Nov 18, 2010

barang yang lepas jangan dikenang...

masa kemas2 laci kabinet aritu kan...
(dah laci...kabinet pulak?)
terjumpa la benda ni ha.

tau tak apa tu?
ala...bekas susu la.
4 bagian...dapat la 4 kali bancuh kan...
cem punya ni dulu.
bapak la lama menyimpan.
kekonon bleh pakai utk adik.
ntah bila2 pulak la kan?

tapi...
nak buang cam sayang.
pikir punya pikir.
sambil merenung bunga kantan...

bubuh je la penumis 4 beradik ni kan?

cengkih...
buah pelaga....
kayu manis...
bunga lawang...

ambik kau sebilik sorang.
dah!
jangan gaduh2.

bila nak guna kita bukak je penutup dan...

cak???

pelaga di manaaaaa???
pelaga di siniiiiiiiiii...
(intonasi dibaca seperti sebuah rancangan tv)

bye.

37 comments:

Ms.Lilies said...

Intonasi tu

Kah kah kah

Wahahahahahahaha

bb7ady said...

wahh. idea yg bijak!
nak tiru lah . he he

hatim a.r said...

wah kak tijah semakin frikuen mengupdet sekarang.ini memang mengukuhkan desas desus,blog dikja kini dihendel oleh 8 orang downline.

DrSinga said...

Kipidap...
Kipidap!!!
Kipidap menghapdate walau oleh donlain
Kipidap mengadaptasi... Botol susu Chem ko boleh isi garam apaaa...

Ck said...

dah rancangan tb tuh..memang dah lama sendu kan

Pnut said...

ehh ada gak bekas ni..lps ni le JOINT buat bekas camni.. tak der buang..

cem nak dapat adik bila? Insya-Allah kalau ada rezeki.. tak kena.. janganlah FRAST, jangan BLAIME diri sendiri..

ehhh ni semua tak KELALAR ok..

erkk harap faham.

tasekM said...

kak pnut, ai paham sgt. ha ha.

tij, ko mmg la kretip jah. aku suka na dgn idea mengelakkan pembaziran ko tu.

kat umah aku ni ada lagi breast pump. alaaaa mende alah pemicit nen utk simpan susu ibu dalam peti ais tu la.

tolong la pikirkan. aku nk buat mende dgn memde alah tu. nak buang syg ok.

he he.

selamat hari raya jah.




.

Chik Att said...

Jah ... kau umah CA ada butter cocoa yang sapu kat ***** , kalau sakit masa nyusu tu .....
cam no aku nak resaikleeee .....
Bagi idea skit .....

al-lavendari said...

buat tempat simpan butang baju melayu, boleh juga kan ? boleh simpan 4 set.

tapi lebih cantik kalau buat tempat simpan mata kail !

h a n i e said...

time nak sebut gaya intonasi tu..kena pakai gelang magnet x kak? kot2 nak dpt lebih feel..


hahahahhaha :P

Cik Agogo said...

mcm kenal intonasi itteww... hehehe...

Dayah said...

Salam Kak Tij,

hahaha... siap ada CAK!
Akak jangan terkejut sekali tgh buka nanti dia pun CAK! =P

ehhh kita dgr ADIK la.... mami bila tu? Moga2 cepat2la Cem dapat adikkan.. Amin

Mak Ton said...

sungguh berguna lah bekas lama ini...
sgt bergeliga la akak nih...
kalo purpose li bli mende alah nih tarok penumis nih hebat juer lah...

catz said...

Tijah di manaaaaaaa??????????????
Tijah Di sini!!!!!!

catz di mana?
catz di sinunnnnn!

wakakkaka

chai n tea said...

kreatip..bagus idea itu
tapi kak..saya anak pon lum ada lagi..
anak kucen ada la

Tijah said...

mimi
macam biasa dengar je kannnnn? nok. gps aku hilang nok...cane nak g umah ko nihhh.


bb7ady
bolehhh. sharing is caring kan?


hatim
ahahhh. saya semakin hampir mendapatkan sebiji benteli skrg.


dr singa
bagus idea tu. tapi nak kena tebuk la lubang lebih sket ekkk?


ck
yer nok. mak dah tak tengok dah. semakin merepek.


k.pnut
wakakakakakaa. pahammmm sesangat tang kepslok tu. kelalarrrr la akak ni tauuuu. hilang frast saya baca komen akak.


tm
brespam? mmm...ko bleh potong tu pastu buat corong...isik air dalam botol. amacam?

