Dec 29, 2011

fully satisfied!

puas hati!

tuari adik yang kat shah alam tu bawak balik 2 buku.
2 hari je selesai.
takde buat apa2 pun.
makan gitu2 je.
pastu cicah2 nescafe.

semalam pegi shah alam.
asben pagi2 lagi dah pesan "jangan lupa massimo eh"

komen?

SEDAP! LEMBUT! GEBU! TEBAL!
gardenia?
ada 1/2 buku lagi tu...gua bagi ikan makan tadi.
hahaha!

demyu massimo!
masuk la seremban cepat wey!
tak larat gua nak cari jauh2 ni!

bagus jugak ada pesaing ni kan?
roti2 lain sila revise resepi anda.
dah la kempis, kesat plak tu.
luka tekak gua.
ewah jobo!

harap2 lepas ni astro pulak ada pesaing.

note :
ohhh! ada pulak yang kata roti ni penuh kontroversi. bagi gua sebagai consumer senang je, best man win. sedap + halal = gua beli. tak payah nak pening2. para peniaga...kalau dah rasa pelanggan macam nak lari, cepat2 la muhasabah resepi. sekian dua sen dari gua. hakuna matata!

55 comments:

NenetPenne (NP) said...

dah lama i jatuh cinta kat massimo ni
gardenia selalu makan tak abis tapi massimo mcm tak cukup pulak
sedap, lembut, gebu..
perghhhh...
boleh didapati di giant dan carrefour kat area lembah klang...

Tijah said...

nett
kannn? sedap sgt kan? letak kaskas kot. hehe. harap2 masuk sbn secepat mungkin.

Ms.Lilies said...

harus ku coba lps ni

Tijah said...

mimi
ayra misti suka nok. lapik plak cheese sekeping kan. pergh!

~ Cik Azz Abu Bakar ~ said...

Akak kurang sikit bab roti ni Jah.. Tapi kok jumpo, nak jugak monorai sokoping duo..

Tang posaing astro tu akak sokong mek amek.. Copek2 la ado posaing... Biar dio tau langit tinggi ghondah.. ehehh..

Tijah said...

k.azz
akak takpo la. sbb akak pandai buek ghuti. sey ni buto kit bab membaking ni. kan? astro asik2 ulang bondo samo muak dek eh

Makji Esah said...

Ohhh Massimo ruti ghupo eh...maso den kocik2 dulu kan...kek somban, ado ruti namo eh ruti akhbar. ado laie tak?

-wos- said...

aku ada beli roti ni, tapi tak sempat nak rasa.

sedap ek?
area rumah aku nih ada jual kat ayamas jer.
ko nak?
aku poskan.

Tijah said...

makji
iyo. dulu pun sey ingat org heboh2 massimo ni..massimo dutti. makanan kosan eh. ruti akhbar tu xdo laie gek eh. tapi ruti cempako masih ado kek ampangan tu.


wos
aku ada lagi 2 buku wos. 1 dah licin. nati habis stok aku bagitau, ko hantar sbn eh wossss? sayang kau ketat2 wos. errr. tak tido lagi wosss?

-wos- said...

belum jahhh.. tgh jln2 baca blog. baru baca entry ko yg sebelum ni.. terus celik mata aku jahhh..

sayammmm tijah *asah pisau seramik*

Tijah said...

wos
pisau seramik takyah asah yer wos. harap maklum. sbb nati mata dia rosak. *sayam wos jugap.

-wos- said...

aaaaaaaaaaaaaaaaaa

ok byebye darlingm

Golden Rose said...

kat penang dulu certain shopping complex yg ada & now kedai2 runcit pun dah ada...mmg satisfied yg penting whole wheat

nizamsani said...

tak jumpa lagi massimo kat tanjong malim.

Aku said...

Aku pun dah try yang bungkus hijau.

Aku belum try massimo yang bungkus biru tu...ada nampak tapi belum tergerak nak beli.

Yang bungkus biru lagi sedap kut...?

Aidah said...

Tu lah pasal. Kek KL ni haghap pasarayo bosar yo ado jua. Haghi tu akak tosompak van roti Massimo ni. Nak tahan tak sompek. Nyarieh akak nak koja tapi kang di kobar an gilo lak akak ni. Hahaha.

kucingorengemok said...

nampak perkataan germ je rasa ngeri... tapi aku paling suka perkataan jobo! rindu betul nak dengor :)

PUTUBAMBU said...

ish..macam nak kena beli jek ni..

Aku said...

perkataan 'jobo' tu bukan lucah ke...?

kakngah said...

KOG.. ko mesti baca 'germ' bunyik 'sperm'. tu pasal ada rasa ngeri wakakaka!!

bukit beruntung dah ada massimo. sikit hari lagi sampai la tnjung malim.

si G.E.D.I.K.S said...

Cuba baca ni..
Kalau betul Gardenia milik Melayu dan Massimo milik Cina..
Saya akan tetap beli Gardenia sebagai sokongan barang-barang buatan Melayu walaupun mahal..

http://badutrakyat.blogspot.com/2011/12/hot-news-kaum-cina-mula-kempen-boikot.html

sudipVSsenduk said...

first time makan roti gardenia whole grain, rasa mcm makan pelepah kelapa sawit! benci tau!, terus modify jadi bread custard...

