Aug 28, 2010

isk!

tengahari tadi cija call.
ajak pi kubur atok.
kol 12 tepat.
mak aihhhh!
panas tuuu...
matari atas kepala.

takpe.
pegi je la.
lagi pun mmg nak keluar beli ayam.
nak buat sambal.

cija : ngahhh! putih lawa kan? nampak bosehhhhh yo.


tijah : apolak. ceklat la lawa. tak kotor!!!


aji usop : takdo dohhh! omak kau nak cengal.

cija : eh ngahhh!!! itam pun ok la. tengok tu. siap ado bangku laie sebolah eh!


sedang kami gaduh lite2...

oii! oii! oiiiiiiii!!!
apo burak2 ni.
baco doa copek.
buleh kito balik...
paneh niii...

lagi pun...
tak elok buek bina-binaan eteh kubo ni dohhh!!!

haa...
kan sazah dah saun.
padan muka.
dgn aji usop sekali kena.
lenkali nak bincang batu kubur atok...
jgn depan dia.

al-fatihah
allahyarham ali bin bujai

30 comments:

AZANI said...

alFatihah
semga rohnya dicucuri rahmat

kak long said...

al-fatihah...

skrng ni byk dah pesen yang cantik kalau nak naik batu kubo ni..
ado duit sumo buleh...yo tak?

Arin said...

al fatihah.

kubur arwah pak mentua arin di padang rengas, perak kami letak batu sungai dan cacakkan pokok je. since takde orang di kampung, jarang dah balik sana untuk melawat . raya ni akan balik. tak sabar.

geraugebang said...

Salam, kak gerau mintak maaf sebab dah lama tak nyinggah dan tak tau kisah arwah atok...Takziah dan al-fatihah untuk atok...

Hezesuze said...

al fatihah.....amin

yelah noks...xelok hias2 kt pusara ler...just letak nisan & tumbuhan ijau pun dah cukup

yg penting kita sedekah al fatihah kt arwah

fndrocka said...

hubungan takkn putus..selagi ada fatehah

wd.bandages said...

alfatihah

tapi ketijahan..aku mmg fail nak paham loghat hang oii..hahaha

macha_sezs said...

betul betul. rasanya tak boleh lebih setengah bata tinggi binaan.

Ms.Lilies said...

terkesima ko ye nok hehehe...

al fatihah buat arwah atok

~Kak AZZ~ said...

al-Fatihah...

Kubur arwah abah akak takdo hias2 dohh Jah... Kopong koliling yoo jgn bagi tanah lari.. Lagipun kubur arwah dinaungi oleh pokok bunga kemboja..

iina said...

Takziah Jah.. dulu maso arwah atok den ninggal.. dio mmg dah pesan.. dio tak nak kubur dio lotak batu.. dia kata nanti berat kat dio.. itu memang pesan arwah.. so mmg bona lah pesan sazah tuh.. tanam yo pokok bungo.. bagi sejuk utk dio ;)

Tijah said...

azani
alfatihah...mekasih bang


k.long
tu la tu. simple2 dah la kan..


arin
aritu tgk byk gak kubo yg terbiar. semak je. kesian kan...xde org ziarah.


k.gerau
aminn...time kasih kak.


heze
tu la. nak buat pun berpada2 la ek? xyah over2.


fndrocka
yer dik. insyallah...


ms.weed
hahahaa. ko buat2 faham sudahhhh....


macha
hui. kalu ko tgk skrg...macam2 pesen diorang naikkan batu. over kekadang tu.


mimi
yer nok. sazah kalu saun mmg terbaekkk dr ladang...


k.azz
a'ah. kubo atok aritu pun kitorg letak pokok kemboja jugak. biar rodup deh sok. eh. maun ko deh?


k.iina
yolah kan? sazah ckp nak lotak pokok pandan. wahhh. sok nak buek kuih buleh la mintak kek atok kan...

