Mar 23, 2011

bacalah!

taun ni gua 35.
eh! belum lagi.
bulan 6 sok (hint! hint! hint! hiks!)
yer. gua gemini. talam 2 muka. lahir taun naga. hahaha.

25 taun lepas...
gua belanja 50sen pegi sekolah.
kalau ada sekolah petang...aji usop tambah lagi 20sen.
cukup!
siap beli super ring lagi.
tak pun...coki-coki.
tapi kena habiskan sebelum sampai rumah.
maklum la ada adik 2 ekor kuat ngepaw.

sekarang anak gua...
rm5 sehari.
macam air je duit tu pegi.
apa tak nya.
siap dessert bagai.
belum masuk vitagen lagi.
dan juga jus buah2an.
belasah la nak...janji ko sihat.

cucu gua pulak esok...
gua saspek...rm15 sehari.
buatnya tepi kantin sekolah ada starbucks bagai?
hari2 nak java chip sementara tunggu kelas tasmiq?
pitammmm!

tak!
gua tak komplen.
mana boleh komplen kan?
besarkan anak bukan murah.
bukan keje senang.
tak nak susah takyah beranak lah...

cuma ini buat gua sedar sesuatu.
gua kena beat the inflation nih.
skang paling cikai rate 4% ~ 6%.
tengok tempat gak la.
KL inflation mana sama dengan Kole Pilah.
orang KL hari2 makan Chilis.
orang Pilah makan cili jer.
beza tu.

pastu sapa makan cili dia rasa pedas.
eh!

jadi...
lu orang pun kena buat ni.
takat simpan duit dalam bank saja...
sangat rugi!
duit akan depreciate in value.

so...
pegi la invest mana2.
tapi pastikan tempat tu betul & selamat ya.
tak pasti kalu boleh pegi sini...
security commission.
diorang selalu ada bikin free training untuk new investor.
alaaa...free maaa.
sesekali pegi la tuntut ilmu sikit.
ini tidak asik pegi party nuffnang jer.
opppss!
mampos nuffnang tak post gua cek ni karang.
dah la baru redeem aritu.

sorry nuffnang.
love u too!

apa2 pun...
tak kira apa status anda.
bekerja mahupun suri rumah sepenuh masa...
jadilah omak yang matang lagi berilmu pengetahuan.
dan jangan malukan anak anda dengan aktiviti yang bukan2.
"eewwww! my mom ke tu?"

sekian wabilataufikwahidayah.

assalammualaikum warahmatullah!

cekidaut!
ini bukan entry gores dan menang!

__________________________________

Investor Education

SIDC has been instrumental in delivering a suite of financial literacy programmes aimed at upgrading the knowledge of investors, as well of their rights as shareholders. These include:

Kids & Cash

A programme which aims at schoolchildren aged 10-12 to help them understand the importance of managing money. The programme is delivered through a fun-filled environment through group activities and games.

Teens & Cash

A money management programme for teenagers that weaves interpersonal skills through group work, games and challenges.

Cash @ Campus

A programme that caters for graduates at local universities. Seminars on financial planning and investing are conducted on campuses across the country.

Seminar B.M.W (Be Money Wise/Bijak Mengurus Wang)

A programme for women, blue collar workers & community. The programme is delivered through interactive seminars which provide practical information to help participants understand and manage their money.

Money @ Work

A programme designed for employees of small to large organisations, and government agencies. It provides the tools to enable participants to make informed decisions on managing their finances. It covers topics such as financial planning, investing and retirement planning.


41 comments:

kakpah said...

bagus ceramah kau pagi ni jah.
jah, kakpah drjh satu dulu bawak duit bolanjo limo sen yo haha..

AZANI said...

Salam Tijah
pastinya lebih baik dari MLM kan?
Ingat lagi zaman menabung kecil kecil, tabung ayamlah arnablah, piggylah....bila dah sarat terpaksa dipecahkan. lepas tu tabung Maybank benuk kotak, kendian bentuk rumah....he he...

AZANI said...

salam hajjah
eh sama masa kita ye?
he he
cam berebut naik bas sekolah lak kita....