Tijah said...

wos
lebiu!


golden rose
blm masuk banda2 kecik kot ni. dia test market tempat besar2 dulu kan.


nizamsani
apa lagi. marilah turun klang. tak jauh mana tu. hehehe


aku
bungkus biru tu roti putih biasa kot. aku pun tak tepikir plak nak try seketul aritu. nanti2 lah...


k.aidah
takut maso dio nampak akak koja tu lagi ditokan eh minyak mencelinap kan? nak2 lak malam, baru lopeh blk dr surau betelokung bagai.


kog
tu la sombong tanak deting ngan aku. perkataan jobo akan selalu berkumandang nanti. heehe


putu
beli dik beli. blm cuba belum tau kan...


aku
uishhh. jobo tu makna dia eksyen la. yang lucah tu jubo. eh, jubo pun xde la lucah jugak. err...


kngah
soba ngah, soba. kau sojak lam pantang ni byk pikir ni kannnn. kihkihkih. bkt beruntung s.alam kan? misti la dah ado tu sbb kilang eh kek klang kalu x silap.


si gediks
oh. saya 1 malaysia. dlm family saya ada cina ada india. so saya no komen lah. as long as ianya halal saya balun. i go for agama, not bangsa. sowi.

Tijah said...

sudip
whole grain dia mmg takleh makan gitu je kan? macam kena garu. misti mau cicah dgn apa2 kasi lembut. kopi ka, kari ka. tak pun kena masuk steamer dulu dah jadi byk keje plak. tapi kalu dia improve, gua beli la balik. haha

Ezza said...

den tak suko masimo ni..bukan nyo apo..den menyampah propanganda dio kek gardenia tu..
orang cino dok kempen2 jangan boli gardenia yang sah sah pemegang saham nya orang melayu..pasal tak beli tepong dari robert kuok tu..macam macam lah dia hentam kito...
so my issue ni..dont buy masimmo ni...cap cino

Tijah said...

k.ezza
kihkihkih. takpo la kak. sey totap suko sbb sodap. sey ni napsu tokak melobihi segalonyo kak.

Cik Ina Do Do Cheng said...

tijah , hari tu pun ada pengomen yang hentam, masa cik ina buat cite pasal roti. kononnya gardenia melayu punya, roti massimo cina punya, bodohlah sangat dia, mestilah cik ina sokong robert kwok majikan sendiri, dah tiap-tiap bulan dia bagi gaji .email dia tu dah cik ina bagi kat orang atasan.

Atiqah Ahmad said...

kak tijah, lambatnya massimo sampai seremban. kat penang dah ada da. yummy2.

AZANI said...

dah jumpa jalan ke pasir gudang ke tah massimo ni...??aku pun nak cuba juga...

tasekM said...

melaka tak mandang lagi...

Tijah said...

cik ina
ntah la kak. saya pun terigin gak nak tau apa kesudahan citer ni. benda2 cenggini tak patut dibesar2kan sebenarnya. oh piliharaya sudah dekat kann?


atiqah
sbb penang jauh kot. kalu sbn masih boleh lagi alang2 naik KL tu sempat sambar sekali. 45min jer sbn-kl dik.


azani
ntah2 JB dah ada kot bang.


tm
aku syak KL, penang & JB je dulu ni. meh la dtg sbn makan cicah kuah durian.

||alis|| said...

sodap.. roti jem dia pon sedap, i go for bluberi ;P

massimo nih kilang+alatan dia dari jerman, talaan berjuta hengget, tak guna tenaga manusia almost 100%.

ye ke gardenia org melayu punya? 2002-abang lori bawak roti gardenia dulu sendiri ngaku dulu kilang tuh guna lemak babi as 1 of the ramuan supaya extra lembuttttt katanya..

nak sepot melayu bukan dengan makan roti jer wak.. kalau kaum2 lain takdo kat mesia nih, percayalah, awak tak boleh hidup.

||alis|| said...

chop! perak pon dah masuk yer, lalalalala~

dfzShoppo said...

hari tu buat puding roti guna massimo...result...terbaeeekkk...

hOtMaMa said...

laaa.. den ingatkan den sorang jo dah beralih arah ke massimo nih.. roti ceklat dia mmg terbaekk.. den tak pandang dah gardenia

Ruby said...

saya suka Messimo.............kat kedai babu kat area umah saya..bnyk!cayalah Tijah!

