Mar 2, 2011

tengkiu ticer.

"8, 9 & 10 ni ada exam ya puan julia! (bukan nama sebenar)"

cikgu cem mengingatkan saya masa ambik dia semalam.

saya pun ke sbc seremban.
kedai buku yang tokey dia bermuka garang.
apa nak buat.
situ je ada banyak buku teks/latihan.

so beli buku latih tubi sikit.
maths, science & bm.
english later2 lah.
vocab dia lagi dahsyat dari saya.

buat maths dulu.
sa. puluh. ratus. ribu.
susun ascending. descending.
tambah. tolak.
bila digit makin banyak dia mula nak mengamuk.
buat muka bosan.
menguap konon2 mengantuk.

saya apa lagi.
kelepukk sekali dgn surat khabar.
ambik kau!
keluar air mata.

haihhh!
tu baru ajar anak sorang.
macam nak pecah dada tahan sabar.
tabik spring pada yg jadi cikgu tu.
kena hadap 30-40 budak sekali harung kan?

dengan ini...
saya mengucapkan...

SELAMAT HARI GURU in advance.

terima kasih cikgu.
bukan senang keje mendidik ni kan?

ikhlas,
pn. julia (masih bukan nama sebenar)

40 comments:

AiTotYati said...

terima kaseyh!!!!

terharuuuu.

tiap2 tahun Ai akan mengajar 40org pelajar sumenye lelaki.

tahun ni ok sikit 7/40 adalah perempuan.



(^___^)

kak long said...

kaklong pun tak ada talent nak jadi ticer...tahap kesabaran tak ado...
ajar anak2 pun klu lembab sikit mulo ajo nak naik ghotan...!


tapi ghramai kengkawan sekolah kaklong yg jadi ticer....!
pado hal dio org pun lobih kurang kaklong....!

Kak Ezza@makcik blogger said...

apo garang sangat tijah aka pn Julia
cubo belajar sikit kat kak pah tu,..

kecian si cem tu...terbantut lah perkembangan otak dio...
cem.lenkali mama buek cam tu..pi repot kek teledera tu..

Chik Att said...

ucapan jee.... hadiah tak de keeee... advance advance ni memang sukaa.....

Puan Capa said...

mak aih....ganas ko kak ajar anak.hahaha

kucingorengemok said...

surat khabar ok la... kalau buku telefon lagi ngeri, hik hik

Daun Bidara said...

aku lagi garang

MK said...

mak aii garang eh kau kak. saya ni kadang laju yo tgn tu nak cubit or lopok anak tu. tapi bolom sampai lagi tgn tu. niat tu dah ado... hihih..

Ms.Lilies said...

suara tinggi itu adalah perkara biasa hahaha...

eh apsal thn ni sek syira 2x jek exam...1 tgh thn 1 hjg thn...

pes time ni diorg buat gini...
ahhh tak kira wiken ni aku akan mengexamkan syira...kang lagik tak tau apa yg dia paham ke tak paham

||alis|| said...

saya ajar anak jari saya menaip atas keyboard lappy nih pon dah pening kepala.

cer citer.
cer citer.

ARIPSAMAT said...

ticer mmg terbaik...
jasamu tetap dikenang....

Kaktiny said...

Aku ajar nureen kerja sekolah dia (yang tadika je pooonnn....)
... sekali aku jerit, dia kata tangan dia kebas, tak buleh tulih pasai tak buleh pegang pensil.. tu baru sekali jerit.. ko bayangkan kalau aku jerit sepuluh kali.. aku syak, dia pengsan tak leh bangun kot!.. kehkehkeh..

AZANI said...

salam jah
guru bukn saja hadapi karenah anak anak juga karenah ibubapapenjaga anak anak

tabik sama guru....

Mak Ton said...

Mmg bener..
Td ngajar math kt bdk 6 thn...
Sore nih udah smpi jiran umah ujung nk paham kan dier.
Stressssss sungguuh lah...

Slmt hari guru..

tasekM said...

puan julia,
dengan sokkabar tak berapa nak masuk ilmu tu. gua kasi pembaris panjang je kengkadang. boleh tahan cekap anak gua mengira.


ikhlas,
puan j lo.





.

Ana Montana said...

garang betol nie..
hahahaha..

kakngah said...

samo la den jah oooi..
bongih tekau ngajar ank ni.. dapek la kito koba lain.. dio koba lain
tapi, tu la..
jam kito dulu lain kigho2 eh..
skrg lain dah..

