Jul 31, 2010

nama

umar...
orked...
iman...
nabila...
tijah...(eh! cam familiar je nama ni...)

wah!
sedap2 nama budak2 nijam kan?
sebijik2 tapi soothing je bunyi kat telinga.

nasihat akak la kan...
pada bakal2 mak tu...
siap2kan la nama2 yg pendek tapi bermakna utk anak.

ingat!!!

PENDEK...

tapi...

ADA MAKNA
(yang elok2 la)

sebab...
akak dah rasa dah.
letak nama cem kemain la panjang.
ala...
dulu kan trend...
Muhammad Ariff Farhan Bin Mohd ********

sudahnya skang kat buku2 sekolah dia mampu tulis Ariff jer.
letih kot nak tulis penuh.
panjang na kan?

kat report card...
kat record pergigian...
kat record perpustakaan...

sian dia.
kotak pun tak cukup uolss!

apa2 pun...
the choice is yours.

agak2...
ada tak yg nak letak nama anak dia...
POL POT?
.

32 comments:

al-lavendari said...

salam pepagi buto.

nama abanglah yang paling pendek. hamzah. kalau dalam huruf jawi .. setongkol jer !

Huda Ramlee said...

pol pot buleh, pot luck pun buleh huhuhu..

A D I A said...

alamak dah standby nama dah unt baby dalam perut ni, ada maksud tapi panjang ler skit. nak buat camne, dah pilih nama tu sejak zaman2 kapel lagi. opss.

ckLah@xiiinam said...

Ada yang gabung nama suami isteri utk anak sbg bukti kasih, tapi pastikan ada makna yang elok....
Contoh;
Ayah Arsyad = ambil Pangkal.
Mak Zainab= ambil hujung
Ar+Nab= Arnab

Psst: Nama panjang nyusahkan cikgu nk tulis di buku register...he..he

kakpah said...

salam pagi jah.
dulu akak ado uwan sodaro kitorang panggil uwan PENDEK sobab dio ketot yo.
sori ar jah sobab kensel apoinmen harini..
banyak lak bondo nyusul.

h a n i e said...

kan..kan..
short n sweet..
mcm nama budak hanie tu..
hehehehe



psst kak..dh jd ke popia nye? :P

DrSinga said...

ha ah!!!
nyusah kan staff2 aku nak tulis kat MC sekolah!!!

Faizah Jaafar said...

salam kenal kak tijah....(lamo den baco blog...baru skrg nak komen)

mmg parent berhak letak nama anak...tp sedar tak...kengkawdang kita yg menyusahkan anak tu....

nama bukan main berjela2 smpi nak tergeliat lidah nak sebut...tp mana yg dibagi lak tak serasi dengan anak...nyebabkan anak x boleh 'bawak' nama tuh...

dude said...

tu la kak, aku pon tgah nak pikir nama anak ni.
almaklumlah baru kawen..hahaha

momguess said...

aku nk ltk nama bunga2 lah
mcm org dolu2
cempaka
mawar berduri
kenanga

yg laki nye pulak
ali
abu
ahmad


sonang nak ningat

tapi nama pak aku lagi best kan jah!!!!
hahahahahha

zonaku said...

setuju!!!!!
letak nama panjang2.... makna lak berat!
kadang2 budak x tertanggung, n paling best, panggil 'jah' saja.......


letih!

kak Erna said...

jah..nasib zaman anak akak lahir dulu..orang berebut2 boh panjang2 akak boh pendek yo..tapi muhammad tak tinggal la kan...tak cayo jah..
baco ni..azri...adli...aimi..sah pendek e kan...

Daun Bidara said...

tak cukup kotak nak isi borang exam nanti

macha_sezs said...

Nama terpanjang pernah saya kenal setakat ni adalah Puteri Mahirah Munatul Maknun Binti ______________

Aiseh, lupa dah nama bapak dia.

lupekanje said...

betul3x

Nizam.Ariff said...

Nama anak kita sama panjang, sama nama Ariff... sib baik tak sama nama bapak dia... ish..!

SyimaSyaz said...

kawan saya letak nama anak dia
ZARA
tu je..
mmg since sekolah dulu dia dah ckp, nama anak dia ada 1 huruf je

AZANI said...

salam tijah
nama tu kan boleh google.....he he he
jgn letak yg bukan bukan dahlah...

