Jan 19, 2011

bad...

pernah tak kekadang kan...
korang rasa cam otak tu lembabbbbb naaa...
seharian rasa bangang.
apa buat semua tak jadi.
pelupa plak lagi...
pegi giant niat nak beli daging aussie.
sampai sana terbeli baldi.

bila dah sebegitu...
sesuatu perlu dilakukan.

makan scott's emulsion?
eewwww...
minum enfagrow?
tak lojik.

so...
tadi google la cara pemakanan yahudi.
saja la kan.
diorang ni mmg jahat nak mampos.
tapi bijak pandai.
pastu suka nak sorok2 makan apa.
sebenarnya diorang byk ikut cara makan rasullullah.
kita je bangang tanak ikut.
hepi2 plak melantak fast food diorang yg tak sihat tu.
diorang tak makan pun.

apa diorang makan utk cerdaskan otak?

BADAM uolss.
berita baik utk penggemar almond london.

so semlm pegi family store beli badam.
goreng2 kering pastu blend jadi serbuk.
tadi dah minum sket campur milo.
sodap!
sokgi nak bancuh dlm susu cem plak masa breakfast.
kasi dia lebih pikap sket.
nanti nak blajar linus ngan tice su.
cikgu maths dia.
mekasih cikgu.

ehh!
tiba2 saya rasa lebih bijak hari ni...

_________________

saya kopipes dr google.

sedikit fakta pemakanan.. Kita nak ikut buku sains / apa-apa yang diwar2kan oleh org yahudi Kafir atau kita nak ikut Rasul Junjungan Kita Nabi Muhammad S.A.W

1. Kita diajar dalam buku biologi, buku pemakanan (kajian dan terbitan para kafir ni) bahawa kalau nak dapat vitamin B dan kalau nak tambah darah kita kena makan hati haiwan dan hati ayam. tetapi sebenarnya Nabi kita tidak menggalakkan pemakanan organ dalaman. Nak ikut kafir ke nak ikut Nabi Muhammad ? Sebenarnya makan hati ayam dapat melembabkan otak kita sebab hati merupakan organ dimana semua toksin akan dikumpulkan dan dineutralkan. Jadi kepekatan toksin adalah tinggi di hati ayam. makanlah kita toksin tersebut serta bengaplah otak kita umat Islam sebab percaya buku sains keluaran kafir ini.

2. Kita diajar dalam sains bahawa kopi tidak bagus untuk kesihatan. Namun sebenarnya kopi adalah antara minuman kegemaran Nabi Muhamad selain susu dan madu. Cuba tengok Yahudi, mereka minum kopi, Starbuck. Profesor di UK yang Yahudi semua ada segelas kopi di tangan mereka.

3. Kita diajar memakan kambing tinggi kolesterol, namun kambing juga adalah makanan kegemaran Nabi Muhamad. Seolah-olah buku sains ni nak merendahkan pemakanan Nabi kita. Sebenarnya daging kambing adalah daging paling kurang kolesterol.

4. Kita diajar bahawa makan McDonalds adalah bagus, namun sebenarnya McDonalds adalah makanan yang sangat tinggi MSG dan kolesterolnya dan paling banyak lemak tepu trans.

5. Para kafir ni juga menggalakkan kita minum dan makan makanan yang langsung tak berkhasiat, contohnya coke dan maggi. Coke tu sangatlah beracun, pastu sangat tidak bagus untuk kesihatan (gula tinggi, berasid, pH dalam lingkungan 3.5, ada racun tersembunyi).

6. Untuk pengetahuan, para kafir agen dajjal ni juga menwar-warkan kebaikan minum soya (sebab USA merupakan pengeluar soya terbesar), namun sebenarnya soya dapat melemahkan kejantanan lelaki dan mengurangkan kesuburan lelaki dan perempuan. selain itu juga soya dapat meningkatkan risiko kanser payudara, kanser ovari, kanser prostat, serta melemahkan otak dan tulang sbb dalam soya ada hormon estrogen yang sama dgn estrogen kat wanita. pastu soya ada phytic acd yang membuatkan penyerapan kalsium, magnesium dan zinc yang penting untuk badan kita terjejas.

