Dec 5, 2012

soban


ini turban namo eh.
kependekan tudung + serban gek eh.
tengah in skang jangan memain.
sey pun unjok la kek ayah sey.

"yah, lawa tak kok pakai cenia pagi rayo?"

"lawa..."

"tapi jangan bawak poie mesojid lak" sambung beliau.

"alak yah?"

"kau kok disuruh eh oghang ke dopan jadi imam" ujar beliau sambil mengupas petai.

mmm...
tak sukker lettew!

 
hello daddy!

40 comments:

Rapunzeel Cikilolo said...

weird.. kihkih

jas imran said...

pandai ayah kak tijah bagi nasihat... ;)

DeLancrettLurpak said...

kehkehkeh,


jgn tetibo lak baco khutbah.. kehkehkeh

ibuintan said...

kikikiki.. kok jd imam apo ayat ea nak dibaco

~ Cik Azz ~ said...

Pesen tu namo ehh tudung terbang... tu yang jadi turban tu... hehehe..

2langkahdibelakang said...

heheh.. kelakar. Suka Suka

Huda Ramlee said...

Pendek dan padat.x payah nak bebel pjg

Mizz Coki said...

Tijah,

Den ni bukan Muslim.
tapi den raso molek lagi kalu Muslimah pakai tudung yang tutup dado.
bukan turban, bonggol unta, etc tu.

Kek opis den dulu, ado sorang minah ni ha. Lawo pon lawo. tudung cantik jo tp tutup dado. Bukan tudung cam tudung labuh ustazah tu.

tudung minah ni tudung kaler wanawani tapi labuh.

Sweet sangat.

amn said...

iras yuna,jah....

Mama Mikhayl said...

ahahahaha....u makes my nite....high five kat ayah tijah ;)

Tijah said...

cikilolo
but true kan?


jas imran
halus sindiran dia kan?


mim
hahaha. mano tungkek den tadii??


ibuintan
baco ompek kul yo sonang kit kak. surah lain tak lancar...


k.azz
tingga anak eh yo yg bolah dalam tu. kihkih

Tijah said...

2langkahdibelakang
mekasih. btw bila nak 2langkahkedepan lak? hehe guwau jer


huda
aji usop mmg klakar tapi dlm pada tu sedas dia bagi...


mizz coki
haiii!(lambai ratu)
sekrg ni istilah bertudung tak lagi bermakna menutup aurat sepenuhnya bila dah terlampau dikuasai fesyen kan? kudos to ur fren. salam kenal anyway.


amn
mmg yuna pun tu. kat msia ni dia pioneer kot rasanya.


mama mikhayl
meh la datang borak ngan aji usop. eh dia ada byk teka teki tau, tapi semua tak logik...

hanie said...

tak usah la kak nk pakai gitu
dah rupe sarang tebuan bertenggek atas kepala..
hilang gojes yu nt

hahaha

Nizam.Ariff said...

hmm.... nak tanya pendapat ko Jah,

Kalau tok imam pakai serban corak bunga-bunga kembang setaman, apa jadi ek? Sunnah dah hilang ek?

Tijah said...

Hanie
Takkkk. Takkan pakai kot. Kalau akak pakai tolong bawak akak jumpa bomoh ekkk


Nizam
Mmm. Nak ckp mcm mana ek? Mgkn imam tu lebih sesuai pegi konsert erikah badu kalu mcm tu. Huhu

ZarinAziz said...

hahaha..comel la ayah ni

x pernah terlintas nak cuba test try testing turban..x tergamak

kakngah said...

kehkehkeh!!
ekau tak tanyo sazah lak ko???

Aidah said...

Bukan takat pesen ghambut yo yang nak samo laki pompuan. Pesen tudung pun centu gak kan.

tasekM said...

ko pakai la jah.
aku tak nak.
aku rasa mcm kepala alien...

yuna tu elok je.
kat aku ni je yg buruk.



.

Uncle Lee said...

Hi Tijah, Wow! I sure love your stylish, very elegant tudung style. Outstanding!
Ini bila nampak boleh hantam back of a bus when driving, or walk into a lamp post or jalan masuk longkang...when see you walking by, ha ha.

Allow me to say you really have beautiful eyes....boleh lupa nama mak.
Have a beautiful weekend and keep a song in your heart.
Best regards from across the ocean,
Lee.

zoora qushairi said...

saya..kalau pakai.....ermm aaaa....merudum jatuh keyakinan diri ai ;p

tak konpiden la pulak.

isabelle frankly said...

wahahaha.
he's got a strong point though.ekekeke

adibah said...

gambar 1: tingat zaman skolah rendah, ada kengkawan yg pakai macam ni... bebalut kepala penuh ubat kutu.

wandering thoughts said...

