Aug 14, 2011

bersederhanalah...

sabtu haritu...
memandangkan adik beradik pulang jauh dari perantauan (shah alam je pun..)
maka berbuka puasa lah kami beramai2 dirumah sazah.

sempena ramadhan yang mulia ini...
adalah digalakkan utk mengenang golongan asnaf.
jadi...bersederhanalah ketika menjamu selera ya?

kita mulakan dengan bismilah.
minum air dulu. pelan2 ya...
teh pudina panas yang saya bancuh.

komen sazah...
"apo raso ubek gigi nih? bak den air kosong lah"
sobsobsob. sentaphatimak.

kemudian kami memaniskan mulut dgn kurma & tembikai.

then nasi dan kuncu2nya...

ikan sungai goreng...

gulai tempoyak daun kayu...

gulai udang sama pucuk paku...

gulai nanas ikan masin...
ambik! semua santan.

lepas nasi, pekena kotiaw plak...

then bihun...

wiiiii! murtabak pun ada...

cekodok bilis. paling indah dicicah sambal tempoyak cili api. kucai lebih plis!

rehat dlm 10 menet...hentak dgn ni pulak.

last but not least penutup majlis. the swimming princess with jackfruit banana.

ok.
itu je lah juadah berbuka kitorang.
simple kan?

51 comments:

hatim a.r said...

inilah contoh juadah yang dituntut.memang bersederhana sungguh.dah tu gizi yang dipamerkan bukan main seimbang lagi

Ms.Lilies said...

xbleh tahan tgk gulai tempoyak daun kayu tu...mak aku panggil sambal daun kayu yo....dapat tu mo ikan masin aku tak pandang lain dah

kakngah said...

sungguh bersederhana..

sepokok jah.. ko buh daun pudina tu.. mano tak ghaso kolget.

sazah tu buek an kupi o yo...

Ijah EmoTemo said...

ahahahah , ini mmg sgt2 bersederhana kak tijahh -.-' ahaha

Dayah said...

Salam Kak Tij,

Makkaihhh.. banyaknya...
Tak terkata dah ni :)))))
Lomak-lomak semuanya baaiiiii

hani@debumelukut said...

menggoda...Amat menggoda hati dan perasaan.

kaklong said...

kau meghratah lauk yo ko jah..nasi ea mano?..tak longkap gambar tu...!

Aidah said...

Uuuhaai sodap eh! Sampai kek sambal tempoyak tuu, capai tisu den lap air liur moleleh! Bata lak poso den kang ni ha.

tujuhhariseminggu said...

wowww... sungguh bersederhanalah... :)

tasekM said...

sederhana eh...?

ok.
ini bermakna.
menu aku berbuka adalah miskin!


.

uji6june said...

ramainya hidangan ..

bermakna akak ngan tasekM
samolah .. miskin!


*

al-lavendari said...

memang simple .. kalau yang complicated entah macam mana pula agak eh !

Tijah said...

hatim
semua ada kan? nak2 gulai tempoyak tu mcm2 daun ada. semua terbaik dari pinggir hutan


mimi
kannnn? ada ikan masin jeruk ekceli tapi nak snap malu sbb tergoreng hancur tak cantik ghoman eh.


kngah
yo ko? hahaha. tapi den tgk kat kodai nasi arab tu mmg sepokok la dio lotak.


ijah
insaf tengok kannnnn?


dayah
seminggu sekali buleh la. lepas ni main rebus2 saja. :D


hani
nak sepinggannnn? hahhaa


klong
alaaa. nasik tu object biaso. dah salu tengok.


k.aidah
tambah laie kak...buek lak cekodok bilih paneh2 kontang lobih kucai lobih lopeh tu cicah. perghhhhh!!!!

Tijah said...

