Nov 20, 2010

yahudi...

tadi siang kiterang register cem utk kelas piano.
bebelah bagi jugak nak hantar ni.
tau kat sazah misti dia marah.
"apo piano piano? anta la kelas ngaji!"

cija...ko ngadu kat ibu siap!

yelah!
aritu dah janji nak penuhkan xtvt cuti sekolah dia kan.
boring jugak balik2 tengok tv. main komputer.

mrs. lee buat assessment sikit.
lembut2kan jari dia.
suh dia tekan 2 key, pastu 3 key, pastu do. do. do. ehhh. apo ntah lagi.
"ok. dia boleh!" kata mrs lee.
so minggu depan isnin boleh start.

ni balik tadi saya gugel sana sini.
saja la nak sedapkan hati.
dan saya jumpa ini...

antara sebab kenapa yahudi bijak.

selain pemakanan, lifestyle, dll...
antara sebabnya...
diorang dilatih main muzik.
belajar kenal note.
to be exact...piano & biola.
sebab dia dapat stimulate both otak kiri otak kanan.
bagus utk maths & science.

bukan la nak kata bagus ikut yahudi kan.
tapi dah benda baik.
apa salahnya ye tak?
saya pun tak paksa.
dah dia yang nak.

lagi pun...
saya harap kelas ni dapat ubah behaviour dia sikit.
mamat tu agak kurang penyabar orgnya.
bukan boleh duduk setempat lama2.

tengok la sebulan dua ni mcm mana.
jangan dia hentak2 kaki mintak beli piano dah.
mami nak kumpol donpemen benteli nih.

sedikit soklan cepumas.
yahudi masuk kelas piano stimulate otak.
melayu masuk karaoke stimulate apa?

jawab jgn tak jawab.
saya menunggu dgn penuh harapan nihhh!!!

p/s : mrs. lee bagitau dia jugak ada ajar budak2 dyslexic, autistic, adhd & yg sewaktu dgnnya. dan piano adalah salah satu terapi yg bagus utk diorang nih. worth trying.

37 comments:

Yunus Badawi said...

Melayu masuk karaoke stimulate yg dalam seluar hahaha

Yunus Badawi said...

Yes aku first malam ni. Yang lain sibuk kat karaoke kot hehehe

kak Erna said...

jah..dah nak bolaja piano cem yo..tak po jah..piano anta..ngaji pun anta..nanti sazah tak marah..
harap2 tak boring dia nanti..

Tijah said...

yb
mlm2 minggu ni agak2 ada org baca tak bang? hahah

Tijah said...

k.erna
mintak2 eh centu lah. jgn kang dio poning tengok togey2 tu beronti sekorek jln dah...

Yunus Badawi said...

Dah alang2 jadi yg first aku nak giler kuasa. Org lain pun bukan ada lagi.

Yahudi pandai bukan saja sebab belajar muzik tapi sebab mereka tak merokok. Org kita dah tahu merokok tu haram spt yg diputuskan oleh Majlis Fatwa tapi masih lagi merokok termasuk sebahagian imam dan bilal. Siap sediakan tempat abuk rokok lagi di beranda masjid huhuhu

FaiHash said...

hahaha..best tuh dpt belajar piano..jgn lepas seminggu terus suruh beli piano sudah ye kak jah.. nnt naya...ekekeke

Yunus Badawi said...

Ko jgn risaulah. Kalau n3 ko ni mesti ramai yg baca tak kira malam apa hatta malam Jumaat sekalipun.


Tengok tu dah ada 3 org yg lain komen.

Oklah aku chow dulu.

kasih said...

eleh dulu kan.. masa kita kecik2.. takde nak piano2 ni.. main tuju selipar je kak jahhh.. sobs.

hatim a.r said...

melayu karoke stimulate ekonomi lah.zaman skrg mahal gila nk karoke.doplohpat kali karoke boleh buat donpement inspira

Tijah said...

yb
pastu yg tatahan rokok habis sanggup redah hujan pegi 7-11. cer susu anak abes...esok je la jawabnya.


faihash
tu la tu. kalu dia mintak pun wat derk je la. blaja note pun blm kannn...


yb
yelah. slamat malamm.


kasih
aku dulu cuti skolah rajin main tengteng. lompat2 utk sihat dan cergas kann.


hatim
stimulet ekonomi sapo ek? hahaha. eh. tapi kedai muzik tu kan dekat gilerrrrr dgn restoran hatim kat sbn tu.

Cik Agogo said...

dulu blaja gune baby piano yg ada 8 note tu je... bertuah cem tu kak jah... hehehhe...

Marina Monroe said...

Elok bonar lah tuh..tapi jgn separuh jalan..
Suh cem bersungguh2, sampai grade 8, baru boleh jadi PRamlee. Maner tahu kalau cem boleh gubah lagu2 utk Ummi nyer..
All the best

Madam Sooyaree said...

Karaoke stimulate falseto poket! Tapi karaoke best ape :D

al-lavendari said...

apasal awak tak cakap awal-awal. sekarang abang dah terlambek nak belajar !

ckLah@xiiinam said...

Boleh geng dengan Nuha....dia dah masuk kelas biola.

F A R Y N said...

bagus pe kak anta cem pi blaja piano..

Alia said...

Tijah, rasa rasanya, kalau aku masuk kelas piano, ada tak cikgu piano tu akan pukul jari dgn pembaris ala-ala kena pukul pembaris dgn ustazah ngaji?

Aku said...

