Jan 28, 2011

nak jalan2? bawalah saya.

2008...saya pegi vietnam.
shugededi sponsor.
semua free.
bawak badan & duit belanja saja.

carlos tanya nak bawak berapa.
saya cakap 1k.
cukup? dia tanya.
saya kata cukup.

4 hari kat sana.
balik saya check purse.
isk!
habis rm300 je?

pelik dgn diri sendiri kadang2.
pegi mana2 mmg tak pandai beli barang.
pesen pegi belenggang, balik pun belenggang.

kalau sazah tu...
saya yakin beliau akan bawak balik...

karpet.
kain baju.
batu permata.
cadar.
selimut.
telekung.
dan sebagainya.

alahhh!
tu semua...
nilai 3 pun ada...

korang?
kalau melancong biasa beli apa?

2011.
nak tengok 3rd world countries.
mudah2an ada rezeki.

45 comments:

Ms.Lilies said...

Fm!
Hahahaha

Tak berbaloi bwk aku

Tijah said...

mimi
samo la. tu benda paling best sebagai bukti kan? paling penting, senang nak hangkut.

CPI said...

mak sy ngan sazah same la.. hehehehh

puteri zulaikha megat said...

As'kum..saya baru jer godek2 blog tijah ni.syok habis.sambil baca sambil gelak2 sorang2.En suami jeling jer..ah peduli aper kan..tup2 petang tadi dia cakap"yang,abg pun dah baca blog tijah tu"..hehehe

Marina Monroe said...

Auntie lak kalau jalan2 suka beli souvenir utk kawan2 tapi utk diri sendiri beli kemeja T utk pakai kat rumah..
he he he

fatt said...

kak TJ,
sy pun suka FM..pastu t-shirt selai, cukuple. bln 5 ni nak gi. akak jd tour guide bleh? hehe :)

hatim a.r said...

saye beli fridge magnet dgn tshirt hard rock cafe saje.tu je yg mampu haha.lepastu kalau nk beli barang2 yg ade kat malaysia kena make sure harga dia lagi murah dari yg kat mesia,baru berbaloi

Cikgu Nizam said...

Huhu... nak gi mane ek taon ni??? Gi Australia nak??

Umie said...

aku plak suka beli FM utk diri sendiri..selebihnya souvenir kecil-kecilan utk family & kenkawan..kalau jenjln aku lebih berhabis utk makanan rather than barang2 shopping..;-)

Aslina said...

beli key chain yang jenis sepapan-sepapan tu barang 2 papan. pastu bawak balik. sudahnye banyak balance sebab baru sedar kawan2 tak la ramai seperti yang disangkakan...

fm tu akak ipar ske la beli... dier macam sazah jugak suke soping macam2

Tijah said...

cpi
pesen mak2 mmg cenggitu kot kan? hehehe


puteri zulaikha megat
kihkihkih. malu saya. tapi jgn berjaga sampai pagi lak. kang terbabas anak nak pi skolah.


aunty
saya pun suka fm. aunty misti dah puas jalan kann??


fatt
nak pegi mana? vietnam ke? akak nak ke bandung. takpe aa. ko dok seat depan, akak dok blakang yer...


hatim
kannn? errr..tempahan utk tefal masih terbuka luas lagi ker? steteskop saya tamo. huhuhu


cikgu nizam
ostrolia? kalu bandar tanak. kalu country side cam ok gak...


umie
yelahhh. sama la kita. dah pegi tempat org...dah tentu la nak explore tempat tu lebih kan. nak2 tang makan. i like...


aslina
hahahaa. ni pun masih ada lagi brg dr vietnam. siap dah karat lagi. bleh lak terlupa simpan lama la ni baru jumpa.

apakportefeuille said...

nk beli benda2 pelik yg tkda kat sini..btw jah..heheh..malu lak nk cakap..ur my idol..heheh

Tijah said...

apak
idol? aiyohhhh jgn la. tiba2 saya rasa seperti saripah aini yg tgh mencari protege

Madam Sooyaree said...

Saya suka beli FM untuk famili, ngan t-shirt tempat tu untuk saya. Pastu kalau ada barang-barang unik tempat tu, kekadang beli gak

DeLancrettLurpak said...

saya kalau jalan2 makan angin, saya tak suke beli brg.. saya suka makan2.. try yg ini, try yg itu, sedar2 dah abis duit.. hehehehe...

tak nak gi melawat London Bridge is Falling Down ke?

kakngah said...

tak tau la jah den nk boli apo..
sobab
tak beso poei melancong
paling kuek poei PD yo.. apo yg ado kek PD tu nk shopping.. kehkehkeh!!

hatim a.r said...

tefal tu dah mahal balik ler.haritu saya tgk,sbb sale dh habis.nyesal x borong

h a n i e said...

jarang sikit nk membeli...suka ambik gambor dengan g tmpt menarik jek..nak beli piyuk belanga..kuale kangsor pun adeee...hehehe

Fida Ghazi said...

saya akan cari makanan! makan..makan..& makan..

pastu cari ape yg special tapi murah kat tempat tu.. kalau kain..saya borong banyak2..pastu saya jual balik.. hehe..

Kaseh said...

foooddd... sebab tu la badan den comel.. lalalala

zonaku said...

hhehehee.. p jalan2 tempat orang, try makanan la best....


takat barang2 rare maybe la seswai bawak balik.. kalau x pn.. bawak balik gambo jer udah ler

tasekM said...

ko ada sugededi lebih tak jah...?



.

kakpah said...

jom jam kito jenjalan. Tambang ko baya sendiri.

rugi la kau poi jejauh tak nyoping..

