Mar 14, 2013

makan makan

tuuuu dia.
roh sudah mari.

ni gambar ambik minggu lepas.
akhirnya merasa jua.
sebelum ni dengar je disebut2 akan kesedapannya dalam review beberapa blogger.
padahal selalu je lalu area tu.
cuma tak tau port dia kat mana.
lagi pun selalu lalu sorang2 bila balik dari appointment.
tak best la kan.
so kebetulan aritu carlos & cem ada.
maka kesanalah kita...

dipersilakannn...

nasi kandar lawood.

memang rekemenlah.
nasi dia lembut. kukus kot.
kobis dia sedap (habis ditelan padahal saya bukan makan sayur sangat pun)
ayam berempah dia terbaik, rangup diluar lembut didalam, masin2 lak sikit...
just the way i like.
(eh macam mizz nina dalam iklan nasi daun pisang raju la)
ada byk option gak kalu nak sotong ka, telo masin ka, tapi saya ambik basic saja.
nasi + ayam + kobis.
ada ke sayur lain? ntah. tak tinjau la pulak sebab carlos suh saya cop tempat.
takpelah. lagipun tak reti makan lauk banyak2 ni.
apa2 pun killer subject tentulah kuah dia.
campuran 3 jenis kuah yang saya tak pasti mende.
curah atas nasik tu semua kasi banjir.
pastu hentak!
fuyohhhhh! (lap airlior)

lokasi?
sebelah sek keb desa cempaka nilai sana.
sapa ada gps tu taip saja lawood.
keluar la direction dia nanti.
bagi sesiapa yang craving nasi kandar line clear ka, beratur ka, bleh la kesini utk lepas geram.
jauh tuuuu nak pi penang sana kan?

ok lepas tu esoknya makan benda lain plak.
ni kat area seremban saja.

mi jawa mak siti. 

johor mari katanya.
sedap. bagi saya la.
tak tau la plak samada ia menepati citarasa orang johor ke tak kan.
tapi saya memang salu la repeat.
sebab setakat ni tiada tempat lain setandingnya di seremban.
kalau ada sila bagitau ya.
then boleh mintak samada nak tulang/daging/ayam goreng.
kuah dia memang pekat likat melekat.
pendek kata mi tu salut semualah.
tak la cair yang bak kata sazahnya "apo cicir kuah eh nihh?"

lokasi?
food court jalan penghulu cantik.
(sampai skang saya tertanya2 cantik na ke penghulu tu?)
tak jauh dari allson klana & kolej mara.

ok sekian entry makan2 dari saya.
aritu saya ada ternampak mi kolok sarawak kat paroi jaya.
nanti saya try pastu review eh.
skang takleh sebab saya tengah ganti puasa.
ada 3 hari lagi.
ammmaaaa!!!

34 comments:

al- lavendari said...

nasi kandar lawood tu orang cina punya ke ?

Tijah said...

al
tokey saya tak tau la bang. tapi dengar org kelantan punya. pastu ketua tukang masak dia melayu.

Nizam.Ariff said...

Pergh... aku suka telor sotong!

Nizam.Ariff said...

Chup... ko suka patin?

Meh dating kat Dataran Otomobil, Seksyen 15 S.Alam... Aku tak kisah kalau ko belanja... keh keh keh

Nizam.Ariff said...

*dating => datang...

Tijah said...

nizam
hahaha. ko datang sini aku banjer, aku datang sana ko banjer la kan? aku nak patin buah ehhhh. pastu telo sotong? siriyes aku semlm baru tau telo sotong bleh dimakan. (ketuk kepala sendiri)

Kak Lia said...

roh kembali jugak....tgh semangat nk berblog yo jah...hahhaa....

Nizam.Ariff said...

Tijah,
Aku pun pandang je patin buah hari tu tapi org belanja, takkan tak beradab pulak, kan?
Telur sotong adalah rebutan.... adalah heaven... hahaha!

tasekM said...

boleh ganti blog KOG yg dh menyepi nih....


.

Tijah said...

kak lia
aah kak. harap2 eh bertahan lamo la roh ni datang kann?


nizam
takpe la kalu mcm tu. ko belanja aku patin biasa pastu desert buah tembikai potong pun ok. patin & buah istilahnya.


tas
a'ah kan? mana ek dia? tapi mana tau tup2 kang ada review makan2 pavlova dilondon plak ke. hiks.

Nizam.Ariff said...

