Nov 15, 2010

asmah laili


sapa ni?
ini la pn. asmah laili.
singaporean kot.
yg teral masak dlm rancangan "sedap" kat afc tu.

saya suka dia.
suka rancangan dia.
kalau tengok cara dia masak.
ikhlas je...

resepi2 dia.
bahan2 yg dia letak.
sangat generous.
"bawang kena banyaaaaakkkkk...baru sedap" katanya
siap buat muka yg mmg bawang kena banyak lah baru sedap.
(apa cakap belit cam sami ni...)

tapi saya yakin masakan dia mesti sedap.
mungkin lagi sedap dr cepwan.
yang kekadang resepi biasa2 je...eh! tetiba ada nanas.
sedikit sentuhan fusion?
mmm...mak tak biasa nok.

tapi...
tapi...

kenapa perlu 5.30 pagi?
ulangan 2.30 ptg?
sapa nak tengok?
sian kat yg bekerja ni.

dah nama pun asian food channel...
bubuh la mlm2 tem org asia ada kat rumah kan?
bukan jauh na pun timing.
semua pun kat garisan khatulistiwa jugak.

ni mlm2 time happy hour pi letak...
food jammer (pantang nenet moyang main2 dgn makanan ni)
hell kitchen (jerit2 dlm dapo?)
coco cooks? (siriyes. tolong la remove pompan ni dr afc. apahal masak pakai bikini?)
icip2? (gua syak tonsil dia bengkak...)

bukan tak suka resepi oramputes.
tapi saya kan lurus.
mana pandai nak saptitiut wine dgn benda lain nak kasi sedap.
nanti tak jadi mcm mana?
bazir je kan?
saya ni dah la pandai guna rosemary kering tu je.

ok.
saya cadang nak try nasi briyani asmah laili nanti.
nampak mcm best.
nasib baik sempat salin resepi.

eh! rajin pulak update letli ekkk??
suka tak?
suka tak?

kalau tak suka saya update lagi 8 minggu...

bye...

48 comments:

Ms.Lilies said...

aku nak rasa 26hb sok yek

:D

senyum kena lebar2 dr skrg

Tijah said...

mimi
tapi kalu tak jadi...aku banjer ko briyani kodai mamak je la yo? hehehe

Lia @ Norli (Mamarempit) said...

mane resepinye jah....
heheh...
akak sejak ada DIVA ni..jarang tgk AFC dah...nak2 tk dpt tgk abg Smith tu...huuuu :p

zie said...

suka suka suka.....hapdate la selalu.

Fida Ghazi said...

sukaaaaa banget!
nanti boh resepi kat tepi tuh kak ye..

saya tade estro.. cane? saya tiru resepi kak jah le.. *mintak halal, jgn soh cari downline*

daisy said...

saya pun suka.
dia selalu cakap "mami kalau masak campak-campak aje.."
sempoi~

hazlin_best said...

aah....dulu masa time bulan ramadhan tiap2 hari mesti tgk sedap ni. skrg dah xpenah jumpa dah. skrg tgk top chef dgn masterchef lak.

coco cooks tu tak reti masak, dia reti assamble jerk.

anis nabilah tu plak, masa fahrin jadi guest, bukan main menggeletis jadinya.

Pnut said...

suka..suka...suka...

dan suka asmah laili juga, gaya dia cakap macam org dolu-dolu... baku

dila~noor said...

kite hari2 dpt tgk asmah laili sbb ade ulangan "Sedap" kt channel suria..hihihhi..
sori kak tij..i duk kt jb

kalau mami masak mmg iklas,tp mami sgt jaga kesihatan..kurang minyak,kurang garam..heheh (kn bc dlm bhse baku,barula style asmah laili sgt) =)

Shahrizat said...

saya tanak nasik lemak style asma laili..mmg best!

Atot said...

salam tijah,

yupe, asmah laili adalah org s'pura. dulu dia baca berita kat tv. sekrg dia ada beberapa buku masakan. semuanya sedap2 & simple & mudah difahami.

selamat mencuba ye???

