Nov 3, 2009

dah dekat...

i'm no good.

ye la...kita ni bukan la baik sgt pun kan? nak kata alim...jauh sekali!

cuma baru2 ni agak sentap dgn kes penahanan bekas mufti dr asri. takde tauliah? bukan ke dia bekas mufti? tak tau plak tauliah tu ada expiry date ek?

what ever reason it is, takyah la sampai antar org pegi tangkap. sound elok2 tanpa menjatuhkan aib takleh ke? tunggu sampai abes ceramah ke? tunggu sumer org balik dulu ker? dia kan org cerdik agama. tak perasan ke org2 kapir kat luar sana tepok tampar gelak ketawa tgk bekas mufti dibuat cenggitu? kalu ayohping tu lain la.

sebagai rakyat biasa yg kurang ilmu pengetahuan...secara logikanya saya sungguh tak faham. ada sapa2 boleh explain?

betul la kata bekas mufti selangor allahyarham datuk ishak baharom. "politik sepatutnya diagamakan, bukan agama dipolitikkan". alfatihah buat allahyarham.

Tanda-tanda kecil akhir zaman
  • Penaklukan Baitulmuqaddis - checked
  • Zina bermaharajalela - checked
  • Pemimpin yang terdiri dari orang yang jahil dan fasik - checked
  • Bermaharajalela alat muzik - checked
  • Menghias masjid dan membanggakannya - checked (ady, ko betul! masjid skrg lebih jadi tempat amek gamba je ek?)
  • Munculnya kekejian, memutuskan kerabat dan hubungan dengan tetangga tidak baik - checked ("weh! si polan tu beli keta...baru ke sekenhen?")
  • Ramai orang menuntut ilmu kerana pangkat dan kedudukan - checked
  • Ramai orang soleh meninggal dunia - checked
  • Orang hina mendapat kedudukan terhormat - checked (ada ramai nihh...)
  • Mengucapkan salam kepada orang yang dikenalnya sahaja
  • Banyak wanita yang berpakaian tetapi hakikatnya telanjang - checked
  • Bulan sabit kelihatan besar
  • Banyak dusta dan tidak tepat dalam menyampaikan berita - checked
  • Banyak saksi palsu dan menyimpan kesaksian yang benar - checked
  • Negara Arab menjadi padang rumput dan sungai - checked
  • Banyaknya sifat bohong dan ia menjadi perkata biasa - checked
  • Jarak-jarak antara pasar menjadi dekat (menunjukkan banyaknya kegiatan perdagangan) - checked (ya! giant senawang & econsave adalah sepelaung saja...)
  • Manusia mewarnai rambut di kepalanya dengan warna hitam supaya kelihatan muda - checked
  • Kekayaan umum dikuasai segelintir orang tanpa kebenaran dan tanpa rasa takut, termasuk rasuah dan mengambil harta secara tersembunyi - checked
  • Akan terdapat banya pengkritik, pembawa-cerita, penikam-belakang dan pengejek dalam masyarakat - checked (spisis mistewi lateefa ni mmg byk nihh!)
  • Orang akan mendirikan hubungan dengan orang tak dikenali dan memutuskan hubungan dengan yang rapat dan disayangi - checked (termasuk la kes nak buang bapak ke rumah org2 tua kan?)
  • Orang akan melakukan homoseksual - checked
  • Akan terdapat ramai anak luar nikah - checked (pastu buang merata2. cilakak sungguh)
  • Berkurangnya sifat amanah - checked
  • Terasa berat untuk menjalankan syariah (zakat dijadikan hutang) - checked
  • Lelaki mentaati isterinya tetapi menderhakai ibubapanya - checked (contoh terdekat depan mata...)
  • Lelaki berkasar dengan bapanya tetapi beramah dengan rakannya - checked
  • Suara manusia meninggi (menjerit dan berteriak) di masjid-masjid - checked
  • Pemimpin suatu kaum adalah keji dan pemimpin suatu suku adalah fasik - checked (skrg pemimpin ada kes rasuah pun bleh menang p/raya)
  • Lelaki dihormati bukan kerana budi dan kebaikan tetapi kerana takut akan kejahatannya - checked
  • Anggota polis semakin ramai yang menunjukkan semakin banyak kerosakan - checked
  • Mendahulukan lelaki menjadi imam bukan kerana ilmu tetapi kerana suara - checked
  • Penjualan jawatan atau kepemimpinan (politik wang) - checked (aku approve projek, ko tanggung anak aku skolah...)
  • Seorang isteri bekerja dalam satu syarikat dengan suaminya. (Malah isteri berpangkat lebih besar) - checked
  • Munculnya gaya hidup mewah dan manja di kalangan umat Islam - checked (tu pasal akak tak buat baju kurung byk2. recycle jer. wakakaka...)
  • Orang fasik dimuliakan sedangkan orang mulia dan terhormat direndahkan - checked (sebijik kes dr asri...)
  • Banyak orang berharap untuk mati kerana banyaknya kekacauan ataupun kesengsaraan - checked
  • Banyaknya berlaku gempa bumi - checked
  • Banyaknya berlaku huru-hara yang menyebarkan kejahatan - checked
  • Banyaknya berlaku pergaduhan dan pembunuhan - checked
  • Munculnya mati mendadak atau mati secara tiba-tiba - checked
  • Masjid dijadikan jalan iaitu seseorang muslim melalui masjid tanpa melakukan solat - checked (alamak! kes akak online kat masjid aritu termasuk jugak ker ek?)
wooo!!! byk sgt dah tanda2 kecik nih. maka marilah kita sama2 muhasabah diri.

