Apr 14, 2011

...dalam botol.

gua kan.
cukup heran dgn orang yang...
beranak ramai2...
pastu antar semua balik kampong...
suh mak bapak ko jaga.

alasan?
ko duduk bandar cari duit.
dapat balik tengok anak seminggu sekali je.
sengkek sikit...2 minggu sekali.
sebab nak seb bajet.
hoh!
orang ternak udang pun tengok kolam hari2 kan?

sian.
mak bapak tu patut dah boleh rilek2.
pegi surau.
buat amal ibadat.
ni nak kena jaga cucu pulak.
back to basic balik.

ada je jenis yg tak kesah.
pesen2 atok/nenek ni...
biasa mmg sayang cucu lebih.

tapi etlis ko kasik la maid sorang kan.
dapat gak tolong buat keje rumah.
mak bapak ko tengok2kan je budak tu sudehhh.

kesian.

sekian.

ehhh!
tajuk cam takde kena mengena kan?
harharhar!

74 comments:

Che Mid said...

salam tijah, meh saya kena mengenakan dgn tajuk ya. untuk org yang antar anak bagi mak bapak jaga lama-lama sekali baru tengok letak ..otak dalam botol

al-lavendari said...

orang yg hantar anak2 dia suruh atok dan uwan dia jaga tu elok masukkan ke dalam botol .. tak pun kita bakor jer !

jemput join kontes anjuran abang sebab abang tahu awak kelakar ..

http://al-lavendari.blogspot.com/2011/04/marilah-masuk-contest-ke-2-anjuran.html

kak Erna said...

jah..memang macam tajuk macam takdo kono mengono..tapi akak ingat jah nak masuk kan orang yang anta kekampung tu lam botol..ha ha.ha.

Yunus Badawi said...

org yg pandai buat anak tapi tak nak jaga anak, elok dimasukkan aje ... dlm botol hehehe

Yunus Badawi said...

Anak2 kami, kami (emak Adam yg banyak sebenarnya) yg jaga sendiri.

Sekian terima kasih. hehehe

kucingorengemok said...

tajuk agak 'interlok' di situ... keh keh

h a n i e said...

ape ade dalam botol?
cili jeruk?

:P





1 lagi..dah la pos ke kg...kdg2 duit belanje pun x kasik. "bertuah" sangatt..

lyza said...

masuk je mak pak gini dlm botol.. :P
tp betul la kak..sian kan..cam saya dulu,anak saya yang sulung,kire cucu sulung mak saya la..dia nak sangat jaga..tp saya tk kasi..bkn kedekut.. tp sian dia..cukup2 la membesar kan kami adik beradik 7 org bertahun2 + arwah abah sakit selama 13 thn..
skg ni time dia rehat..g ikut klas2 agama,g ngaji kt pondok, g jalan2 mana dia suka..:)

tp klau emengensi..saya panggil gak dia dtg tlg tgk kan anak..hehe..

LiErOSe~QiEmi said...

setuju.. tak sokong sangat pos anak kat kg.. tak rase sedih ke pisah dgn anak yg dikandung 9bulan??? haiii bagi saye, bio la susah cane pun, janji anak2 dekat dgn saya.. ++ cian mak pak, dah tua2 pun kena basuh kencing berak budak.. haihhh

||alis|| said...

jumpa 1 kes;

anak rapat2 setahun satu, 3 org. hantar umah mak ayah. mak lemah jantung, ayah gout. boleh? cucu paling kecik, 6bulan.

usia2 macam nih kena terbalik jadi mak ayah pada cucu. kadang anak2 macam nih tak pandai nak tambat hati mak ayah sungguh~

Fida Ghazi said...

saya setuju!
kenapalah tak nak nikmati masa2 membesarkan anak. esok anak dah besar pon hantar je mak pak kat rumah orang tua2.. bizi katenya...cari duit!

AZANI said...

salam Tijah
hantar anak kat mak pak ,lepas tu bial anak dah besar dah kerja, mak pak tadi dihantar pula ke rumah orang tua tua....ada ka?!

AZANI said...

kantoi...jah...spell checker tak reti bm pasar...bial=bila

Ms.Lilies said...

pesen org zaman skg kan...
sume hanto ke mak bapak....
xdapat maid terus jemput mak bapak dtg umah jaga anak smpi maid ada....idak ke deme kesian yek kat mak pak deme

Cik Muda Sae said...

aih..igt boto la reviu cito ...dalam botol tu ha...

