Sep 21, 2010

kill kill die die

eh bukannn...
itu bukan jari jemari pengusaha kosmetik ya.
itu kaki ayam.

tadi masa kerat2 kuku dia.
rasa macam...
akulah patmanaban.
tapi saya rebus ok...
bukan bakar.
isk!

gigih rebus kaki malam2 buta nih.
ekceli carlos rekues bihun sop utk buka pose esok.
biasanya saya...
sop ka...laksa ka...kari ka...
apa2 benda berkuah la...
mmg masak sehari awal.
esok perangat kuah jadi pekat...baru shiokkk!

kaki ayam dipercayai boleh awet muda uols!
ntah!
org kata ada kolagen la.
ada protein la.
betul ke tak tau la kan.
dulu skolah takde plak cikgu ajar.
tak kisah la...
yg saya tau...
makan benda ni mmg sedap.

nak resepi?
alah.
macam masak sup biasa jer.
cuma saya tambah sedikit...
serai, daun limau purut, sos tiram, minyak bijan, lea & perrins dan kicap manis.
pastu blend 5 bijik sengkuang cina utk maniskan sup.
agak2 mcm mana rasa dia tu?
ntah!
ok je...
saya mmg suka je letak benda pelik2 dlm masakan.
nak kasi cepat habis stok kan...
tu tadi nasib baik tak bubuh cem punya scott's emulsion.

eh!
jemputlah datang rumah saya.
jangan risau.
saya ada byk pil chi kit teck aun.

macam sampah kan?
sumpah saya dah tak tau nak update apa.
ada idea?

37 comments:

green apple said...

aku kan kalau beli ayam mesti request 'Bang, kaki buang, hati buang, leher buang, kulit buang'.

Suehaily Mohd Jiwa said...

selamat ari raya kak tijah!
kalau kat rumah ada kerepek pisang,4 sure sy serang rumah akak.HAHA

mokjadeandell said...

Gebu gebu kaki ayam tu. Beli kat mana ya?

julie^beth said...

selamat hari raya kak. tetiba esok nak masak mihun sup jugak.. hehe

Cik Lurpak said...

sedapppnyaa kakjahh, masa makan tu jgn lupa seduttt dalam kaki ayam tuuu.. fuhh!!!

Marina Monroe said...

Amboiiii...sup beraneka bahan, aper rasanya tuh? Tijah Macam anak aunty noy, suka alter resepi kalau masak..he he he
Kaki ayam, buntuit ayam dan kepak ayam is my favourite parts jgn orang lain ambik..mengamok buleh..

Tijah said...

d
huiiii. ko mmg kena pegi pasar ngan aku la. sbb benda2 yg ko buang tu la aku suka...termasok bontot. sodapppp...lomakkk...


suehaily
ada. ada. kepek pisang, kepek ubi, kepek udang sumer ada. mari la datang. hehehe


mokjadeandell
beli kat K4. kebetulan ada 2 peket besar aritu. terus rembat...puas hati.


julie
yer. jgn lupa terjunkan rangka sekali. perghhhh...


cik lurpak
kannn? sampai ke tulang temulang titisan terakhir kena sedut tu.


aunty
sedap gak kat tekak saya aunty. saya pun sama cam aunty...part tu biasa saya cop asingkan dulu seblm org lain rembat. hahaha

momguess said...

aku tau knp aku still look young!!!!
sbb aku sgt suka mkn kaki ayam nie
lps tu kan ppuan yg lahirkan aku kata
kalau mkn kaki aym ni kite berdikari
ntah betul idok lah mak tau noks


wey!!!1
ni nak marah ni
mana janji2 lu!!!
dh syawal ni
xkan nk tungu depavali kot

Pnut said...

eh tadi dah komen apsal tak mashyuk???

sup kaki ayam always peberet, betoi ka ada kolagen?? kalau betul, tak la rasa bersalah kalau melantak..

kerabu kaki ayam pon sodap tau...

ishkkk tetiba rasa nak makan sup kaki ayam.. ape la dia ni..tak baik tauuu

GaDis CoMeL said...

wow.. berlemak dan berminyak sup kaki ayam tu. sedapnya tengok. tapi nak masak tu, masyaallah punya lah malas. huhu.

h a n i e said...

sup kaki ayam..kalo perangat lama2..lagi syiok..senang jek tanggal isi dengan tulang..hehehe..

zonaku said...

hehehhee..
ari tu masa nk buat open house, selaku tukang bersihkan ayam tu, ada gak saya cadang2 nk sep kaki ayam tu buat sup, bila saya angkat pisau nk tetak kasik buang kuku, udah ada y gelakkan........


terus sentapppp!!! kansel, buang je kaki tu...





kejammmmmm kan adik saya itu?