NenekPenne said...

nanti kat rumah ada astro, baru akak leh komen pasal asmal laili ni..

tapi kalau tengok icip2 tu rasa adehhh soraaa..tersepit ker??

tapi ada rancangan masak2 yang baru laaa..host si tukang masak yang suka jerit2 tu..ahad malam jam 7 malam ada kat cennel 707

e.l.i.s.s.m.i.e said...

tak pernah nampak pun dia..aku adalah peminat setia afc padahal..heran!

Hezesuze said...

wah mesti sedap nasi beriyani ko kan noks...

kak Erna said...

jah..tau ado canel tu.tapi blum ponah tengok..
buke lu nasi beriani tu sebelum rayo bi jah..dah jadi nanti..buek banyak2 kek mah sazah yo..

Nizam.Ariff said...

Dia ada restoran kat S.Alam tak agak-agaknya? Tolong tanyakan dia Jah, ko kan ke dah jadi kawan baik dia...

kakngah said...

wey.. ko ngn mimi komplot apa hah 26hb???


aku suka ah dgr intonasi dia bila bercakap.. mcm mak2 ajar ank2 masak....


layan cake boss lak.. cenel 707. geli pulak aku tgk diorg gentel2 fondant icing tu... hahaha!!!

S.I.T.I said...

Salam tijah,
rancangan sedap tu dulu sebelah malam. pukul 9. yg skrg siaran pg2 bute tu ulangannya untuk yg entah ke berapa puluh kali. tp makcik ni mmg masak sedap.

eddie dewanaga said...

Asmah Laili ni dulu org kuat saluran melayu SBC (Singapore Broadcasting Corp.) baca berita dan kadang2 dia buat DJ Radio.

Dia punya personaliti lebih kepada sifat2 ibu kita, kalau dok JB, memang puas la tengok dia kat Suria Channel.

Dia ada terbit cooking book.

Gua suka tengok Coco Cooks, biarpun tak faham Mandarin. Gua juga directly sudah cintakan Laura Calder, biarpun dia lebih kepada French style sedangkan tekak gua ikut Sicilian mafiosso.

aNiS tHe BumbleBee said...

nk tulis surat laa kt pn.asmah laili ni....
nk mintak dia jadi mak angkat ktorg...ngeheheehe!

@yue said...

brapa umo nenek asma ni ek..sbb dr kecik toek lg aku dh denga nma dia..biasalah tgk tv singpore...

fantasimerahjambu said...

mungkin beberapa tahun mendatang,

pic kak tijah pon terpampang cam ni.

akak pOn superb what!

zonaku said...

x reti nk ganti wine x per kak, rimas tgk asik masak cek bab tu laaaa.....

kang budak2 y dok belajar kang g masak menatang haram tu lak.. hancusssssssss!!!!!!

isabelle said...

alaa..x tgk asmah laili pun, leh kopipes resepi kaktij.
eh..alamak... kena cari kaki 4 kanan, 4kiri ekkk?
aduiiii

Yunus Badawi said...

Ayam rosemary aku mana nok? huhuhu

hatim a.r said...

betul kak tijah!cepwan kalau masak tu lain macam je rupo eh.cmne saya tau?hehe sebab makcik saya yg dok s.alam tu kalau tgk cepwan masak bising je dia kritik.baik bagi cep tijah buat cooking show.martha stewart pown buleh pencen kalau cep tijah masuk tivi

Madam Sooyaree said...

sukaaaaaaaaaaaaa.... update tiap 4 jam lagi bagus

FaiHash said...

ekekekek...ai suka gaya asmah laili bercakap.. mcm semakin syok nk menonton. hiks!

tp tulah rancangan dia selalu time waktu org kena gy kerja/sekolah takpun tgh tdo *nangis*

tasekM said...

br pg td aku tgk dia masak kuah jenangan.

kuah kacang rupanya. ingatkan mende.



.

