Jan 11, 2011

11.1.11

11.1.11

tarikh keramat?
tak...
tu tarikh keparat.

letih tul niari.
roadtax mati.
biasa ok je.
tiba2 semlm takleh nak renew.
ada saman jpj katanya.
siap blacklisted.

bila pulak kena?
heran ni...
takde pun kena tahan atau sign apa2.
jpj ada saman ekor pulak ke sekarang?

tadi pegi check.
sebab cemin gelap.
kena kat federal hway bln 6 taun lepas.

dia kata notis dah antar rumah.
tapi takde respon so kena denda la.
nak appeal boleh tapi kena pegi jpj selangor

hoh malas!
bayar je la.
kang turun naik sana lebih kurang je belanja dia.

"akak balik dulu. saya kena tunggu selangor fax sini document akak"

ok balik.
singgah beli pari, ayam, udang & sotong.
sampai rumah simpan barang.
tak lama lepas tu jpj call.

"datang sekarang kak. terus pegi block C buat inspection ye..."

itu ini begitu begini...

then kena rm280...
ada diskaun drp jumlah asal rm400.
tu pun selepas puas kedip2 mata dgn abang penguatkuasa.
walaupun pedih hati ini...
tepaksa koyak tinted tanpa budi bicara.
hukhukhukkk!!!

masih tak setel lagi.

"esok baru status blacklist ni clear yer kak. sbb saya kena fax selangor dulu kes akak ni..."

"abes takleh renew la hari ni?"

"takleh kak..."

hishh leceh betul.
macam la kita langgar lari bunuh org sampai mati...

so esok...
pegi renew pakai rollerblade la kot...

45 comments:

Cik Pah said...

salam tijah..

mmg jpj akan koyakkan terus tinted tuh..tapi nasib baik sampai bulan2 masih ada discount lagi

Ms.Lilies said...

Wassalam terusla tinted ko ek?
Kalo aku terus ku selet tinted tu kat muko e..
Aku tgk xdela gelap mana....hr tu time membontoti kete ko aku bleh nampak pe ko dgn cem...

Yunus Badawi said...

Nasib dia koyak aje tinted tu. Kalau dia ketuk kasi pecah cermin tu mesti ko lagi berbulu.

Lain kali pergi doktor mata minta surat kata ko tak boleh kena cahaya. Surat tu baru dlm RM10. hehehe

aNiS tHe BumbleBee said...

kekekeke! caya laa kak.naik rollerblade.

kalo kt srilanka ni,tinted laa mcmana pun.tali pinggang keledar xyah pakai.okey je.janji jgn bawak lebih 60km/j.jadah ape tah.

tasekM said...

jpj adalah badigol sood ok.
gua nk renew road tax tu hari dia bulih pulak keluar saman2 tahun 2002. 2004 segala.

bongok. patut saman 2002 tu lewat2 pun 2003 dah kena keluar la ye dak..? pejadah tahun lepas aku renew tak keluar pun segala mak nenek saman tu kan...? ok je dapat road taxnya.

tahun ni plak muncul.

aku hangen...



.



.

Tijah said...

cikpah
salam cikpah. ni ekceli pdrm pun ada saman gak nih. poning den. hahaha. tem membesit tak hengat kan?


mimi
wasalammmm. terang benderang terus keta aku cam naik tractor nok. ko nak merasa ala2 sunbathing tepi pantai meh la naik keta aku skrg. hahaha...


yb
kalu dia ketuk. aku ketuk balik kepala dia bang. eh boleh ehh? aku nak try apply la. pastu nak tinted palingggggg gelap sekali cam keta sultan.


anis
wakakaka. kalu kat sana tinted gelap misti org cas ko artis kan?


tm
bleh la kumpul2 cam kolek point bonuslink ek? hhaha. aku ada 2 lagi saman pdrm ni. 1 kat tangkak, 1 kat jasin. hohhh. plus belah selatan byk aaa s.trap ni. mencikkk...

Piah Becok said...

tu la deh.. moncokik pitih orang yo kojo eh.. kang, pi la saman deme balik.. ja'at tul wat akak begitew..

al-lavendari said...

simpati .. simpati.

nasib baik dia panggil awak, kakak, kalau dia panggil makcik, lagi sakit hati.

