Jun 7, 2013

tiba-tiba rasa nak membebel...

assalamualaikum!!!

lupa pulak ada blog kan.
suami saya selalu ingatkan.
ehhh lama sayang tak update blog sayang ek?
hahaha. tipu je tu. ayat diatas saja saya reka.

ok begini.
saya senyap sebab takde apa sangat benda yang nak dicerita.
bulan lepas rezeki terbesar saya ditarik.
takpe lah. saya pasrah.
insyaallah ada rezeki lain nanti...adalah.
hidup masih harus diteruskan betul tak?

btw...
baru kejap tadi wassap dgn seorang blogger bertaraf antarabangsa.
kenapa begitu?
sebab dia ni dahsyat.
breakfastnya di klcc, lunchnya di jakarta manakala dinnernya pula di hong kong sana.
kalau kita makan dengan dia kan...dia tak bagi kita keluar duit kita.
kelak dia akan mencebik "kau ingat gaji aku berapa tak mampu belanja kau tijah?"
begitu.

tadi si puteri sejinjang ni bukak la cerita.
ada orang kirim barang dengan dia.
barangnya banyak...kira2 3 dozen gitu.
barang nak meniaga katanya.
tapi haram tak kirim duit. takpe la kan. dia dulukan duit dia.
mengenangkan kawan2 kan...malas nak berkira.
alih2 barang dah ada, ambiknya pulak tidak. buat derk je.
sakit la pulak hati kan...nak buat apa pulak stok banyak2 tu.
kalau kirim tepung ke gula ke...boleh gak buat kuih keria meniaga tepi simpang sana.
bagus punya perangai.
kan ke dah menyusahkan orang namanya.

kebetulan pulak...
saya pun baru je kena hal yang sama.
kes kirim2 barang ni jugak la.
almaklum la suami saya ni keje kilang makanan sana.
so ada la diskaun sket utk staff kan compare to kedai punya harga.
sikit ke? eh banyak gak beza, dalam 30% la juga.

dijadikan cerita kawan saya ni...kirim la barang dia.
total ada la dalam rm67.80 ke gitu. lebih kurang la tak ingat sangat exact value.
jadinya, bila dah ada barang tu saya ni pegi la menghantar...
dah sms total price sesiap.
sampai tempat yang dijanji...tengok dia dah ada.
saya tunggu dalam keta...ehhh dia tak keluar2. diva nya kau?
ni kat luar panas terik ni.
last2 saya yang keluar pegi kat kereta dia...
dia tersengih2 turunkan cermin sambil bertanya "berapa ye semua?"
rm67.80 jawab saya.
pastu dia pun keluarkan wallet baru nak terkorek2 cari duit.
saya nampak ada 50 & 10 notes banyak dalam tu....
tapi dia dok la terkorek2 lagi kompatmen lain plak.
ni kita dah panas tunggu nihhh...luar dan dalam.
last2 dapat jugak apa yang dia cari....

ngam2 rm67.80.

dapat tak tangkap apa saya nak cerita kat sini?

taik idung masin kan dia?

kalau saya jadi dia...saya bagi je sekeping 50 + 2 keping 10 pastu keep the change.
kita takde la harap apa2 dari dia sebenarnya.
tapi etlis orang dah berbudi, ko berbahasa la sikit kan.
kalau dia kata "ambik la belen buat beli eskrem anak" ke...
itu pun dah cukup menyentuh naluri kewanitaan saya.

(cengkerik berbunyi...)

dah.
tu je nak cerita.
tiba2 tak tau nak buat ending macam mana.
saja nak bagitau....saya menyampah orang yang terlampau berkira.
berkira ngan kawan.
berkira ngan keluarga.
dah la berkira, perangai satu macam pula.
hello!
singgitduaringgit takkan buat kau papa kedana.
kan?

haaa.

dah cerita ni baru la rasa lega.
sekarang saya nak pegi makan burger.

wah macam pantun.

27 comments:

Madam Sooyaree said...

Orang macam tu jangan ditolong lenkali. Kalau nak gak, ko nak amik barang, ko datang rumah. Suruh dia pulak basah ketiak tunggu depan gate.

MakMonas said...

