Oct 1, 2010

ayat ayat cinta

isteri anda malas masak?

isteri anda malas basuh kain?

isteri anda malas buat keje rumah?

senang saja ubatnya.
jangan la kedekut bang.
puji je sikittttt...
tiap apa yg dia buat tu...
sebagai tanda penghargaan kannn?

kita bini ni bukan nak brg mahal2 sebagai reward ponn.
(errr...kekadang nak la jugekk...)

jadi apala salahnya tiap kali lepas ko makan tu cakap...

"sedappnya! time kasih yang masak utk abg..."

ko tak cair dengar tu nox???
si pemalas boleh jadi si perajin ok bila rasa effort itu dihargai...

ok dah...
tu kat dapo saya sudah masak...

nasik empet + kuah kacang + rendang ayam utk carlos

nasik herbaponi + asam pedas ikan kerisi + telo asin utk saya

nasik biasa + ikan goreng kicap + taucu utk cem.

macam keluarga hantu raya kan???

skrg...
cuba bayangkan saya ada 5 suami anak berserta 5 permintaan?

pengsan...
tapi saya suka.
tapi...
selepas temenung depan kuali rendang...

ahh!!!
maggi goreng jugakkkk sedapp!!!

39 comments:

Cik Lurpak said...

yea betol.. lepas makan, letak pinggan dalam sinki, pastu ckp la terima kasih.. pastu ujung bulan, belikan la henbeg.. hehehhe

Suehaily Mohd Jiwa said...

banyaknye makan kak tijah.ni lawan hantu raya kott..
kak tijah ni rajin masak,,wah doa2 sy jd cam akak.KAHKAHKAH

hantumakan said...

seriyes kau jah, mmg hebat, kalau akulah, tak koser nak masak manyak cam tuh, terkehel jari, haha

kak Erna said...

amboi jah..rajin masak..jah..kalau ada 5 anak pun..tak lah..sekali masak permintaan dia orang tu..memang la pengsan..he he..

Tijah said...

cik lurpak
betul 3x. bernas sungguh ayat ko yg ujung2 tu. heheh (harap carlos baca)


sue
hehehe. biasala nama pun masih di bulan raya khannn? baiklah...kakak berdoa skrg. (tadah tgn..)


dalia
aku bajet nasi empet kuah kacang tu tahan 3 hari aku xyah masak nok. benda tu kan makin di ulang makin sedap. kihkihkih.


k.erna
kono 5 laok lak kan kak? tu byk reward nak kono claim sok tu...

AiTotYati said...

pujian mmg perempuan suka. itu yg buat Ai rajin.

perghh cik tijah mmg dasatle!!!

rugi tak berjiran

ngeee

afiq said...

abis kite yang singgel ni sape nak puji2

~Kak AZZ~ said...

Bab masak memasak ni kakak akak yg sorang tu cukup rajin... Dia ada 4 org anak.. 2 lelaki 2 pompuan... Diikutkan je apa yg dorang nak makan... kecuali yg polik2 kek kodai yoo ado tu takdo la dio ikut dohh...

Yg elok ehh makan yoo la apo yg org dah masak, jgn nak merungut yoo tau ehh... Ingat dok kek dapo ni tak paneh koo... huhuhu..

Ms.Lilies said...

Kena buh aircd weih kat dapo utk ko...br bleh mskkan utk aku skali....amacam?bernas x idea aku tu....

cik gObu said...

wow....
supermum nie

hatim a.r said...

duduk 3 orang menu ngalahkan open house simplysiti.

kakngah said...

aku kelirew...
apsal ko sorang herbaponi???

zonaku said...

kalu camtu nnti nk soh somi sy menuntut ilmu memuji ngan abg carlos laaaaa..... sbb akak kan rajin masak... mesti selalu dipuji

Kazaztan Team said...

ooooo byk ye menu...rajin betuiii...

tasekM said...

dah makan nasi cekik megi plak....?

ko ni cacing banyak dlm perut jah...




.

Hidemichi said...

Yang...betul ke sedaaap???;))

catz said...

jah,

nak spegeti bolognese. cendawan ye.
:)

Madam Sooyaree said...

maggi goreng indomie memang sodap... teringin pulak nak makan.

Lia @ Norli (Mamarempit) said...

Akak kuat makan skang...cemane nk diet....

bab puji tu...laki akak mang salu puji...(tak tipu..)

Tapi bab kuat makan ni....cemano ek....kalah antu rayo kalo den jumpo makanan??? :((

GaDis CoMeL said...

ni nak kena suruh bakal suami baca nih. keh3x

Yunus Badawi said...

Ayam rosmeri abg mana tijah?