Asma said...

geram nak marah tak leh, nak tegur susah masing ada akai..

Sian sgt kt org tua, depa lk bukan jenis nk bising..padahal kita tau dia penat..

tasekM said...

beb...
bab2 nih.
kdg2 kita mmg rasa tak patut, kan bg nenek jaga cucu.
aku pun tak gamak nk buat.
dh ank pun sorg, kan...?
bg nenek bela kang rindu kt anak.

tapikan...
aku percaya.
ada sesetengahnya mmg terpaksa.
nk bg maid kt mak pun mungkin tak mampu.

jalan hidup kita dan mereka mgkn tak sama.

aku ni mmg suka utk cuba nak faham hidup org lain... err terpanjang la pulak komen. tak habih laie nak komen nih... lain kali yo lah sey sambung...





.

momguess said...

den walaupun 'J' anak tetap den jago!!!

kakngah said...

aku dari sekarang dah ckp ngn abem sok2 aku tak nak jaga cucu. aku nak berdua2an naik harley g surau tanpa gangguan. korang pandai beranak, pandai la jaga. kalau takat tengokkan sekejap sebab ada urusan.. it's ok bebeh! tapi, kok nak jago toghuish.. kem salam. uwan tak koso der....

Madam Sooyaree said...

Kerna terpaksa kot...

Mamarempit said...

tijah..mohon nk share......

A.I said...

KITA BAKO! KITA BAKO!

eh..

S@Y@NGH@SNI said...

anak2 saya, siang hari pengasuh jaga..
malam hari bapak dia jaga..
mak dia !!!!
tak larat nak jaga...

sekian....

Netnet said...

perggghhhhhh.... tajuk memang catchy... tapi intipati dia lagi dasyat...

haa kan, beranak pandai, jaga anak tak pandai... beranak jer suruh orang tua jaga...masa muda jaga dia, bila tua nak kena jaga cucu pulak...

ARIPSAMAT said...

bila sudah besar...anak tak kenal ibu bapa...jangan disalahkan nenek dan atok pula..huhuhhu

AZANI said...

ok lah...aku sokong tasek...lps fikir seminit.

yala akutak tahu apa masalah sebenarnyakan..

Mommy Lyna said...

ada kot konon sian makpak sunyi kat kampung

padahal makpak lg seronok siap plan nkgi travel tp terbengkalai dek menjaga cucu.....

- GC - said...

itu lah.. mmg tak patut.. cian mak ayah, patutnya dh rehat2 dh..

lupekanje said...

harap2 cucu sok tk diantar kat acik la..tpi nnt kecit ati lak kan klu anak tk bagi main dgn cucu...huhu..susah mawu jaga ati klu udah tua nnt.

Mya said...

aku sentap ngan entry nie..
tapi sejuk perut baca komen positif tasekM.

- jalan hidup kita dan mereka mgkn tak sama -

Markonah said...

Jah, teman setuju dgn kome..ramai gak anak yg mcmtu..beranak tp mls jaga anak..buat anak rajin pulak..worse lg kalo yg wat peel cenggitu is anak2 yg blajo pandai..keje beso..tp benda simple cenggini pun leh nk pikir..tau nk senangkn diri sndri je x pikir yg diri sndri dh nyusahkan mak bapak..

Huda Ramlee said...

tu ok jugak, anto kampung.konon susah nak balik. ni yang depan mata, tp kuar pagi balik malam. pagi2 anto anak tak penahnya mandi, balik amik anak dah siap makan berbedak. tu pun buleh dok gebang kat org len nak tambah sorang lagi.

ishh, aku yang berbulu..

