Dec 18, 2010

lagi...

keji kan?
lagi entry berunsur provokasi...
hasut orang suh pi beli.
hahaha!

lagi pun takde idea nak tulis apa.

ok cekidaut!

bahan2 :

ayam (takyah buang kulit)
bawang merah
bawang putih
halia
serai
kunyit
jintan kasar
jintan halus
biji ketumbar
garam + gula + asam jawa

kuantiti agak2 la ye.
then kasi blend.
tapi jgn blend ayam lak.

sudah?

ok.
marinate ayam overnite.
masokkan dlm kuali mejik.
takyah minyak.
lemak kulit ayam tu kang kuarkan minyak.

tutup.

pegi depan tv layan horatio dlm 15menet.
masok dapo balik.

flip.

sambung main mata dgn horatio lagi 15menet.
masok dapo balik.

dah siap!


ayam percik!

41 comments:

hatim a.r said...

esok kalau dh kawen saya ingat nk belikan bini hadiah piyok mejik bila anniversary.bagi bunga last2 masuk tong sampah.tapiii piyok mejik tiap hari makan sedap.berbaloi spend duit

Lia @ Norli (Mamarempit) said...

kompem tak terpercik2 minyak eh kan....huu...bape sen ni Jah...cam best je...

kut ado ni...tk do la oven akak bau ikan/ayam bilo nk baking...

Rumah Kuning said...

nak kena pegi cari nih. nak jugak hari2 mkn sedapppp

Tijah said...

hatim
prektikal sket bagi brg dapo ni kan? sama2 boleh makan. bunga2 ni sesuai utk konvo je.


mama
kok byk kupon eh silap2 dapek free ni. cer tengok cosway. a'ah. sey dah lap2 oven khas utk baking je pasnih. xde panggang2 dah.


rumah kuning
org dlm umah pun tak bersin2 bila tumis2 nih. huhuhu

J@J@ / Bini The Rock said...

menatang ni ada kat koswey ye kak??

okeh okeh...
saya pegi beratur skrg!

Yunus Badawi said...

tak dapat ayam rosmeri ayam percik pun jadilah. Bila ko nak ajak aku makan masakan ko ni? huhuhu

Ms.Lilies said...

Kemain ko skrgkan...
Main flip flip je

mAmAbuDaK said...

hoi berkenen nih.. barape riban nih??

Lia @ Norli (Mamarempit) said...

cosway ke? tapi brand lain plak akak tengok ni...Korea King Multi Cooker ..retail 289.00..haaha..mau FOC kalu kupon 148...hahhaa...tk kose plak nk kompol kupon..ngeee

ikan emas said...

nampak gaya kene pegi cari ayam panggang kenyalang kek jln jolobuuu

kak Erna said...

wa..jah dah seronok dah..macam2 masak eh..he he..
ado satu lagi akak tukar kupon tu jah..yang tak guno lai..pengukuih letrik tu..lom ponah cubo..lagi lamo akak tukar kupun tu.maso kojo klia lagi..copek la jah..kok jah dah tukar tu..cerito camno nak guno..he he..

n said...

salam

first time komen..dek tak tertahan tgk kuali .lama dah tahan nak beli..dek nengok cik tij guna goodaan melanda..nak g beli kupon dah ada tiga dah

Suehaily Mohd Jiwa said...

Ya ampun color dia memang mengiurkan,4 sure sedap ni!dah la tengah lapar ni tak makan lagi,ada jugak makan ayam dlm laptop ni.HEHE

aNiS tHe BumbleBee said...

fuh! seswai gak utk yg mcm ktorg ni..kena jg kesihatan.pas ni xnak yg goreng2 dah, bakar2 je plak. cicah dgn air asam.hari2 mkn yg tu je.konfem selim.yeaahh!!

Aku said...

gebunya peha ayam tu...

Hezesuze said...

haruss mak beli periuk majik ni uols....huhu

@yue said...

huHuahua kak jd model cosway je lah...

*metuo den panggang daging beserta rempah2...lembut je masak..xyah guna daging btg pinang pn...phew....

aku kene dapatkan gak ni..kesian dia mengangkut dr kg semata nak msak gna piok mejik ini!! *alasan terbaik sambil wink2 kt laki...

catz said...

nok,
kuali koswey nih kena beli pakai kupon ke tak? coz setau mak koswey ni ada benda yang kalau tak pakai kupon kenot beli.
this one boleh beli pakai duit ke tak? laku tak duit mak??

yg ni flip maksudnya bukak dan terbalik2 kan ayam oakai senduk eh?
coz mak pernah nampak yg tak yah bukak, kuali tuh yg ditebalikkan ke benda tah.

Kazaztan Team said...

ehhh tak kuasa la...bape ringgit nie.. beli kat mane nie...sila kabo kan..tak pun silalah jadi ejen penjual....nyampah tgk ayam tu....