Secara kesimpulannya para kafir ajen Al-Masih Dajjal ni bukan setakat melemahkan kita dari segi lain namun secara pemakanan kita juga.

Firman Allah: Wahai sekalian manusia! Makanlah dari apa yang ada di bumi yang halal lagi baik, dan janganlah kamu ikut jejak langkah Syaitan, kerana sesungguhnya Syaitan itu ialah musuh yang terang nyata bagi kamu. Al-Quran Surah Al-Baqarah Ayat 168

Firman Allah: Dan makanlah dari rezeki yang telah diberikan Allah kepada kamu, iaitu yang halal lagi baik dan bertakwalah kepada Allah yang kepadaNya sahaja kamu beriman. Al-Quran Surah Al-Maidah Ayat 88

Firman Allah: Oleh itu, makanlah (wahai orang-orang yang beriman) dari apa yang telah dikurniakan Allah kepada kamu dari benda-benda yang halal lagi baik, dan bersyukurlah akan nikmat Allah, jika benar kamu hanya menyembahNya semata-mata. Al-Quran Surah An-Nahlu Ayat 114

49 comments:

Kazaztan Team said...

berilmiah sungguh n3 ari nie...semua di atas adalah betui....mari ramai2 beli badam...

kucingorengemok said...

tu yang aku makan nasi lemak je tu... kelapa keluaran tempatan

Najwa said...

mintak izin nk copy info di atas to share with my frens & family thru blog/fb/email.. bole??

Tijah said...

kazaztan
nasib baik badam adalah sedap kan?? so takde masalah...


kog
hahaha. kalu yahudi makan nasi lemak selalu apa jadi nok?


najwa
no problem. silakan. sbb saya pun gugel jer benda tu dr forum...

ztzett said...

Alhamdulillah....saya ikut sunnah tanpa disedari rupanya!

1) saya memang tak suka makan hati. Can not go!
2) saya suka kopi! arwah tok ayah and nenek saya ajar minum kopi. ada orang penah komen saya macam orang tua sbb suka makan kopi...diorang tatau citer ni...
3) saya juga suka daging kambing...

tapiiii no 4-6 saya fail...sesuatu harus dilakukan!!

(hmm...terpikir...kalau saya tak tertipu dgn fakta 4-6, mesti saya lulus peperiksaan add math dgn cemerlang dalam SPM...aduuuhhh!!!).

Terima kasih dikja!!

zoe said...

banyak lagi benda yang kite kene siasat dlm mlaysia ni, selain pemakanan. huhuh. seram!

Kaseh said...

ko ni tijah..sabo jela..nak beli daging aussie g beli baldi..wakakaka.. ilang stress aku jap baca entry ni..anyway thanx share info bergune..

Mamarempit said...

bila nk operasi tanam sayur n bela kambing ni...aduhai....penyakit M ni beso beno

Cik Pah said...

mmg cik pah dgr badam memang bagus.. esp utuk budak budak..

jah..aku dah email kat ko.. ada info nak share kan ?

Ms.Lilies said...

malam ni aku gi savemore depan umah carik badam...


coppp!!
javacip tu kategori kopi ke x?

Puan Capa said...

aku try kak...waktu aku pregnant dulu..aku tak tau la anak aku cpt pikap ke tak..nnt aku ajar maths..tgk camne

tasekM said...

badam tu goreng tak pakai minyak ke cemana tij....?

tu hari aku ada gak angkat badam kat mydin. pastu letak balik. tak yakin kekdah menggoreng.

ha ha.





.

ARIPSAMAT said...

like2....bersederhana adalah yang terbaik...::)

h a n i e said...

almond, kismis, susu..makanan minda..