Angah said...

tampak sungguh menyelerakan yumii..
org kata tang bontot ayam pon ada banyak kolegen utk awet muda! :D

SURIA AMANDA said...

kak..sodap lak tgok kaki ayam gebu masakan ko..tapi pesanan last tu seram la telinga acik ni ha...

uji6june said...

kalo tengok kaki tu
rasa cam..
ramai dah terkorban tu .. ekeke

Daun Bidara said...

kaki? cuba buat kerabu jah, cincang halus tak nampak sikit gerunnya

Fida Ghazi said...

wah..kegemaran saya tu kak.. kaki ayam! jangankan kaki ayam bandar.. kaki ayam kampung yang pijak2 taik sendiri dalam reban tu pon saya baham jua.. tongkeng juga, leher juga, kepak juga.. dalam periuk lagi baru mendidih..saya dah tempah awal2! choppppp!!

NenekPenne said...

kaki ayam dan vontot ayam...marvelesss tu pasal nenek nampak muda..muahahhaaa....

Yatie said...

wah kaki ayam.. sedap kalau buat sup..sup kaki ayam campur dengan tengkuk ayam....feveret satu family. memang kena beli kaki ayam jer nih

julietchun said...

dah lama tak nampak sengkuang cina, tang mana nak cari tu?

kucingorengemok said...

aku suka kaki ayam! tapi kalau banyak sangat aku rasa letih... tak pasal² ek

kak Erna said...

jah..akak suko yo makan sup kaki ayam..tapi kek gumah ni..yang lain sumo tak mkan..jadi..akak kalau nak makan..poi kek nasi ayam gemas senawang tu..mintak semangkok..ha..hadap sensorang..licin semangkok..buek kek rumah..akak sorang makan..maleh..kek situ..2hinggit semangkok..dapek gak 5..6.. kaki ayam tu..jadi la..makan sorang kn...

Hezesuze said...

wah ceker ayam ler....kalo masak ceker ayam letak black paper lagi sedap uols....huhu

Mak Ton said...

best best....
kak jah telah memberi seh tips yg sgt2 berguna utk kengkwn seh dtg umah sok..
mlm nih siapkan sumer brg2...
pepg sok tumis benbahan berserta sikret ingrident kak jah itu... mlm sok idangkan saje...
best best...
kalo mlm nih seh msk utk mkn mlm sok melampau lamo xkak jah?? huhuhu...

Huda Ramlee said...

kaki ayam ni paling best kat tapak dia tu..fuhh, kenyal2 je kunyah..
kalo kat kampung mesti berebut ngn mak aku..

Yunus Badawi said...

Anak2 aku suka makan kaki ayam. Kalau pergi pasar emak Adam akan beli kaki ayam. Kalau org tak tahu ingat miskin sangat.

Yunus Badawi said...

eh kami buka bihun sup jugak. Guna kaki ayam utk supnya. Aku suka begedel yg emak Adam buat. Adalah dalam 4 - 5 biji aku sebat. Ko mesti try yg ini. Perghhh

AzAz said...

eeeiii tgk pon badan dh lemau... kaki ayam ye kak... mmm terima kasih jew lah... slamat ari raya :)

Tijah said...

momguess
ala..syawal blm abes lagi. lagipun aku tgh pose ni. huhuhu. eh tapi krismes pun ok. bleh camwhore depan pokok krismes khann?


k.pnut
haaa. sedap tang tapak dia tu kann? gebuuuu jer sedap isap2 tu. kerabu...kena rebus dulu la ek kak?