PnConfused said...

ble tgk dia rs mcm duk kt dapur dgn makcik2...


icip2??? hahaxleh blah... rs mcm dia pgg pisaupon xbetullll

kupaslaroren said...

icip2? (gua syak tonsil dia bengkak...)

wakakakakak gelak guling2 sy kat opis ni kak tij oi..

tp mmg xle bla kan sore dia..

KAKTINY said...

kenal Zakiah Binti Hashim tak??..

tak kenal??.. owh ya.. dia tak masuk rancangan tv, tak juga dlm radio dan tidak langsung masuk majalah resepi..

Ya.. dia tak glamer dan bukan sapa2.. kerana:

DIA IBU SAYA.. yg mana saya belajar masak "CAMPAK-CAMPAK BAHAN" daripadanya..

resepi yg tak buleh diperolehi sukatan bahannya.. "kena tengok, buat sendiri dan rasa".. itu petua dia.. kehkehkeh..

aripsamat.... said...

cepwan pun best gak pe...9.00 pg hari ahad..hehehe..siap masak tempoyak tu..perghhhh...

Tijah said...

mama
resepi eh blm buat lagi. tu pasal blm dapat tepek kat sini. nanti ehhh...


zie
okes. mekasihhhh :D


fida
yelahhh. eh.mcm mana zaman miliniyem ni leh takde estro? mushkil nih...


daisy
a'ah kan? nak2 tem dia buat kek. nampak sedapp sgt.


hazlin
sama la.tem tu tgk dia sambil2 sahur kan? anis nabilah tu sapa ek? moskel mcm mana leh masok afc tu


k.pnut
awak sayang saya kak kan??? hahah. a'ah. rasa cam tgk citer pramlee plak

Daun Bidara said...

cuba ko cari jalan boleh masuk tv jah, gerenti ayam rosmari ko fames

Tijah said...

dila
untung la awak. s'pore channel2 dia best2 jugak kan?


shahrizat
ada ek? nanti nak cari la buku dia. tunggu MPH ada sale jap. hahhaha


atot
yer. saya misti cari dan cuba buku2 masakan dia. kena buat koleksi tu.


nett
icip2? hahha. tu la tu. kekadang aku tak dengar...dia nak kata tahu ke taucu. puas aku kuatkan volume x dengar jugak. apo la budak tu.


elissmie
mana nak nampak. afc kasik dia 5.30 pagi seblm subuh lagi. dengki kannn??


heze
kalu aku ikut sebijik2 resepi dia misti la sedap tu. hehehe


k.erna
kono tengok subuh sapie kak. mmg nak try tapi skrg blm datang rajin eh laie. lopeh rayo sok la kot. nak poie kodai cr limpo jap ah...


nizam
nanti aku tanya kat dia yer? aku ni peminat dia je. siapalah daku nak kamceng dia beliau. huhuhu


k.ngah
hahahaa. adooo laaaa projek sikit2. skrg ni dah byk na la rancangan realiti masak2 ni. bosan je tengok....

Lazyf said...

ese pun ghoma rancangan masak2 Asmah Laili nih...
ikhlas jer beliau masak...
humble jer gaya pengacaraan beliau...

Lazyf Zeeza LIKE THIS!!!

Tijah said...

siti
kan? dengki betul la diorang ni. mlm2 tah rancangan apa2 je letak kat tv. tak best langsung.


eddie
coco cooks? kihkihkih. lagi bagus gua layan yummy king yg tah hapa2 tu. etlis terhibur jugak tengok mamat gila tu. eh tapi sore dia sedaplah. boleh nyanyi...


anis
drp jadi mak angkat ko...baik dia jadi mak angkat aku. kihkihkih


ayue
kalu keje dah pencen kot acik tu. tapi takpe la...dia menten laku sampai bila2 pun tu.


fantasimerahjambu
va va va. kena compile la resepi2 tu kan? ko nak tolong publishkan? mari kita kira komisyen mehh...


zonaku
tu la. lagi satu tak suka masak yg ada brg2 susah cam emulco la. nak kena cari shortening la. penaik la. apo tah. suka pakai bahan mudah2 je


isabelle
jgn lupa tu. saya sejak menubuhkan skim piramid ni sangat rajin masak tau.