Tijah said...

che mid
macam mana nak kasi otak tu keluar dr botol tu blk ek?


al
baik. hehehe. abg pun dah pandai eja kontes ekk? takyah susah2 nak spell check.


k.erna
muek ko nak masuk'an org tu dlm botol kak? hhahahah. osah lamo eh tak jumpo kan? sampai tak cam semlm tu...


yb
untung anak2 ko bang. dapat membesar 100% dgn tgn mak sendiri.


kog
errr...nak aku edit ke pasnih? hahaha


hanie
sampai terpaksa lak mak bapak tu call ingatkan suh antar duit susu/pempes kan?


lyza
bagus ler kalu gitu. dah penat dah org tu kasi la dia rehat plak kan? mana la larat nak jaga budak kecik sepanjang masa.


lierose
sbb tu kena letak diri kat tempat diorang kan? bukan senang jaga anak ni, ni lagi nak suh org jaga.


alis
itu mmg kuang ajar. siriyes. aku takleh terima kalu begitu la kesnya. org lain ntah la...


pidah
what goes around comes around kan? wah. tetiba spiking dgn pidah.

Tijah said...

azani
ko taip komen kat word dulu eh bang? hehehe.


mimi
kalu antar daily tu cam lain nok. tapi ni antar terus siap sekolah kat kampong tu yg aku tak paham.


cik muda
hoh. tak tengok pun citer tu. cam tak best jer. hahaha


asma
org tua malas nak berkira dgn anak. tapi anak kena paham la jugak.


tm
ntah la tas. mmg la jln hidup tak sama tapi kalau dah berani buat, berani la tanggung. berani beranak, berani la hadap. itu kan pengalaman. tapi takpe, lenkali kita sambung sambil minum kopi ehhh..siriyes la plak kan. hahaha


momguess
syabbas bete. ko mmg cekal.


kngah
sama la cam aku. cuma beza ko naik harley, aku nak benteli. maklum la tem tu mungkin aku dah berjaya meniaga mlm. hahaha


madam
omak pun terpaksa la terima kan...


mama
bulehhhhh. jgn lupe kredit card eh? hehehe


ai
nok. sesungguhnya aku mmg kagum dgn ko nok. anak 4 sumer ko jaga sindri. siap pegi buat part time sumer. aku mmg nak jmpa ko satu ari nanti..

Tijah said...

hasni
takpe...janji semua ada depan mata. hati pun senang.


netnet
bila la org tua tu nak berehat ye tak? jgn sok sambung jaga cicit plak. kosseerr...


arip
mmg dah jadi pun skang. ada budak yg panggil atok/nenet diorang abah/mak kan?


azani
semorang pun ada masalah yg lebih kurang sama bang.




mommy lyna
maid pun ada cuti kan? ni sabtu/ahad nak pegi kenduri pun susah.


gc
ko bayangkan umo 70-80 antar jemput cucu pegi skolah. letihhhh woooo.


acik
tu kena sound siap2 tu. antar sesekali dah la. inkes mak ayah eh ada seminar ke apa kan. tu konsider ok gak la tu.


mya
yelah kan. mmg tak sama. masing2 ada jln hidup / pendapat masing2 termasuk aku.
sori kalu ko sentap. aku cuma tulis sbb tak berkenan bila tgk contoh dekattttt depan mata.




markonah
ko perasan tak kekadang yg blajar tinggi2 ni yg perangai cenggini. kan?


huda
ada hati nak tambah anak lagi? haihhhh. wa tatau nak cakap apa org mcm ni.

PUTUBAMBU said...

ishh...tajuk tak agak2..

tijah..,jadi ke ko nak jalan2 ke negara dunia ke-3 tu?

jom..backpack? ekekke

Tijah said...

putu
jadiii. kita start dgn beli bag dulu. samsonite ada sale tak? hahaha

Aku said...

Anak sulung aku masa kecik dulu aku buat camtu... nenek dia yg tak konfiden hantar kat nursery. Aku cuba hantar gak.

tiap kali ambik petang2, badan merah-merah bekas kena ketit semut api. bila balik kampung nenek dia nampak terus tahan. setahun juga berulang alik setiap minggu...

ya, jalan hidup kita tak semestinya sama...

Tijah said...

aku
newborn...aku paham tu. makbapak aku pun mcm tu dulu. tapi kalu anak2 tu nenek/atok kena bela sampai abes SPM apahal kan. cer citer. cer citer.

DeLancrettLurpak said...

saya pun heran gakk.. mcmana diorg buleh berpisah dgn anak2 diorg.. tak rasa sedih kee?


saya pi shopping groceries pun dah rindu Yaya-Yayen.. tapi kalau shopping handbag, laki aku pun aku lupeeee, hahahahahhaha

Mama said...

kejap...boleh ke?...bukan tak boleh ke...kata ustazah kite masa dulu..katanya haram...ada sapa2 boleh tolong clearkan...:)

tolong lah jgn susah kan mereka..letih tau jaga budak ni...dari muda sampai mati lagi letih!....

ashley said...