Kalau ko ada, kita makan patih buah... ko ambik ekor, aku ambik kepala.... tasekmerah kita bagi ikan keli je la... catfish jugak tu... hehehe

monas2petronas said...

Amboii tij.dah rajen skrg update. Satu perkembangan yg menarik.

Daddy Ziyyad said...

Saya selalu baca, dan selalu lalu area Nasi Kandar Lawood ni bila balik rumah mertua kat Nilai...tak pernah try lagi...harus la try lepas ni...

Yg mee jawa tu, kat food court dekat2 dgn asrama MARA opposite Alson Klana kan? Pun nak try...hihihih

ina khairina said...
This comment has been removed by the author.
ina khairina said...

makk aiiii kak tijah oiii....tergugat iman tgok nasi kandaq dgn mee jawa tu,ayaq lioq cheq jatuh tup tap tup tap atas laptop ni hah!

Tijah said...

nizam,
bolehh. tp kena tanya tas dulu dia makan tak benda ekzotik ni. aku no hal otak ikan je x makan tkt bengap. haha


m2p
gamba adalah recyle ni. olah cerita je skek. yg ko lak bila mau update? oit gamba mana gambaaa? lalallalal....


dz
wah best la panggil dz ala2 hiphop gitu. jgn mara aa dr. ye, nasi kandar tu kena try. tp kalu bleh jgn pegi peak hr la mcm sy aritu ramai giler & Q panjang. mi jawa yes, food court x jauh dr kolej mara tu. pun must try. oh ya budak2 bleh orderkan mi sup mak siti. juga terbaik.


ina
amboiiii. dia tak tau kita pun salu telioq tgk blog dia. dah la teral masak, makan kat luaq pun sedap gak. huwaaa. eh btw bakso sedap tu kat yuan huat belah mana ek? ni blk sok kena pekena nihh.

Irfa said...

lawood..port aku tu.hihi
sekali sebulan mesti singgah sana
sayur dia mmg itu je..xde yg lain
aku suka sotong :) yg ada telur lagi sedap
alamak..buat aku terliur la ni

pertanyaan pakngah tu siapa tokeynya
setahu saya diorang share partner..
cina kelantan dan melayu(patani) tukang masak..setahu saya la

aNiS tHe BumbleBee said...

fullemekkkk!!!!!

nasib baik aku tak mengandung.kalo tak,mesti kuo anak menjejeh2 air lio tgk blog ko nih.

haha!

:: Cik Viva :: said...

salam..nasik kandar lawood memang terbaik dari nilai.. =)

NenetPenne (NP) said...

penderaan fizikal perut..tak patut..tak patut... ha ha ha

Acik Erna said...

assalam jah..akak nak cubo mee jawo tu la..dulu kek raudhah tu sodap//lopeh tu lamo tak do..sekarang ni ado balik tapi tak sodap macam yang lamo..namo kodai tu mak siti yo jah..akak tau kek mano jalan penghulu cantik tu..akak ingat dulu penghulu tu pompuan..mano ado orang lelaki cantik kan..kok encem cayo lah sikit he he

PUTUBAMBU said...

ko saja kasi aku terliur petang2 ni kan tijah???!!

adibah said...

Wow! *meleleh ayaq lioq*

Tijah said...

Irfa,
Lama2 ko bleh jd share partner la kalu mcm tu. Tp mmg ramai la kan? Aku pegi tu sabtu lunch mmg masak la laki aku beratur. Rupa2nya bleh gak amek order kat meja. Chaittt. Festime kann? Main ikut je org q. Tp bebaloi la. Ada org tu dr mana tah order sampai 20 bgks. Fuyohhhh


Anis
Johor ada kot. Syorga makan gak tu. Ko kena raji gugel la sbb nasi kandar ni universal gak kan. Aku kat sini teringin kacang pool tu. Resepi byk jmpa tapi dah dasar pemalash kann. Nak yg dah siap je.


Cik viva
Adik irfa aritu ek? Haiiii!!! Kann? Nasib ada sebijik kat nilai. Tp nilai pun byk dah jjcm best2. Nak kena pandai cari la.


Nett
Apa lagi wehhh. Mariii mariiii. Tak jauh pun nilai ni langkau sempadan je ni. Tp seblm dtg cer call dulu. Rasanya ada blogger yg bg phone no. Takut kang dtg jauh2 tutup lak or habis ke kan.


