Nov 21, 2010

sedikit pesanan.

saya suka blog hop.
seronok gelak2 baca cerita org kan...
esp time sukan asia ni.
oh! saya mmg tak minat sukan.
so, drp rebut2 remote dgn 2 org tu.
baik duduk diam2 depan leptop.
tengok kawan2 masak apa.
some blogs la kan...
saya tengok diorg suka tunjuk income.
tunjuk cek.
tunjuk akaun.
wow! saya sangat impressed disitu.
rasa bangga...ramainya melayu kaya.

baidewei adik2. kakak2. abang2.

ada baca paper tak?
lately kes jenayah makin menjadi2.
rompak, samun, culik, bunuh, sana sini.

ada yg kena kat parking.
ada yg kena tepi jalan.
ada yg kena depan pagar rumah.

semua sebab apa?
sebab DUIT la apa lagi.
takkan org hala pisau kat ko sbb nak mintak resepi lak kan?
"akak tak bagi resepi ayam masak merah...saya bunuh!"
gittew?

bila kita show off...
ada org tengok sebagai INSPIRASI.
which is good.
tapi...
ada jugak yg tengok sebagai PROVOKASI.

so...
just be extra careful la eh?
ni jam...ramai desperado kat luar sana.
yg sanggup buat apa saja.
ntah2 diorang pun blog hop utk aim mangsa.
mana tau kan?

saya takde niat apa2.
anggap je la ini sebagai friendly reminder dr saya.
peace-no-war.
have a nice monday.

eh! luar hujan?
mana selimut saya nih!!!

37 comments:

fatt said...

fesbuk pun sama kak..tag2 kat gmbr duit..menyampah!
hai salam kenal! kak tijah, gmbr akak menakutkan sy la..tu akak ke? huuu~
jgn marah..kak tijah sempoi! :)

kakngah said...

lg 1, berani dedahkan lokasi kediaman, keje kt mana...
bahaya kan...




den komeh cecopek, msk cecopek.. br tarik selimut tanpa ganguan.. hihihi!!!

h a n i e said...

kan kak..bangga betul tunjuk duit berkepuk2...mcm ada riak di situu..




*sambil posing depan kete bmw-tah-sapa-punya sambil berkipas duit saidina* ekekeke

Sidratul Muntaha said...

ahahaha
nuff oh nuff
maleh nak citer...
dah cash..
diam2 saje.

Tijah said...

fatt
salam kenal too. a'ah. tapi fb cam selamat sket sbb leh filter outsider kan? yer dik. akak ni mmg suka menakotkan org. kihkihkih


kngah
yer nok. tu pasal wa menten duduk dlm gua sampai skrg. aku niari mkn luar je la dgn cem. hhaaha. malas nak masak


hanie
duit saidina? wakakakaa. jahat ko dik. tapi amek gamba dr jauh mana org tau kan?


sidratul muntaha
perompak kalu tgk cek nuff aku...dia leh gelak guling2. tak bebaloi nak rompak pun.

~Kak AZZ~ said...

Mujur la blog akak bnyk gmbr kucing yoo... samo la kek fb pon... sapo nak kucing, habaq mai kat ceq naaa... tak payah nak rompak2... huhuhu...

duit nuffnang????
limoposen pon payah nak dapek tekau.... hahahahha....

catz said...

eh..alamak...
entry aku sebelum nih ado tunjuk duit la...
walau ribu2 tapi duit peso.ke ke ke.
tuh kira kategori riak ke apa?
nunjuk2 jugak eh?
isk..

Hann said...

Salam tij..

dah lama ikut, baru nak ngomen.. slamat berkenalan.

setuju dengan pandangan puan seperti di entry nih.. halus bahasanya.. hiks

Kazaztan Team said...

setuju dgn cik tijah...dunia skrg sgt bahaya...

tasekM said...

aku je yg memang tak de apa nk tunjuk kt org. alahai...





.