84 comments:

Mas said...

Sedih aku ustaz tu kena tangkap....kalu dah tak caya ngan mufti nak caya sapo lagi.

Mas said...

Uwaaa.....mak fes lah. Hehehe agaknya tangkap ustaz sebab dia ada hub kuat ngan pembangkang kot.Donia dah kertu jah oii....urusan agama dah dipegang oleh bukan ahli...kan ke itu tanda kiamat.

Ms.Lilies said...

Ye nok...ngerikan...tanda2 dh banyak...aku sndiri pun x ready lg ha...takut...tp kdg2 buat gak benda sama byk kali....adehhhh

Ms.Lilies said...
This comment has been removed by the author.
Insyirah said...

Akhirnya nanti...checkmate! Huhuhu.. Na'uzubillahiminzalik!

Salam kenal.. :-)

julie^beth said...

lupa dan alpa kengkadang diri ini

afiq said...

takot

Tijah said...

mas
biaso la. skrg ni takleh ckp lebih2 sket. sket2 nak tangkap. kecoh tul. dah rasa cam xde kebebasan bersuara kan?


lilies
a'ah. mmg takut tengok. agak2nye kita sedia tak tengok tanda2 besar plak. iskkk!


insyirah
salam kenal! amboi selama ni dengar citer jer dr k.ash. tapi asal private blog dik? nak la baca gak


julie
tu pasal sesekali kena diingatkan kan?

zX said...

insaffff..

Tijah said...

afiq
takot? haa..jgn makan megi byk2 dik

sheila said...

tulah deh...

den baco tajuk paper tadi..kato eh ceramah tu ado unsur ajaran WAHABI...

kalo nak kato takdo tauliah..masakan dio buleh jadi mufti..atau kito ni bona eh kono dongar ceramah agamo dari pihak yg pogang bendera kale biru pokat tu yo kot....upssssss

hatim a.r said...

sekali sekalo akak ganti sazah ni baguih gak.sojuk ati membaco eh haha.ambik kan dh teraso pi layan wifi kek masjid.dah den koba kalau nk curik wifi lepak kuil sebelah paksen haha

Lifesaver said...

almost 95% ko checked kak tijah...aishh...menakutkan rasonya....

IBU KUMBANG said...

kak,
aku nak tambah pasal masjid tu. Ari tu masa mengandung aku ade singgah masjid shah alam nak sembahyang. Menapakla dari tmpt ambik sebhyg ke tmpt sbhyg tu, punyalah jauh. Tetiba sampai je atas aku rasa nak terkucil. ko bayangkanla aku terpaksa ulang alik nak amik sembahyang lagik. Masa tu ati aku mendidih sambil memaki orang yang design masjid tu. Harap cantik je, tapi nak mengerjakan solat punyalah susah. baik aku sembahyang kat surau petronas je.

