Oct 4, 2013

quarterly update

ya rabbi!
semakin parah blog ini.

yaaa saya masih hidup lagi.
alhamdulillah.

nak kata bz sangat pun tak la jugak.
biasa2 saja.
hari2 pun rutin yang sama.

sebenarnya baru baik dari demam + sakit kepala + sakit badan.
lenguh2 macam kena langgar lori.
dari hari isnin aritu lagi ni.

punca?
hahaha!
manusia pemalas pegi beli suratkhabar yang hanya 100 tapak dari rumah pun nak bawak keta...
tiba2 sukarela jalan kaki for fund raising anjuran helpnhope sejauh 3km.
kau bayangkanlah tu!
umpama used car yang dah bertaun duduk kedai takde orang beli.
sekali tiba2 ada buyer dia hantam kau naik genting 3 kali.

tapi best la.
1st time jumpa esah, kiah...
kak loyar pun ada.
mereka adalah cantik dan budiman walaupun cara tulis blog macam nak pukul orang.
haha tak gitu esah?
apa2 pun...
boleh nak repeat lagi nanti ni.

oh btw, helpnhope ni ada OWL program jugak ye.
bukan owling yang time pengakap dulu kau masuk hutan malam2...
lepas tu cikgu tinggalkan kau sorang2 sampai rasa nak tekencing...
membayangkan ada hantu kiri dan kanan demi menguji keberanian.
bukan...bukan yang tu.
ni Outcome With Learning nama penuh dia.
sapa2 yang ada anak with learning disability...pi la tengok sana.
insyaallah segala persoalan anda ada jawapannya.
nak tunggu kak mah buat entah bila2.
kita jalan dulu la ye?

apa itu learning disability?
ok, anak2 ni kadang2 kita tak perasan apa kurang/lebih dia sampai la certain age/time.
lambat cakap...
suka repeat cakap...
terlampau lasak...
terlampau diam...
delay in certain development...
baca/tulis terbalik p nampak macam q...
semua2 ni adalah simptom2 disability ye puan2 dan tuan2.
mungkin autisme, mungkin ADHD, mungkin dyslexic dan sebagainya.
sila alert.
sebab mereka ni boleh diperbetulkan walaupun tak 100%.
dengan syarat detect awal la.
kalau lambat...awalla dondang la jawabnya.

eh...
nak tau dengan lebih lanjut klik la link kat atas tu yer?
tanya pada yang berkenaan.
saya menyampaikan saja.

ok itu saja la setakat ni kot.
lagi 3 bulan saya update.
wakakakakaka...
ok la. ok la.
esok saya bagitau saya masak apa...

daa...

21 comments:

Yunus Badawi said...

Booking tempat dulu. Nak jadi pengomen pertama

Yunus Badawi said...

Yes! Saya berjaya!!!

ko nak belanja aku apa nok?

Yunus Badawi said...

bukan ke ko dah training kat stadium paroi sejak sebulan lepas?

Apalah sangat jalan 3 km tu? ...... hehehe

Nizam.Ariff said...

Aku baru ja nak tempah batu nesan nak pacak kat blog ni...

tak jadilah kalau gitu.

esok masak apa?

Tijah said...

yb
booking kena letak 10%. wakakkaa.
training tak cukup la bang. aku jln tempat rata je...lepas ni nak kena rajin hiking.


nizam
hahaha sampai hati oiii. esok masak apa? kalu aku bgtau skrg esok aku nak update apa lak. kan kan kan?

Nizam.Ariff said...

eh.. betul gak la..

takpe, esok aku congok depan blog nih...

tasekM said...

jah, org lawa mmg ganas.
aku je yg tak lawa tapi ganas.

kah2.



.

zonaku said...

hahahaha.. cam x caya je tgk ada update..

igt dah pencen blogging.

Anash said...

gumbira ati nih bagai tak tertahan membuak raso nak komen

tak po la updet ompek bulan sekali

janji updet

den suko baco
*dah macam ketagih pulak baco entry lopeh lopeh...ado bolo saka kek blog ni ker?*

Irfa said...

alhamdulillah..ada lagi blog ni,hihi

Daddy Ziyyad said...

tekujat beruk muscles tu dah lama peram, tetiba suruh jalan 3KM...hihihihh...Hmmm..event macam tu mmg best...tapi selalu busy bila saya nak join...

Rafhani said...

Tu dia.quartely plak dah,hahahaha

Miss Wahidah said...

salam ziarah...okaylatu masih ade entry...:)


parah x parah sgt la sis..:P

Tijah said...

nizam
errr...kasi 2-3 hari la. ni baru nak bernapas. hahaa


tas
ceh lagi nak merendah diri. ko tu putih la lagi dari aku yg mendung tak bererti hujan ni.


zonaku
tu la ingat mcm tu jugak. tapi kang pencen awal anak nak makan apa. kihkih


anash
kihkihkih. camtu lak perasaan eh yo? mcm tongah hangat becinto lak. yolah2 sey update la lagi nanti...

Tijah said...

nizam
errr...kasi 2-3 hari la. ni baru nak bernapas. hahaa


tas
ceh lagi nak merendah diri. ko tu putih la lagi dari aku yg mendung tak bererti hujan ni.


zonaku
tu la ingat mcm tu jugak. tapi kang pencen awal anak nak makan apa. kihkih


anash
kihkihkih. camtu lak perasaan eh yo? mcm tongah hangat becinto lak. yolah2 sey update la lagi nanti...

Tijah said...

irfa
ada insyaallah. hahaha


daddyziyyad
tu la pasal. ada la trng tapi keliling padang jer sekali kena jln ala2 hiking amekkaw tekejut segala saraf. nampak sgt dah tua kan? hahaha. btw helpnhope ada lagi event rasanya nanti kita check eh...


miss wahidah
kannnn? belum la sampai 6 bln sekali...


Tijah said...

rafhani
ater dah 3 bln katanya kan. hehe. tgk balas komen pun dah tersilap2 publish bape kali...

Acik Erna said...

Mimpi apo gak eh lam tadi tu kan.tetibo nak nulih pulak he he.
Rayo haji buek kuih rayo tak jah.akak tak do la jawab e..ikut mood budak dah dokek bona nak SPM tu ha he he

Tijah said...

K.erna,
Mimpi naik kapal haji kak. Rayo ni masak biaso2 yo kak. Kuih x buek gek eh do. Inti kelapo mo dian ado tu silap2 buek kuih kuci pagi rayo

Cik Kiah said...

Weiii! Boleh tak hapdate dgn lebih kerap2 lagi? Kalo boleh berserta resepi...

Tijah said...

cik kiah
kita osom nak? sapa kalah hapdet dulu. resepi? jap...ada, ada...jap lagi tulis