ARIPSAMAT said...

pegi oman...best!@!!!>..keh keh

- GC - said...

jgn kan kata vietnam kak oii, malaysia pn tak abeh pusing lg. haha

Puan Capa said...

aku kalo boleh kak....nak bawak 1 negara tu bawak balik.haha

A.I said...

Aku x penah g melancong jah! sob sob sob -_-

PUTUBAMBU said...

aku mesti beli barang punya..tapi yg murah2 le.. ikut bajet..
tapi aku ni jarang gi jalan2

3rd world? jah..,nak ikut jah..!
jom kita jalan ramai2.. dlm 4-5 org cukuplah..geng2 blogger nak?

tapi ko le uruskan..aku bayo jek..hehehe

Aku said...

Dah pernah pegi T.Intan? Pekena rojak Mastan Ghani..?

Itu pun 3rd world country gak tu...

Hezesuze said...

oh tak pernah lagik pegi holiday ke obesi...dlm si jek ado tapi selalu beli FM jek...huhu

isabelle said...

ktorg p bandung aritu pun duit x abis. rasa terhina sgt...sbb org lain gila shopping smpi x cukup duit.
so, camna le nak kata bandung tu syurga shopping?

tapi kalo MIL pegi, harus la sama mcm sazah

W. Hidney said...

best nyer ader sugerdedi. nak cari sugermami la. nak melancong ke tepeng jer

||alis|| said...

selamat pergi, selamat kembali kak jah.

aku pon kalau bawak tak reti nak beli apa.

makanan.

itu yg paling penting.

makanan.

kak Erna said...

jah..akak kalau poi sorang..memang macam tu..kalau poi ngan anak2..pandai boli..sobab ado yang tukang jenjeng..he he..

aNiS tHe BumbleBee said...

kak,sri lanka kak! tambang tgh murah gegila neh..buleh kita bincang sal bisnes MLM kita kt sini...kakakaka!

Daun Bidara said...

tahun ni nak kirim pun tak de bajet jah

dhr said...

den mmg kaki shopping. samo la ngn asben. shopping kt obersi sb kat Malaysia mahal melampau!

Kak, negara 3rd world mano nak poie ni? Meh dtg Sudan, sini mmg xdo tompek shopping, sesuai la ngn akak!

Tijah said...

madam sooyaree
brg unik haruslah beli buat kenangan kan? tapi kena tgk size la jugak senang nak bawak blk.


lurpak
kita pun suka makan2 benda yg xde kat sini kan. landen bridge? errr...saya pegi jambatan pulau pinang je la dulu.


kngah
pd ok apooo. ado billion. ado the store. kek tolok komang oleh boli layang2, pelampong, etc. hehee


hatim
aisehhh. takpe la. kita tunggu je la sale tefal kat kl ekk...


hanie
kita pun suka amek gamba tapi takde camera best. canon buruk tu jer. huhuhuu


fida
kain? aku tak pandai pilih. balik2 kang kaler itam,putih, ceklat. sudahnya aku pakai balik.


kaseh
sama la kiterrr. saya pun comell tau. huhuhu


zonaku
agak2 kalu pgegi lombok...apa barang rare yg baekkk utk dibawak blk ek?

Tijah said...

tm
adooo. ko nak yg mcm mana? sila bagi preferences. umur? kaler? bangsa?


kpah
akak misti kaki soping kann? loteh la sey menunggu kek luar kodai centu. huhuhu


arip
apa barang baik kat sana?


gc
jgn kan m'sia, ekceli cameran pun aku tak pegi lagi. hahaaha.


puan capa
ko melampauuuu. ko beli map je la wehh...


ai
etlis ko dah penah pegi batukeps. aku blm penah pegi lagi. sob sob sob.



putu
jln2 secara bekpek ni ekceli ramai2 tak best kan? aku organize? tak pandai aaa...


aku
t.intan aritu lalu jer tapi tak explore abes. nanti kot kesana aku roger ko eh. contact no plis...

Tijah said...

heze
skrg semorang mampu terbang nok. ko rajin2 la tengok offer murah airasia tu ek.


isabelle
mungkin sbb tak taste kot? hahhaa. matikla kena caruts ni. org pegi bandung byk borong baju katanya. ntah la. nak soping, sini pun ok juga.


hidney
lagi best kalau sugermami tu sponser semua termasuk shopping kannn?


alis
yerrr. makan. makan dan makan. jgn lupa bawak pil chi kit teck aun.


k.erna
anak akak sumo dah bosa best la. anak sey kocik lagi silap2 kang disuruh eh kito jenjeng dio.


anis
mlm? alaaaa. kalu dapat rekemen kita jadi pelakon best la jugak.


daun
hehehee. tuuuu...duit tabung haji ada tuuuu...


dhr
sudan makan best tak? tu penting nak tau tu...

dhr said...

mkanan arab sini kak. nasi mandhi byk la sini. lain dr yg kek Msia tu. Sini lbh authentic. Kambing sini pggl Kharuf, xberbau mcm kambing Msia. Xponing kepalo makan.

dhr said...

mkanan arab sini kak. nasi mandhi byk la sini. lain dr yg kek Msia tu. Sini lbh authentic. Kambing sini pggl Kharuf, xberbau mcm kambing Msia. Xponing kepalo makan.

Tijah said...

dhr
bunyi mcm best tu. saya sgt suuuuka kambeng. skang pun mmg prefer nasi arab dr nasi briyani. ringan sket kan.

Najwa said...

kalo sy, mau x cukup tanah nk ronda, x cukup jari nk angkut..erkk x ckup duit nk membeli..hehe..

http://nihalpelangi.blogspot.com/2010/06/info-tips-percutian.html

Tijah said...

najwa
saya...byk ruang kosong kat bag. caner tuh?