Tijah said...

jaja
yer di cosway. pegi order skrg yer...


yb
ko la blanjer aku ikan bakar dulu bang....


mimi
hahaha. ini sesuai utk ibu2 bz cam ko jugak nok. bleh masak2 sambil nyusu ayra tu sbb konfem tak pecik minyak kena budak.


mamabudak
siapkan jer 160. tapi kena jadi ahli la


mama
a'ah. bukan. ni nama dia flip n cook pan. multi cooker tu menatang lain tu. dia piok.


ikan emas
alaa...ayam tu kekadang tem serve dah sejuk la.


k.erna
haa. tu next target tu kak. tapi kena rajin2 pakai yg ni dulu. sok2 baru senang nak claim yg baru. hahaha


n
ada 3? haa. dah buleh la tu.


suehaily
jgn dikkk. laptop tu tak berperisa. tak sedappp...


anis
uikk. ado ko cosway kat nepal tu? eh...swilangka?


aku
see the leg la. opppss. hahaha


heze
dapatkannya segera nok.

Tijah said...

@yue
alaaa. lenkali bila metuo dtg bawak kuali tu...tem dia nak balik buat2 la bagi dia lupakan benda tu. huhuhu


catz
kena jadi ahli nok baru bleh redeem 159 tu nok. kalu tak dekat 200 gak rege dia. flip maksudnyer takyah bukak koli tu. dia mmg kita dah tutup/seal dia siap2. dia mmg double sided. ko terbalikkan je pan tu. konfem atas bawah masak sekata nok. http://www.youtube.com/watch?v=8w4RUsaxlXk


kazaztan
hahaha. kat cosway. tapi aku tak amek order. saja tulis sini nak saketkan ati korang jer. kihkihkih

geraugebang said...
This comment has been removed by the author.
tasekM said...

buat masa ni iman aku kuat lagi jah. ko jgn goda lebih2...



.

zonaku said...

iye... sangat keji!

Atiqah Ahmad said...

memang magik!

mahu!!!!!!!!!!!!!

Huda Ramlee said...

kak jah mmg upline yg terer...promote resipi sambil promote periok..thumbs up!

uji6june said...

wah!! ..
harus satu dibawa pulang buk ..

.

cujen said...

entry ni berjaya menghasut saya.. esok gaji...tengahari nak bergegas ke cosway alamanda..hihui...tunggu ye cik tijah..nnt sy enterprame lam blog sy pulak..

kakpah said...

osah sonang e kan. nak poi boli la..

h a n i e said...

untuk sebulan ni kita akn dpt resipi dari kuali balik kuang acik tijah ye uolls...

apdet selalu ye kak..ai sukaaaa :P



hahahah..


*smbil salin resipi

kucingorengemok said...

horatio wujud lagi eh? aku ingat zaman² opah je dia ada...

kakngah said...

smlm dh belek2 ketelog koswey kt rmh klong...
:P

aripsamat.... said...

nampak sedap...nak nak nak...

ashley said...

menang membeli,
memang berbaloi!!!

Tijah said...

tm
tassssss. pegi la beli tassssss. ko nak pakai no ahli aku pun bolehhh.


zonaku
alaahhh. keji2 manja pesalahnya.


atiqah
pegi segera dapatkan satuuu...


huda
tapiiii...saya tak amek order. saya hasut je. hhahaa


k.uji
harussss. jgn lupa bagitau bila dah beli ya.


cujen
bagossss. ni yang kita sayang nihhh. dia dengar cakappp...


kpah
iyo kak. silap2 kampuchea tu pun paneh'an bankuong pakai koli tu...


hanie
arini ikan kukus...errr. nak resepi jugak ker? huhu


kog
tu ntah siri bila ntah tu. tapi ok la drp layan mamat yg ganti grissom tu kann...


kngah
haaaa...dah order lom tu? cer tgk sekali korean multi cooker tu. cam menarik gak tu.


aripsamat
nak ayam tu...kena beli kuali duluuuu...


k.ash
kannnn? mak2 kalu beli brg...sumer dpt manfaat dia kan??

- GC - said...

ahhhh.. mmg nk kena buat kat umah ni.. tp takde periuk mejik. grrr...

Tijah said...

gc
hepppp. skrg takleh malas2 tawww. kena rajin masak utk pikat perut somi

PUTUBAMBU said...

ish..sedapnya..!

* kita pun suka horatio

aliaaroslan said...

saya biasa bakar ayam, ayam tu skin-off kan sebab ayam tu akan keluarkan minyak jugak :)

Tijah said...

putu
suka tengok dia gaya senget2 tu kan?


alia
saya suka kulit ayam. ohhh. tau tak sihat...tapi ia sgt krispi.

FiqaSaleh said...

nak try lah..sbb ada periuk majik tu.. hik hik hik..