Mar 16, 2013

hanya kerna...

bulat biru : ane
bulat merah : apek.

dua2 pun jual aiskrim.
malah aiskrim ane tu jual sebenarnya lagi sedap sebab ia buatan Nestle (ehemm!)
apek pulak jual ntahhape2 brand.

tapiiiiii...
aiskrim apek lagi laku.
tak putus2 orang datang.
bukak je pagar, berkerumun budak serbu macam tebuan.

saya perati tengok.
apa la bestnya apek ni.
ohhh!
apek tu kan...
sebaik budak2 tu bayar, dia akan tolong bukakkan pembalut aiskrim.
pastu tolong buangkan pembalut tu dalam plastik sampah yang dia sediakan.
bibir tak lekang dengan senyuman.
kelihatan sangat kebapaan.

sweet kan?

benda kecik je pun.
tapi buat saya fikir.
how little things can make a big difference.

ini hanyalah satu daripada banyak contoh.
kadang2...
duduk, diam, perati, teliti gelagat orang juga boleh menginsafkan.
boleh mendatangkan banyak pengajaran.

kan?

jadi, berhentilah merempan wahai sayang!
tiada faedah walau sekupang.

44 comments:

Acik Erna said...

tak lamo laie boleh jadi pakar ni jah..dongan caro perati yo he he

kueh bakar said...

tgk dekat..kuku bangla tu panjang dan hitam kan...tu budak 'geli'..kehkehkeh..

err..melayu takde kan...kesiannya melayu...jadi pembeli dan pengguna je la..

Yunus Badawi said...

Apasal yg berniaga hanya india dan cina? Org Melayu jadi pembeli aje ..... huhu


Bagus pemerhatian awak ni tijah. Patutlah boleh bisnes

aza ni said...

terbaik

Tijah said...

k.erna
mano buleh kak. sey ni kok lobih dr 5 org mulo la gagap ni datang.


kueh bakar
hahaha. nak amek gamba pun curi2, kalu pegi dekat2 check kuku bangla harus kena baling dgn tong aiskrim tu kang.


yb
melayu ada jual makanan bang. advance skek meniaga dr kereta jual fillet ayam, jajan & air. atas faktor keraguan, biarlah mereka berdua tu je jual eskrem & bukan makanan lain

Tijah said...

aza ni
terima kasih daun keladi...

Rapunzeel Cikilolo said...

itu baru marketing namanya...

tasekM said...

jah... betapa la aku tak ambik tau hal dunia... ada org merempan pun aku tak tau...




.

Tijah said...

Cikilolo
Pandai kan? Padahal eskrem lebih gula je rasa. Approach tu penting sebenarnya.


Tas
Lebih baik x payah tau tas. Ko pegi menembak lg bagus. Senapang baru amacam perform?

~ Cik Azz ~ said...

merempan tu apo Jah...? Siyes tak tau ni.. huhu...

Tijah said...

K.azz
Merempan tu maksud eh kuek besungut, kuek komplen, adoooooo yo hal org yg x kono kek mato eh mcm la dio perfect bona. Haa centu la lobih kurg

Nizam.Ariff said...

Jah, kalau dalam peribahasa bisnez strategy panggilnya begini:

we don't need to be 100%,
we just be 1% more than them...

monas2petronas said...

Merempan tu mcm mengapam? Eh dulu kt skolah ada yg jual aiskrim apek..mmg apek la jual.kaler warna warni..lepas dia scoop dia tabur kcg. Masin2 gimanaaa gituu. (Jgn merempan d blog wei. Bahaya skang)

Tijah said...

nizam
tuuu diahh. senang cerita be part of it la kan. janji ada contribution. jgn takde langsung.
patin. patin. patin. hahahaa aku dah berzikir dah nih.


m2p
oiii apa tu mengapam? tak penah kudengar tu deh. dulu ada eskrem kapit weh. buh eskrem dalam bun hotdog tu. sedap giler. merempan? ish grup kan ada. situ lagi selamat kot?

Nizam.Ariff said...

Zikir Patin Sangkar...???!!!

Ko jangan Jah, aku tak sanggup jadi ketua ajaran sesat... tak sanggup nak nikah batin beramai-ramai... hahaha

DeLancrettLurpak said...

eh sapo la yg kuek bona merempan tu kak jah? whatsapp leww kitewww

Tijah said...

nizam
apalak patin sangkar. patin buah yerrrr. haha.


mim
ado la oghang eh. nak cito kono bisik2. wassap? meh la pm kita no awak. hewhew

geraugebang said...

bau bangla tu kuat sangat laaa..jadi bau sedap eskrim hilang....

Tijah said...

K.gerau
Eskrem perisa bawang? Ewwww...

jas imran said...

kak tijah... akak tak pi beli eskrim apek tu ke... eksperimen cemana dia layan kategori mak budak pulak... kew3....

chai n tea said...

tu dia berdesup acik dpt idea menulis..
den amat pueh hati..

peej said...

i lep ur blog. teruskan update.
entry simple tapi mendalam maksud.
kwang kwang kwang.

||alis|| said...

klu sekrim arab ni bleh aku bwk balik.. aku bagi ko kak bang 3calong.

ehem. kim kat mp pon bagus gak ni.

merempan2.. jangan... sabo na.. sabo...