Tijah said...

aitotyati
wow ramainyer pelajar lelaki. perlukan guru bantuan tak? heheh


kaklong
samo la kito. sikit salah pun copekkk naik darah. tu nasib baik sokabar yg dokek. silap2 dapek hanger.


k.ezza
pn julia tu memangggg. tahap sabar dia sangat tipis tu. kakpah bz tu...dia sudah ada 2 cucu. huhuhu


chik att
nak hadiah ape yer?? pensel kaler buleh la eh cikgu...


puan capa
aaaa. dia ingat dia sorang buleh relek2. tak dapek do. hehehe


kog
pakkal buku talipon tu berat. kalu tak dah kena dah kot.


daun
aaaa..takotttt. hhehhhe

Tijah said...

mk
eh jgn lopok tan. org tuo2 koba nak bantai anak kono beraleh jgn mo tangan. paneh kateh. hanger/rotan/sokabar takpo...


mimi
aku ni pesen tak kuar suara nok. tapi tangan memintal adalah laju. hahaha


alis
awak ni kann. sejak lepas ahad aritu kan. cam ceriaaaaa je kann??


arip
yer. siapa la maknosia tanpa ticer.


tiny
hhahah. ko kalu jerit aku rasa bukan tgn je kebas...dgn telinga dia sekali kebas nok. aku baca ko bebel kat nurin dah cam pesalah dlm mahkamah plak rasanya. kihkikih


azani
yer betul bang. aku stuju sgt tu. lain mka bapak nijam dgn dulu2 kan.


makton
sudahnya satu taman perumahan stress kan? jgn diorang pindah rumah sudah. hahahaa.


tm
pn. j lo. sesungguhnya saya tak dapat kosentret dgn komen puan. sbb saya lebih terngiang2 topik perbualan kita tadi pasal k***. wakakakaa.


ana
alahhhh. garang2 manja jerrr...:D


kngah
skang modul/teknik dah mcm2. tu pasal kono amek tau gak. kito maghin kbsr. skang donga eh dah kssr. silap2 kito disekolah eh balik kek budak2 tu.

Aku said...

Jah, kalau nak cepat mengira, ajar main poker...

Mak Qis said...

payah nk jumpa org yg ckp gni kat ckgu..huhu mmg susah pun pn tijah...kena byk bersabaqqq mengajaq neh...

DeLancrettLurpak said...

dulu, cikgu addmath saya suruh buat kelas tambahan utk budak2 sebaya yg lemah.. saya terpaksa stuju..

setengah jam pertama, ajar asas alegbra, saya dah baling dah marker dkt kawan saya.. hakhakhak..kurang sabar saya ni.. hehehhe

su said...

bukan 40 org je kak tijah tp 45 org x 3 hingga 4 kelas sehari! waaaa..masakkk! hahaha!

Tijah said...

aku
uiiii bedoso tu. baik main saidina. hahahah


mak qis
tu la tu. mulia sungguh kerja menurunkan ilmu ni kan.


lurpak
isk. saya tak suka la addmaths. saya lebih suka biologi. tu pun chapter reproduction saja. hahah


su
humang aihhh. ramai lagi rupanya. takpe sabar je la ticer ehh. agak2 letih kita minummmmm duluuu...

Huda Ramlee said...

puan julia ek..kikiki..jadi ticer ni kenala sgt penyabar kan?

Huda Ramlee said...
This comment has been removed by the author.
Tijah said...

huda
kasi can la feeling julia rais. huhu

catz said...

kalau i jadik ticer,

samada i yg masuk tanjung rambutan (makan buah rambutan free), atau mungkin semua anak murid boleh mati.atau aku dgn anak murid sekali padam.

sebab tu i takleh jadik ticer.
kih.

Golden Rose said...

samela....payah sgt nak mengajar amzar

Tijah said...

catz
takpe. mungkin kita lebih sesuai jadi pemandu pelancong nok kannnn?


golden rose
hantar pegi tusyen jom?

PUTUBAMBU said...

ish..ish...advance betul ko jah..

* sib baik ko tak jadi cikgu kan.. hehehe

~M i z a ~ said...

akak comel lah! haha!
neway, thanks for the wish in advanced! thn ni saya dah jadi cikgu. bleh skodeng bdk kat sek. akak nak join? lol

elly_yana27 said...

hurm
bygkan saya ngajar satu kelas ada 36 budak... mmg rasa nk pecah pala+dada.. huk3
nak2 budak yg degil

elly_yana27 said...

hurm
bygkan saya ngajar satu kelas ada 36 budak... mmg rasa nk pecah pala+dada.. huk3
nak2 budak yg degil

Tijah said...

putu
advance kan? next time aku nak buat n3 meri krismas plak...


miza
wahhh. seronok la tu. cikgu jgn nakal2 scan anak ikannn tawww. hahaha


elly
cikgu ehh? syabbasss. takpe...kerjaya yg mulia tu. kena byk sabar jgn jadi cam saya. hahah

elly_yana27 said...

xsuka beli buku kt SBC.. mahal, beli byk pon xda diskaun.. hampeh~
bek g fofularrrr

Tijah said...

elly
kannnn? lepas ni nak pegi sinaran je. lagi pun ada member card byk dpt discount. salesgirl dia pun jenis tak kacau ikut2 bontot ni. rimas aa..

elly_yana27 said...

ptutla cikgu2 snior ckp jgn g situ... stesyeneri pon mahai aih~

Tijah said...

elly
a'ah. sinaran lagi murah. tu pun pakkal buku mmg dah fixed price ada tulis kat blakang tu kan. lagi satu tak suka pekerja dia suka ikut rapatttttt kat blakang.

elly_yana27 said...

ala, dia admire kak tijah la tu.. dia nk mintak otograf kot??? hahahaha