IBU KUMBANG said...
This comment has been removed by the author.
~0~ said...

bangunan tinggi mencecah awan...cam burj dubai...salah satu tanda..

smoga kita sedar akan hakikat ini...

ai said...

NAUZUBILLAH!!!!

Insyirah said...

Selama ni jadi silent reader aje kat sini.

Dah pencen blogging.. :-)

al-lavendari said...

saya baru terjumpa tijah di alam siber. belum kenal banyak. tapi melalui entri tijah kali ini, rupanya tijah ni bukan kecik anak. (jgnlah kombang idung lak !)

saya pun nak tahu, dan tertunggu2 apakah dia kesalahan2 yang Dr. itu telah buat. selepas itu baru boleh beri pandangan.

p.s saya ada beb. pertanyaan melalui komen balas saya pada komen tijah dalam blog saya. saya amat berbesar hati kalau tijah dapat meluangkan masa menjenguk dan menjawabnya.

Cikpid said...

yup..sokong kak tijah..ape yg tak bertauliah nye..die kan bekas mufti..

bertauliah tu msti kene ade sijil msti kene ade surat approval yer?

die aibkan org kan buat sampai mcm tu..tggu laa masa diorang di aibkan pula

Yunus Badawi said...

aku baru nak masukkan gambar kami sekeluarga di masjid pekan Meru dah ko cakap mcm tu. Terbantut niat aku tu huhuhu

nanti petanglah kalau rajin dan ada semangat semula aku buat n3 tu.

tasikmerah said...

aku minat gila dengar ceramah ustat ni kt channel 106. bila sekali ko dh dengar mmg rasa tak nk tukar channel dah.




.

zonaku said...

hhhhmmmmm

EraNaZeErA.. said...

hmmmm... terkasima jap aku baca ayat2 diatas...

tp aku pun pernah terkena soklan... "eh ko beli baru ke sekenhen..."plat keta apa?.... bila nampak keta baru tersadai kat umah aku...

itulah lumrah manusia kan...

chai n tea said...

mmg dah nampak byk kan..alhamdulillah kita sedar, yg kt luar ramai lg yg x sedar-sedar

julietchun said...

kalo nak buat ceramah agama kena ada tauliah,kena susah payah apply permit segala, tapi kalo nak buat konsert anytime bleh,1Mesia katakan.

hanimndroid said...

Munculnya mati mendadak atau mati secara tiba-tiba - checked


~sayunya

Tijah said...

zx
mudah2an. sama2 la kite


sheila
ontah eh. dio buek centu laie org bonci kan? tah hapo2 pangai masing2.


hatim
hahah. lepak kek kuil kang org cas den murtad lak. lai parah.


lifesaver
kan? sikittt jer lagi yg blm checked. tu pun sbb aku tak sure. ntah2 checked jugak


ik
aku mmg paling x suka masuk masjid canggih2 nih. s.alam ker. putrajaya ker. tak userfrenli langsung. lagi bagus masjid2 kampong. bilik air/tempat wuduk dekat dgn tempat solat.


~0~
ha'ah. pastu palm project tu lagi kan? padang pasir dah hijau skrg...


ai
takott kan?


insyirah
hehehe. dengar citer nak kawen tu?


allavendari
saya dah balas komen. hehehe. takpe bang. kita tengok jer kes dr asri apa kesudahannyer. pasni kita komen habis2an.


cikpid
ceramah agama kena approval dik. nak buat konsert takyahh...


yb
hahah. amek gamba kenang2an apa salahnyer bang. bukan ko beria2 berfotografi kat situ.


tm
org agama ni cenggini la nasib diorang. cakap lebih2 sket misti kena bambu...


zonaku
apo tu? huhuhu


era
hahaha. lenkali ko jawab. ape ko dulik? baru ke sekenhen ker...ada aku mintak duit kau?


chai
tu la tu. bukan la kata baik sgt. tapi etlis adala jugak kesedaran kan...


juliet
betul la wehh! stuju sgt tu. pastu kalu konset batal leh lak siap ngamok2 kan?


hanim
naper dik?

mrsharis said...

kak, nk mintak izin kopipes tanda2 kiamat ni kt fesbuk sy buleh dak?

