Mar 4, 2011

khutbah jumaat : kisah dan teladan

suami selalu berpesan.
tak baik beli2 barang pastu tak pakai.
dosa.
sebab itu satu pembaziran.
membazir kan amalan syaitonnn???

baiklah.
saya take note.

maknanya...
boleh la mintak macam2.
janji kena fully utilize la kan?

so tadi...
saya dah masak sup kaki ayam.
guna piok tekanan.

juga buat talapia bakar.
guna cheffel.

then bikin air asam.
guna mini chopper.

dan sekarang...
saya rasa nak buat roti.

tapi takde BREAD MAKER.

then howwwwww?

btw...

kepulanganmu kutunggu sayang!
(katalog sudah berada ditangan...)

yang berharap,
pn. julia mauripan.

35 comments:

rosdiana said...

err.. apa nak komen nih. neves.
jap lagi dtg balik. eskiyusmi.

kakngah said...

selamat meroti jah!

julietchun said...

jgn jadi bulat mcm roti sudah :D

Mamarempit said...

chaiyyookkk.....Tijah buleh....

erk...Kak Pah ado??? Kak Pah...roti Kak Pah menggugat iman den

chai n tea said...

wah kak..
2 bulan lepas dpt cheffel..
bulan lepas dpt piok tekanan..

pehtu..pembuat roti lak
ni kalau dpt gak ni kak..
i nak berguru la..

sekian,
sy yg tertekan..jeles dgn piok tekanan itu

||alis|| said...

ooo kakjah.. ku tau rahsiamu sudah... ko pi jumpa zeti tadik sebab nak gesek dia hadiahkan set bread maker eh...jauh ko pi kak, sampai BNM sana.

J@J@ / Bini The Rock said...

kalau begini caranya..garenti takde barang2 yg dibungkus dan dihumban dlm stor bukan???

hehehe!

Kaktiny said...

hamboi tij...
tiap2 hari sangat le ko buat sup kaki ayam, talapia bakar, air asam semua tu eh?..

buat roti pon ujung minggu je kan baru tergerak kan kan kan... kahkahkah....

Morale of the story dari Khutbah Jumaat : Kisah dan teladan yang disampaikan oleh Puan Julia Mauripan hari ini adalah: kena pandai cari alasan yang berkesan..
hahahahaha....

jo said...

mauripan?
keh...keh..keh....

Aku said...

Kalau dia tau ko tunggu pegang katalog, mau tak balik rumah dia ni...

al-lavendari said...

ingatkan ada lagu a. halim tadi ..

awak kenal tak ?

budak2 sekarang mana kenal kan !

Golden Rose said...

nak buat roti je ke?...kek?kuih?apom?apom balik?tosai?idli?...kena fully utilize ni...@_____@

Hazey said...

Jah ko memang kuat politik, jadi calon PRU yang akan datang lah.. I pangkah u nanti!

Fida Ghazi said...

rajin masak.. patut suami sayang..dan suami akan fully utilize isteri pastu..

hehe..

Dayah said...

Salam Kak Tij,

wakakakakaa... pengsan abg. carlos.
Terus botak licin.. ;P

ain (sweet thots) said...

haha... x tahan la nak gelak wei.. Julia mauripan .. tetiba ..

uji6june said...

Kehadapan Puan Julia Mauripan;

ko memang saje kan?..
yang piok tekanan tu
akak lom abis jeles ngan ko
dah bread maker plak dahhhhhhh ..


.

zoe said...

hahahahah. kau meningkatkan lagi prestasi Malaysia dalam pemborosan beli barang-barang kak!! haha

tasekM said...

mauripan bukan mende alah org buat kuih pau ke...?









tukar julia mauripap la seswai sikit dgn ko jah...


ikhlas,
j lo


.

DeLancrettLurpak said...

Kak jah, berapa rege breadmaker kat Mesia? nak buat comparison.. hehehe..rasanya sini murah gile tahap gaban

AZANI said...

salam Jah
perlukan bantuan untuk tambah tekanan?

intan.maisarah said...

boleh bukak kedai jual roti lepas ni

Tijah said...

ros
ko mmg kurang kasih sayang kan niari?? ehh. nati sila lah promote lagi. hehehe


kngah
sama2 ngahhh. eh den pun kakngah juo.


juliet
tak bulat. kembang jer...ikut yis.


mama
kannn? kakpah teral buek roti kan? nampak cam sonang yo...


chai n tea
nak berguru? bolehhhh. dia kan...ayat2 cinta kena power sket tu.


alis
hahaha. saja la nak try. mana la tau sok2 ada org nak order roti sebagai hantaran. opsss...


jaja
err...tapi cake mixer masih dlm kotak. syyhhh. jgn bagitau sapa2 aa...

Tijah said...

tiny
hahaha. sementara nak dapat alasan kemain power. dah dapat sok buat2 lupa.


jo
international nama tu kan? mcm pan asian.


aku
ala. sorok la dulu. dah upah makan baru keluarkan...


al
a. halim. errr...hensem tak dia tu bang? dia zaman2 s jibeng dulu ke bang?


golden rose
betul jugak. alasan kena kukuh kan? baru proposal boleh approve.


hazey
tak payah umpan dgn kain batik der kann??

Tijah said...

fida
saya relaaaaa. hahaha. mana ada rajin masak. hari2 pun ayam goreng kunyit jugak.


dayah
takpe. botak2 pun saya sayang. hahahah


ain
kata nak buat roti kannnnn? kena la ada mauripan.


k.uji
tu la tu...sey tgh gilo gejet dapo skang ni. hantar je proposal kak. dapek tak dapek blakang kiro.
kihkihkih


zoe
saya menyumbang kepada pendapatan negara la. sbb saya beli barangan buatan malaysia.

Tijah said...

tm
mauripap tu ko. wey apa pau. itu yis la. org buat roti. tu la asik buat karipap je buat la kuwe lain plak. hahaha


lurpak
rege ada byk la tgk brand. nanti akuu survey dulu ehh. i'll let u know. wah spiking.


azani
blehhh bang. marila kasi idea...


intan
ko janji datang beli tiap2 hari tauuu....

IBU KUMBANG said...

Mak sukerrr! Sila la buat selalu

Aku said...

Upah makan apa tu..?

ce citer... ce citer... hehehe

TopsyTurvyMum said...

Salam Jah,
Kalau ikut tektik aku dedulu nakkan breadmaker ni, masa b'day laki aku, aku beli present breadmaker bagi ke dia. Selesaii!!

isabelle said...

siap nama pun jadi mauripan... mmg kembang dgn ragi tu

Tijah said...

ik
kemain kann? tu komen dr blekberi la tuhhhh. mak jeles nihh.


aku
ade la...mana leh cerciter ngan ko. tapi aku ada banyaaakkkkk cerciter pasal ko ngan tm. hehehe



topsyturvymum
syabbbass. cemerlang sungguh idea tu. ala...tapi besday dia lambat lagi bln 8. mak takleh sabar nihh...


isabelle
dia nama akan tukar2 ikut keperluan. lepas ni jadi julia mozarella plak. tgh pk nak paw gejet apa plak lepas nih. hhee

tasekM said...

banyak apakah?


kikhkihkih...
jahat tijah.
tak abes2 ngusik.





.

Tijah said...

tm
Hahaha. Aku acah je tu. Saja nak provok dak nizam tu.

Puan Capa said...

ko rajin tak pe la kak...aku mintak bread maker...tak nya jadi roti.haha

Tijah said...

puan capa
ehhhh. ko bleh buat sidai sejadah perr. hehehe