May 20, 2011

dari seberang!

etensyennnnn pliss!
resepi ini sedap oke.
kan catz kan?

cobalah!

tapi jangan suruh gua translet.
kahkahkah!

ahhh lega!
etlis ada entry baru sempena jumaat nan mulia ini.

permisi.
mau ke kamar kecil nih!
_______________________

wiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!

Gurame Pesmol

Bahan:
1. 500 gram ikan gurame (1 ekor)
2. 2 sdm jeruk nipis.
3. 1/2 sdt garam.
4. 1 buah wortel, diiris seperti batang korek api.
5. 1 buah mentimun, diiris seperti batang korek api.
6. 8 buah cabe rawit merah, dibiarkan utuh.
7. 200 ml air.

Bumbu Pelengkap:
1. 3 cm lengkuas, dimemarkan.
2. 3 lembar daun salam.
3. 1 batang serai, dimemarkan.
4. 2 sdm gula putih.

Bumbu Yang Dihaluskan:
1. 5 siung bawang merah.
2. 4 siung bawang putih.
3. 2 cm kunyit.
4. 3 cm jahe.
5. 4 buah kemiri.
6. 1/2 sdt garam

Cara Membuat:
1. Lumuri ikan gurami dengan air jeruk nipis, biarkan selama 15 menit. Cuci kembali hingga bersih, lumuri dengan garam, biarkan selama 15 menit.

2. Goreng ikan gurami hingga kuning kecoklatan, angkat, tiriskan.

3. Tumis bumbu yang sudah dihaluskan bersama daun salam, serai dan lengkuas hingga harum.

4. Tambahkan air, biarkan mendidih. Masukkan wortel, cabai rawit dan gula, masak hingga setengah matang. Masukkan mentimun, biarkan hingga kuah agak mengental, angkat.

5. Tata ikan gurami diatas piring saji, lalu siram secara merata dengan kuah bumbu kuning, sajikan.

35 comments:

kakngah said...

batang korek api???
moskil!

Myrantings said...

ala tijah oii...mano la den paham ..hahaha..

- GC - said...

ingatkan ada drama sinetron sajork, blog sinetron pun ado...

Mizz Coki said...

wortel = carrot
jahe = halia
kemiri = buah keras/ candlenut

hOtMaMa said...

matilah resepi dlm bahasa indon.. hahaha! tp iols mmg suka ikan gurame nie nok... tp pernah makan masa pg indon jek la..walhal kt sini klu pg kt bumbu bali tu ada jek menu gurame nie.. kt sini ada ke kt pasar jual ikan kaloi?? biasanya kt sini ikan kaloi org bela jek kan...hahahaha..

bujal X said...

abang yang potong iakn tu hensem ah~~haha~~

Jiejah @ Iza said...

senget² mulut daku membaca resepi huhuhu

tasekM said...

aku nk senaraikan semua yg aku tak paham.

1. ikan gurame.
2. buah wortel.
3. batang korek api (misterinya)
4. jahe.
5. buah kemiri.
6. memar

cemana nk try ni jah..?




.

al-lavendari said...

cuma nak tanya .. batang korek api tu, besar mana ?

zonaku said...

batang korek api = mancis kot
cabe rawit tu cili api ker cili merah?

kucingorengemok said...

aku tau ko sebenarnya nak ketawakan batang korek api tu je... kan kan? ;)

NenekPenne said...

maakkk aihhh....resepi melayu yang pakai bahan2 canggih pun tak terbuat apatah lagi kalau tengok resipi mcm ni... batang korek api?? wortel??? pemenda tu jah???

||alis|| said...

sudahnya kita nari kumpul resepi jer la cik jah, hahahaa.. idea nan ado takat tuh yo ;P

dek kerana penangan sinetron, gua try jugak laa baca resepi tuh 6-7-8 round nanti eh.

mashi said...

dh macam bahan2 mee sedap...

aishh...tak paham kak

Fida Ghazi said...

naseb baik aku ni jawa totok kak.. tak la masalah sangat..

Ms.Lilies said...

okeh..aku xpaham...
kang aku copy resepi ko aku google translate la nok....

hani said...

batang korek api???

mancis ke? mustahil la kan...

kikikiki~

Aku said...

ah...menci la...

bagi resepi macam tak ikhlas je...

kasi translate la sikit..

IBU KUMBANG said...

Tak paham.. Nampaknya aku kene perbanyakkan nonton sinetron..