Tijah said...

mrsharis
buleh dik. akak pun kopipes gak nih

::narita:: said...

akak..
takutla bile bace..
sb mmg sume tue jadik skrg kan..
kite jek yg take for granted benda2 nie..

~Kak AZZ~ said...

akak tak ponah nak amek tau jiran nak boli keto baru ke keto sekenhen....kok dio boli ketapi sok baghu la akak bising kot sobab mesti dio parking sampai dopan umah akak kan...hehe...

takut dgn semuo ni kan Jah...mintak2 kito takdo la dalam semuo sonarai ekau tu....takat 3/4 yo yg samo cukup la kan....itupun dh bnyk dh tu...huhu...

tentangseseorang said...

hoh betullah tuh kak. banyak dah yang checkednya. isu masjid tuh. ada kawan siap call ady cakap. biarkan orang agama fikirkan pasal agama. boleh? berasap telinga nih dengar stetmen tuh.

atty's said...

memang sedih ar ustaz betui2 ustaz yg dah diiktiraf mufti pun leh kena tangkap ..huhuhuuhuhuh..

Enn said...

Allah maha adil
mungkin sebelum kita membuat apa2 kesimpulan, baca dahulu entry ini:

http://tehranifaisal.blogspot.com/2009/11/lintasan-hati.html

Erna said...

wah..ni baru la boto anak sazah...timo kasih jah..jah buek n3 ni..elok untuk ingat mengingati...akak dah lamo tau bondo ni...bilo jah ingatkan...toringat la balik kan...kito manusio mudah lupo...pueh la makan gingko biloba ..lupo yo selalu nak buek cemano kan jah....

Tijah said...

narita
sbb tu kita yg agak2 sedar lite2 ni kena amek iktibar supaya tak buat ek?


kakazz
ado ko landehan ketapi kek situ kak? wakakaa. tapi kok dio boli helikopter ko lain la kan?


ady
mano buleh centu. kena la pikirkan sama2 gak kan. haihhh. ntah2 kawan ko yg ckp tu free thinker tak?


atty
teruk kan org buat dia cenggitu. cam terperanjat sgt. ishak baharom pun dulu kena gam sbb dia komplen pasal isu bikini miss world ke haper tah tem tu.

Tijah said...

enn
maaf. saya tak buat apa2 kesimpulan. saya pun tak tau hujung pangkal citer nih sbb tu saya tanya kalau ada sapa2 bleh explain kan?


erna
samo2 la kito kak. tadi ingat nak buek n3 tanda2 bosa. tapi biar la buek tando2 kocik ni dulu...

Intan ~ Nur Azlina said...

salam...

betoi le, tkejuz plak dgr dr.maza kena tangkap sbb xde tauliah.... felik smpai skrg ni.. bknnyer dia bekas mufti... donia2..

Che La said...

kes jais spy ustaz ni dah lama berlaku,cuma kes ni keluar paper,
cuba ko tengok paper membangkang sekali sekala.

Cik Cookie said...

setuju sis.
dalam xsedar byk Cik Cookie buat.
hurmmm....

|| NaFiRaa || said...

huhuhuhu.. seram bila sume tanda2 dh 'checked.. insaf~

hannah zaharudin said...

insap den kak..

linn said...

kannn? aku pun bnyk benda nak kena baiki ni.

KAKTINY said...

dah tak der alasan lain ke diorang nak bagi?.. takder permit la.. takder tauliah la..

habis org org agama lempar masuk ISA.. takleh bagi cerama 'tanpa tauliah'..

last sekali.. kalau anak2 muda mmg BUTA AGAMA.. sapa yang salah??... nak bagi ceramah agama kena minta segala mak nenek..

betullah kak tijah.. yang ko check tu yg kecik2.. yg besar2 pun dh start kuar dah!!...

addduuuuuhhhh....

ct sarah said...

salam kak tijah
malam ni Dr Asri akan menjawab segala tuduhan yang dilemparkan pada beliau...nanti saya kirim maklumat lanjut pada akak ye...Insyaallah saya juga akan kesana malam ni...

||alis|| said...

aku selalu pelik.
nampaknya mmg kiamat sudah dekat.

ready laa ngan amal masing2.

hmmmm....

aNiS tHe BumbleBee said...

nauzubillah kan kak..skang ni dah ramai org yg tinggi agama,dipolitikkan..ya allah..lindungilah kami semua dari org2 fasik...amin..

mamarempit said...

aku pun kekadang terasa cam hampir2 je nk terjerumus.....

terase je..tp lom lagik....erkk...ko paham ke aku cakap ape...aku pun pening....kojo tgh byk...tp nk gak terjah blog peberet...apekah???