Teringat kawan yg dsuruh masak apa gitu. Kuih atau lauk lah. Bila dah buat..dia menghantar ke rumah kawan tu. Bila di tanya berapa duit modal..dia cakap dlm berapa ringgit gitu...then kawan yg suruh buat tu bagi ngam ngam mcm dia ckp (misal tepung, minyak, garam, gula RM18..so ngam ngam rm18) yg dikisahkan..status si pembuat kuih ni x bekerja ye...sama mcm aku...ntah la mcm ko ckp tij...x harap tp kita ni jenis x sanggup kot buat mcm tu....hehe. Eh panjang plak

Tijah said...

madam sooyaree
yer kau. baru2 ni ada nak mengirim lagi. kubuat tak retiii je. hahaha. merasa la beli balik kat kedai runcit macam biasa yer. hahaha
ehhh terketawa dua kali pula.


ween
amboihhhh. takde la ketesi sikit nak appreciate effort org tu kan? consider la jugak usaha org tu nak buat utk ko...kalu tak baik dia baring2 je atas sofa, nonton dvd ke ngait bikini ke drp menggentel kuih utk org kan?


dhr said...

saya pun pernah kena tang org kirim barang pakai air liur bilo kito dah tlg belikan dio buek sonyap yo. ms tu asben sey dah larang tompi sey dogey. tak sampai ati pulak nak hampakan kwn sudah ea den yg nyosa!

Amin A. R said...

Itu hari saya ke sabah, ada la sekor kawan kirim itu ni bagai. Dah dibeli, dia pon bayar kat kita ngam2 je dengan harga yang tertulis di barangan2 itu. Tak pulak dia terpikir peluh kita ni yang kehulu kehilir berjalan kaki mencari barang dia tu.. Ish.. Serik dengan dia dah pasni...

aslina majid said...

Kalo aku eh, ade org kirim, mmg aku buang terus tande harge. Markup 30%. Bukan dia tau pon. Kalo dia tau rega murah, p la beli sendiri kat mana yg dia saspek murah tu. haha. Kalo bising, cakap ah aku beli kt lain la. Mahal sikit. Tempat yg ko kirim tu abes stock.

Nasib la kan? Tu pasal aku malas nak amik org kirim. Biar aku je bagi souvenir kat org. Dah tentu ikhlas.

al- lavendari said...

berkiro-kiro tu elok,
tapi berkiro orang tak suko.

Nizam.Ariff said...

tu sebab la aku ni anti sosial...
takut terkena bab-bab macam gini... hahaha

Anash said...

den lamo jadi silent reader haa...
tapi entry nih kono den komen gak
(ngigil haa..heheh)
iyo..den nyampah bona dgn suku sakat berkiro nih
siap ado suruh bayo dan dan tuh kalau kono mengono dgn forex (foreign exchange-ala ..setakat 1USD yo..banyak mano tergugat kalau index jones jatuh junam??ko cuba kabo kek den..)
ok..tetiba plak den emo...
hahah

Tijah said...

dhr
tuuu deh. apo lak nak dibuek eh dgn barang2 tu sumo kan? macam mak sey dulu laie sakit ati. masa diorg nak pi haji bleh lak ada sedara ni kirim kapet, tea set arab yg kocik2 tu bagai. tak tonang org tuo tu nak beribadat. tak diboli kang tak sampai ati hajat org. skang ni kalu org nak kirim2 mcm tu sey koba...pi nilai3. sumo ado omak abah yo takdo situ.


amin
kan? nak2 lak benda yang diluar kawasan yg kita pepesli terpaksa divert laluan semata2 nak beli brg yg dikirimkan. len la kalu kirim fridge magnet ke hapa...tu bersepah2 ada.


aslina
aah kan? tak terpikir lak aku mcm tu. ok lenkali aku makap. nak2 kalu jenis yg mmg tetiap bulan nak mengirim ni kan. wahhh rimas la jugak. kita pun kekadang belasah je beli kat kedai biasa setakat beza 2-3 inggit tu apa la sangat ye dak.