Pnut said...

alamaak... i ada cek join beli gelang magnet juta-juta ni... baru ingat nak tayang,
tak jadilah..
simpan masuk henbeg LV.. la

isabelle said...

nak kena announce kat blog la psl earning yg ciput tu.agak2 ada yang tak percaya x?

Madam Sooyaree said...

ramai yang annouce income pasal nak tarik orang lain join diorang.

tapi tu la, bila dah umum kan kekayaan, umum pulak lepak mana. camno? kalau yang blog hopping nak buat jahat, kejap aje boleh tangkap pattern hidup orang lain

Tijah said...

k.azz
tapi kalu boko tempatan ni lon pasti lagi la. unless kucing boko siam yg gobu2 tu kan. tu ado potensi kono rompak gak tu. jual balk mahal.


catz
aku pun ade nok. ribuan dong. wakakakaa. 2 taun tak tukar2. eh dngar bangi ada itik gantung halal. try nak?


hann
slamat berkenalan too. terima kasih kerana bersetuju. saja ingat2kan kat kawan2 kannn...


kazaztan
yelah. kes jenayah hari2 keluar paper kan?


tm
ko mmg seorg yang merendah diri kannnnn? cam aku la. wakakaka


k.pnut
lv ker? wakkakaa. tak sengaja plak terbagitau ek kak? (sambil cari usb dr gucci saya)


isabelle
ehh. announce jer. jgn lupa bagitau brapa bonus sekali tau? khkihkih

Tijah said...

madam
yer setuju tu. tu pasal skrg ni segala tindak tanduk kita kena pikir byk kali cause & effect dia.

zie said...

Ada tuh selamba badak aje tayang - cek, bukan setakat tuh, apa barang yang dia beli.

Mengucap panjang aje nie...

Gambar anak, laki semua pun tunjuk.

Pakai barang branded. Bahaya la.

@yue said...

ha yolah kak..
pas raya ritu...duit raya anak2 kan..
ado tu siap mik gmbo asb anak..siap amaun menunjuk dapat duit raya hebu2...aiseh...*jeles pn tak...terpikir la psl safety dorang..

catz said...

nakkkkkkkkk. bila?

sheila said...

terima kasih ateh nasihat itu...tapi den nyampah lah ngan ayat paling last tu.......

ghaso cam nak bakar yo blog akak...huhhhhhh

momguess said...

aku cash out kan xpenah pun tunjuk2 kat blog
sbb aku xnak nnt sedara mara kwn2 suruh belanja
hahahahha

makcikkantin said...

cik tijah,

betul tu...overexpose is not gud. BTW makcik mmg suka baca blog ni, full of humour yg boleh membasahkan gusi!
Keep writing & makcik will keep reading....(ewah, ada bakat jadi cikgu english ka?...cikgu piano dah kompem out!)

zonaku said...

hhhmm.. ujan yer......


sy tetap keje............

Ms.Lilies said...

Aku nk tayang goody bag aci x?
Hahaha

PUTUBAMBU said...

good reminder tijah..!

harap2 berkesan le di hati sanubari sesetengah orang...

Daun Bidara said...

hutang den banyak dari gaji ni macam mana?

Nur a.k.a admansyah said...

salam berkenal-kenalan cik Tijah..

ai laik your blog! ai suke bc timex2 i borinks! or ms ai tgh tension wat keje kt ofis nie...

Laat n3... i suke ide bekas botol susu tur! hehehe... ai nk isi jugaks lah!

peej said...

aku pernah gak org bg tau.
ada blogger dulu tunjuk2 rumah dia. bukan nak riak, tp sekadar share. agaknya kaya kot. aku tak sure.
then dia bg tau dia nak blk kampung ke apa, takda kat umah la kira.
bila dia blk je umah dia. umah dia kena rompak ok. abis semua plasma ke. hapa ke. semua kena.
lepas tu terus dia private blog dia. mcm tu la. takut kan.

aku pun selalu pesan kat mama jangan nak tunjuk2 barang ke apa ke. kita tak tau kan tah sapa2 yang baca blog kita.
sebab tu aku skrg dah tak update benda2 tu. cheque ke. beli apa ke. sbb takut pun ye.