Nizam.Ariff said...

Jah, saja nak bagi tau, kiamat sedang terjadi sebenarnya.

Dalam proses... cuma kita asyik ingat kiamat tu esok lusa. Sedangkan kiamat dah bermula. Satu-satu dia tunjukkan. '... dan Bumi pun menceritakan segala-galanya...'

Bumi sedang bercerita, kita yang tak faham-faham...

uji6june said...

sebab tu penahanan beliau
akak tau suboh2 adam semalam
akak tak melatah
sebab akak tau lama dah..
"dorang" ni memang sengaja
carik pasal

mana2 blog yang ada n3
citer penahanan dia akak cuba
kawal dari memberi komen
nanti mulut ni takleh
nak kontrol :|

biarlah Allah yang membalasnya

*

lupekanje said...

smuo tando kekocik dah adokan Jah..
tpi kito salu bebuek tk pasan yo..huhu..
aku yg lalai dan leka..

tq

eddie dewanaga said...

kes ustaz Asri tu memang ada udang disebalik 'angel hair seafood creme carbonara' tu...

umum mengetahuinya.

mrsharis said...

Tengs kak..

Tijah said...

intan
akak pun felik dik. lepas ni ustaz mana la plak nak kena tangkap yer?


che la
orait. ada url? meh ler exchange...


cookie
kan? aku pun ada buat jugak. tu yg kena kasi bukak mata sket


nafiraa
tunggu tanda2 besar je lagi kan?


hannah
den pun samo.


linn
tu la tu. harap2 insap lamo la sket kan?


tiny
salahkan sapa yg tangkap tu kan? tapi yg tukang tangkap tu...misti ada yg kasik arahan kan? hahahaaa. mari kita merungkai misteriii...


ctsarah
orait. nanti bleh email akak yer? tq


alis
makin byk jer benda2 pelik berlaku skrg ni kan? aku pelik jugakkk...asal ko jarang update blog skrg? uhuhuh


anis
aminnn. semoga kekal dlm lindunganNya...


mama
errr...tu la tu. cam tak brapa paham plak. hehehehe


nizam
makin bumi bercerita makin manusia melawan kan?


uji
kalu xleh control kat sini meh kita cerca dlm ym kak. hehehe.


acik
tu la tu. sey pun lalai & leko jugak ni. tapi kupok leko sodap kan cik?


eddie
huhuhu. sedap la plak bila tebayang krim kabonara tuh. apa cer bro? fesbuk pliss...


mrsharis
sama2 dik

~Kak AZZ~ said...

wakakakaka...ketapi ado la landeh ehh...sobab akak kan dokek ngan lipih....takut kok dio sambung yo landeh yg kek lipih tu....haha...

helikopter akak tak kisah amek doh sobab padang jauh dr ghumah ni...takkkan nk lending eteh bumbung asbestos kot...hehe...

mcm2 hal skang ni kan Jah.....kito tengok yo la dulu cmno kesudahan ehh...adehh...

farish H said...

bguna entry akak ni..suke sgt;)

tentangseseorang said...

dio belajo dekat mesir kak. ngeeee

eddie dewanaga said...

apa cerita Jah..?
gua tunggu lu kat FB takde pun...

lu nak kawan dgn artis je kot.

Tijah said...

kakazz
laa..ado landehan kosan eh. ingat'an memain yo . hehehe


rizz
sama2 kita check kan?


ady
mmm...adakah dia seorg yg extreme? org kalu dah absorb byk sgt ilmu ni kekadang jadi lain mcm sket.


eddie
wa ada la. lu mana?

celotehcomel said...

astaghfirullahalazim...

panjang den tarik napeh baco entry kak tijah hari ni....

aduhh..
rasa insap kejap..
hehehe...
bagus juga ada org yang ingat2kan kita mcm ni...