Tijah said...

jas
nak beli tapi eskrem tu tak sedap. sbb akak biasa makan haagen daaz jer. kihkihkih (tlg jgn lempang saya)


chai n tea
gitteww kan?? acik jugak yang stress memikior nak tulis apa.


peej
tengs daling. takut oiii skang nak tulis kena baca 800x seblm post. takot kang kena saman.


alis
uik dah balik ka? eskrem arab tu best jugak ek? kat boketbentang byk kedai dia.

isabelle frankly said...

konklusi ku..
budak2 jaman skrg suka menyepah sampah merata, dan malas bukak pembalut eskrem sendiri.
hahaha

sudipVSsenduk said...

nanti saya nak bawak 1 tarmos isi aiskrim malaysia pelbagai perisa & warna, duduk tengah2 antara apek & ane tu... sapa beli aiskrim, saya akan gigitkan plastik aiskrim malaysia tu utk dia orang... bernas kan idea ni

Cho Zila said...

baguih.. baguih... memang ada strateginyer..bukan tuah datang menggolek ok...

Chik Att said...

lepas ni nak jual eskrem gak ahhh depan pintu skolah ....

Daddy Ziyyad said...

Ya, itulah kuasa memerhati...Kita belajar dari memerhati...Teringat pesanan prof saya dulu " masa duduk lepak2 kat shopping complex tu, kita boleh belajar tentang penyakit manusia, tengok cara mereka berjalan, tengok kulit mereka, tengok raut wajah mereka"...

~Beb~ said...

service yang baik dan ikhlas.. insyaALLAH... sll yg brand2 nye icecream tuh org2 muda. bengis sket kot muke. eh bole pakai ke teori nih? ahaks

~Beb~ said...

service yang baik dan ikhlas.. insyaALLAH... sll yg brand2 nye icecream tuh org2 muda. bengis sket kot muke. eh bole pakai ke teori nih? ahaks

~Beb~ said...

service yang baik dan ikhlas.. insyaALLAH... sll yg brand2 nye icecream tuh org2 muda. bengis sket kot muke. eh bole pakai ke teori nih? ahaks

makcikkantin said...

Tijah...merempan tu apo bondo eh, makcik tak tau....

Tu sebab, kawan makcik (cina) pernah kata...chinese looks v baik such that they curahkan ilmu (info) pd you but actually, they keep the MOST important one to themselves...tu cina sendiri kata bukan makcik kata...but as dlm kes ni, dah terang lg nyata, servis baek punya
..panjang la pulak aih :)

Tijah said...

isabelle
kang sepah kang tak pepasal apek disuruh "jangan meniaga disini". haha


sudipvssenduk
eewwwwww. kahkahkah. bernas la sangat kan? pakai gunting la wehhh! merasa la budak2 tu ketagih eskrem ko sbb tetelan elio tu kann?


cho zila
pandai dia. ane tu bengkek jer org tak datang kat dia


chik att
loceng bunyik je cikgu yang kelam kabut kuar skolah dulu ek. kang lambat2 budak dah balik plak. ahahah

Tijah said...

dz
isk asal dia jln camtu. waaaa lawanya kulit dia. uiiikk byknye jerawat. bini muda lakinya tua isk. hehehe. antara isu2 yg dibahaskan nak2 kalu lepak ngan geng. errr saya la tu dulu. skang byk buat behaviour study.


beb
bolehhh. ko tak tengok ane tu meniaga mcm mana. tekangkang je dia duduk atas moto tu ngadap tong eskrem. potong selera weh. apek tu elok je diri tepi moto secara sopan. haha


mk
merempan tu cam kuat besungut la. ada je hal org yg tak kena kat mata dia. kekonon dia tu perfect la. haaaa. nanti sy check wikipedia ado tak gek eh.

makcik tempe said...

tijah , kekadang benda kecik macam tulah orang susah sangat nak buat . contoh ucapan "terima kasih"

Tijah said...

k.ina
kann? terima kasih pastu kasi senyum skek...orang ingat sampai bila2.

dandandiri said...

Setuju sangat..kalo best tp service nan hado tak kemana tp kalo service tip top x best pon org dtg...

http://dandandiri.blogspot.com

Irfa said...

kat kedai area rumah saya ada 2 kedai
satu kedai melayu
satu kedai cina
kedai melayu..dahlah x peramah
barang asik takde je
kedai cina..siap tlg angkat barang masuk keta..sebut je nak apa semua ada
agak2 org ramai kedai mana?sapa nak disalahkan.

Emi Miao said...

terharu baca :)

JunAina said...

Masa zaman budak2 belasah je tak kira siapa yg jual eskrem tu tapi dah tua2 ni nak makan tengok2 jugak org yg jual. Didik jugak anak2 sendiri jadi pemilih bab membeli makan nih.

Tijah said...

Dandandiri
nak2 kedai makan zaman skang...sevis tepahapa tp service charge tetaplah ada ye. Haih


Irfa
x beli kang dikatanya x tolog bangsa sendiri. Tp hakikatnya begitulah kan?

Tijah said...

Emi
Mekasih dik...


JunAina
Yelah. Maklum la makanan tu jd darah daging nanti kang. Elok/rosaknya budak tu sok bergantung pd pemakanannya jugak kan?

perantauminda said...

aiskrim ada pembalut bolehla...aiskrim kon tak berani beli ooo..bersih ke tangan apek tu...?

.......JOM NASIHAT-MENASIHAT......
Katakan TIDAK Pada (Fesyen Sendat-Jarang-Ketat-Melekap)
http://wanitamelayuseksa.blogspot.com
http://leggingseksi.blogspot.com/