*wah dan2. cakap je la mmg takda beli apa kan. haha*

oh bc komen org 1st tu. pastu tgk pic kau. tiba2 aku rasa takut ok. cibais.

dianramli said...

bagus la entri ni kak..den mintak izin re-post kek blog yo..den bori kredit kek kau..don't worry!

NenekPenne said...

haaa ada orang tau tunjuk dapat cek ribu riban shopping branded item yang gila3 punya..pastu pi oversea..

i ingat tu mungkin langkah taktik surh orang jadi downline dia laa kan tapi bak kata kak tijah (kakak?? fitammm...) silalah berhati2 dalam menunjuk kemewahan tu...pastu kalau nak pi oversea tu jangan mention laa bila tarikhnya... tau2 jelah kan maksud yang tersirap bandung kat sini yer...

i tak dengki sikit pun tak dgn kemewwahan duniawi tu..eh eh.

Yunus Badawi said...

Aku pernah tertunjuk income nuffnang aku. Tak banyak pun tapi mana tahu ada yg nak samun aku huhuhu

BTW, mana ayam rosmeri aku. Kalau aku jumpa ko, kena keluarkan pisau baru nak dapat kot huhuhu

Tijah said...

zie
kekadang sbb excited org jadi lupa yg bahaya tgh tunggu kat luar sana. kan?


@yue
silap2 sok diparangnya sampai ke pej pos suh kuarkan asb sekali. huhuhu. takot...


catz
elehhhh. ko dah makan mano aciiii.


sheila
tang tarik selimut tu ko? wakakaka. osah best eh. dapek la guling2 ngan anak sambil cium leher masam eh tu kan..


momguess
choiii. taik idong masin. hahahhaa. baper ko dapek nok?


makcik kantin
mekasih makcik. tu la tu. gusi kalu kering mmg tak selesa kannn? hehhee. nati saya drop by kantin makcik lak yer.

Tijah said...

zonaku
keje la. saya declare cuti niari. heheh


mimi
bulehhhh. seb 1 utk aku yerr...


putu
mudah2an kan. saja nak ingatkan kawan2


daun
aku tak caya tuu...daun misti byk saving nihhh. hehehe


nur
ala...time tak boring tak baca ke? kecik ati ai. huhuhu


peej
kalu org tak tau umah ko takpe la kan? tapi mana tau kot diorang follow plak. dah ko tweet kasik lokasi harusla senang aim kan. konyer citer keta kena pecah aritu pun buat aku cuak sepajang masa skrg ni.


dian
yolahhh. tapi takkan kredit jer. kasi la pakai kredit kad skalik. hehe


nett
ntah la. diorang tak takut kot. tapi aku takot. sbb tu buat n3 nih. ko takot tak?


yb
ko salu jln berlenggang jer bang. caner nak bawak pisau. lain la aku. ko tak tau lagi dlm bag aku tu ada mcm2 senjata tu bang. hahaha

FaiHash said...

tu lah..cuak jgk nk bagitahu hal itu ini even akaun nuffnang yg cuma 38 sen itu :nangis:

Tijah said...

faihash
38 sen? aiyoooo...lepas masok jamban je tu. kihkihkih

J@J@ / Bini The Rock said...

yesssss! saya setuju 200% n3 nih!

jgn menunjuk nunjuk
silap aribulan kang TERDUDUK!

ehh..terPANTUN pulopss!

Tijah said...

jaja
ter duduk takpe lagi..jgn ter arwah. opssss. jahatnyer molot.

FaiHash said...

ekekeke...nak buek cmno kak tijah..belog ai biasa2 jah..nangis sgt!! ekekekek