resepi ini sedap oke.
kan catz kan?
cobalah!
tapi jangan suruh gua translet.
kahkahkah!
ahhh lega!
etlis ada entry baru sempena jumaat nan mulia ini.
permisi.
mau ke kamar kecil nih!
Gurame Pesmol
Bahan:
1. 500 gram ikan gurame (1 ekor)
2. 2 sdm jeruk nipis.
3. 1/2 sdt garam.
4. 1 buah wortel, diiris seperti batang korek api.
5. 1 buah mentimun, diiris seperti batang korek api.
6. 8 buah cabe rawit merah, dibiarkan utuh.
7. 200 ml air.
Bumbu Pelengkap:
1. 3 cm lengkuas, dimemarkan.
2. 3 lembar daun salam.
3. 1 batang serai, dimemarkan.
4. 2 sdm gula putih.
Bumbu Yang Dihaluskan:
1. 5 siung bawang merah.
2. 4 siung bawang putih.
3. 2 cm kunyit.
4. 3 cm jahe.
5. 4 buah kemiri.
6. 1/2 sdt garam
Cara Membuat:
1. Lumuri ikan gurami dengan air jeruk nipis, biarkan selama 15 menit. Cuci kembali hingga bersih, lumuri dengan garam, biarkan selama 15 menit.
2. Goreng ikan gurami hingga kuning kecoklatan, angkat, tiriskan.
3. Tumis bumbu yang sudah dihaluskan bersama daun salam, serai dan lengkuas hingga harum.
4. Tambahkan air, biarkan mendidih. Masukkan wortel, cabai rawit dan gula, masak hingga setengah matang. Masukkan mentimun, biarkan hingga kuah agak mengental, angkat.
5. Tata ikan gurami diatas piring saji, lalu siram secara merata dengan kuah bumbu kuning, sajikan.
kan catz kan?
cobalah!
tapi jangan suruh gua translet.
kahkahkah!
ahhh lega!
etlis ada entry baru sempena jumaat nan mulia ini.
permisi.
mau ke kamar kecil nih!
_______________________
Gurame Pesmol
Bahan:
1. 500 gram ikan gurame (1 ekor)
2. 2 sdm jeruk nipis.
3. 1/2 sdt garam.
4. 1 buah wortel, diiris seperti batang korek api.
5. 1 buah mentimun, diiris seperti batang korek api.
6. 8 buah cabe rawit merah, dibiarkan utuh.
7. 200 ml air.
Bumbu Pelengkap:
1. 3 cm lengkuas, dimemarkan.
2. 3 lembar daun salam.
3. 1 batang serai, dimemarkan.
4. 2 sdm gula putih.
Bumbu Yang Dihaluskan:
1. 5 siung bawang merah.
2. 4 siung bawang putih.
3. 2 cm kunyit.
4. 3 cm jahe.
5. 4 buah kemiri.
6. 1/2 sdt garam
Cara Membuat:
1. Lumuri ikan gurami dengan air jeruk nipis, biarkan selama 15 menit. Cuci kembali hingga bersih, lumuri dengan garam, biarkan selama 15 menit.
2. Goreng ikan gurami hingga kuning kecoklatan, angkat, tiriskan.
3. Tumis bumbu yang sudah dihaluskan bersama daun salam, serai dan lengkuas hingga harum.
4. Tambahkan air, biarkan mendidih. Masukkan wortel, cabai rawit dan gula, masak hingga setengah matang. Masukkan mentimun, biarkan hingga kuah agak mengental, angkat.
5. Tata ikan gurami diatas piring saji, lalu siram secara merata dengan kuah bumbu kuning, sajikan.
34 comments:
batang korek api???
moskil!
ala tijah oii...mano la den paham ..hahaha..
ingatkan ada drama sinetron sajork, blog sinetron pun ado...
wortel = carrot
jahe = halia
kemiri = buah keras/ candlenut
matilah resepi dlm bahasa indon.. hahaha! tp iols mmg suka ikan gurame nie nok... tp pernah makan masa pg indon jek la..walhal kt sini klu pg kt bumbu bali tu ada jek menu gurame nie.. kt sini ada ke kt pasar jual ikan kaloi?? biasanya kt sini ikan kaloi org bela jek kan...hahahaha..
abang yang potong iakn tu hensem ah~~haha~~
senget² mulut daku membaca resepi huhuhu
aku nk senaraikan semua yg aku tak paham.
1. ikan gurame.
2. buah wortel.
3. batang korek api (misterinya)
4. jahe.
5. buah kemiri.
6. memar
cemana nk try ni jah..?
.
cuma nak tanya .. batang korek api tu, besar mana ?
batang korek api = mancis kot
cabe rawit tu cili api ker cili merah?
aku tau ko sebenarnya nak ketawakan batang korek api tu je... kan kan? ;)
maakkk aihhh....resepi melayu yang pakai bahan2 canggih pun tak terbuat apatah lagi kalau tengok resipi mcm ni... batang korek api?? wortel??? pemenda tu jah???
sudahnya kita nari kumpul resepi jer la cik jah, hahahaa.. idea nan ado takat tuh yo ;P
dek kerana penangan sinetron, gua try jugak laa baca resepi tuh 6-7-8 round nanti eh.
dh macam bahan2 mee sedap...
aishh...tak paham kak
naseb baik aku ni jawa totok kak.. tak la masalah sangat..
okeh..aku xpaham...
kang aku copy resepi ko aku google translate la nok....
batang korek api???
mancis ke? mustahil la kan...
kikikiki~
ah...menci la...
bagi resepi macam tak ikhlas je...
kasi translate la sikit..
