Apr 13, 2011

gusute

itu kependekan kepada gua suka telur.

alahhh!
ala2 kedai tomyam amek order la.
nagopa - nasi goreng paprik
aymame - ayey masok meghoh
gittew!

eh!
semua bising pasal telo tiruan skarang kan?

apa ada hal?
takyah la gabra...
beli je cap tesco tu.
jangan beli yg loose dlm tray yg takde brand tu.
kita kan dah tau ciri2 telo tiruan tu macam mana.
so sebelum masak tu tengok la dulu.
agak2 mencurigakan...
saman je 3 juta.
tak pun mintak supply telo sampai mati.
habis cerita.

sekarang gua beli telo cap seri murni.
gua yakin itu ori...
sebab...

ada tahik sikit2 kat luar tu.

ha. baru organik!

28 comments:

al-lavendari said...

yak ke ! terbayang mamak buat roti telur. lepas pecah telur, tak basuh tangan terus gomol roti canai baru .. nasiblah siapa yang kena !

kucingorengemok said...

tu la kalau ada taik ayam sikit punya marah semorang kan, orang kasi telur-bebas-taik pun nak marah gak ke, bersyukur je la, hahaha

rosdiana said...

aku tak makan telur.
sayang.

motif?
nak sayang telur?

dari telur lah lahirnya anak-anak ayam yang comel.

ok bye jah.

A.I said...

aku pon dlm2 org sibok dok kalut pasai teloq tipu tu, abis gak 2 bekas (60 bijik) - bedal anak branak ;P

ARIPSAMAT said...

yang terbaik adalah telur ayam kampung....kurang lemak dan berOmega tinggi...:)

kak Erna said...

jah..memnag kan..ado tahi2 tu pueh lak nak cuci mo sabun bagai..tapi pueh hati kan

-HanaMichi- said...

heh..lpasni nak yakinkan telo tiruan, tumpang tenyeh tahik tu je la..baru mcm ori!

err..
mamak kat tmpat sy wat sotpom untuk telur mata - tulur mashta

mcm long form je kan?

PnConfused said...

kak...

masak telur kne basuh okehhh, haram wehhh mkn telur xbasuhhhhhh....

Tijah said...

al
tu yang tamo mintak roti telo kat kedai tu bang. biasa amek kosong jer lebih selamat.


kog
apa ada hal kan? cuci je la. nenek kita dulu2 selamba je pakai telo stret dr reban.


wos
lain macam je spisis telo idaman ko tu wos. hahahaa. jaat kan?


ai
telo mmg sedap kan? kalu ikut napsu 1 hari 10 bijiik pun tadehal.


aripsamat
betull. tapi susah la nak dapat skang ni. pasar mlm pun jarang ada .

Tijah said...

k.erna
iyo kak. takpo la kok berselupat pun kan. janji pueh ati dapek yg ori.


hana
hahaha. tu makin panjangg. cam telo import dr syria bunyinya kan?


pn confused
yerr. mmg wajib basuh. malah kena cuci bersih2 semua seblm simpan dlm petiais kan...

kakngah said...

alamak!
stok tolo dah habih lak..

tasekM said...

bagus la tips ko jah.
beli telur yg bertahik.
baru ori.



.

Tijah said...

kngah
tu la. omak dah posan suh bolo ayam tanak.


tm
bang, pegi kedai jgn lupa telo 1 tray. make sure ada tahik ehh? pesan ain kepada suaminya.

||alis|| said...

ibu aku dah takut nak consume telo dah sekarang..

daging ayan jenis dah tak mau makan sangat.

ikan pon jenis beli terus tepi pantai.

oh, kesian abang jual beger depan family store itu, benjo beliau kehilangan sorang customer yg tak berapa nak tetap, hohoooo o_0

Tijah said...

alis
marilah masak2 dan makan dirumah skrg kan? ehhh. kamu harus prektis appppaaaa...

Yunus Badawi said...

aku dah syak lu mesti suka telur

lalala

AZANI said...

salam Tijah
ontahla....esok tahi ayampun ado yang palsu...habih canno ...

isabelle said...

tahik tu pun dia sengaja buat utk yakinkan kaktij tu

Ms.Lilies said...

kalo xde tahik tu x organik ye nok...



errr.....aku suka telo hak spesis lain...

muna said...

kak jah, lopeh oghang buek tolo tipu baco entry ni, pueh dio nak buek taik tipu plak nak tepek kek lua tolo tu, hahahahha :P

baidewei, ado oghang jual beger kek pokan sabtu kek gomeh tu, pocah an tolo2 bokolumping taik tu sodap2 yo lam mangkuk, kacau2 nak colup an beger. mak aihhh, panjang boto barisan nak boli beger tu. sodap amek. sey dah insap bilo tonampak taik2 ke tolo tu. haihh, kombang tokak!

e.l.i.s.s.m.i.e said...

hurm..seb baik dna kata tadak telur tiruan..

dna ngan telur.sesuwai bonar.

momguess said...

mak den nama MURNI
den saman ko kang
nak?
ceceter

hai said...

emm...elok gakkan,kecoh pasal telur tiruan ni...sonok gak bila tgk rega telor dah turun byk....sebab kat rumah ni suma antu tolo.. kalo stok tinggal 2-3 bijik dah sosak napas dibueknya!!akak x bimbang sebab jiran sebelah keje kat ladang ayam telo,so selalu dpt yg fresh!!

julietchun said...

jgn pulak lepas ni dorang sengaja letak taik ayam kat telo sudah sebab nak buktikan telo itu adalah ori :P

DeLancrettLurpak said...

ape ke jadah la nak buat telur tiruann kann? mcm susah gile nak buat... dalam pada dia nak buat telur tu, saya dah siap buat telur pindang dahh, ewahhh..

psst, kak jah, I nak bbm you, bulehhhh?

Tijah said...

yb
harus la bang. telo mata, telo pindang. telo rebus. sumer lahhh...


azani
tahi ayam palsu tu misti kaya dgn kalsium kan bang?


isabelle
siap masok dlm SOP kilang kan? seblm bungkus kena celup dulu utk efek orijinel.


mimi
ko suka spisis yg mcm mana nok? cer citer. cer citer.


muna
hui...osah sodap eh tu kan? dia misti ada rasa cam beger berherba sket kan? hahaha


elissmie
bab2 halal haram & kesihatan ni diorang tak strict sgt nak buat kajian kan? diorang tgh bz check dna org kat dlm video tu skang. hahah


momguess
konfem saman tu ditolak oleh hakim. tak releven katanya. hahaha


hai
itu la hikmah eh plak kan. tolo dah murah. lopeh ni jgn lupo poie mano2 bawak tolo sindri. order makanan kek kodai buleh suh diorang masokkan tolo extra.


juliet
niiii niiiii...celup...celuppp. hahahha


lurpak
ntah. cam susahhhh je procedure nak buat telo tu kan? nak bbm? i pakai e series jer...tak pakai bb. alah, kita fb jer senang. lebih mesra gittew.

PUTUBAMBU said...

kita pun suka telur..

tapikan..telur seri murni tu takde le besor mana..kecik jek...

Tijah said...

putu
alahhh. ko nak lebih ko goreng aaa 2 bijik. hehehe