Jun 20, 2013

let me tell you why...

pekedai : apo monung tu kak? abang tak balik umah ko?
pembeli : iyo! dah lapan bulan tak balik tekau!

tuuudiahh!
org nismilan kalau gurau memang kasar ye.

btw...
penah berada dalam situasi begitu?
saya selalu.
nak2 kalau dalam pasar.
mula2 temenung depan sayur...
pastu kang temenung pulak depan ikan...
tu belum lagi ambik bakul...kutip barang, letak...pastu eh kutip lak balik
tiada pedoman.

eh bukan senang jadi tukang masak ni ye.
mula2 kena tentukan main menu hari tu.
kalau org dalam rumah tu semua jenis dah tau nak makan apa takpe.
tapi bila ditanya kang jawabnya "masak je la apa2 pun..."
haaaa tu yang payah tu.

ok.
katakan la hari ni plan nak masak sambal sotong.
eh bukan kena beli sotong je tau.
kena recall balik kat umah cukup bawang ke tak, cili kering ada ke tak.
kalau takde nak kena beli tu semua.
pastu cari lak petai.
sebab sambal kalu ada petai barulah ada umphh.
dah beli ok setel.

akan tetapi...
takkan nak makan sotong semata kan?
mesti nak ada judu dia atau omputes kata side dish.
alangkan kenirojes ada side dishes inikan pulak kita di home sweet home.

ok biasa yang sedap makan dgn sambal sotong adalah masak lemak putih.
bagi saya la kan.
can be kobis ka. togeh ka. labu ka.
ok cari pulak benda2 tu semua.
dah. setel.

ehhh dah ada lemak labu musti nak ada sambal gesek dia plak kan?
recall plak rumah ada stok bilis tak?
kalau takde nak kena beli la jugak.

pastu teringat pulak anak tak makan pedas.
so sambal sotong mesti dia taknak.
ohhh kena beli ikan sikit buat goreng2 makan dengan labu tadi pun sedap.

lepas tu kang lepas makan nasik mesti ada belen.
wahhh! cari pulak kacang panjang ke kacang botol ke esok boleh buat nasi goreng kampung.
setel sarapan.

haaaaa begitulah adanya.
sebab tu lama temenungnya kan?
tu baru menu utk makan family.
belum masuk pikir hal lain lagi.

kenapa saya taip benda ni?
sebab saya bengang oooo!
tadi saya kena hon kat traffic light sebab temenung.
dan berangan sekali.
lama lak tu sampai turn org belakang lampu tukar merah
hahaha sorry brader!
 
so saya tulis la ni...untuk membela diri.

30 comments:

Liz said...

kak, cito ekau sobijik macam yang ado dalam kopalo otak den! den ghaso mak den pun samo. laki memang camtu. bilo tanyo, kompem jawab, "masak la apa2 je".

Anash said...

hahahah..
tak menahan baco ..
pembelaan diri ...
iya..bolum cito camno org melaka gurau...lagi kasau!!!

silo la hon balik keto tadi
tak nyompat2 plak ...

(baling potai sepapan kek tijah cun)

Irfa said...

kemain pjg ko buat netri bela diri
ko rasa brother yg hon ko tu dia baca tak blog ni?hihi

#larik

Tijah said...

liz
ni mmg masalah turun temurun agak eh kan? onyang, uwan, omak, kito...semuo pakat raso samo2.


anash
wooo. owang melako kalu gurau sapa tak tahan mau menyucuk sampai ke ulu hati tu kan? err nak hon balik tak brani maklum la skang kan musim org kono tembak kek lampu isyarat. isk!


irfa
hahaha. kalau dia google "pembelaan diri dilampu isyarat" mungkin dia baca. tapi mmg aaa. aku kuat tul menung skang

Rapunzeel Cikilolo said...

fuyo... lame kite termenung...

tu kena buat checklist tu

:)

makcik tempe said...

setuju: )cik ina selalu termenung dalam esbok

NenetPenne (NP) said...

termenung tak per lagi jah
ada orang tu siap tidor lagi ..acaner tu??

tu pasal akak lebih suka makan kat kedai ..tak payah termenung depan ikan depan traffic lite ke apa..hahahaha....

Kak Lia said...

dah lapar balik perut akak jah oii

A.I said...

termenung aku baca citer kau ni jah!!!

Liz said...

Nenet Penne, makan kat kedai pun boleh termenung jugak pe. termenung depan buku menu. tak tau nak makan apa. bila tanya suami, jawapan dia tetap sama, "order je la apa-apa".

Acik Erna said...

Jah tok sah monong2 yo.ajak tak yah monong2 doh.akak soghah kek abang yo.dio kono bagi tau nak masak apo.akak tinggal buek yo.

zonaku said...

nk bela diri punya pasal......

macam2 alasan ye kak.....

hatim a.r said...

saya kat dublin dulu lagilaaa.pikir menu,pastu kena ejas-ejas sebab bajet terhad.pastu kena recall dah spend berapa bulan ni pastu sayur dan bahan mentah kena beli yg jenis tahan lama.pastu termenung pikir lagi 2 minggu nak exam.haaa mano tak gugur rambut

Chik Att said...