*semenjak jd pelajar tua ni kan..br la terhegeh2 nk ikut..heheheh

Cik Agogo said...

wahh... banyak gak saye ikut upenyeee...

-hati xmakan... pahit... tak skeee!!

-kopi... minum yg pure nye... arwah ayah bancuh dulu terbaek!! skang kene bancuh sendiri dan tak caye yg 3-in-1 nye. manis sangat.

-pantang nampak kambing golek... laju je beli walaupun mahal... tapi susah nak jumpe yg best laa...

-jarang makan mcd.

-da dekat setahun tak sentuh coke. abes kuat pun beli coke setin wat sental jamban. mujarab!! tapi megi takleh nak elak. itu yg plg murah.

-dari dulu tak suka minum soya. akibat imaginasi kawan yang melampau. siap terbayang2. kalo teringin sangat beli soya gula merah je...

||alis|| said...

saya suka kopi, walau tak selalu minum tapi tetap suka.

saya cuba nak suka kambeen, tapi dah dokali try, makan secubit sakit kepala seharian, apakah tanda?

saya memang tgh makan almond london ntah dari tahun bila, amek dari pantry opis.

makaseh kak atas share ilmu. saya rasa bijak sikit dari semalam ;)

julietchun said...

kalo makan kacang tanah tak berapa pikap ke? badam agak mahal :D

KAKTINY said...

walaupun yahudi tu mmg sampai kiamat nanti pon adalah bangsa paling dilaknat Allah.. tapi, dlm proses cara hidup mereka terutamanya pemakanan dan amalan ibu mengandung utk mendapatkan anak genius, sangat bulih diambil kira dan dipraktikkan..
salah satu drpdnya ialah jgn makan kepala ikan, itu sgt tidak bagus utk perkembangan otak terutamanya kanak2..

So, CANCEL KALAU YB NK BELANJA KITA KARI KEPALA IKAN!!!... kehkehkeh...

(kalau nk belanja lamb chop kat Hilton, baru buleh ikut.. hihihihi).

isabelle said...

ooo..serbuk badam tu bancuh dgn milo sedap ekk?
buleh la abiskan serbuk badam kat dapur tu. nak tunggu baking lg, ntah bila pulak.tapi kena la goreng dulu ekk

Arash Libra said...

gud info.. :)

btw, kak tijah..ada dpt tak email dari i? from arnrbeauty@gmail.com

thanks :)

- GC - said...

patut mat saleh kt ofis minum kopi bagai nak rak.

Aku said...

Wah! lepas ni nak cuba buat kambing bakar diperap dengan buah badam... jadik ke tak...Deloghi A843 muat sekor kut... hahaha

Suraia.Ayani said...

kak tijah,
soya x leh? tempe?????

-pembaca senyap-

DeLancrettLurpak said...

Yg no 6 tu kan kak tij, saya ada email yg mengatakan soya ni mmg culprit for cancer. Oh takut ok!

Tijah said...

zt
saya plak...makan ati dgn perangai org selalu la. hikhik. saya pun suka kopi. bahan wajib tu pagi2. kalau tak rasa kebodohan sehari. (errr...tak seswaiii tau panggil saya adik lagi. heheh)


zoe
mmm. kena panggil mazidul suh siasat ni kannn?


kaseh
sama2. padahal baldi ada je kat umah. ekceli masa teringat tu terus kena pegi beli kan?


mama
mama start la dulu. ai takde tanah blakang umah. huwaa...


cik pah
yer cik pah. betul tu. err...dah email yer.


mimi
javacip? aaa...bulehh aaaa. janji ada perasa kopi kannn. ehhh. hazel pun bagus tau. hazelcis! oh hazelcis!


puan capa
ok. anak ko umur bape skang? nanti ko try sifir 12 eh? nati bagitau tau...


tm
tak pakai minyak la. cam ko goreng kacang nak buat kuah kacang tu. tak pun ko bakar je kejap dlm oven janji dia kering sket utk blend jadi serbuk. ehh...skema plak jawapan aku kan?


aripsamat
yer. dlm apa2 jua keadaan pun kan?