Salam.
Loving this post. Ur dad sure is a funny guy and pure genius! Hope u could share his views on any issue. Love to hear how he puts out his thoughts on the matters. Thanks once again!

Lady Windsor said...

tijah,
aku rasa kan bukan sumer orang seswai pakai soban cam yuna tu kan...maybe kena tengok bentuk muka gak aa..err aku suka tengok jer, tak sker pakai..

Daddy Ziyyad said...

bahahahah..kot naik moto bawak roti, org igt Bai Roti...haha

Tijah said...

zarin
time kasih. mesti ayah saya kembang kalau baca ni. saya yg duduk kampung ni mesti orang bajet nak kesawah kalu pakai mcm tu.


kngah
hahaha. tak wok. sazah kalu ditanyo jawapan eh laie menyakitkan ati.


k.aidah
sey masih tak nampak logik eh pesen centu kak. pada yg berani pakai tu mmg die-die la kan.


tas
aku tak sanggup weh. aah kan? dulu kan ada citer alien yg kepala dia cam kon tu. apa tajuk ntah tak ingat plak.


uncle lee
hi uncle. dats not me la uncle, itu yuna the singer. hehe. but yes. i do hv pair of beautiful eyes. hikhik. ini tak menahan punya confession. matilamak.


zoora
saya pulak, selalu bayangkan macam baru lepas basuh rambut...kita balut tuala tebal2 pastu kan. haaa. bayangkan keluar rumah mcm tu.


Tijah said...

isabelle
sharp kan? menusuk ke jantung terus.


dib
hahaha. aku penah kena dulu masa tadika. busuk oiii ubat tu. dah letak ubat, balut tebal2, pastu sarung lak ngan shower cap. jgnkan kutu, biawak pun bleh lemas dalam tu.


wandering thoughts
yes he is. funny yet scary. stories abt him, there r plenty of them. will post it later. thanks for dropping by then.


lady windsor
kan? dia pun biasa kita nampak pakai mcm tu utk perform which is appropriate la jugak kot. tapi kalu cam kita ni, pakai nak ke opis, naik plak lrt....errrr payah nak imagine akibat dia tu.


daddy ziyyad
baiyaaa. roti bijan satuuu. kaya lebih. hahahaha

Irfa said...

hehe..yuna pakai je lawa
org lain pakai..no komen :)

Tijah said...

Irfa
Sbb dia berleher jinjang kot. Cuba yg dabelcin ni pakai. Mmm...mesti sesuatu

Yunus Badawi said...

Bisa nasihat Hj Usop tu ... hehehe

kay_are said...

memang speechless habis.. silap2 kne bagi tazkirah sekali nanti.. lol

ASH said...

Jah,
jomput Yuna datang jumpa Hj Usop, hehehe
.
.
.
aku kalau nak sengeh, datang jengok blog ni kejap.
thank you Jah...

dakwanie said...

kalau pakai naik motor... tak yah pakai helmet ni beb.....

-----www.dakwanie.com----------

||alis|| said...

Agaga...

Istifar byk2 kakjah...

Haha... Istifarrrr...

Tp..

Nak pakai sok jgn lupo mo den.

Madam Sooyaree said...

Serban Haji Usop lagi kerlasss.. siap ada cop mohor kekadang kannn

Mak Piah said...

Tijah:

MP cakap kat budak yang pakai soban tu hari...dan mendapatlah MP jelingan tajam.. hehehe. Dah tak pakai dah soban soban nih dia.. Thank U to ur ayah.

X

Tijah said...

yb
dia kalu sound mmg lembut tapi makan dalam.


kay_are
saya mmg selalu kalah dgn aji usop.


k.ash
ala kak. mentang2 la kita dah tak rajin update dia singgah kejap je ekk?? sobs!


dakwanie
kannn? shock absorbance tuuuu...


alis
kalu mak pakai jugak sok ko jgn lupa bawak mak pegi berubat darul syifa yer?


sooyaree
made in china ada. made in korea ada. u name it. haha


mp
hahahaha. terbaru kan. kita ada bela ikan tapi malas bagi makan. aji usop dapat tau dia marah. bolo binatang tapi tak bagi makan...baik bolo polong. blehhh?



Akukah? said...

hahahhaa... "baik bolo polong" kelasss giler

abis suda langgor pantang!! x bley jadik silent reader dah..

Tijah said...

akukah
haiiii. jom ngeteh dgn aji usop nak?