Taniah! Kerana akhirnya kata-kata kawan aku ada yang mendengar. Dia pernah kata, saintis zaman dulu kebanyakkannya adalah orang seni...musik dan lukisan.

i.am.belle said...

benda elok kenalah ambil. masa pregnant dulu suka layan muzik. semua termasuk nasyid.

alhamdulillah. anak aku ceriaaaa je :) dengar muzik release tension dan merangsang minda

isabelle said...

kita ikut yg elok, x bermakna kita nak jadi yahudi.

wahhh..lps ni cem boleh jadi mcm dlm iklan susu tu la...tau2 bday kaktij, dia call & mainkan lagu happy besday dgn piano.hehehe

Tijah said...

cik agogo
iskkk. takat kelas je baru. blm rasa nak beli piano lagi nih


aunty
pastu baru bleh charge utk function kan aunty? huhuhu. leh buat duit sok tu. mami dia leh jadi manager.


madam
a'ahhh. kite pun suka karoke jugak. makan. nyanyi. makan. nyanyi. mana tak abes duit.


al
boleh lagi bang. tapi kena pegi kelas hari2 la kalu nak master cepat. tapi saya tak gerenti jari2 tu leh lentik masa tekan tu karang. hihihih


cklah
whoaaaaa. bagus. bagus. akak nuha lagi advance nampaknye.


faryn
kalu yg ngajar tu cam artis korea...silap2 omak eh pun nak blajar skali kannn.


alia
tak kot. aku rasa dia plak yg takut ko pukul dia. kihkihkih


aku
mekasih. kita dulu tak merasa sbb kurang info. ni dah tau leh la apply kat anak kan.


belle
betulll. skrg pun dah byk cd2 music yg soothing2 utk dengarkan kat baby since dlm perut lagi kan? itu la motifnye kot. supaya otak diransang.


isabelle
kan? sbb tengok iklan tu yg beria2 nak antar kelas piano tu. cam sweettt je kann?

kakngah said...

den dulu mintak rekoder jek nok...
kono baeh dek omak den.


oh yer.. fee class piano tu berapa??? jikalau keberatan nyatakan di sini, sila sms :p
wey... ko nk g rmh mimi bila???

Tijah said...

kngah
ko ada fb tak? add la den. jgn lupo kona'an diri lak. kang den dilit kang. kihkihkih. umah mimi? ala...aku baru nak jumpa dia jumaat ni. moh la.

rashiD said...

Bagus kak.
Cuma part rokok tu yg agak payah. Rata2 dak melayu msuk sek menengah start hisap. Den pn nasib2 baik je x hisap.

Hezesuze said...

wah cem blajo main piano...
ko blajo men apa lak noks?? mihahaha

Fida Ghazi said...

aww terasa ai kak..ai baru pegi karoke.. hmm..stimulate ponggong la goyang2.. haha!

saya pon penah baca artikel pasal yahudi tu kak.. pasal cara pemakanan, belajar main muzik.. cane diorang didik anak2 sejak dari dalam perut lagi..

yahudi ni bijak..tapi tanak bangsa lain bijak macam dia.. so.. kita ikut la mana yg elok.

Royalshoppingarcade said...

lama2 kena beli jugak piano bila dia dah pandai betul coz kena practices pieces kat rumah.

catz said...

aku last month kemaruk karaoke..
suka jek.
sampai berkali2 karaoke walau sore idok sedap mana..suka2
stimulate otak jugak kot.
hhahahah

hantumakan said...

weh, aku stujut sgt anak blajar musik jadi pandai, gud luck cem,

Tijah said...

rashid
tu la tu. tak dapek boli kotak...sebatang2 pun jadi la kan? patut rokok naik lagi 100% skrg nih baru padan muko.


heze
aku blajar apo? hahaha. ado la. mano leh bagitau.


fida
aku pun layan gak karok tu senornyer cuma tak bagitau je. hahaha. ok per. nak pegi erobik malas kan? kat situ je la nak eksesais pun. yer. benda yg elok patut la kita ikutkan. kalu nak ikutkan mmg sunnah nabi pun makan tak campur ikan & daging sumer tu.


royal
tu la kan. takpe...pelan2 kayuh kan??


catz
stimulate jugak. tapi ko kena byk pilih lagu rock so boleh head banging.


dalia
kan? ko ingat tak brader2 yg teral muzik kat skolah kita dulu? diorang mostly top scorer kan? pointer manjang tinggi je.

shija said...

wohhhhooooo...cem main piano..mesti ado lagu 'can mali can' tu kan..haha..

ala..ibu kok tau pon takdo dimarah eh do.kok elok tok cem apo lak salah eh kan..mak branik jamin wok!..

zie said...

Umur brapa leh hanatr belajar muzik nie? saya berminat nak hantar?

Tijah hantar kat mana? kat sban kan? mahal tak?

Tijah said...

cija
yo ko? hahaha. mano laa tau kok simpan dlm ati lak deh kang.


zie
seawal 5-6 taun ok kot. as long as dia leh baca note & faham instruction. fee start from rm50 sebln. sekali seminggu.

NenekPenne said...

pernah daftarkan diri sendiri ke kelas piano sebab dulu2 masa kecik mak i tak mcm cik puan tijah...

amik sekerat jalan tak kuasa bila tukang ajar hari2 push suruh beli piano...

aripsamat.... said...

bestnya....nak gak!!!...a

MY HEART said...

Salam Kak Tijah,

Ada bona ko mrs lee tu leh ngajar bebudak dyslexic? nak nomo contact dia leh x?

plss....