Nov 28, 2011

an evening in the backyard

kurrrr...kurrr...kurrrr...
dia panggil ayam.
bila ayam dekat, dia hentak kaki.
bertempiaran ayam lari.
hahaha!
dia suka hati.

kuekk...kuekkk...kuekkk...
dia panggil itik.
bila itik dekat, dia hanyun tangan.
mencicit itik lari.
hahaha!
dia sangat happy!

ootttt...otttt...otttt...(ntah betul ntah tak, gua pun tak tau)
dia panggil angsa.
bila angsa dekat, dia sepak dengan kaki.
tapi angsa tak lari...

hahaha! (mami pulak ketawa)
padan muka.
angry bird kena sudu dengan angsa.
buat lagi ya...

26 comments:

mashi said...

hahahaha...angsa memang buruk perangai..suka sangat kejar2..haihhhh

al-lavendari said...

angsa tu mesti angsa betina yang dah 4 bulan menjanda ..!

Acik Erna said...

jah cem tak tau ko..angso maun ngoja orang..he he..akak dari dulu..nampak angso mesti cabut..takut..

Tijah said...

mashi
pantang nampak kelibat nak menyudu je keje dia kan?


al
angsa jantan tu bang, couple dia ada tapi dia suka bajet duda berhias sekor2 kat blakang rumah tu.


k.erna
sey sajo kono'an dio kak. biar deh tau asik menyakat sudah eh dio plak kono sakat.

Cik Ina Do Do Cheng said...

ciannya , okey tak angry bird dia?cik ina takut angsa:)

Hidemichi said...

apa lagi... panggil angry hawk la!hehe

DeLancrettLurpak said...

eee, tak sakit ke kena sudu dgn angsa?

Chik Att said...

hahaha ... kalau ada gamabq time kena sodok mesti best kan keh keh keh ...

~ Cik Azz Abu Bakar ~ said...

ahahaha..

tingat lak kek angso yg cubit montot akak dulu.. Dah arwah dah pun angso tu... errrr.....

Tijah said...

cik ina
ok. nasib baik kena patuk kaki saja tak kena bebird. hehe


hidemichi
angry hawk bz lastik vavi. hehe


mim
mau tak. lebam wooo. angsa sudu siap piat macam cubit tu.


chik att
tak sempat snap. tukang amik gamba kena pegi rescue. huhu


k.azz
hahhaa. dio ingat dio teral kan? kan dah jadi lauk. (err...rondang samo maman ko?)

-wos- said...

jahat tau angsa tu..
boleh terbang lagi tak angry bird cem?

PUTUBAMBU said...

angsa garang ohhhh..

jgnlah berani usik..dikejarnya nanti

Aku said...

Aku memang kalah dengan angsa... tobat!

dia punya bunyi bising mengalahkan pompuan berleter...! aku memang alergik dengan leteran ni... kena leter sikit mulalah mata merah berair... takot... fobia... ish..

Aku said...

aku menci bunyi bising-bising... bulih nanges taw!

uji6june said...

masa akak darjah 3-4 dulu akak pernah kena sudu ngan angsa, angsa tersebut adalah kepunyaan Makcik Embun Menitik (ntah ler,.. ntah sape waktu tu yang pepandai tambah Menitik, akak folo je).

Kalo nak gi ngaji kat surau, kena shotkat umah Makcik Embun ni.. dia plak, salu lepaskan binatang ternakan dia.. maka akak selalulah kena kejar dek penyudu ni, kadang-kadang terlepas, kadang-kadang tersudu gak.. :p



*

Pnut said...

tajuk tak boleh blah...
angsa tu specis binatang samseng.. arwah tok jatuh terkehel kaki kena sudu ngan angsa.. dan kesan dari itu, kaki dia tempang... sejak tu memang aku penakut dengan angsa

zonaku said...

hahaha.. padan muko!


baru ko tau! angsa ni mmg selalu sudu org kot? raya tahun depan konpem jadik rendang

Tijah said...

wos
tak bleh dahhh. angry bird tu patahnya sayap malam. ehh.


putu
nak2 kalu dia tgh bawak kapel kan? belagak plak tu.


aku
oitt. ko nak kutuk angsa ke nak kutuk pempuan ni sebenarnya. huhu
(aku bajet ko baru lepas kena leter nih. hahah. padan muka)


k.uji
saya masa kecik2 dulu salu gak kena. tapi bila tak tahan mmg tiap kali lalu bawak batu/kayu la. cedera parah gak la angsa orang kena rejam tem tu. tapi kalu dia bawak geng mmg saya lari dulu. hahaha


k.pnut
kannn? tu skang angsa semlm tu masih ada lagi lepak belagak kat blakang umah. aku nak kuar amek serai pun cuak nih.


zonaku
konfem. dah la badan dia sedap2 besar. dapat buat goose rosmary lazat tu.

Dayah said...

Salam Kak Tij,

Hahahaha.. itulah angry bird nak tunjuk teror sekali kena sudu.. nasib tak kena jengkaut.. lepas tu sumpah dia takut nak play2 with angsa kan.

||alis|| said...

ahahaaa... storyboard yg terbaek laa kakjah~!

Cik Tie@Akak said...

hehe...selalu kena kejar angsa laa...lama x singgah sini le Tijah

CT NoArIzAh ArIs said...

kOCIK KOCIK DULU ARWAH WAN BOLO ANGSO MENCICIT LARI BILO DIO DTG NAK MENYUDU.... BILO DAH BOSAR GODANG OMAK SEY LAK BOLO ANGSO ANGSO LAK YG MENCICIT LARI BILO SEY ANGKAT KAYU... HEHE...NOSTALGIA MANIS TU CIK TIJAH !!

Aidah said...

Angsa ni memang abah akak ponah bolo dulu sughuh jago ghumah. Memang lobih handa dari guard bangla kek dopan ghumah akak ni haa!

tasekM said...

jah.
ottt.. ottt...
tu bunyi org panggil sood ye!



.

HappyIrfa said...

dr kecik saya sgt takut ngan angsa.
mencicit lari takut kena kejar

Tijah said...

dayah
jengkaut xde situ. yang ada kubota. ehh..sama la tu ek.


alis
boleh buat telenovela?


cik tie
skang dah besar...bleh la kejar angsa plak. :D


ct norarizah
idop laie ko angso tu? sian deh misti dah tempang2 kono jujut mo kayu kan?


k.aidah
iyo kak. osah bingit eh. baru nampak kelibat orang dah bekicau deh. ghimeh kekadang tu.


tm
ahhhaaa. aku dah byk kali dengar weh. tapi masih tak bleh cam cemana nak eja bunyik dia tu.


irfa
sama la. jangan kan jalan, kekadang naik beskal pun bleh kena kejar. tak user friendly sungguh mereka tu.