7hariseminggu
kannnnn? seperti yg dituntutlah..


tm
aku pun cam ko gak hari2 berbuka miskin. hari tu je la sederhana sikit. miskin = 1 lauk + sayur + sambal belacan


k.uji
saya penah berbuka secara papa kedana kak. cokodok pisang je dgn teh panas. tapi sodap tak rasa boncet. hehehe


al
kalu complicated macam kenduri umah abg aritu. lengkap tulang masak lomak eh, daging kerutup, cendol bagai. hehehe

Tishya said...

bahahha ... simple sgttt.. sweett n simple!

mashi said...

wuuuuu..leleh ayaq liuq..

kak jah..
swimming princess saya translate jadi puteri berenang...hahaha..
dia tak mandi dah sekarang kan :)

buyuiazliana said...

hi kak tij,

puteri mandi=showering princess la..hahahaha!

Tijah said...

tishya
sapa sweet? sapa? sayakah? hiks


mashi
puteri tu mandi gak...tapi sbb dia berada diswimming pool so dia berenang2 la sekali. hehehe.

Tijah said...

buyuiazliana
eh mana buleh centu. kalu showerin maknanya santan tu direnjis2 je kat kuih tu. tak kira nak swimming jugak

wos said...

menitik air mata aku tengok 'kesederhanaan' keluarga sazah berbuka jah...

insof.

lyza said...

selamat berpuasa kak..
hahahahaha..sangat2 bersederhana okeh.. kecur air liur ai tgk gulai ikan masin dgn sayur tempoyak tu.. haishh...pepg plak tu..:P

Acik Erna said...

adui..jah kemain sodap tu..kuning sumo e..
akak bulan poso ni jarang bona masak kunig2 ni budak2 ngan bapak budak tak beghapo nak..dah bukan asal n9 kan jah..he he

:|: TinTa Kibod :|: said...

erk nk pitam tgk..mmg sederhana ni...
tp ok la kan ramai2..kot akak,carlos ngn cem je...mmg 'sederhana' la sgt..hakhakhak

muna said...

tosombo golak den baco komen sazah tu kak, hahahhaha. seb baik poso kan. kot tak, buek eh tongah minum2 ko, mau tosodak!

PUTUBAMBU said...

muahahaha..!!!
sederhanalah sangat kan...

bestnya byk gulai lemak..dah le gulai lemak org nogori ni sodap2 belako..!

aku pun sama ngan sazah ko..tak suka kalau ada pudina2 ni..rasa macam makan kolget je..

Chik Att said...

sederhananya .... light light gitu .... hahahahahah

||alis|| said...

nih mengenangkan golongan asnaf dari norway ke hapa kak??

*gaji sebulan sorang cahier kat norway rm20k (tak silap aku based on blog si mamat 'kahuna' tuh la kan..)

:D

e.l.i.s.s.m.i.e said...

kita pun tak minat minum air teh ubat gigi kak..hehehe

mak ai...banyaknyaaaaaaa makanan .. awal entry mcm insaf bunyinya :p

HappyIrfa said...

kagumnya dengan kesederhaan versi Tijah ni.. :-)
terkesima sy membacanya

Aku said...

owh... sungguh kaya nikmat tu... syukur.

pearls.. said...

kak tijah..
bersederhanalah sangat...
hahaha..

Hazey said...

Jah
Larik konsep rasanya, entry bukan main insaf, hakikatnya.. semmpuuuuttt kekonyangan.. meleleh gitu... tengok entry ni, ishh

Mommy Fara said...

Hehehehehe...boleh terbuntang mata golongan asnaf bila tgk juadah buka mcm nie...

tentangseseorang said...

kenapa aku rasa tertipu dengan tazkirah diawal entri??

~June a.k.a UmmyImran~ said...

Humang aii...sederhano ko namo ei cenggini kak...kalo grand x tau la camno ghoman yo tak...seganss...

Intan ~ Nur Azlina said...

gulai tempoyak daun kayu tuuu...
teringat arwah nenek sebab rajin masakkan lauk ni.. selain gulai maman...

lotikus disarimankan said...

Dengg ahkkkkaakk!!
inilah yang dipanggil keserdehanaan dalam tangisan. mampumebunuh menegok menu menu keserdehanaan ahkak...