Niza Romli said...

promote bagus punyalah...
haruskah saya mencubanya?



salam kenal kak :)

Daun said...

tak pasal pasal aku pi beli satu tadi. Aku percaya cakap duta massimo

Tijah said...

alis
aku tak try lagi roti kecik2 tu sbb kureng minat jenis berinti. aku ni, tak kisah la sapa tuan kilang, janji ada halal dr jakim, bahan tak meragukan, tiada hidrokinon (ehh), yang penting sedap...aku belasah jer. aku tak paham dgn org yg cepat melatah dgn benda cenggini. haih!


dfzshoppo
izittttt? alaa...nak try rotinya dah abis la plak. takpe, next purchase.


hotmama
takpo. jom kito pakat boli ramai2. mano tu bilo mcm ni gardenia kasi improve balik resepi eh kan?


ruby
sini jgnkan kedai babu, pasaraya besar2 pun dia belum masuk lagi.


niza
cuba jgn tak cuba. org kata apa...tak kenal maka tak cinta. salam kenal too. :D


daun
duta? kihkihkih. ada yang tuduh aku talibarut plak kang sbb sokong brg org tu.

esya ecah said...

hhehe mencelah...roti massimo sgtlah sdpnye...seme jenis roti massimo nie da try...parent d tganu siap tapau 4bungkus y wholemeal tu bwk lik kg..kiteorg blik ganu siap pesan suh bwk blik..kih2...mang peminat la..xkesah la melayu cina..lau sedap kite makang jerrr...

Yunus Badawi said...

belum pernah try lagi.

Kalau mcm ni bolehlah ko jadi duta roti tu....

Tijah said...

esya
huihhh. bawak lik ganu cicoh kuah kepok lekor sedak gak eh? dak pong cicoh gula nasi dagang. slurpppp! (maafin cubaan komunikasi itu)


yb
aku asal ke KL je skang ni kena cari roti dulu baru proceed appointment. hahahaa.

Lifesaver Hamzah said...

kak, saya jumpa roti ni kat mydin!

lupekanje said...

tak po la tijah, acik kumpo duit nk boli mesin buek roti sendiri je... Lotak brand 'lupokanjo' ..hehe

tujuhhariseminggu said...

terbaek lah kak... terus zasst cari roti nih... leh jadi duta nih...

*dah terbayang kak tijah nyanyi lagu tema petik gitar pakai tudung ala2 najwa sket... :p

Lady Windsor said...

Cik Jah, salam kenal. I masuk kilang massimo hari tu..harum gila..memang gebu2 semua dok atas conveyer belt tunggu nak dipack..rasa macam tak mo kuar je dari kilang tu...mabuk bau massimo...memang sedap kan!

al-lavendari said...

kat kedai sri mungkin ada jual .. kat situ serba serbi ada.

Daddy Ziyyad said...

yang kelakarnya, macam komen dalam paper The Star hari ni, ada org kat malaysia boikot Massimo atau Gardenia sebab racist! ekekeke..patutnya kita sebagai customer boikot sebab taste, atau harga. Saya tak jumpa lagi roti Massimo ni, walaupun di Shah Alam.

- GC - said...

kat Lumut ni lagi la susah mau jumpa... boleh tolong courier mai sini tak?

tini said...

saya beli roti nie pun lepas baca blog akak
pastu dgn bangga postlaa status kt fb
pulak guna ayat akak tang luka tekak tu
hambik obat.. berdas2 kena
serius tak tau pun pasal roti nie
mmg ingt nk try jer, x tau pulak kontroversi
tp tadi saya beli jugak, sebuku panjang yg biru tuh
heheheeeee

Tijah said...

lifesaver hamzah
mydin KL kot? sbn takde lagi...


acik
mesin ghuti tu mahal cik. lagi pun tak sesuai pok sey yang pomaleh ni. hehe


7hariseminggu
ehhhh. akak mmg teral main gitar. ala takat grenggg grengggg tu pakai gigi jer. huhu


lady windsor
huiiii. masuk kilang roti mmg mengkhayalkan kan? akak dulu penah masuk kilang roti azan kat kole pilah tu. bakar biskot je pun bau dah sedap giler


al
kihkihkih. lama dah tak pegi kedai tu bang. situ dah macam 7-11 kan?


daddy ziyyad
itulah. dah sah2 massimo murah pastu sedap. mcm mana la tak beli. kalu gardenia kasi turun harga & improve resepi mmg org beli balik. btw aritu kat s.alam saya nampak kat giant sacc & supermarket dlm pkns dekat bata tu.


gc
huwaaaa. apa macam mau kurier akak pun kalu pegi KL baru dapat bawak blk stok.


tini
kihkihkih. sama la kita. akak pun tak tau kontroversi tu masa buat n3. sekali ada plak yg kasik link suh baca. tak kuasa mak nak layan nyahhh. :D

Chik Att said...

apa kelas seromban?/..... Kat Butterworth pun dah sampai keh keh keh

Nia Dhani Nasir said...

tapi mmg bagus org cina ni.
Diorang ni mmg bersatu hati sbb tu bisness diorang maju. Ade sorang cina membe sye siap pesan suh sye jgn beli roti gardenia dah sbb dah ade massimo.senyum jela...tpi bila baca emel massimo tu ade dna babi cam takut je.Betul ke eh???

Tijah said...

chik att
seromban dokek ngan KL, ado KLCC, ado aquaria. kehkehkehhhh


nia
kalu betul pasal dna tu misti jakim dah bertindak. ni elok je ada stok sana sini. mmm...ontah lah

sHeeMa DeaN said...

Kita pun suka..lantak ler kontrovesi pun kan.. yang penting sedap..tebal..dan yang paling penting lagi murah dari gardenia