KAKTINY said...

chop chop.. merungkai misteri??..

kehkehkeh.. ko ngan kak wos ngan pamela tu mmg superb le bab2 merungkai misteri nih.. I like kak!!.. kehkehkeh..

Tijah said...

celotehcomel
insap kono lamo2 jgn kojap2 taw. huhuhu


tiny
yer. kami mmg teral. mungkin berkat baca buku nancy drew masa kecik2 dulu kot? heheheh

adibah said...

*speechless..!
*tingat lum semayang asar!!

yuyee cap limau said...

ka jah
jom malam nie kite buat tahajud...takotnyer..amal masih kosong lagi..harap-harap sempatla bertaubat..

Tijah said...

dib
aku pun...eh! aku cotiii. lupe lak..


yuyee
akak cuti dik. adik buat dulu eh. akak ikut kendian. hehehe

dude said...

apahal ek dia kena tangkap?
aku pon tak polo sangat kes politik nih..

Lazyf... said...

keji sungguh pihak yg menahan x-mufti tsbt...
kes sedia ada yg x selesai2 dibiarkan begitu sahaja...(skema dowh ayat...)

faiz said...

jah..aku x mo komen byk2..cuma aku nak kata aku SGT SETUJU dgn suma statement ko tue..

cik jijah said...

tijah... alaaaaa tijah... sob sob.. sekali sekala ko gini jah.. sentaaaapppp jiwa dan ragaku jah oiiii..

Zyma Saad said...

Tijah....

Aku insap sudahhhhhh sesudah baca ceramah ko kali ni.
Syabas mere bete.
:)

tentangseseorang said...

owh dia sangat extreme. :D

ryurisora said...

insaf pulak lepas baca post akak ni. semoga kekal insaf. aminn...

nurul@cokolat said...

nok.. makpun tgh cuba mendekatkan diri kepadaNYA ni nok.. pelan2 kayuh.

tapi mak pernah tanya kau ke.. keter kau tu seken ke baru? pernah?

ashley said...

Hmmmm...
Yang masuk TIBI tu yang dah lepas tapis dah tu.
.
.
hmmmmmmmm...
semenjak highand TOWER runtuh lagi dah.

Muzz Othman said...

Mintak izin copy ye Jah...elak terus lalai Jah..

ct sarah said...

kak tijah nak alamat email...

NenekPenne said...

saya sangat setuju dengan semua hujah2 puan tijah itew.... termasuklah penzinaan.... itu telah terbukti..ya orang yang saya sangat sayangi telah membuktikannya.....

Hidemichi said...

Maka tunggu jelah tanda-tanda besar!

Tijah said...

dude
tu yg aku tak tau tu. tak pasal2 jer kan?


lazyf
kes apa tu weh? citer la...tijah tgh kepoci nih


faiz
komen byk2 pun cam bahaya kan? kita tengok jer la apa sudahnyer


jijah
abes...aku pun sentap jugak nihh. hehe


zyma
tu baru ceramah kopipes. blm ko dengar aku ceramah ala2 forum perdana lagi tu... :D


ady
mmm...dah agak dah...


ryurisora
aminnn. aku tolong aminkan sama yer dik


cok
yer. janji istikomah nok. jgn kejap buat kejap tak buat kan? err...ko ada tanya ker? x perasan plak aku...tapi kalu ko tanya mmg aku lempang nok. wakakaka


ashley
kan kak? tak soda2 laie kita nihhh...


muzz
bulehh. kopi la...akak xde halnyer


ctsarah
rafiza_yusof@yahoo.com


nenek
kannn? patut direjam jer sapai mati tu. err...bleh ker?


hide
ye betul. alamak. kena bersedia nih...

kak wos said...

gulp...
takot.

Tijah said...

wos
sila la update blog ko tu wos. aku dah 18 kali rewind dah tu naik muak ko tauuu takkkk????

Kaito said...

zaman sekarang perkara baik dihalang, perkara jahat dibanggakan...tak perlu pelik la sebab tu semua tanda kiamat nak dekat

Tijah said...

kaito
ye betul. itu salah satu tanda kan?