Mano mano la Jah haih..
Kadang ado nenek yang suko jaga cucu..
Kadang ado yang rimas..
Ado nenek yang suko cucu cucu keliling..suka donga bunyi golak tawa, nanges diorang..
Ada yang tak..
.
.
.
Aku jadi nenek nanti tak sure pulok, nak bela ke tidak cucu..... sebab DAH BELA 9 anak ni hah!! hihihi

rosdiana said...

nak seribu daya.
tak nak seribu dalih.

tapi takpe.
hidup ibarat roda.
masa muda tak perlu jaga anak.
mungkin di usia emas nanti berpeluang jaga cucu.

positif tijah. positif.

tipahvogue said...

wos, LIKE komen hang!! *tekan pat blas kali* eh, LIKE jugak entry tij nih!!! ngeh!

tij, aku tak branik komen pepanjang, sebab aku blom beranak!!!

tapi aku berani jamin, aku akan bela anak sendiri kalo aku ada anak nanti. sedangkan rabbit pon aku sanggup jaga!! baek tak aku ?? baek kan kan kan??? *tetiba*

Tijah said...

lurpak
tu maknanya naluri keibuan ko sangat tinggi dan harus dipuji. klep. klep. klep. aku bab lupa laki tem shopping tu takleh mengaku kat sini. kang dia baca. ehhh. dah termengaku plak.


mama
uishh/ ada ek stetmen cenggitu? tak tau la plak. tapi kalu dah tahap menyusahkan mak bapak pastu diorang pun cam ala2 tak redha...mmg jatuh haram la kot kan?


k.ash
kakkk. aku tabik ko kak. aku cadangkan ko rehat la puas2 dah tua sok kak. ko cuma perlu buat round jer ke umah anak2 utk tengok cucu cam dokter round ward tu.


wos
boleh eh gitu wos? tapi kalu takdek eksperien jaga anak, bagaimanakah mau jaga cucu? tak lojik la matematik ko wos...


tipah
jaga rebit lagi senang tu tipah. agak2 dia menderhaka sok...ko semelih jer. pastu ko marinate guna resepi rosmeri ciken aku tu. ohhhh sedapnyaaaa!!! (lap air lior terbayangkan rosmeri rebit tipah) hahahaha

cik aletheea : said...

tapikan cik tijah,
camne le nak percayakan orang lain jaga anak bile mane hari-hari ade kes baby amti tersedak susu lar, baby kene dera lar, baby ken itu lar, kene ini lar.
some more,
living cost kat malaysia nie mmg super high maintenance.
tapi ader jugak yang parents mmg wiling nak jaga cucu2 diorang nie. sunyi kata nye,
buat teman memain.
kadang2 kite tak tahu,
yang mak ayah diornag nie sbenarnye , mmg nak sgt2 jaga anak2 diorang..cume ade masalah.
xkesah lar masalah ape, kewangan ke, studyke,
kdg2 baca blog2, dgr cite2 diorang yang terpaksa pisah dgn anak2 sbb mcm2 tuntutan ...sedih gak.
berat mata memandang, berat lagi bahu yang pikul

Tijah said...

cik aletheea
umang aih susahnyer nak eja name ko dik. hehehe. yer. mmg ada mcm2 reason. tak salah pun sebenarnya. ada gak kawan akak yg keje dia mmg travel hari2...mmg kena la post anak kat kampong sbb dia mmg tak lekat kat umah. contoh cam pramugari ke. org keje kedutaan ke kena posting sini sana. tu mmg tak boleh dielakkan. nak usung anak kulur kilir lagi kesian. yg ditekankan disini adalah yg jenis sesaja malas nak bela. haaaa. ko jgn buat gittew tau. heheh

rosdiana said...

ye tak ye jugak jah.
gagal la matematik aku.

tp kan jah.
kalau hntr anak masa masih baby ke rumah mak.aku pun teringin. sbb mmng susah nak carik baby sitter. hari2 hntr anak dgn hati yg berdebar2.

tapi kalau dah besar, parents pun mmng alu-alukan utk ambik. ambik ler jaga. kenot imejin la nenet dgn atuk kena iron baju skolah, basuh kasut skolah dan yg paling tatahan kena tunggu cucu2 tu buat homework.

atok/nenet nih hati mmng sgt kasih dgn cucu. tapi perlu diingat setakat manalah kudrat mereka. kita yang muda(?) ni pun terasa penatnya nak menggalas tanggungjawab tu. inikan pulak diorang yg dah meniti usia senja.
kan?