Tijah said...

kngah
mancis la tu kot. hahaha


myrantings
cer gugel translet yg indon punye...


gc
adooo. baru start episod pertama ni...


mizz coki
mekasihhhh. hhahaha.


lela
oooo...gurame tu ikan kaloi ko? mak ingatkan talapia. ghoman eh lebih kurang samo yo. tapi osah sodap eh kannn? hari2 balun pun takpo.


bujal
kannnn? apasal kat sini takde cep2 yg ensem centu eh?


jiejah
kihkihkih...tu blm lagi konfius masa nak cari barang sok

Tijah said...

tm
ceni la tas. apa kata ko suh darren amekkan ko pembantuk dr seberang sorang. suh dia masak. hhaha


al
bosa mancih api la bang. potong haluih2 kaedah eh tu. huhu


zonaku
cabe tu mmg cili. tapi rawet tu...errrr..ntah. mungkin ia berkesan merawat cacing kerawit kot?


kog
hahahhaa. byk benda aku nak gelakkan sebenarnya. ehh. ketumbar dlm base indon apa ek?


nett
wortel tu kann. kalu tak tersenarai dlm resepi..misti aku dah ingat sejenis kad prabayar telefon dah tu. huhuhu


alis
yahhhh. jgn tidak dicobak ya. putu piring sepinggan plisss....


mashi
kannn? mi sedapppp. dgn kriuk kriuk yang nyamannn rasanya. ehh. apa tu....


fida
ehhh..bukan ko mexican ke wehhh? larikkk...


mimi
alahhh. ko tayah susah2. pegi je sari ratu tu. ehh betul ke tempat tu. tapi aku cam nampak...dekat giant KJ kan?


hani
mancis la tu...suh potong besar mancis kan..


aku
aku kopipes jer pun tu. ikan gurame tu apa pun aku tak tau. huhuhu


ik
yerrrr. tapi aku rasa ck tau nihhh. dia kan tgh free tgh senang hati skarang. hahahha

hOtMaMa said...

yer la noks.. den ingat ko tahu gurame tu ikan hapa... hahaha... ikan kaloi lee... tp klu kt sini kito tukar la ke ikan talapia pun boleh gak kot... hahaha

sheila said...

waduh waduh...harus dibukak kamus ini.

isabelle said...

sib baek haku selalu ngomong bahasa indo ama temen2 indo.
jadi resepnya aku ngerti 99%.

Kaktiny said...

kompem aku tak try.. nk menyebutnya pon tak reti apatah lagi nk memahami!.. cheh!..

baik aku buat bawal sweet sour, tau gak le apa tu lemon grass ngan cauliflower...

yang ni, hampeh aku tak tau nk carik apa bahannya weih!!.. huhuhu.

catz said...

oit..gambor mana? nak gambo tak??

DeLancrettLurpak said...

saya kan kak jah, baca sampai part batang korek api aje, lepas tu tak sampai hati nak baca..


kihkihkih

Yunus Badawi said...

Pergi sana makan garoume ni lagi senang dan enak.

Bila kita nak ke sana jah?

AZANI said...

ini kes ketombe...equals to kelemumur...

kakpah said...

weee.. goli nengok tangan e yang bebungo-bungo tu..

Tijah said...

lela
a'ahkan. talapia merah tu mmg sodap. tulang pun tak byk. kok buek pakai lampam kang ado yg tecokek tulang kang...


sheila
iya bukkk. dibuka halaman asmaranya ya...


isabelle
emangnya gituh mbakk? isk. betul ke aku cakap nih...


tiny
kang tak pasal2 ikan kaloi tiba2 ada black pepper gravy. wakakakaka...


catz
nakkk. ala. ko simpan kat opis ke mana? aku ada bawak usb tadi lupa la plak nak amek.


lurpak
alaaa. sampai hati ko tak baca. penat mak kopipes taw. hahahaha


yb
jom la buat rombongan cik kiah sok bang. errr...ko sponser tambang ehhhh?


azani
hahaha. ketombe tu nak dekat cam ketumbar je kan...


kpah
tu la kan kak. yang kaler merah2 kek longan tu...sey syak gamba bungo kantan la gek eh tu. huhuhu

null said...

Salam...nak tumpang promosi boleh tak...klik la sini...terima kasih...peace

PUTUBAMBU said...

tijah..
ape kata ko masakkan kan aku menu ni. dah ko kata sedap kan..

aku baca cara2 dia pun dah naik pening... ape lagik nak carik bahan2nya

piring salji tu..cam ne ha?

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

kak Tijah!...

Cantik tangan chef tuh...corak batik gituu...

Tijah said...

null
ini bukan inul yer? hikhik


putu
piring salji? errr...aku pun blm sempat study yaang tu. hahaha


nida
khannnnn? tu corak2 herba dalam masakan tu. ada rosmeri, kantan, daun kesum dan lain2. hehehe