Nov 19, 2011

salmon berinai

hai apa khabar?
hari ni buat apa?

saya?
tadi siang ke senawang topap nitrogen untuk tayar.
then lajak ke giant beli barang dapur.
dem!
lupa hari ni sabtu takde plastik.
bag tak bawak pulak.
so masuk tengok2 je lah kot.

ujung2 terbeli jugak.
salmon sekeping, daging aussie, fillet ayam, udang & petai yang siap kopek tu.
tu je.
sumbat dalam handbag.

sampai rumah tak tau nak buat apa dgn salmon tu.
mana penah masak salmon seblm ni.
selalu talapia, keli, tak pun ikan biasa2 je.
nak buat salmon petai cili api...macam kelakar.

last2 sekeping lebar tu saya marinate.
bawang putih, lada hitam, minyak masak & rosmary.
guna resepi ayam rosmary saya.
oh garam gula sikit.
perap 1 jam then grill.
selalu tengok kat restoran dia serve dengan sos ek?
makan dgn sos aminah hasan macam tak western.
so buat la sos putih.
butter takde.
minyak masak pun boleh la.

sos putih?
bawang besar chop-chop, tumis sampai layu then masuk tepung gandum sikit.
oh ya, tumis dalam kuali bekas grill ikan tu ye.
sayang belen2 minyak dia...wangi tu.
bila tepung dah bercampur rata dgn bawang, masukkan susu pulak.
fresh milk takde so saya pakai susu pekat manis tu bancuh air sikit.
janji susu.
kalau takde mmg saya pakai santan kotak tadi.
(oiii resepi apa ni?)
then tambah garam & black pepper sesedap rasa.
gula takyah letak dah sebab susu tadi dah manis.

boleh la kan?
siap sudah salmon rosemary saya.
sos putih saya suka pekat2 mcm tu.
texture macam mashed potato.
sapa suka cair boleh la tambah lebih susu.

projek terkini.
menginai kuku.
thanks k.erna bagi inai aritu.
saya tambah gambir & air limau sikit.
merah yu! :D

25 comments:

Annie Han Yeon Rin said...

Cantik kuku kak tij...
kagom.. kagom....

Tijah said...

rin
kuku je cantik, muka tak. hahaha

putera aftus said...

masuk masterchef malaysia elok raso eh k.tijah ni. wakakaka

Rafhani said...

Lama sy tunggu akak update blog.finally..pastu tepek gamba makanan lak.bestttt

||alis|| said...

tuh yu berinai kak, bukan salmon :P
sedap. saya pon tak penah makan salmon lagi.

nak merah inai paling mudah titiskan 5-6titik minyak cap kapak, bila pakai sejukkkk and merahnya cantik sangat. silalah buat sekali n tgk hasilnya :)

Tijah said...

putera aftus
tak berani derrr. sampai bab membaking konfem kena singkir.


rafhani
alamak ye ke? nati bila akak dah jeliter akak tepek gamba akak plak ek? :D


alis
izittt? ok kejap lagi nak buat 2nd round. tp rumah ni takde minyak cap kapak. minyak yuyi cap limau bleh?

Aku said...

aku ada 2 keping ikan patin. lebihan patin sg pahang beli sekor hari tu.

agak-agak kalau aku buat resepi patin rosemary camtu ok tak?

tasekM said...

salmon ni bau ikan darat eh..?



.

Cik Ina Do Do Cheng said...

salmon mahal tapi sodap.dah kenalah tu buat grill ngan black
peper, cik ina ingat tadi ko perap ngan daun inai. kah kah , rupanya ko berinai.

Tijah said...

aku
mmm. ntah la tak pastu bleh ke tak. tapi aku rasa better masak tempoyak je la kot. kang tak sedap kot kaciwa. huhu


tm
a'ah. tapi aku rasa cam muak kot. tak kena ngan selera sebenarnya tapi saja la nak try.


cik ina
maun kembali dara kalu perap ngan inai tu kan? kuikuikui (nak try akaknyer rasam. feveret tuhhh)

Acik Erna said...

jah..apo tunjuk 2 kuku yo..he he..harus tunjuk sepuluh2 tu..cantik..

wos said...

resepi ko nih sangat sesuai dihidangkan di meja pengantin kan?

nxt year ko boleh try masuk masterchef.
kreatif sangatttt.

Bila Ina Pakai Apron said...

SLama dah tertunggu-tunggu akak punye update.. Akhirnya.. Hehee..
Saya suka baca blog akak. Ada resepi dan ayat-ayat yang mencuit hati.. :)

jedi said...

tambah gambir sarawak ke??erk

tujuhhariseminggu said...

wow... kuku dan salmon adalah satu kombinasi yang wowwww... :)

*eh, baru perasan... kuku+salmon=kumon... da mcm nama pusat tuisyen Kumon... :p

PUTUBAMBU said...

tak sakit perut ke jah? kehkeh..

cantik merah inai tu

Fida Ghazi said...

eh..baru bercadang nak buat salmon dengan white sos ni.. eh... tak sangkanya.. eh..

macamana pakai inai tak comot mcm tu? telitinya..

sudipVSsenduk said...

Kalau pendek2, kuku cawan.
Ni namanya kuku gelas, panjang2... cantik

kakngah said...

montang2 dah masuk musim mengawan skrg ni... ekau feeling2 pengantin baru yo jah!

cik aletheea: said...

nampak sedap................rase ? ;p

AZANI said...

tij
mmg kau terror
boleh pelbagaikan apa yang ada dn haslnya marvelous

Tijah said...

k.erna
2 kuku tu yo cantik sikit kak. kuku lain habis sempong2 kono pisau masa masak. hehe


wos
kan wosss? tak cam kurang menarik wos compare ngan ayam golek yg boleh ditonggengkan sebagai kepala hidangan. masterchef? jgn la wos, bab menghidang aku fail wos.


bila ina pakai apron
cecehhhh. ye ke dik? terharu akak dengar ni. terima kasih jgn serik dtg lagi ye...


jedi
gambir sarawak? uishhhh (ko ada stok tak? *tanya berbisik)


7hariseminggu
a'ah la kannnnn? kau mmg bijaksana tau. mungkin pengasas kumon dulu mcm ni, lepas ketip kuku, dia masak salmon.


putu
sedap nyahhhh. cantik kan? kan? kannnn?

Tijah said...

fida
hehehe. dah baca dah tu. jadi kan? mcm mana pakai inai? saya guna berus waterkaler anak saya utk apply wahai fida. tepek tebal2 atas kuku gerenti boleh punya.


sudip
a'ahh. kuku akak mmg gelas, kuku asben pun gelas. so kuku anak akak ko agak mcm mana? panjang double kauuuu. nati akak buat n3 kalu senang eh


kngah
tu la dehhh. sesekali berinai ni best jugak ngah. teraso seksi eh. opss.


cik aletheea
ofkos sedap dik. cer try.


azani
buleh la bang nak hidup. sbb aku malas nak pegi kedai semata2 nak cukupkan bahan yg ada. so aku belasah je la. hehe

uji6june said...

memang terpedayalah akak tadi neh ..

wah! lain macam je resepi ni, tu yang laju je baca .. rupa-rupanya .. hahahaha



*

Tijah said...

k.uji
malas nak pikir tajuk sebenarnya. hahaha