DeLancrettLurpak said...

se ado 50 sen yo lobih bulan ni haaa... cubo cakap saham mano 50sen, sok se beli, hehehhe


saya tidak ada masa lapang, ASB dan Unit Trust adalah yg paling senang bg saya.. hehehe


Masa lapang saya diisi dengan ceramah MLM, wakakakaka!

kakngah said...

maso den jah 1 dulu tigo pusen yo duit banjo. duo pusen boli mee goreng sepusen air. maleh nk bwk air tang gumah. masuk tahap duo yakni jah ompek, up sikit. limo pusen. ngaso boli mee kari tekau..

sebbaik den duk lost world ni jah. takdo la kasar na banjo anak kek sklh. sklh eh pun xdo jual vitagen. jual yg basic yo..

kakngah said...

bab invesment lak..
den lobo kek asb & public mutual yo.. lain2, tak pandai. nak kono nimbo laei nih!

Yunus Badawi said...

salam tijah.

Wah ceramah kalah kat radio selangor pulak ko pagi ni. ai like.

Banyak juga ko bagi CEM tu duit belanja? Takpe asal dia sihat spt kata ko tu.

Yunus Badawi said...

Siapa yg nak lambat kaya? Kalau boleh semua nak cepat kaya.

Kalau ko tahu cara nak cepat kaya yg halalan wa toiyiban ko kabar kat aku.

Puan Capa said...

kak..ko bajet cucu ko pakai rm15 sehari..aku budget cucu aku rm50 sehari....aiyoooooooo!!!!

Tijah said...

k.pah
tu la tu. dah bagi rm5, pagi2 nak lak donut laie 2 samo susu coklat dutch lady. kemain budak2 skang belanjo eh. hahaha.


azani
sudah semestinya bang. saya dulu ada tabung buluh. lebih selamat sbb nak pecahkan tu liat sikit. nak kapak...aji usop dah simpan jauh2.


lurpak
50sen? hahahahaa. ko simpan je la buat beli bangkoang seketul. tu pun yg takde udang. kuah kurang. air kosong. kihkihkih. asb & ut paling bagus utk org baru. xyah susah2 pikir kan?


k.ngah
untung la kau. sekolah anak den kekadang vitagen kekadang yakult. tu laie mahal tu. asb & pmb terbaek yo. bagus2...


yb
hehehe. mana ada cara nak kaya cepat bang. slow & steady tu adala. aku nak rancang rompakan kedai barang kemas ni. ko nak join bang? tm kata ok...dia teral bab pukau memukau ni.

Tijah said...

puan capa
tu baru bajet kasar tu. kalu secret recipe plak bukak franchise...lagi la mati aku.

tasekM said...

ko sukakan buat pakatan yg aku sendiri tak tau yg aku berpakatan...?

tapi idea merompak kedai mas tu aku macam nk setuju je. aku ingat gini la jah. kita suruh wos goda apek tokeh kedai mas tu. pas tu ko gi merompak. aku tunggu dalam keta je la....





.

bujal X said...

melabur kat asb je ble tak?he~~

Tijah said...

tm
aku assume ko ok je dgn pakatan aku. ko kan gemini? hahaha. wos? jangan la. dia tu lemah semangat. buatnya kedai tu ada bau kapur barus? dia yg lari dulu...

Tijah said...

bujal
boleh. mana2 pun boleh janji return lebih dr inflation rate. pelbagaikan pelaburan anda konsepnye ya...

kak long said...

kakpah tu kiro mewah belanjo sekolah limopusen,den?sekolah menogah lom tontu dapek banjo,omak org susah,sebaik dapek biasiswa,tapi ciput ya amek maso tu...limo thn sekolah menogah..seribu limo ratuih yo...bdk skrg ado dapek cam tu...buek tai gigi yo la...hahahaha!!!

- GC - said...

kesimpulannya, jgn simpan duit dalam tabung buluh di rumah ye akak2 dan abg2 semua.

Golden Rose said...

good info....mmg perbelanjaan makin meningkat...jemput singgah

http://thegoldenrosereturn.blogspot.com

Fida Ghazi said...

.. ambik buku dan catit satu2 ape kak jah tulis kat sini...

eh ada soalan.. kak jah.. SUKUK tu ape?

kucingorengemok said...

tahun ni gua 25... lu tua ek, beb!

Kaktiny said...

chillis?.. ayoooo... buat aku teringat mashed potato.. yg enak tuuuu!!.. (oppsss... akukah itu yg patut terasa kepedasannya?.. uwaaaa uwaaaa uwaaaa... hahahaha)

hmmmm.. patutla Allah gerakkan hati laki aku utk berenti kerja and start buat takaful etiqa ngan public mutual fund nih.. ropanya Allah dh aturkan laki utk tolong kawal bini dia yg berbelanja tanpa hemah nih!.. huhuhu...
.. syukur aku dh mula sedar diri dengan amik polisi takaful utk satu family beserta melabur utk simpanan masa depan anak2 serta persaraan di hari tua.. hehehehe...
(best gak laki sendiri jadik ejen nih.. hambat dia je la.. hahaha).