Syima Syaz said...

saman dbkl dah berabad dah tak bayar walau singgit... sape suh tak buat parking elok2..sape suh sume parking nak kena bayar pakai jam je..hehehe

kak Erna said...

aduh jah..gogham amek kan..

Kaseh said...

ok gak tu ko nek rollerblade tijah.. kool aper..muehehhe

Suehaily Mohd Jiwa said...

hahahahhaha!
wah best tu turun 20 kg kak tijah pakai rollerblade

Hezesuze said...

ekekeke tu arr sape suh pakai tinted gelap uols?? kan dah kene saman...sabo ye...tarikh keramat tu huhu

linn said...

laaa...baru je tadi aku pegi jpj selangor. apsal tak pos keta kt aku? :D

Chik Att said...

Dah nasib badaaaannnn .....

iina said...

Jah... nak aje aku ambik gbr ko renew roadtax pakai rollerblade tuh hahaha

zoe said...

hahaha..kau ni kelakar la kak.. sempoi, aku suke!

zoe said...

hahaha..kau ni kelakar la kak.. sempoi, aku suke!

kucingorengemok said...

kira tu bayar duit untuk tak berpanas selama setahun la ye... hehe

zonaku said...

staff jpj tu adik akak ker???

The Nurul said...

adoih part rollerblade tak leh blah. terus tergelak

Aku said...

Ko bawak bil saman tu kasi paw sama itu tint shop

Fida Ghazi said...

dah rasa pedihnya hati koyak tinted ni.. bagai disayat sembilu.. sampai la ni tak tinted balik..lantak la sana...

AZANI said...

salam tijah
yang teksi sapu berlonggok kat tepi bustand sikit haram pun depa kacau.....

berapa persen kau tinted jah..?
gelap sangat kot?

Puan Capa said...

kak.aku pon kena tahun lepas.aku notis apa semua tak dpt.tgk2 kena...geram je aku.esok2 jgn naik rollerblade kak.tak sampai opis nun.

DearHoneyDew said...

Kak tij, don wori.
taun lepas, rilek saja kami laki bini berjalan sana sini walaupun roadtax dah mampus 2 minggu tak leh nak renew pasal saman ade 6 tertunggak..
Wahaha =)

h a n i e said...

terus kensel niat nk tinted cermin. adehh..

KAKTINY said...

aku nk gelak.. tapi kesian plak kat member aku yg sorang ni..

aku nk bebel.. punishment dh pon kena.. tak dak makna aku nk cakap panjang..

aku tulis camni je la..
'tu ler.. berani buat, berani tanggung nok.. kuikuikui'.. (ayat tembak berani bunuh diri ni weh.. hahaha)..

ko rasa2 dh insap lom ngan kes tinted ni?.. ke ko dh gi riki tinted film baru yg lagi gelap dr tu?.. (statement durjana kanz.. kehkehkeh)

hahahahaaaaaaaa...

lyza said...

napa ek kete rakyat2 biasa nie tkleh tinted..tp kete2 rakyat luar biasa bleh plak tinted n ada kalanya sampai tk nmpk kt dlm kete tu?
tp yea la kan..dah nama pun luar biasa..so bleh la wat apa2 pun yang luar biasa kan..;)

tp kan akak..akak lg luar biasa ooo sb g keje naik rollerblade.. gelak guling2 jap kt opis nie..

kakpah said...

tu tanda2 pilihan raya dah dekat la beb.. haha.. carik duit.

Tijah said...

piah
nak saman tapi salah sindri. tu yg malas tu. tapi takpe...lepas ni nak tinted paaling gelap. lantak pi.


al
tu la bang. cer panggil saya adik manis ker...hepiiii jer saya hulur 280 tu. hehehe...


syima
aku pun byk saman parking kat sbn ni. nasib baik saman mps tak masuk roadtax. huhuhu


k.erna
mmg eh kak. kok la dapek makan ikan bakar dgn duit tu...


kaseh
melibas2 jer tudung kan?


suehaily
takyah beli treadmill der kann?


heze
kalu cocer ala2 winter sonata mak takde nak tinted gelap der noks. huhuhu


linn
aku kannnn. rasa cam nak langgarrr je ko tau noks.