Tak paham.. Nampaknya aku kene perbanyakkan nonton sinetron..
kngah
mancis la tu kot. hahaha
myrantings
cer gugel translet yg indon punye...
gc
adooo. baru start episod pertama ni...
mizz coki
mekasihhhh. hhahaha.
lela
oooo...gurame tu ikan kaloi ko? mak ingatkan talapia. ghoman eh lebih kurang samo yo. tapi osah sodap eh kannn? hari2 balun pun takpo.
bujal
kannnn? apasal kat sini takde cep2 yg ensem centu eh?
jiejah
kihkihkih...tu blm lagi konfius masa nak cari barang sok
tm
ceni la tas. apa kata ko suh darren amekkan ko pembantuk dr seberang sorang. suh dia masak. hhaha
al
bosa mancih api la bang. potong haluih2 kaedah eh tu. huhu
zonaku
cabe tu mmg cili. tapi rawet tu...errrr..ntah. mungkin ia berkesan merawat cacing kerawit kot?
kog
hahahhaa. byk benda aku nak gelakkan sebenarnya. ehh. ketumbar dlm base indon apa ek?
nett
wortel tu kann. kalu tak tersenarai dlm resepi..misti aku dah ingat sejenis kad prabayar telefon dah tu. huhuhu
alis
yahhhh. jgn tidak dicobak ya. putu piring sepinggan plisss....
mashi
kannn? mi sedapppp. dgn kriuk kriuk yang nyamannn rasanya. ehh. apa tu....
fida
ehhh..bukan ko mexican ke wehhh? larikkk...
mimi
alahhh. ko tayah susah2. pegi je sari ratu tu. ehh betul ke tempat tu. tapi aku cam nampak...dekat giant KJ kan?
hani
mancis la tu...suh potong besar mancis kan..
aku
aku kopipes jer pun tu. ikan gurame tu apa pun aku tak tau. huhuhu
ik
yerrrr. tapi aku rasa ck tau nihhh. dia kan tgh free tgh senang hati skarang. hahahha
yer la noks.. den ingat ko tahu gurame tu ikan hapa... hahaha... ikan kaloi lee... tp klu kt sini kito tukar la ke ikan talapia pun boleh gak kot... hahaha
waduh waduh...harus dibukak kamus ini.
sib baek haku selalu ngomong bahasa indo ama temen2 indo.
jadi resepnya aku ngerti 99%.
kompem aku tak try.. nk menyebutnya pon tak reti apatah lagi nk memahami!.. cheh!..
baik aku buat bawal sweet sour, tau gak le apa tu lemon grass ngan cauliflower...
yang ni, hampeh aku tak tau nk carik apa bahannya weih!!.. huhuhu.
oit..gambor mana? nak gambo tak??
saya kan kak jah, baca sampai part batang korek api aje, lepas tu tak sampai hati nak baca..
kihkihkih
Pergi sana makan garoume ni lagi senang dan enak.
Bila kita nak ke sana jah?
ini kes ketombe...equals to kelemumur...
weee.. goli nengok tangan e yang bebungo-bungo tu..
lela
a'ahkan. talapia merah tu mmg sodap. tulang pun tak byk. kok buek pakai lampam kang ado yg tecokek tulang kang...
sheila
iya bukkk. dibuka halaman asmaranya ya...
isabelle
emangnya gituh mbakk? isk. betul ke aku cakap nih...
tiny
kang tak pasal2 ikan kaloi tiba2 ada black pepper gravy. wakakakaka...
catz
nakkk. ala. ko simpan kat opis ke mana? aku ada bawak usb tadi lupa la plak nak amek.
lurpak
alaaa. sampai hati ko tak baca. penat mak kopipes taw. hahahaha
yb
jom la buat rombongan cik kiah sok bang. errr...ko sponser tambang ehhhh?
azani
hahaha. ketombe tu nak dekat cam ketumbar je kan...
kpah
tu la kan kak. yang kaler merah2 kek longan tu...sey syak gamba bungo kantan la gek eh tu. huhuhu
tijah..
ape kata ko masakkan kan aku menu ni. dah ko kata sedap kan..
aku baca cara2 dia pun dah naik pening... ape lagik nak carik bahan2nya
piring salji tu..cam ne ha?
kak Tijah!...
Cantik tangan chef tuh...corak batik gituu...
null
ini bukan inul yer? hikhik
putu
piring salji? errr...aku pun blm sempat study yaang tu. hahaha
nida
khannnnn? tu corak2 herba dalam masakan tu. ada rosmeri, kantan, daun kesum dan lain2. hehehe
Post a Comment