*mood ~ INSAF*...
(so, la ni, takdak dah chillis dlm kamus.. sapa nak date ngan aku, sila jemput datang rumah aku, aku jamu makan masak kari atau asam pedas kat umah aku jer!... buleh tambah ukhwah persaudaraan kan.. kehkehkehkeh).

Tijah said...

kaklong
sey maghin skolah asrama mara bagi rm30 yo sebulan. tolak makan itu ini...kok ado lobih dapek boli kotex. kok takdo...sanita pun ok.


gc
hahaha. skang ni budak2 pun silap2 dah ado saplimentari keditkad kan?


goldenrose
orait! singgah kang ada hidang kopi tak? cekodok pisang ker.


fida
apo payah catit. kopipes jer. sukuk? itu bon islam. kampeni buleh cari modal dgn carik investor secara direct. takyah pinjam bank. rukuk taknak tanya? kihkihkih...

Tijah said...

kog
sudehhhh. bukan gua tak tau. gua re-calculate umo lu tambah lagi 10 ehhh?


tiny
hahaha. nasib baikkkkk sempat mencilis aritu kannn? takpe lepas ni kita makan2 kat umah ko. dapat cili potong sama kicap pun ok. sedap gak tu.

muna said...

kak jah, sompek laie kau sosah "oghang tu" ek? hahahhahaha, sapo makan cili dio la podeh, yo tak?

Tijah said...

muna
hehehe. sebona eh ni n3 muhasabah diri beserta serang hendap. maklum la dulu cikgu tanya cita2...ter cakap lak nak jadi komando.

Aku said...

Selamat Menyambut Ulang Tahun kali ke 3* ... advance.


Aku sub-con jer aku punya investment...tak de masa nak monitor.

dhr said...

salam kak jah...

samo la kito gemini. hehe.
ese invest dlm ASB yo. yang lain2 ese tak pandai.

Tijah said...

aku
aaaa. kalu nak main besar2 kena duduk depan skrin la. tanak try BAT? paling mahal skang nih. konfem tak rugi sbb rokok org hari2 beli walaupun dah dekat nak mati. hahaha


dhr
elok la tu. janji simpan kan? asb kasik 7.25 kot last yr. tak sure la plak...

makdara TERdiva said...

dulu2 awal 80-an pg sekolah bawak 3 posen jer..bila pikir balik, apelah yg dibeli dengan nilai 3 posen tu skrg..untung budak2 skrg ni..

Lazyf said...

eh samo la kito kak...
ese pun bln 6 (gemini) gak...huhu

lupekanje said...

taim acik banjer 20sen kira dah lumayan tijah...

Tijah said...

makdara terdiva
skang boleh beli mami monster tu je kan? tak pun cekedis peket kecik tu. kuih pun dah 40 skang kan?


lazy
sama tapi awak bukan naga macam saya. hahahahaa...


acik
kannn? air sah2 la bawak dr umah. bancuh teh o siap2 huiii sodap ehhhh...

Chik Att said...

jah kita sama gemini ....... tapi CA dah tua .... huhuhu

Aku said...

Jah, alang-alang beli saham BAT yang aku tak tau status halal-haramnya, baik beli saham biskut tu... musim tsunami ni banyak biskut diedarkan kpd mangsa... amacam?

Tijah said...

chik att
tua? age is just a number ca. janji hepi nati baru awet muder...


aku
biskut, glove, mask. haaa. tu sumer potensi besar tu. isk. nak tengok price la niari...

AZANI said...

salam Tijah
kira all rounder jugak lah...hebat...


investment...banyak yang jumud selepas aku beli...apalah...ha ha, kalau jumud kat atas tak pelah ni bottom rock...

Tijah said...

azani
ko main yg moderate risk jer la bang. skang ni point kejap turun kejap naik. ni dah perang plak ni. ada yg ramai jual ni...

PUTUBAMBU said...

mekasih atas pesanan mu tijah..

sob..sob..(malu kat diri sendiri ni..)

Tijah said...

putu
sama2. nati kita makan putubambu sama2 yer. sedap tu

@rep said...

mari berparty!!!!!

Tijah said...

@rep
party tupperware?