Tijah said...

hanie
never too late tu. tapi aku kismi kurang buleh aa. dia kan cam masam2 gitu. tak suker...


cik agogo
kita pun jarang dah makan mcD since kedai tu jauh dr umah skang. bagus gak kan. tapi mmg hari2 kena mau kopi baru terang bijik mata. coke sental toilet meh? kena try nih.


alis
sakit kepala? tu tanda nak kena kawen. wakakakaa...


juliet
kihkihkih...kacang tanah takde plak dlm senarai. badam kena beli raw tu murah sket. kalu dah jadi serbuk beli kat bakery mmg mahal.


tiny
yezzaaa. aku stujuuuuuuu dgn ko. kensel kari kapla ikan. so...lamb chop la kan? kita kena makan makanan sunnah ni. mano yb? sonyappppp yo dengar kita tukar menu ni.


isabelle
sedapp. dia rasa cam lemak2 gitu. eh. bagus utk ibu menyusu jugak tau. tapi kalu gugel kan...diorang kata takyah goreng pun takpe. boleh jer.


arash
email? cer resend boleh? mungkin termasuk spam. biasa folder spam akak delete jer terus. takut nak bukak.


gc
misti diorang minum yg special brew punyer kan? salu mcm tu...


aku
humang aihhhh. aku takleh bayangkan mcm mana rasa dia tu. ko ni patut2 la pun...


suraia
tu la tu. kita antu tempe gak ni. caner ek? seminggu sekali ok kot kan?


lurpak
tak sangka kan? seblm ni ingat soya tu bagus utk kesihatan. rupanya tidak. owhhhh!

Arash Libra said...

ok..saya dah resend email tu..hope tak masuk spam..thanks :)

lyza said...

bleh la makan almond london n choc almond tanpa rasa bersalah dah pasni.. hehehe..
kak..klau badam campur ngn susu anak, lg best..cuba la..
moga chem jd anak yang cemerlang dunia n akhirat..:)


mtk izin copy paste kt blog saya ya kak..

Hezesuze said...

wah baru mak tau noks...so mintak ijin copy paste info ni ek....huhu

kak Erna said...

jah..boto tu jah..badam.zaman anak2 akak kocik2 dulu...kalau domam tak leh tidur..bawak poi jumpo ustaz..selain dari ubek doktor lah..ustaz tu.selalu posan..bagi anak2 makan badam..kato e..
dulu2 badam pun tak mahal bona cam maso ni..akak bole..berkilo2..masuk oven..dah rangup..keluarkan..akak siro sikit..bagi manih..
budak2 ni copek jemu..lopeh dah banyak kali tu..dio pun jemu..

SeKunTum LaVenDer said...

Alamak...saya ni peminat soya. Lepas ni kena kurang2kan la gamaknya.

Nurhafizah Shafri said...

entry yg menarik..! minta izin nak share..

fatt said...

kacang badam mmg sodap..suke makan begitu aje. nasib baik aku tak suka coke dgn soya..so takde hal..tp daging kambing mmg pujaan hati..hehehe :)

aNiS tHe BumbleBee said...

ooo...patutle saye bijak..hari2 saya minum kopi ha...kikikikiki!

dude said...

badam eh?
kat McD ada badam tak.

ifahazwani said...

minx izin nk share.
tq!

kakpah said...

ilmiah n3 kau jah hikhik..
kpah dah lamo amalkan makn badam.

lupekanje said...

salam tijah..lamo den tk nyinggah kat sini..takdo...tak..tak...bukan sbb bonci..marah dan yg swaktu dgnnya..tpi sobab den tlupo nk add kau kek lis knkwn tu..somonjak acik tkr template blog tu ha..nyampah tul nk kono buek balik sesmuo tuh..tggu ado mood, masuk an sesikit.. maso free, lupo lak..mako, arini gaklah acik nk gi boli badam!! *patotla dak wos eksyen cito dio makan badam kek FB smlm...hehhe..