Tijah said...

yb
ayam rosemary? aku sindri pun dah lama tak makan bang. malas nak marinate. hahaha


hatim
wah kauuuu. bikin tijah penasaran je dgn puji2an tuhhh. hahah. tapi mmg takbleh blah la resepi2 dia. cam byk2 na saptituit dgn benda bukan2. mcm dah tak ori kan? tak suka la.


madam
perghhhhh. kalu update tiap 4 jam dibayar 10k sebln takpe gak. kihkihkihhhh


faihash
kannnn? mula2 dulu kita tak suka. tapi makin tengok makin seronot. yg ulangan 2.30 tu pun kekadang ada kekadng tidak.


tm
pagi tadi aku missed sbb anak aku bgn pagi so dia dah cop remote dulu. haihhh. nak kena beli tv lain ni.


pn confused
hahhahaa. a'ah kan? tapi ko perasan tak budak tu lebih suka tengok camera drp tengok bahan2 yg dia masak.


kupas
ye laa...aku salu sakettttttt hati dgr dia cakap. sore tak keluar ok. cuba cakap tu biar terang sikit. bukan rancangan pompuan melayu terakhir pun nak kepit2 sore.


tiny
hahaha. sama la ngan jamaliah binti ali. tapi skrg dia kurang masak sbb dia dgn aji usop bila dok 2 org dia pegi JJCM jer...


aripsamat
ada sesetengah resepi bleh terima. tapi dia salu menyonyakan resepi melayu tu yg cam pelik sket. mungkin sbb dia ada campo nyonya kot.


daun
ayam rosmeri tu bukan akunye orijinel resepi. kang ada lak yg saman aku 300k kang. tak pun suh aku mintak maaf kat tv. caner tuh? hahahaha


lazyf
wahhhh
. cam fb kannnnn? nak jadi die hard fan saya kahhh?

PUTUBAMBU said...

masak lebih sikit tijah..

boleh kasi sikit kat aku..tukang rasa.. hehee


*Salam Aidiladha ye buat awak sekelaurga..!

momguess said...

ko updte lagi 88 tahun?

sosevenjo said...

suka..suka..SUKA....SUKAAAAA...kita sukaaa Tijah apdet selalu...Oh...kita kann..dah terai 4 resipi Tijah tau...menjadik semuanyaaa...Tima kasih Tijah !!

Chik Att said...

aku pun oso suka Jah ....
dia guna barang pun tak lerr canggih manggih ...
guna besen plastik .....
jug plastik .... mcm yang ada kat dapur aku.....

Chik Att said...

aku pun oso suka Jah ....
dia guna barang pun tak lerr canggih manggih ...
guna besen plastik .....
jug plastik .... mcm yang ada kat dapur aku.....

lyza said...

kak..saya fail gile bab2 rancangan masakan nie..saya suka tgk chenel sport je..tmbh2 bola..hehe..
tp hasben saya suka..dia pun kenal segala jenis chenel masakan yang akak letak tu..

kak..update2 le slalu..saya suka..terapi gelak pg2 kt opis nie.. hehe..

Tijah said...

putu
tukang rasa je? basuh pinggan skali la yer? ohh...piok juga. huhu. slamat hari raya.


momguess
betul nihhhh? hahhaha


sosevenjo
wah. kenapa nama seperti sosej? hehhee. (kan tiba2 dah teringin hotdog plak...). time kasih kerana mencuba resepi saya ya.


chik att
ye lah. besen cam kedai rm2 tu je kan? sempoi la dia. cakap pun jelas & terang.


lyza
sport? ohh. saya langsung tak suka. kalu buleh nak buang dr "feveret" tu. nak update? bak sini FM satu. hahaha..kejinye saya.

sheila said...

betul betul...
sy pun suke tgk mummy ni masak....

wah tetiba tau panggil mummy org mummy ahaksssssss

Tijah said...

sheila
kan? tapi kang panggey aci takot dia tak layan