Tijah said...

wos
kami mmg bersederhana saja. tiada menu lemcop seperti dilanai. oh bilakah dapat rasa agaknya? hikhik


lyza
selamat berpuasa dik. saja je tu post nak kasi org stress. hahaha


k.erna
kan kak kannn? kok rumah sazah gulai kuning mmg wajib tu.


tinta kibod
tu 6 org makan tu...kira ok la kann?


muna
sebona eh sodap tapi sazah mmg centu maleh nak ngaku anak eh bancuh air sodap.


putu
kolget la best. rasa cam berangin je tau. try la sekali pasti nak lagik. huhu


chik att
begitulah kaedahnya. ada berani?


alis
fuyooooo. jom lis pi cari pasport cepat. cashier pun cashier lahhhh...

Tijah said...

elissmie
ehhh cuba dulu. nanti dah cuba nak selalu...haa...


happyirfa
mesti kagum sehingga menitis air mata keinsafan kan?


aku
alhamdulillah. mari la berbuka sama...


pearls
saya nampak awak setuju dengan saya...


hazey
ni n3 sekali harung. maklum la dah setengah bln baru nak update ha..


mommy fara
kantoiiii. diorang baca blog gak eh?


ady
laaa. tertipu ke? iskkk. saya takde niat tauu...


june
kalu grand..kena pasang khemah pasang pelamin sekali. ehhh!

Tijah said...

intan
haaa. gulai maman pun best. tapi sazah biasa buat rendang ayam kampung campur maman tu...


lotikus
suka tak? suka tak? buleh apply anak angkat sazah mehh...

wos said...

lepas raya boleh jah.
tapi kali ni kita pegi satu lg ofis baru.
kat situ pun lemcop dia sangat hebat.

tatahan.

Piah Becok said...

sangat bersederhana juadah2 anda itu kak tijah. lebih afdal jika dihantar ke rumah piah barang semangkuk dua juadah itu.

kemain ye piramid makanan kak tij hahaha...

Rahayu & Syahrulnizam said...

nyahhh.. byk la ko punyer sederhana!!! hahaha... sedapnyaaaaa!!!!

Wahidah said...

alahai simple sgt la juadah berbuka akk tu...


tu bukan simple kak oi..meriah tuuu

::narita:: said...

akak........
nak ckit...
tp sume lauk bersantan kan...
xpe...makan selagi boleh makan.....

wos said...

assalamualaikum jah,
selamat hari raya

mintak maaf bebanyak yer jah..
kot dalam berguwau senda tu hati ko terguwis.

raya Penang ka?
meh la rumah mak aku (:

uji6june said...

salam...

Jah, akak tunggu2 kot Jah ado buek last n3 untuk ucap2 selamat hari rayo ..

dikesempatan ini, akak ingin mengucapkan Selamat Hari Raya, maaf zahir dan batin andai ada terlajak gurau yang menyinggung perasaan ketika di blog dan FB..


*

HaNa NyoTa uHArA said...

bersederhana ek..aku rasa macam meriah je makanan ko jah

dakwanie said...

ini bukannnn berserdahanaaaa!!!!!

Sofya said...

banyaknya makanan.. habis ka?

Tijah said...

wos
dah abes pose dah ni wos. bila wos? bila?


piah
alamakkkk tak perasan nyah. takpe...opis baru kita dekat dgn banyaakkkkkk cafe. nati kita pegi JJCM


ayu
nak join ker? mari lahhhh. hhehee


wahidah
macam menu open house kannn?


narita
santan la best. makin pekat makin hebat. hikhik


k.uji
selamat hari raya kak. walaupun terlewat balas tapi takpe kannn? ailebiu kak.


hana
kalu meriah lagi lebih tu. silap2 tak cukup 1 meja.


wanie
sederhana la tu. ingat aritu nak order pizza kfc kebagai tapi cam penamak plak kan.


sofya
alhamdulillah habis. kami perut stokin dik. hikhik