Nov 23, 2011

sarapan di mana?

rutin 2 kali seminggu adalah mempuri.
ya.
capati corner depan ipd seremban adalah yang terbaik setakat ini.
biasa lepas hantar cem ke sekolah, saya akan ke sini dulu.
then baru balik mandi dan bersiap untuk ke sawah.

saya makan sorang2 sebab anak tak suka, asben pun tak suka. mak ok je!

puri nipis, lembut, tak liat, tak berminyak. best!
dhal pekat, kacang2 tak hancur sangat. best!
kari kambing kering, takde santan, rempah tak overpowering. best!
nescafe tarik nipis guna susu f&n. best!

kenyang sampai pukul 3.
alhamdulillah!

pegi la try.
tapi parking adalah susah.
sebab selalu full house.

tips...
masuk dalam ipd.
park dekat2 dengan guard.
angkat tangan, tabik hormat...
"tuan! tumpang parking 15 minit ya. nak makan jap"
siap.
parking free dan dijamin selamat.

good luck.
sebab bukan semua dapat parking situ.
kecuali yang ada senyuman menawan macam saya.

selamat hari rabu!!!

note :
1. saya suka so saya bagitau. kalau ada yang tak suka lepas makan jangan salahkan saya ya. maklum la rambut sama hitam tekak lain2. peace!

2. sebenarnya kambing lagi bagus dari lembu. so amalkan la tapi jangan selalu.

3. kari tanpa santan adalah sangat sedap!

35 comments:

ceklala said...

terliur tengok!dah ler lapo nih..telan jela air liur ni..itu je yg mampu hiks

Aku said...

aku baru sekali cuba.. tapi memang best.. bukan kat situ, kat daerah aku jer.

tak sangka puri tu digoreng. aku ingat dibuat macam lempeng jer...

tasekM said...

aku pertama kali mkn puri kat subaidah.
banyak no minyaknya.
sekali tu je la aku mkn.


.

F A R Y N said...

akak.. nanti aku nak try...
sbb lepas ni kena pi seremban nak spot check 2-2 tesco sana.. ekekeke

hanie said...

puri sedap!!
tp kak..kami kat sini chef hari2 masak style india.. muka pn dh mcm yenna! aihhh..

Tijah said...

ceklala
takpe, balik keje kang bleh try cari.


aku
a'ahh puri tu digoreng dgn minyak yg betul2 panas baru kurang minyak. kalu tepek2 masak slow mcm roti canai mmg bertakung minyaknya.


tm
aku bajet minyak dia tak cukup panas tu. tak pun minyak dah byk kali sgt pakai. kalu minyak baru misti x mcm tu. cobak lagi ya buk.


faryn
ok roger eh. tapi nx week akak xde blk penang seminggu. lepas tu ok. kat town jer tu.


hanie
hhahahaa. akak kalu hari2 indian style pun ok. mmg kesukaan tu. (tiba2 moskel aku ni berasal dr mana...)

- GC - said...

menawan betul puri tu. ok, nak pergi JJCM kat kedai2 di lumut ni, harap2 jumpa yg best.

Cik Muda Sae said...

tijah adalah tijah~

Chik Att said...

jauh nooo aku nak pi ....

Ladysirna said...

Suka puri juga, rangup kan, best sgt..

Daddy Ziyyad said...

Yup, capati kat depan IPD Seremban tu terbaik!! Saya suka. Dulu selalu lepak situ, sebab mak mertua saya kerja kat IPD tu..haha

wos said...

setiap pagi sebelum aku pegi cafe kat ofis aku ni..
aku akan berdoa ada puri dan sambal sardin. laswik doa aku makbul.
minggu ni belum lagi.

dan sekarang lepas baca entry ko ni.
aku tertekan.

Ezza said...

Jah,,belanja akak makan kat situ, boleh ker??

jas imran said...

sebelum turun ke sawah memang kena sangat dengan menu nih kak... hahaha

CT NoArIzAh ArIs said...

Roti puri memang sedap buat sendiri lagi puas makan pastu si kuah kari kalau makan lepas semalaman lagi power rasanya tak kiralah yg bersantan atau tidak style mamak or melayu yg penting serasi kat tekak sendiri...hehe..

