teralll!
.

43 comments:

kak Erna said...

jah..macam tak beso pulak..orang yang pandai cakap..kurang pandai buek kojo..eh yo ko cam tu jah...
ampun..jangan mare jah..jah pandai buek kojo..cakap sikit kan...

Arin said...

haha..gue kalau disuruh potong buah, apa jenis pon..fail memanjang..

MY HEART said...

Acik cep.. potong bulat2 bole ko?? ahaks...

uik.. sodap yoo sambal potai.. meleleh dah air lior nie...

catz said...

nak resepi daging masak lomak berserai tuh...nakkkk!!!
gambar nya takde ke Jah???
susah aku nak bayangkan la..gambar plisss....

Catwoman said...

Itu pantang aku bilamana aku tgh syok masak di dapur, ada yo cep tak d`undang m`jelma di depan kuali dan periuk aku. Itu tak boleh, ini tak betul.

Aku rasa nak senduk je kepala cep tak d`undang tu. Betul2 mcm cep Hell Kitchen, kan Tijah....

:)

~Kak AZZ~ said...

Hehehehe... Cmtu la salu ehh...

adibah said...

*lap air liur yang kecur..


speechless!


tapi.. temikai tak elok .. suwit urin

kakngah said...

lawan tokey la pulak acik cep tu..
sapo tuan gumah ni????

Ms.Lilies said...

Lenkali ko cater kat dia yola laok2 nok...kata cep handalan kan...tgk apo jd dgn rupa paras lauk dan tembikainya akakakaka

@yue said...

sobona'eh..dgn hrpn..akak fedap trus masuk bilek..dapek la dio sambung msak potai smbal tuh..haha

Dayah said...

Salam Kak Tij,

Adoiyai.. acik cep ni! Sembang punya pandai sekali suruh hancur.. kekekekekeke..

Gelas Biru Muda said...

kan... patot lepok ajer dia ngan tembikai tuh!

cikhajar said...

cuba akak suh die ukir temikai jadik landak... muehehehehhe

Tijah said...

k.erna
Sey ghoma cakap bilo perlu yo kak. Maleh nak cakap byk2 ni. Heheheh


Arin
Senang buah rambutan kan? Kopek2 terus ngap…


Myheart
Nasib baik kasi pisau. Kalu tak harus dia kaop2 jer dgn sudu…


Catz
http://dikja.blogspot.com/2008/03/daging-masak-lemak-cili-api.html
Ha. Kat sini ada resepi samo gamba eh nok. Lebih kurang jer ghopernyer tu


Zyma
a'ah. Tapi nasib baik org tu kan? Dia ingat kita muda2 ni tak reti masak gek eh


k.azz
Bilo dah ramai2 tu kan??


Dib
Temikai takper. Dr kamariah kata bulehh buat jus. Heheh

Tijah said...

k.ngah
Tah. Sazah tak amek katering pun kan?


Mimi
Tu la tu. Siap kacau2 lagi tem masak tu. Abes air lior memecik masok sambal mak…


Ayue
Takpek dooo. Hahaha. Akak masak sampai habeh…


Dayah
Tengok gaya mula2 cam teral


Gelas biru muda
Huhuhuuu. Terus balik ngadu kat laki..


Hajar
Ker…landak jadi temikai?

zonaku said...

hehhehheee......

dia pandai sambal petai jer kak... potong tembikai bukan speciality dia

marinahunny said...

mcm terel tp kakjah lg terel..hahaha

kak wos said...

ingat ko nak tikam makcik cep tu jah!
berdebar2 ai baca citer yu nih...

Lazyf said...

Hahahaha...osah la acik Cep tuh...cam baguih yo!!!

chai n tea said...

nama pon kenduri xkan nak potong besar2 lak kan

aiks..kang dia potong dadu pon payah gak kan

tasekM said...

ko jgn jah... kot dibuatnya bentuk doraemon ke tembikai tu baru ko tau....