Keh keh keh ...ko sesekali update ..boleh tahan.

Kita kalo gi pasar ...cadang cuma nak beli ikan...sekali ...dengar ....singit singjt ..singjt ..satu .... yang cuci lobang telinga pun den boli...

~ Cik Azz ~ said...

Kok masak sambal apopun, sodap judu an dgn lomak kubis atau lomak tauhu kering tu.. mabeless... hehe...

tetibo lak teringin nak makan lomak tauhu kering tu.. sokgi nak buek laa.. haha..

Nizam.Ariff said...

Sonang gini jo lah, tijah oii...

Mu makang je kat kenirojes, siap side dish dah

Tijah said...

rapunzeel
checklist dah buat pun kekadang bila nampak brg lain...temenung la jugak. haih


cik ina
tu biasa kak. kekadang siap mencangkung lagi tu kan?


nett
saya kalu kat kedai pun amek masa nak order. nak2 kalu 1st time masuk kedai tu tak familiar dgn menu.


k.lia
tu baru listkan menu kak. blm tunjuk gambar lagi. ahaha


ai
menung la nok. jgn sampai telolap sudehh. :D


liz
hahaha. kannn? betul tu. sama la. pastu kang apa kita order dia tak bekenan. wahhh boleh hangin disitu.




Tijah said...

k.erna
akak sonang la kok centu. dah tontu abg tu tau nak makan apo. hahaha. tapi agak2 eh dio temonung tak dopan ikan kak?


zonaku
biasa la tu. sikit punya hal explanationnya panjang...


hatim
wallawehh. maklum la pada sapa plak nak mengadu masa tu kan? nak ngadu kat nenek kang buat nanges jer org tua tu dengar. maka setel la sendiri masalah pemakanan demi meneruskan kehidupan kann?


chik att
samaaaaa. macam tadi plan nak beli ayam je. sekali brg basah ada clearence lak. tejebak beli ikan patin sekor, ikan mayong 2 ketul, bawal hitam sekor, sotong & udang serba sikit. terbang jugak 50lebih. chettt.


k.azz
iyooo. sambal lomak putih tu kan? lauk ni kok tak ngam judu eh tak bapo syok makan.


nizam
kehkehkehhh. ko ni kan. tu dah cam bunyi tengganu. kenirojes sesekali bleh aa. salu kopak mak. huhu

Cik Cammy Lia said...

hehehe mmg makan maki la kak ngn org belakang yer

MakMonas said...

manjang wei, aku kt sini yg menjual tak komen sangat, ada sorang tukang angkat tong gas, dia melangut je la kat kedai tu sbb kerja dia angkat2 brg orang kan,,tong gas, air aqua galon..., so sbb boring kot dia suka nyampuk, aku kadang terdiam pikir nak beli apa, dia suka tanya, kalau aku tak balas dia mula la "masak ajaaa pake mikir" kepalaaaaaaaaaaaaaaa otak hang (aku balas dalam hati) hehehe

sudipVSsenduk said...

kalau keluar dialog "masak je la apa-apa pun"... itu sebenarnya masakan yg paling susah didunia

ibundo said...

Akak kalau poi kodai siap buek lis. Tapi moli yang takdo dalam lis tu lobeh banyak lak laie..

Rose Azadir said...

Salam, sy follow blog sis n sis follow blog sy yer...jemput masuk ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com untuk mendapatkan harga istimewa untuk produk Shaklee. TQ for your support.

intandayani said...

kite sme la..asal msk smbl msti terpikir nk msk syur lemak putih..br seiring sejalan

geraugebang said...

Assalam Tijah yang kak gerau sudah lamo tak jongah......................................................................tomonung jap...jadi tetokan titik haa...

- G C - said...

stress nak masak kadang2 tu sebab kena fikir nak masak apa. takkan hari2 masak benda yg sama. huhu

perantauminda said...

lama tak singgah...

.......JOM NASIHAT-MENASIHAT......
Katakan TIDAK Pada (Fesyen Sendat-Jarang-Ketat-Melekap)
http://wanitamelayuseksa.blogspot.com
http://leggingseksi.blogspot.com/

dakwanie said...

selamat gari raya bebbbb!

Cik Puan Rara said...

hahahahaha,boleh lak cm tu ye.adehhhh~ hai sis.salam kenal =)

Nadia Basri said...

betolll...kalau saya pun nak pikir ape nak makan dinner...puas..dr umah smpai dlam keta.dh kat kedai makan..still dpat ape nk mkan haha..

btw...haaaii kak...i'm back..after setahun bertapa di gua.