Yunus Badawi said...

bukan cem dan bapak dia tak suka makan kat kedai mamak tu tapi sebab emak dia sarapan sebelum mandi hehehe

PUTUBAMBU said...

note yg ko tulis kat bawah tu semua betul tijah..

tapi aku tak pernah makan lagi puri ni.. nanti bila2 nak try le..

try kat KL dululah..baru gi seremban. hehehe

Tijah said...

gc
ya. cuba yg dekat2 dulu. kalau dah jumpa bagitau eh. sharing is caring kann?


cik muda sae
ye betul. cuma nama sebenarnya saya bukan katijah. hehe


chi att
orait. nati minggu dpn saya blk sana jjcm area tasek gelugoq plak. tunggu naaa.


ladysirna
ye. nak2 makan panas2 tu kan. masa pecahkan tengah tu siap keluar asap. fuhhhhh!


daddy ziyyad
gimmefaif doc. capati pun ok jugak tapi yg terbaik adalah kat masjid india rahang kecik tu. kalu berkesempatan kena try tu. lembutttttt gilerrrrr. kambing pun powerrrrrr. (sindri tulis sindri terliur sudah)


wos
kalu ada puri tu, geraham sakit pun takde masalah nak kunyah ka wos? kena gagahkan juer sbb setapppp! (oooo makan ngan sadin sedap ek? esok aku try)

Tijah said...

k.ezza
tarahal kak. bila tu? akak ada fb x? marila add saya. hehe


jas imran
uishhhh. bukan ke sawah jer. kalu nak menoreh getah pun sama. kena makan berat utk tenaga. :D


ct noarizah
errrr...nak buat sindri tak pandai plus org lain kat umah ni tak makan. so pekena sekeping je la kat kedai kan. tapi kari kalu perangat mmg stone.


yb
kena plan bang. kalu rasa nak bfast kambing mmg takyah mandi dulu. lepas makan baru mandi so xde la badan bau biri2. hehe


putu
kalu pegi mamak kan. try puri, idli, rawa tosei. baru syok. roti canai selalu busan gak kan?

Aidah said...

Anak akak tokak eh ala2 mamak ni. Memang suai na lah tu. Tapi akak takut nak tompuh pokan Somban lah Jah. Jam amek!

Tijah said...

k.aidah
dia tak tompuh na pokan tetongah tu kak. cilok2 kit jln lobak tu, terus solit2 masuk jln nak ke istano hinggap. boto2 dopan ipd tu kak.

cahya indah said...

menarik la tips untuk parking tu :)

Tijah said...

cahya indah
ye. kita kalu cakap, mintak izin baik2 misti buleh punya. sesambil tu offer la tapau kat dia sekali.

Che Sue said...

kamben mmg terbaik...tapi sini tak dpt nk menikmati sb asben tak makan! sebab dia tukang beli barang dapo segala, so kuasa veto, NO MUTTON..uhukss..

tujuhhariseminggu said...

alaaa... konfem x dpt parking, saya tidak semenawan kak tijah.. :p

jedi said...

kari kambing...i like...

Hidemichi said...

kari kambing mmg power rangers!

mamasoffy said...

Salam..

Kak tij..penah makan tak capati (bukan puri tapi) kat masjid rahang? TERBAEEK!!! Saya harus cobak yang ini pula...harus!

Tijah said...

che sue
hikhik. agak2 kalu ko buat serunding kambing dia perasan x?


7hariseminggu
saya pun tak de la menawan, tapi saya pandai belakon. hehehe


jedi
cicah roti benggali saja pun sedap kan?


hidemichi
kambing mmg power buat kari. kalu lemak cili api tu kureng sket kan?


mamasoffy
masjid rahang? selaluuuuuuuu. sedap kannn? kari kambing pun sedap tapi situ version berkuah. saya salu amik kima & dhal + sardin kat situ. kalau pagi weekend tu mmg beratur panjang la kan? oh jgn lupa order susu lembu asli.

Cik Ina Do Do Cheng said...

tijah bawak cik ina ke sawah, teringin nak merendam kaki ni kat bendang:)

tengah meleleh ni nengok kambing tu.tedapnya

Tijah said...

cik ina
kannnn? power set puri kambing tu. saya ni kalu ada tempat2 makan yg best2 sanggup pegi melayan sorang2 tak sempat nak tunggu org teman.

ibundo said...

sodap ko jah.

Tijah said...

kpah
sodap kak. dia x minyak na cam roti canai. makan pun sodang2 elok yo konyang eh

Penoreh Getah said...

alah....kalau tau..ari tu poi sanun..den cr tompek ni....huhuu

Tijah said...

penoreh getah
tau tak tu?
boto2 dopan ipd sbn kek mahkamah lamo tu. kok ado gps laie sonang tu