.

julietchun said...

dia tak sempat belajar potong buah cikgu dah meninggal,ehehehe.

hantumakan said...

awat kau tak jemput aku kenduri jah, sodap gila menu..

getar iman

kucingorengemok said...

ko potong bawang laju ye? meh la sekali sekala datang rumah aku kasi tolong setel bawang bawah sink aku tu...

mamarempit said...

napo tk suh dio potong jd bentuk bungo ros...(bukan kak ros)....bunga ros...yg cam kot hotel2 tu....

NenekPenne said...

tu pasal aku tak suka kalau ada orang dok perati kita masak ... banyak bonar songehnya...

aku ingat ko bagi dia pisau suruh dia bunuh diri..hak hak hak..

Nurul Aqila said...

goreng ikan masin bulu ayam.. uihh ni ikan masin yg cmne tu eh? terkeluar sisik2 tu ke? hohoh

gadis comel said...

kak jah oii..

sabo je la dgn makcik cep tu.. jgn kak jah pegi cucuk mata dia dgn garpu lak ye.. hehe.

Huda Ramlee said...

hahaha...
mesti die jeles sebab ko terer masak kak.

p/s:hepi belated birthday. =p

Tijah said...

zonaku
yela kot kan? ntah2 teral petik petai sekali


marina
ala. potong buah bukan susah kan??


wos
ai lagi bedebar. u dah lama tak contact ai wos.


lazyf
buek cam dapo sindri plak kannn?


chai
kalu dia hiris nipis temikai tu cam bawang amacam ek?


tm
nati aku tanya. kot2 dia ada bleh buat bentok lain lagi ke. pedang ke kan?


juliet
innalilahhh. hahhaha. terok la ko...


dalia
imejensi wehh. jemput mana sempat je tu. hehee


kog
heheh. ko dah beli singki baru ke weh?


mama
acik tu kono teral potong pattern basic dulu...


nenet
tu blm lagi dia suka kicap masin, aku suka kicap manis. berebut2 nak letak dlm kuali..


nurul
hahhaa. kat kedai ada byk jual. tapi mmg sedap tu. nipis2 je dia...


gadiscomel
takkk. akak blm tahap mencederakan org lagik. hehe


huda
oh terima kasih. aku xde la teral sgt. tapi potong2 buah mmg xde hal la...

shija said...

yo ko nok!capo gek eh macik cep tuu..mak kona tak?ce kasik klu sket meh mak toko..hahaha

al-lavendari said...

boleh buat skrip sitcom !

PUTUBAMBU said...

wakakaka..!! kelakar gilo..

tulah..main arah org jek..suruh potong tembikan pun tak roti...

Tijah said...

cija
alahhhh. cam biaso la. kang mak sms capo org eh.


al
apo tajuk yg sesuai agak eh bang?


putu
tuuu deh. pandai cakap yo kan...

DrSinga said...

mak cik cep celik IT tak?
dia ada wireless dan suka baca blog tak?

J@J@ / Bini The Rock said...

bedeghau darah saya bila ko hulur pisau kat dia kak!
igtkan nak main tikam2 tadi...

kussssss semangatt!

julie^beth said...

daging cili api. slurppss

Tijah said...

drsinga
err. tak pasti la plak. harap2nya tak la. kihkihkih


jaja
hehehee. wak waras lagi pakkk.


julie
yepppp. sedapppp. pedas plak tu...

AesyaZealous said...

ahah.lawakla entri akak.. tergeliat lidoh den.. hahah

Tijah said...

aesya
macik cep tu yg buat lawak senornyer

MK said...

ahahah kelakar acik itu. hepi bday kak! semoga happy & sehat selalu.

Tijah said...

mk
yo. mekasih tekau. agak2 buleh dapek tak adiah baju kurung rayo? kihkih. acah yo

sosevenjo said...

tijah...kita dah cekidautresipi daging masak lomak ni kat link tu..nak tanya la..daging pakai daging batang pinang ke? kalau yg biasa liat kemain kan...
time kasihhh

-pandu puteri baru belaja masak-