Tijah said...

al
boto tu bang. berkiro2 tu berhati2. berkiro tu dah cam kedokut la pulak...


nizam
sebesalah kan? ditelan mati emak, diluah mati bapak kekadang tu.


anash
kok poie somalia sodap la ngirim kan? cubo ke euro, silap2 barang kito lak tak lopeh. bab2 duit ni jgn memain, bulih buek org gaduh ni jam. maklum la kadar inflasi makin meningkat kann.

Kak Lia said...

aduhai....mcm ni punya org pun ..mmg kirim salam je la lain kali jah....

~ Cik Azz ~ said...

Ahahaha... Susah jugak kalau jonih bokigho ni.. Apo salah ehh gonap an yoo.. Lain la kok kito poie boli sendiri bondo tu kek kodai, memang la bagi ngam2..

Orang tu ingat ko dah kayo gak ehh, tu yang dio bokigho tu.. hehehe..

captainlukman said...

Haaaaaa sbb tu la Kak jah, saya cam bik kiriman org, nak nak kirim air liar dapat air liar, yg kenal rapaaaaattttttttt baeekkkkk je ambik, sep Makji esah, tak kirim pun dia bagi*tiba puji, nampak sgt nak sesuatu kan?*... Jgn jenis kaki kirim ni time org ada je, time dia...tu senyappppppp sebab takut org kirim. Mampuuuuuuuu???

sudipVSsenduk said...

aku rindu cerita ko jah..

hyde dea said...

huh..goram den baca kak tijah ooiii..

aNiS tHe BumbleBee said...

hah, aku slalu bernasib malang jumpa dgn org2 mcm nih. asyik berkira je...skali tuhan berkira dgn dia baru tauuuuu...

YATZAKIE said...

sory kak,lari tajuk..kak tijah,dlu akak mng tilam jed tu,yg tilam jed tu akak kne bayar tax rm 6k tak?sya kne bayar..sya da terkena ni kak...sya takut sbb sya xde hitam putih ape2...akak tlg bg pndapat ckit kak..

QASEEH HATIKU QASEEH said...

Its happen to me...sakit ati..kannn

Teena Tna said...

Kalau dah kirim tp tak tuntut, memang geramlah..
Tp best lah kwn akak tu satu hari brapa ngra dia travel..syokk

anntaj said...

anntaj pernah jumpe org senang tapi berkira...maybe makin kaya makin jadi macam tu....mintak dijauhkanlah kita macam tu...

Tijah said...

kak lia
tu la kan? alangkan dukun pun ado pengogheh eh.


k.azz
keto eh laie bosa dr keto sey kak. tapi tu la bondo kocik2 pun nak berkiro payah la kan.


capt.
haaaa kan? time org kemain dia siap list panjang bagai. tem dia lak pegi mana2 senyap je tau2 dah balik bawak fridge magnet plestit je sorang 1. hehe


sudip
rindu cerita ke rindu orangnya? hiks


hyde dea
akak laie la goram. ni taip sambil kotap2 bibir nih

Tijah said...

anis
ke kita lembut hati org salu buat mcm tu ek? ok. mari bertukarrrr


yatzakie
tilam jed? ada ke akak citer ek. eh tapi akak mmg ada tilam tu. mmg kena bayar gak sikit rasanya tapi tak sampai la 6k. tu mmg sah2 penipuan besar dah tu. cer tgk blog anis atas ni, dia penah buat n3 pasal scam2 ni semua & ada cara nak complaint pasal tu.


qaseeh
memang. asalnya niat ikhlas nak tolong tapi bila perangai macam tu terus...hish!


teena
best kan? kerja dia mmg menuntut dia utk fly sini dan sana. akak pun nak apply tapi dah telambat saya dah tua. huwaaa


anntaj
overspent agaknye kan tu pasal semua benda berkira.
nati bajet lari ma. haha

Irfa said...

setuju sesangat..mmg la kita buat ikhlas.tp alangkah baik berbudi bahasa

Tijah said...

irfa
kann? kita pun sedap & tak berkira nak tolong lagi in future...

Cik Cammy Lia said...

mmg kede la mcm tu kwn akak tu... dhsyat sungguh.

mars bruno said...

kak tijah, kita pun ada sorang membe yg begitu..dengan kawan berkira tppp dgn boiprennn langsung xberkira.sampai kalau makan satu meje 20sen pun tuntut...heh stress