Tijah said...

wos
ok kali ni matematik ko bagus. ada lojik disitu. kalau tak, tunggu kat lobi sana aku datang ajar kebarangkalian & pengamiran. tunggu cucu buat keje skolah? giler susah silibes bebudak skang sampai aku pun pening. mcm mana la org tua tu hadap kan? oh-em-ji

Aku said...

sampai SPM?... nak citer mende. Tak bleh taip citer panjang2, laju2... tangan kanan aku dah tak mampu... dah sampai masanya kut. taip pkai tgn kiri.

JHaZKiTaRo said...

salam kenal.. jemput la singgah my blog 'Aku Sebutir Pasir' kalau nak baca my experiences travelling ke 45 buah negara.. :)

Tijah said...

aku
wuishhh. kalau dah dasar blogger tegar tu...taip pakai kaki pun boleh tu. huhuhu


kitaro
yer insyaallah nanti sy singgah eh. mekasih datang.

adibah said...

bila dengar cerita camni.. rasa takut pulak nak buat blue test.. huhuhu


.. takpa lah.. letak dalam botol je lah...


:D

Tijah said...

dib
ehhh jangannn. teruskan berusaha. err...barang baik jgn letak dlm botol nyahhh. rugiii...

"Fd_kZ" said...

Tijah da kawen lom? da ader anak??

kite sume bukan di pakai kasut yg sama..
cuba awak pakai kasut org lain ? mesT lain sizenya???

Tijah said...

fd_kz
dah kawen dah. dah ada anak dah. tapi kan...ekceli kasut mmg saiz lain2 tapi kegunaan & tujuan pakai kasut itu tetap sama. kannn?

MY HEART said...

Salam cik tijah,

pada pandangan mate ambe ni kan.. tajuk di atas adalah amat sesuai diperbincangkan..

kita patut bako je maknosia yang suka tinggalkan anak kat kampung.. kesian mak bapak yang dah tua.. masa muda penat jaga anak, now dah nak kena jaga cucu

sungguh tidak berperikenanusaan manusia camtu!!

Tijah said...

my heart
"anak itu amanah allah kepada kedua ibubapa"

dlm quran pun ada sebut pasal ni...

uji6june said...

amat setuju ngan komen Wos
yang kali kedua tu..

tak sampai ati bila membayangkan
nenet mengiron baju2 dan basuh
kasut skoloh cucu ..





**mak akak pon tak sempat tengok
anak akak.. dia meninggal masa
akak sekolah lagi.. :(


.

Tijah said...

k.uji
bukan keje senang bela anak ni kan kak? nak2 masa diorng tgh membesar/sekolah. mcm2 tuntutan/keperluan nak kena siapkan. agak2 mampu ke org tua kita yg uzur tu nak hadap benda2 ni semua.

EraNaZeErA.. said...

ya ya.. aku sokong ko tij... skrg nih.. subjek anak2 kita belajar...susah yg hamat... aku smpi satu tahap tak tau nak jawab soklan bahasa arab yg anak aku tanya..siap siap panggil org sebelah rumah lagi tanya..hehee..

so.. mcm manalah..kalau mak bapak yg bela..sian depa no.. tua2 dah kena pening2..dok pikir nak jawab soklan math la, BI la, BM la.. sains la...aduhhhh...

sbnrnya..mmg selalunya mak bapak ni akan sayangkan cucu lebih..nk jaga la..tp kita yg anak nilah kena mainkan peranan... explain balik kat mak pak tu..dorang compem2 paham...sbb apa kita nak jaga anak kita sendiri...

selagi kita boleh bela, belalah anak2 kita... sbb anak2 itu pinjaman saja..bkn akan kekal kat kita buat selama2nya... takut menyesal kemudian hari..dah tak berguna lagi...