gadis comel
alah. bukan susah pun nak masak tu. terjunkan jer sumer2 tu. tapi api kena slow la. masak lama sket baru syok.


hanie
khannnnn? makan dgn nasik panas2 kan? pastu goreng telo dadar sebijik. pergh!


zonaku
alah sayangnya buang kaki tu. itu yg sedap. kaki, bontot, kepak. sumer part2 berdosa tu...


angah
ahah. dngarnyer mcm tu la. murah plak tu kan? sepeket besar kaki ayam x sampai rm3. puas makan.


suria amanda
eh takkkk. dah abes dah seperiok alhamdulillah semuanya selamat. hehehe


k.uji
yer kak. ini yg dinamakan pembunuhan beramai2.


daun
tak penah buat plak tu. boleh la try kan?

Tijah said...

fida
sama la. pastu kalu part lembu plak...testis, lidah, otak...pun aku makan. sedap tu. buat gulai letak cili api & daun kunyit byk2. ekzotik kan makk?


nenet
yer lahhh. misti nenet makan hari2 tu kannn?


yatie
mmg. takat sekor ayam punya tak puas makan kan? kena pepesli beli 1/2 kilo kaki baru sedap. isk. meleleh plak air lio nih...


juliet
aaa. kat pasaraya biasa ada. tapi kedai runcit jarang nampak la kecoli kedai cina.


kog
asal letih ek? aku tambah bertenaga jer nok. kihkihkih


k.erna
seblm ni sy sorang jer makan kat umah ni. skrg carlos dah pandai makan tu yg syok buat tu. tapi xleh selalu la. sebulan sekali kot...sekali masak seperiuk.


heze
aku letak gak. dgn white pepper sekali. sumer terjun...


makton
ehh bulehhh nak masak awal pun. tapi tenggek kojap2 yo la. lamo2 nak eteh api takot bekocai lak ayam tu nanti.


huda
kannn? tu sbb kena pilih kaki ayam bandar. kan dia gebu skettt. gomokkkkk yo tang tapak tu.


yb
huiii. aku kena mintak resepi tu bang kat mak adam. aku dulu suka sop daging...skrg prefer ayam. senang tak lekat celah gigi.


azaz
tak makan ek? iskkk. blm cuba blm tau tuuu...hehehhe

tasekM said...

jahhhhhh... seramnya aku tgk kaki2 tu.

aku. masak sendiri, tak pernah. tapi kalau terjumpa kaki ayam dalam kuah kari makan kat kedai tu, aku cekik je.

ha ha.



.

shija said...

"tu tadi nasib baik tak bubuh cem punya scott's emulsion"....nok!apo tak lotak yo..janji khasiattttt nok!nak2 yang ghaso oren jgn lak ngko lotak yg ori tuh..wakkakaka

KAKTINY said...

wow.. sup kaki ayamzz... tu pon feveret aku tuh.. hihihi.. layaaannnzzzz....

yea yea.. sabtu ni kita 'raya' lagik.. kehkehkeh...

MMS aku once mee bandung muar ko dh tersedia utk di mentekedarahkan.. kehkehkeh..

isabelle said...

biar betul kaktij.
kalo taruk scotts emulsion tu, confirm la kena kena minta majlis bandaraya sedia toilet bergerak lagi satu luar rumah.heheh

Tijah said...

tm
aku kalu beli kaki misti yg dah siap besih tu. nak buat sindri tak reti nak2 tang sisik tu. eewwww...


cija
dlm sop cam tak seswai nok. sok mak try masokkan kalu masak kaki ayam 3 rasa. baru ada masam2 oren khannn?


tiny
ko agak2 buat asam pedas sedap tak ayam tu. aku ingat nak try la nanti. masak sampai empuk kan??


isabelle
huhuu. kebetulan plak botol tu sekali susun dgn botol2 kicap, sos, dll. nasib baik tak ter tuang...

PUTUBAMBU said...

kita pun sama..
kalau beli ayam.. hanya hubby je yg makan..

kita dan anak2 tak reti nak makan kaki ayam ni..

muntut ayam pun baru je belajor makan..hehehehe

Tijah said...

putu
takpe pelan2 kayuh. lepas blajar bontot, blajar kaki plak yer...