Tijah said...

chik att
huiiii. byk gunanya tuuuuu. tapi kena bisik la. mana leh citer kat sini. harharhar


al
a'ah la bang. boleh gak tu. simpan batu ladung je tableh sbb kang sumbat plak lubang tu kecik je kan...


hanie
boleh jugerrr. untuk mendapatkan sebutan yg lebih bertenaga kannnn?


cik agogo
biasa dengar kannnn? kat mana yer????


dayah
adik? blm lagik. tapi doa2 ler kaming sun. hehehe.


makton
boleh. tapi make sure beli yg moncong besar sket tau. kang takleh keluar plak natang2 tu sumer kan..


catz
catz di mabuhayyyy?
hahaha. ye ye je aku kol aritu kat bangi ingat nak mentetel. wupernyer ko tgh berjimba atas jipni. huwaaa...



chai n tea
boleh la tu. letak makanan kuceng 4 perasa. ikan, ayam, udang & sotong. errr...bleh?

Aku said...

Kalau berus botol susu, buat berus gigi? sekali tarik tanggal semua taik gigi..

TM, breast pump boleh buat pump akuarium kut...

ct fad said...

memang kreatif idea tu...selagi boleh gune,jgn dibuang kan...huhu

kak Erna said...

jah..canggih boto tompek lotak penumih 4 beradik tu..
jah..kalau kaka..mau melokek bau e kek bokeh tu..sobab jarang guno..

Ida Athanazir said...

hahaaa.. that's a good idea :)

kakpah said...

kreatip la kau jah..

isabelle said...

kaktij asyik bagi publisiti percuma je kat 'org tu' lately. ada apa2 ke nih?hahaha.

Hezesuze said...

wah ko dah bagi satu idea kt mak noks....tenkiu berimac....lebiu hehe

Tijah said...

aku
jgnkan taik gigi...dgn gigi, gusi sekali tanggal. haaa. merasa pakai gigi pelsu kannn...


ct fad
a'ahh. beli bukan murah plak tu kan. maklum la brg2 bebi kan mahal...


k.erna
kihkihkih. apolak. akak kan rajin buek nasik minyak. tapi akak kalu tanak letak penumis bleh gak letak boneh cili, boneh sawi dan mcm2 laie.


ida
tengsss. hehehee


kpah
sey bab recycle brg2 ni mmg agak cokap. ado tokoh tokey scrap tak? akak ado botol, bosi buruk...panggey la sey. poti ais pun sey terimo.


isabelle
hikhik. tu la tu. ingat tanak citer...tapi asik teringatttt jer. (sumpah tade paper...)

Tijah said...

heze
lebiu tu. ko nak isi labuci ko?

zuzie's life story said...

love la cik tijah..den x ponah x sonyum bilo masuk cni..

adibah said...

nok.. sesuai gak letak bunga rampai hantaran kot kan? hahaahhahahaha

Jom Gebang said...

dik non...ko sangat kretip hokey...mak suka noks! teruskan ye!!

Signorina Syima said...

kretip betul la kak ni...

sihat ka? sy dh lupa daratan tak terjah blog orang lain skang ni..

emosi kurang stabil... kalau ada anak sendiri dah lama sy minta bekas susu ni ha...

lap u la kak...

Tijah said...

zuzie
mekasih dik. love u too. senyum ittew sedekah khannnnn? :D


adibah
seswaiiiiii sangat. nak mak sponser nok? kita cr yg 8 kompatmen nakkk? pastu hias dgn webenn (tema kaler plis?)


jom gebang
mekasih ahkakkk. selagi ahkak membaca...diknon akan teruskan perjuangan. wah wah...


syima
sihat dik. lap u tu. ehhh. boleh beli ni. kat anakku ada byk jual. isi garam ok per...

Asma said...

gila kreatif n super saving nih!!

kipidap uuooll!!!=)

::mrs aidan:: said...

..kak tijah, kreatip bangat...kt ikea pun tak tentu dpt bekas serba guna mcm ni...hehehe...
tahniah kak tijak...;p

PUTUBAMBU said...

bijak..bijak..!

anak sapo nih?

Tijah said...

asma
membajir amalan sheitonnnn kannn? huhuhu


mrs aidan
ikea konfem takde ni. tapi kalu kat anakku ader...silap2 tgh warehse sale skrg nih...


putu
anak sazahhhhhh.

Rumah Kuning said...

hehehe
sangat kreatif

Tijah said...

rumah kuning
tengs. heheh