Tijah said...

al
salam bang. alamak sey baleh hr dah mlm la plak. yo tak yo eh kan. hamzah...1 hurop yo osah jimat kotak tu bang.


huda
wahhh. aku suka potluck tu. paling suka kalu dapat bawak cekedis jer xyah masak.


adia
perghhh. betul punya lama tu. takpe la. carry on jer. kang melelehhh plak elio budak tu. hehe


cklah
hahahha. arnab ekkkk? sok2 kalu dah jadi artis bleh letak nama "bunny"


kpah
hehehe. sian eh lak uwan tu kan? kok uwan tu ado laie nijam misti dio tukar namo jadi kate perry kan? xpo kak. elok yo tu sbb 4 aug ni sey ado trng product/form baru. so sey perlukan info dulu seblm jmpa akak mo budak2 tu yo?


hanie
wahhhhhh!!!! saya seperti mahu pitam mendengarnya. hhahaa. err...popia? blm la dik. akak pi buat bread pudding plak. nak kejar expiry date. huhuhu


dr singa
wuuuu. kan dr dah saunnnnn. haaa. buat lagiii...


faizah
salam dikkk (meh hug2 kiss2 dulu). tu la. kalu la nama ni senang2 buleh ubah akak letak nama cem tu...superman jer.

Tijah said...

dude
wahhhh. kawen tak ajak tuuu. akak ko ni dah lama tak makan nasik minyak nihh...


momguess
hahahaha. wehhh. aku mintak mahap ok. aku mmg mati2 ingat ko keturunan org sana.


zonaku
kannn? tu nasib baik panggil jah. kalu tak main oi...oi... jer


k.erna
a'ahhh. pandai akak. agak2 kok ado pompuan apo akak nak lotak gek eh kan?


daun
patut apa2 borang ni jam sumer kena buat 2 row kan?


macha
mak aihhhh. nak panggil apa tu? misti kecik2 dulu dia salu nanges dlm dewan peksa tem nak hitamkan nama tu kan??


acik
boleh saya tau nama penuh acik? hehehe


nizam
nasib baik rupa pun berlainan bukann? hahaha. kirim salam kat mak ariff...


syima
misti dulu mak dier salu masok butik zara pastu takde size. hehehe. guwau jer...


azani
skrg ni senang giler nak refer kan bang? dulu kena beli buku...

Teacher said...

aku nak letak nama anak angkat aku benjamin. boleh?

tasekM said...

betul jah. serik dh aku buh nama panjang ke anak nih. letih nk tulis atas buku. lain kali beranak mmg satu je nama nk bubuh. muktamad!



.

Ms.Lilies said...

aku nak buh nama apa ni weih?
hahaha....blm finalized2 lagik ha

zeozir said...

arr, ni la yg assistant cikgu rasa bila kena buat isi rekod kedatangan, buat tag name bdk2 tu, geram u'allsss pnjg benor name nyer haah sakit jiwa nak adjust kasi masuk kotak betul2... cehh luahan perasaan plak, eh ni bukan tmpt luahan perasaan kan? hahaa sorry la kak

isabelle said...

i meluat org yg poyo nak letak nama anak pjg2. nak2 yg smpi xde makna.
kalo yg konon ada makna pun, tapi spelling arabnye salah, terus xde makna

Tijah said...

tic
takyah aaa. nati sok keje ko asik jamin dia kuar masok lokap. kihkihkih. guwau jer nyah


tm
jap...ko nak letak nama anak ko Muktamad? huhuhu...


mimi
yg 2 atas tu pun nama kemain panjang kannn? tu blm campo nama ayah eh lagi tu. kihkihkih


zeozir
jgn kan assistant cikgu. mak bapak pun dah rasa kesenakan akibat perbuatan sendiri nih...


isabelle
kannn? ada tu bubuh nama cam oramputih sampai atok nenet pun susah nak sebut

SyimaSyaz said...

mmg btl pun kak...
nanti letak nama anak ARIANI

Tijah said...

syima
wakakakaa. konfem omak eh pemborong tudung khannn?

mamarempit said...

samo la ngn hero tamil akak...dio tau tulis Afiq yo...:(

LittleBorneoStore said...

Salam. Akak pun dah rasa... bab tu nama anak akak pendek. 8 hurup jek. Gerenti cukup kotak hehehe...

Nice blog! =)

LittleBorneoStore said...

Terima kasih jugak atas menu mesyuarat tuh... bila datang mood masak nanti, I'll be back!

bungacahaya said...

Dulu kek kg ado sorg uwan..tp kitorg adik-beradik panggil dia nenek te**k bosa...sobab? Takyah la nk hurai pulak kan? Tapi bilo nmpak dio sumo lari lintang-pukang. Huhu