Tijah said...

chik att
apa nak buat kan...


iina
hahaha. naseb baik ko jauh kak. kot dapat lak amek gamba pakai dslr kan?


zoe
aku pun suke ko. hikhik. cam kenal lama laks.


kog
aaa...anggap je la centu kan? nak sejukkan hati ni...


zonaku
bleh jer jadi akak angkat. skang penguatkuasa muda mudi uols. ensem2 plak tu. hahaha...


nurul
heyyy...nanti dah skill boleh apply keje storekeeper kat tesco apperr...


aku
ko hengat insurans? hahaha. kemain ko & tas ngumpat aku ehhh...


fida
kannn? pasni kalu panas selit jer napkin anak kat celah tu...


azani
aku pun tak tau bang. tapi org kedai tu kata jpj approved. kena tipu aku...

Tijah said...

puan capa
tapi yg heran tu. kalu tak dapat respon asal tak call ek? no tengok sama jer takde tukar plak.


dearhoneydew
gamble jer ek? tapi KL ok. town kecik2 cam sbn ni biasa byk roadblock. risau gak.


hanie
aaa. ko kena make sure tinted tu betul2 jpj approved & ada warranty.


tiny
tu aa. kena la tanggung ye tak. takpe lepas ni aku pegi jpj pancitkan keta pengarah. wakakakaa. jahat tul...


lyza
senang org yg luar biasa tu nak bawak gro dlm keta tu org tak nampak. huhuhu


kpah
boto la kak. byk nak pakai belanjo tu. kang nak order kain batik/kain pelekat sekian kan...

Najwa said...

1st time baca blog Tijah ni..sangat cool..sy akan tempek blog Tijah ni kt blog saya..oh, gambar yg last tu tak tahan..hahaha

isabelle said...

mcm tu la birokrasi kat msia. nak kata apa lagi kan?

sheila said...

buelh yo pakai rolerbled..tp make sure pakai baju kale itam...x pun pakai slivles...kok tak kang nampak lak poloh kek tiak tu

julietchun said...

pas dapat roadtax gi tinted balik beb :D

ashley said...

Mujur aku keje kat tadika jer..kalau aku keje kat JPJ, habes le aku kena sumpah jadi sumpah sumpah!!
.
.
.
aku pun nak menyumpah juga...sebab musabab malas nak cakap dah sebab tak kuasa dengan penguatkuasa yang sesuka hati jer menggunakan kuasa!!

@yue said...

ni aku seram ni..ritu tinted ye je tokei cinon tu kata jpj approved..tp xde la mhl sgt..
kang kene mmglah aku bwk sman tu kt tokei kedai tuh!..

- GC - said...

huhu. harap2 kes macam ni tak jadi kat sy jgk. aminnn...

Yunus Badawi said...

alang2 ko nak gelap, lebih baik buat mcm kereta tank. Nampak mata aje hehehe

Tijah said...

najwa
terima kasih najwa. ohhh. gamba last tu ex-gepren atok saya. huhuhu


isabelle
kenapa takleh standardize utk semua ek?


sheila
wuiii. tak tegamak nak pakai slivles tetongah seromban ni doh. koba eh gilo kek org kang...


juliet
cadangnyer cenggitu lah. takleh tak tinted wooo. panas kannn...


k.ash
sbb aku pakai keta biasa je kak. cer pakai mesedih ke, biem ke. konfem tak kena punya.


@yue
jpj kata kena ada tinted yg ada warranty tu baru ok. tu pun xleh lebih brp persen tak. lupa lak aku nak tanya..


gc
cemin gelap jugak? hahahahaa...tunggguuuu...


yb
pasang peluru siap2 cam knight rider kan bang?

FaiHash said...

kikikik ... klu sume pki roller blad mesti cool je.. haha

w.a.n.i.e said...

gilakk..i suke semua entry u
gilakk...semua sempoi belaka..
gilakk..bikin hati tergelakk
gilakk..i dah terjatuh cinta

Tijah said...

faihash
tidak mencemar alam kannn? jimat lagi...


wanie
gilakkk...ai takotttt nihhh.
gilakkk....larikkkk (tak laju pun. mak mengah...)