uji6june said...

tulah Jah..
orang2 ni kalo kita tegur
nanti mengamuk

nanti kata, tak paham2 ke?
Allah nak kasi rezeki anak ramai

tapi, Allah pon suruh kita berusaha ..

yelah..
kalo agak2 ekonomi ko kukuh
boleh letak sorang maid kat kampung, proceed ..

kalo agak2 tak buleh
pandai2lah merancang

jangan pandai beranak je
pastu humban anak kat kampung!

kalo cenggitu kekdahnya
memang haruslah sumbat anu dalam botol.. pastu kasi tutup dengan penutup botol ketat2 ..



*matilah akak lepas ni, kena kutuk ngan korang sebabkan pendapat akak kat atas ni.. :p




*

Tijah said...

era
ye betul apa ko cakap tu. aku dulu ingat dajah 1 dak cem ni simple jer cam zaman kita dulu. tidak ok. mencabar sungguh. kita dulu 3 core subject je. diorg siap ada arab, tasmiq, sains. in english plak tu. buatnya cam mak aku yg blajar sampai dajah 6 tu, mcm mana nak handle science in english? yes no orait tengkiu dia boleh lah. well macam yg ko cakap la. selagi boleh bela...bela. mak bapak kita pun dulu orait je bela anak 4 dgn gaji 700. ohh. itu gaji aji usop dulu.


k.uji
takpe la kak. masing2 ada otak allah kasik. pandai2 la pikir kan? bagi yang ada alasan sendiri tu...kita faham la. tapi bagi yang sesaja nak enjoy2 dan rasa anak tu menyusahkan...ntah la. apa2 pun pepandai la jawab di kendian hari kan? kan? kan?

AZANI said...

ok..ok...aku sokong Tijah lah...

Sang Kelembai said...

Salam,

hilang rasa kemanisan rumah tangga kalau tak dengar suara anak kecil menangis melalak kembung perut.

Ya, betul tu. ambik orang gaji untuk jaga pun ok gak. kalau mampu.


kalau tak mampu, jangan beranak dulu... anak ni belanjanya besar.

rosdiana said...

komen kak ujie terbaek!

jah,
dolu-dolu banyak tu gaji aji usop.
dah la hensem,
khayer pulak tu.
kem salam dgn bang aji boley?

ahahaha~

AZANI said...
This comment has been removed by the author.
AZANI said...

ada orang kata pada saya... "ko ni tak banyak cakap kan? tapi sekali ko cakap...pedihhhh je bunyinya" ok la. saya mengaku. saya mmg
12 beberapa jam yang lalu

salam jah bila nak publish...aku dah naik curious

April 18, 2011 11:27 AM

sheila said...

yo mmg ado org yg tau buek x tau nak jago... den sakit hati, sakit jiwo tau ngan org camni. sian orang tuo tu

ko tak kesahkan kak den meluahkan perasaan kek sini hahahha..

PUTUBAMBU said...

kesian kan..patutnya masa yg ada digunakan utk berehat..

ni lain pulak jadinya..

geraugebang said...

Aku pun hangin jah dengan orang macam ni...dia ingat apa? memang elok diaorang ni disumbatkan ke dalam botol...Membazir betul..Botol tu boleh buat kitar semula tau...errrrr...menyimpang lagi heh?

Tijah said...

azani
ye lah tu...mekasih bang


sang kelembai
betul. anak kan penyeri rumah tangga. tangis & tawa dia tu la pengubat hati kita.


ros
abg aji kata...bleh blah. hahahaha


azani
aku nak tacap sket draft tu bang. nak kasi lagi pedih tak blm ad masa lagi nih. nanti2 eh


sheila
tak kisah. org centu mmg patut kono sodar'an sikit. hari ni kau buek omak kau, sok dah tuo anak buek kau lak kan?


putu
itulah. cam sad ending je kan?


kgerau
kitar sekali anu eh tu kan? eh buleh ko kitar semulo nak buek apo ek?

sheila said...

kalo dikitar semulo..kang kuarlah pulak hasil dari tompek lain pehtu omak tu jugak yg jadi mangso

Tijah said...

sheila
yo tak yo eh kan. osah la dr kocik sampai bosa tak sudah2 nyusahan mak bapak