Nanti kalau tijah dah buatkan mesti abg puji. Tapi setakat puji ajelah. Nak lebih2 takut nanti carlos marah hahaha

Daun Bidara said...

open house ke apa ni jah?

F A R Y N said...

kak..meee goreng satu! hahahaa

johan adam said...

kak tijah, makan angin pun sedap gak kadangkadang.

kan? kan? kan?

shija said...

mak caye ko mmg rajin masak nok!sazah ngan aji usop pon caye..nak2 time ngko wat ketupat palas hr tu..perhhh..tebaek wokkk...

NenekPenne said...

kalau permintaan mcm tu apa kata kak tijah kita buat jer menu mcm kat restoran..jangan lupa service charge n tax sekali..muahaaaaa....

KAKTINY said...

"sedappnya! time kasih yang masak utk abg..."

aku mmg tiap2 waktu pas makan aku dengar ayat tu... hihihihi..

betul2.. mmg caiiiirrr nok... tu yg mak nk masak tetiap hari tu!!.. kehkehkeh...

Hezesuze said...

oh weols xpernah masal ler uols...mak & mak mertua yang masak...huhu

PUTUBAMBU said...

mmg sodap meggie tuu..

ndak2 lagi ngan pinggan free dari Jacob tu..mmg lagi sodap..!
hahaha..

** rajin nya masak macam2 lauk tu..

Tijah said...

aitotyati
kalu kita berjiran...yu jer la masak ekkk? ai tompang...


afiq
alaaa...mami-mami kan adesss...hikhik


k.azz
tapi mmg boto. kok ado yg rajin makan mmg sodap masak2 ni. raso cam best yo...


mimi
jgn lupa dapo yg lengkap dgn hood penyedut asap yer...



cik gobu
xde la. biase saja...


hatim
hikhik. ekceli dier ala2 sosaner dlm umah citer nigella bites. mkn anak beranak je tapi cam kenduri.


kngah
err...kan konon2 nak dayet? wakakkakaa


zonaku
hikhikkikkkk. ni yg malliew nak cakap nih...


kazaztan
ekceli masak kicap tu menu semlmnyer...dipanaskan. jgn tertipu yer. hehe


tm
tak jadi aaa mkn nasik. cam tak sodap lak herbaponi tu. tu yg belasah megi.


hide
cam laharrr jer iklan tu kan? wakakkaka...

Tijah said...

catz
siappppp. jom siap2 pakai tudung kita ke pijahat. wakakaka


madam sooyaree
ha'ahhh. kasi potong cili api skett. pergh berasappp.


mama
takpo la. biar hantu raya..jgn toyol. berdosa amek duit org. wakakaka. apo lari topik lak nih


gadis comel
mistiiiii. kalu tak jgn masakk. hahaha


yb
alaaa...segan la aku bang. kak ros pandai masakk...


daun
takk. makan 3 beranak jer. hahahha. terukkan?


faryn
kering ke basah dik???


johan
a'ahhhh. nak2 kalu ada org sponsor kannnn? eh jom???


cija
berejam nok. takpo la...lenkali mak gobuih nasik empet yo la sonang.


nett
nenet misti makan kat kedai kita hari2 tauuu. kita cas x mahal la. 10% jer...cam donpemen keta.


tiny
aku dah agak dahhh. tu yg rajin masak tu kannn? penat blk keje pun takpe...poti aa...


heze
aiyooohh. kena masak la lepas ni uols. kang mak mati sapa mau masak? kihkihkih. kuang ajar la plaks molot ai...


putu
kehkehkehhhh. cap jacob tu jugak yg ko nampak kannnn?

momguess said...

biskut jacob cecah air teh
sodap!!!

J@J@ / Bini The Rock said...

lepas lepas raya...melantak meggi pon orait gak kan...

hehehehehe!!

ashley said...

Jah,
ko tengah memboikot sesapa ke Jah?

Tijah said...

momguess
a'ahhhh. tapi aku lagi suka kopi o. terbaekkk.


jaja
lain sket kan? asik ayam & daging je boring gaks


k.ash
takde kak. aku sesaje je tu. kihkihkih

tasekM said...

tijah!!
hapdet blog.

ni pengawas blog dh dtg melawat nih...

he he.

:p



.

umi ameer said...

best gak topik kau kali ni, suka akak..
laki akak tak reti gak muji2 nih.. akak je selalu tanya sedap ke idak, so, dia paham2 la kalu akak tak berapa nak rajin masak.

anak2pun mmg banyak kerenah.. kadang2 je akak layan, most of the time, tak layannnnn..hihi

Pnut said...

cik puan,
boleh tolong update blog?
sekian terima kasih

Tijah said...

tm
yolah. yolahhhh.


umi ameer
selagi dia tak puji jgn masak. kihkihkih


k.pnut
hahahaha. udahhhh bukkkk