K.erna
Hahaa. Klaka la akak ni. Tu blm persoalan siapakah dato siamang gagap lg kan? Btw sy penah rasa kat raudhah mcm x kena sgt kat tekak la kak. Tp mak siti ni mmg power. Mgkn sbb dia xde menu lain mmg itu saja speciality dia x mcm raudhah. Tp raudhah nasi campo dia ok gak. Meh la dtg kak. Ahad pun dia bukak tp jgn lambek na takut tingga kuah yo bembahan lain licin lincau.


Putu
Suka kannnn? Dia tu bila nak update plak tu. Haaa jawab pantun nih


Dib
Makan kat sbn ni bestnya masih murah2 lg. Cer kat insaf. Insafffff dan taubatt la xnak dtg lg.

ina khairina said...

aikkk kak tijah ni org tasek gelugoq ka?awat cheq tatau pun?tah2 sekolah sekali kita dulu....bakso sebelah yuan hat tu kat tmn perumahan sebelah tu

aisyah sakaria said...

kak tijahhh, selalu baca blog ni tapi tak pernah komen. ni festime nak komen sebab excited nampak lawood. tu tempat pebret budak2 kolej saya time lunch tu. sekarang dah habis belajar lama tak makan, memang tengiang-ngiang kelazatan lawood. arghhh.

hatim a.r said...

nasi kandar lawood lagi sedap dari nasi kandar penang wokeh.oh baidewei bapak den gubosa kek sk desa cempaka tu.lawood tu kira lunch spot dia la tu

zonaku said...

blh lawan ke nasi kandar penang????? pe kelas cina plus pattani masak nasi kandar.... heheheheheeeeeeeee..... (belagak la konon!)


tapi walau sy dlm penang.. idak le mkn nasik kandar... org ajak br pegi... kot x, x koser la.... line clear, deen, tajudeen, beratoq.. semua kena cari time ada request....

satu lagi sayur kat nasik kandar ni, bendi rebus kak.. layan ngan ayam negro n telor bawang.... ngan telor sotong pun ok gak....

Tijah said...

ina
dak aih. saya org nismilan. asben kita tu yg org sana. pokok tampang nun. yuan huat tu mmg wajib ulang alik sbb brg dia murah2 kan. cuti skolah ni balik seminggu tu yang nak survey port makan dulu tu. senang nak save kat gps. hahaha. dasar tekak dinosor.


aisyah
kira advance la tu kan? akak baru la 1st time merasa padahal dah dengar lama dah tu. tak sangka lak gps ada. tu la tak baik underestimate walupun tempat dia ceruk nun kan...


hatim
kannnnn? nasi kandar mamak ni dia mcm ada piawaian lain. yg ni unik skek kot. mungkin sbb rempah dia agak mild kena la dgn tekak melayu ni. abah eh kojo situ? aisehhh best ehhh. agak dah boring lawood pekena kat aunty aini plak kan? pun sepelaung je tu.


zonaku.
bolehhh. boleh lawan punya. x caya tanya sapa yg dah rasa. sbb nasi kandar mamak ni cam sepesen kot. silap2 guna kuah roti canai je campo2 skek kasi mesra. hewhewhew. telo sotong lagi? alamakkk. apasal la aku tak penah sedar kewujudan telo sotong ni. esok nak pegi carilah.


Nashays said...

kampung den...
kak, menitik air lio neh..
kijam arrrr

Tijah said...

nashays
lamo tak donga cito. eh tapi kok balik roger la akak. meh akak blanjo. no ado simpan laie tak?

ina khairina said...

laaa iyo ko...org pokok tampang rupanya asben ekau yo...sapa namo eh?bape umo eh?mana tau kot2 eden ni konal ka...haha ada bunyi siam tak cheq ckp nismilan?ekeke

Tijah said...

ina
iyo tekau. tapi mmg ado bunyi siam kit la. heheh. asben den sampai skang dah 10 taun tak lopeh2 laie ckp nismilan. namo eh tuuuuttt. kono bisik2 ni xleh tulih sini. tapi ayah eh org panggey ustaz man. bekas imam masjid pokok tampang. tp skang sakit telantar sejak kena strok taun 2008.

zoora qushairi said...

akakk..lawood memang terbaikkkk...bilo la nak poie laie ni.

mee jawa tulang penghulu cantik is my peberet..siap tempah kalau ada buat besday kecil2an kat rumah..

*mood tak sabar nak balik negeri sembilan*