Tijah said...

arash
akak dah reply yer dik. tq


lyza
insyaallah. aminnn. sesama la kita berusaha kan?


heze
kopilahhhh. mak tak kesahh...


k.erna
a'ah. ado gak donga tu kak. nampak eh akak lak kono makan badam skrg sbb susah nalk tido kan?


sekuntum lavender
ala...buleh la seminggu sekali. beli kat pasar mlm tu kann...


nurhafizah
boleh dik. silakannn...


fatt
kann? coke pun dah lama tak minum tapi soya tu fevereet jugak. nampak gayanya kena kurangkan lepas ni.


anis
ok la....ok laaa...hahahah. sejak jadik artis ni kena byk membadam ekk? kang nak ingat skrip lagi. heheh


dude
cer try mintak. hahhaa

Tijah said...

ifa
silakan...no hal tu.


kpah
wooo. apo tak share kak. sey ni dah lamo suffer saket pelupo tu. huwaaa...


acik
hikhik. takdo sey speku bukan2 do cik. takpo..xdo kek sini kito buleh burak kek fb. situ laie efisyen kan...

PUTUBAMBU said...

fuh..fuhh..!! dahsyat ko tijah..!

ape2hal pun..kita suke..

thanks for sharing with us..

** selama ni pun kita mmg suka makan badam.. especially dlm cekelat lah..

idi said...

tumpang lalu. perihal soya itu anda kena google betul-betul. jika berkesempatan, rujuklah pada ilmuan yang berbentuk manusia nyata, lengkap dengan kajian ilmiah.

jika anda menggunakan lebai google, semaklah dari beberapa orang, bukan sumber dari blog kaki tulis, atau dari email yang orang suka forward.

bahagialah kita dengan pahala segunung jika kita menyampaikan yang sebenar, namun, celakalah jika kita terlibat dalam memberitakan perkara yang tidak betul.

fantasimerahjambu said...

thanx for da information kak tijah.
very interesting and helpful.

btw kak tijah, owg konpius pasal soya...beberapa ari lepas org ade bace artikel kat bahagian kesihatan utusan..

cube akak bace kat ruangan ni:
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0118&pub=Utusan_Malaysia&sec=Kesihatan&pg=kn_03.htm

Tijah said...

putu
sama2. kita pun suka badam dlm coklat. hazelnut lagiiii la best.


idi
terima kasih kerana mengingatkan. saya harap pembaca2 kat luar tu pun sama la kan. tak terima bulat2 apa yg saya buat kat sini. yelah. masing2 boleh fikir sendiri baik buruk kan?


fantasimerahjambu
yer dik. mcm yg idi cakap tu. ada betul gak tu. ekceli ada byk benda yg kita tak tau salah/betulnya. kalu kita rasa ok...makan jer. kalu was2 takyah la der. kan?

su said...

huhu..sama2 kak tijah...

tp linus bukan utk cem....cem class 1st! dia bijak, speaking english lagik! sronok ajar dia..skali ajar je da boleh faham! xde mslh langsung kak..

linus utk class yg paling last yg ade mslh mengira & kenal nombor kak tijah....2 org je murid linus kak, dr class 2 Arif...


~tice su~

Tijah said...

su
alhamdulillah kalu dia mcm tu. harap2nyer berterusan la kan. dia tu la...BMnyer plak skema sgt. ayat mcm ikut buku. takpe la pelan2 kayuh kan. su, nanti nak contact no leh?

tini said...

salam..
kak.. minta izin share kt fb boleh?? info bernas nie :D btw i love u kak.. giler sempoi tulih tp sumo ada maksud tersirat.

Tijah said...

tini
boleh dik. takde hal punyer. akak pun kopipes gak kat gugel. :D

Wahidah said...

wah info yg sgt bgs...

br tahu soya tu tk brp bgs n kopi tu bgs..kena start minum kopi la gini