Supermaman said...

kak jah! dah lama tak singgah sini.. hehe.. so sorry to hear abt yr family loss! *hugs*

al-fatihah..

aNiS tHe BumbleBee said...

alfatihah...

jgn pulak kak tij buat jadi kebun lak kt situ.segala pak choy ape sume karang ditanamnye.tihi..!

shija said...

nok!bukan jubin yo cantik2 skang kann..landscape kubur pon kemain lawa doh!tengago mak nengok tekau..

SURIA AMANDA said...

Alfatihah...memang x digalkkan kita membuat binaan atas kuburan...berat orang bawah nak tanggung...wallahualam...

al-lavendari said...

abang setuju bonar dengan cakap sazah tu .. tapi tanda kena buek juga untuk memudahkan anak cucu ziarah.

NenekPenne said...

aku sokong cakap sazah...
yolah nak hias2 kubur kasi cantik2 buek apo... cukup yang syarat udah ler yer...
eerrr boleh ker aku komen cenggini tijah??

uji6june said...

betul kata sazah Jah..

memang pon .. akak pergi mana2 kubor skarang ni tingok dah
macam2 bentuk binaan.. hmmmmm

kubur arwah emak dan arwah abah akak.. hanya diletakkan batu sungai dan diujong pale
dicacakkan sepohon pokok puding

*

PUTUBAMBU said...

al-fatihah buat arwah atok..

semoga beliau tenang di sana.. aminn

Hidemichi said...

Salam takziah dan al-Fatihah untuk atok.
Semoga beliau dibawah rahmat dan keredaan-Nya.

ckLah@xiiinam said...

ckLah pun baru bincang pasal kubur Pak Mertua yang meninggal 3 hari sebelum Ramadhan hari tu...

Teacher said...

boleh ke tak naik batu ni?

GaDis CoMeL said...

al-fatihah.

puasa kali ni, byk betul dpt berita org meninggal. tp tak semua orang berpeluang meninggal bulan puasa kan.

hOtMaMa said...

al fatihah.. semoga rohnya dicucuri rahmat..

mrs zach said...

alfatihah..

kak jah..mak kite pun selalu pesan, esok lusa kalau pape jadi kat dia & ayah..jangan dok hias2 pusara. kalau nak letak, cukup letak yang papan kayu keliling tu & batu nisan kayu. takyah mozek bagai. sebab benda ni tak tolong beratkan mizan kat padang masyhar nanti. *sedey plak bila mak pesan gitu*

tasekM said...

jah, ko nk tunggu lepas raya ke br nk hapdet nih...?

biasaaaa dia ni tau...



.

Ain said...

al-fatihah....

moga roh arwah dicucuri rahmat....

DrSinga said...

semoga ArwahAtuk damai di sana

Tijah said...

leen
tq nox. alfatihah too...


anis
tu la. sazah dah sajes nak letak pandan uols. over kan?


cija
a'ahh kan? osah lawa2 eh lanskap. dah cam rancangan deko bersama eric leong mak tengok.


suria
yer. itu la yg sazah pesan aritu. mekasih mengingatkan yer.


al
yolah bang. tanda simple2 jer kan. lotak papan tu jer kang lama2 reput plak...


nenet
huhuu. mak baru cadang nak letak kerusi jati kat sittew nok...


k.uji
mmg kak. sy dah lama tak pegi kubo. pergh. mcm2 setail org hias kubo skrg nih


putu
mekasih dik...


hide
mekasih banggg...


cklah
yelah. nak kena buat gak tanda tu kak kan.


tic
bolehh. tapi jgn over lah babe.


gadis comel
yer dik. beruntung mereka kan?


hotmama
mekasih nok. utk ko jugak. aku pun baru baca pasal anak ko tu. alfatihah


mrs zach
centu ek? betul la sazah ckp tu. tapi ada jer org yg over hias2 kubur ni kan?


tm
ye la. dah update dah tu. aku baru cadang nak buat lepas raya haji...huhuhu


ain
mekasih dik


dr.singa
mudah2an yer doc...