Nov 6, 2010

betul ke tu?

nak tanya sikit la kan...
esp kat experts mcm...
dr.singa...
catz...
sapa lagi ek?
yang biasa dgn benda2 medical/bio medical/yg sewaktu dgnnya nih...

saintifikelinya...
betul ke benda2 yg kita tengok kat iklan tu ek?
utk wellness especially.
contoh macam...
  • GELANG/RANTAI MAGNET UTK PEREDARAN DARAH
  • F.I.R (far infrared rays) UTK TINGKATKAN METABOLISME
  • ANAK TUDUNG BERNANO UTK SAKIT KEPALA
  • KOYOK TAMPAL KAKI UTK DETOX
  • PENAPIS AIR BERNANO TEKNOLOGI UTK KESIHATAN
  • BIO DISC UTK CEGAH KANSER
  • TILAM JADE UTK SIHAT TULANG BELAKANG
  • MACAM2 LAGI LAH...
bukan apa.
saya salu je didatangi penjual benda2 ni.
nak beli...mcm ada ragu2 sikit.
betul ke?
ke auta je?
harga mengarut plak tu.
tapi penapis air tu ada la.
sbb air direct dari paip bukan bersih pun kan...

apa kata anda?

tapi saya pecaya...
nak buang toksin...
minum je air kosong 8 gelen sari.
kasi kencing banyak2 kan?

p/s : ingat lagi tak entry nih? budak tu dah meninggal baru2 ni. al-fatihah buat aisah. umur baru 21 masa diagnosed breast cancer bln 4 aritu. aggressive sungguh! tak sempat buat apa2. semoga beliau damai di sana.

49 comments:

Fariza said...

Salam tjah..
baru baca kat fb (say no to MLM) pasal diorang hentam produk gelang magnet(artis popular punya)..mmmmmm..diorang takdeh bukti kukuh..semuanya tue berdasarkan testimonial je..

kakngah said...

tilam jed tu..
tk blh blah punyer harga.
pintu rmh aku pernah kene ketuk dek sorang amoi yg cuba jual tilam jed. dr aku beli tilam jed, baik aku beli golang omeh. potensi nilai naik adalah tggi. tilam jed??? nk trade in pn tak laku...

penapis air pulak.. toksah la percaya hak mahal2 giler tu. member che abg aku adalah supplier penapis air RO. dia ckp, benda tu sume sama. diorg tukar packaging & label jek. tp, kok mongak dio.. mongak gak la den.. :> mintak mahap awal2 yo...

zonaku said...

pasal gelang magnet tu penah la tanya radiologist, dia kata, x yah susah2 la... (merujuk pada keadaan saya)

kata pakar lain pulak, semua in moderation.. mana la hidup...


kata y lain saya x tau

Lia @ Norli (Mamarempit) said...

hhehehe...penapis air tu je yg leh cayo...yg lain...kalo ada duit lebih..silakan lah....kut2 nk cubo try test...

Wahidah said...

rsnya penapis air tu bole percaye kot..

yg len tu tk try so tk tahu...

tp minum air 8 gelas utk buang toksin tu sgt2 la betol..:)

NenekPenne said...

at the end of the day, mati jugak...boleh tak komen mcm tu? err mcm komen orang putus asa jer kan?

sometimes dgn keadaan kita sekarang, ramai yang amik kesempatan untuk jual menda2 mcm tu...

ckLah@xiiinam said...

He..he..dua bulan lalu ada 'terrrrrbeli' foot patch detox....entah letak kat mana entah. Belum pakai lagi...

kak Erna said...

jah..penapih air..akak bukan cayo dio boleh buek apo..tapi akak boli jugak..sobab air kek sini koto mek amek..berkeladak..sojak guna..air memang jernih boto..pueh hati..

WhiteLighter said...

hmmm byk bende2 tu placebo effect je kak...ble org kte bende tu boleh buat itu ini...yg guna tu pun caye, bile pki, dia pun rse 'kesannya'...more kepada mind over matter.

unless lh bndetu mmg bolh diukur kesannye contoh krim jerawat ke...itu bru boleh caye.

momguess said...

aku susah nak pcaya benda2 ni
hehehhe

Leen said...

Yang penapis air tu percaya la jugak. Yang gelang2 tu la x buleh blah.. Pelik je~~

Tijah said...

fariza
sy pun ada baca gak. dasyat ek? siap reka2 testimoni kabagai. huiiii.


kngah
tilam jade? aku dah penah terpengaruh nok. taun bila...lama dah. takde efek apa pun. cuma panas je la tem ko baring atas tu. last2 tuh masok stor.


zonaku
apa maksud ckp radiologist tu dik? means gelang tu takde makne kat kesihatan ke?


mama
a'ah. tu yg boli tu. maklom la...cuba biar air x tapis 2-3 hari. kuning giler...


wahidah
ada dengar minum pun kena ikut berat. lagi gomok lagi byk kena minum. hahaha


nenet
kihkihkih. tu cam ayat org nak suicidal jer nettt. tapi kalu dah rasa nak mati baik makan/minum puas2 kann? xyah jaga kesihatan.

Syima Syaz said...

ini ade sedikit info eh banyak info pasal gelang magnet tu kak....

http://aididmuaddib.blogspot.com/

akak blh nilai la sendiri keberkesanan product tersebut...

selamat hujung minggu

Tijah said...

cklah
sy pun penah gak pakai. ade la 2 kali kot. tu pun org kasik suh try. mmg itam benda tu. tapi tang mana lak dtgnye itam tu ek?


k.erna
a'ah kak. umah sazah pun aritu org katadyn penapih tu dtg suh boli apo laie ntah. mahal nak mampuih. tapi elok lak joneh air eh. cam konfiden la sket nak minum/masak2 mo kan...


whitelighter
stuju. sumer tu mindset kan? sama gak cam kita sakit kan? bila dah jumpa dokter otometik rasa cam dah sihat. padahal makan panadol kat umah buleh jer.


momguess
aku pun. hehehehe


leen
tu la tu. baik beli gelang emas kan? sesak2 bleh gak gadai.

Tijah said...

syima
berani dia kan? tapi bagus gak etlis ada org diskaver benda2 cenggini. takut menipu je...

lyza said...

saya percaya tang penapis air je.. tu pun pakai yang biasa2 je..tkde la nk guna air diamond ke,air emas ke,air tembaga ke..hehe..
psl yang lain2 tu ntah la..tk penah terpk pun nk beli..rasa cm tk lojik je plak..pastu harga pun..takut nk beli kak..tunggu la nnt dah byk duit sampai tk tau nk buat apa.. baru bleh beli kut..hehe
tang detox tu,btul ckp akak.. minum air je ckup..abis2 pun saya sauna je..
skdr pendapat saya je.. :)

Ck said...

aku caya penapis air jah...yang lain tuh pembohong jer lebih.....biasalah nak cepat kaya....

Fida Ghazi said...

takdo tomampu saya nak beli benda gitu kak. air pon minum gitu2 tade tapis2..tawakal ke hape ntah.. yang saya tau..minum air masak banyak2..baik utk kesihatan.

Daun Bidara said...

daun sukar percaya benda benda ni.. kecewa org mlm kalau dia cuba nak masuk jarum.. tapi bab penapis air tu ada betulnya cuma nanya la kalau nak beli yang ribu ribu tu

Ms.Lilies said...

FIR ye nok?
Minum bergelen2 air masak lg buang toksid lg segar bdn lg bertenaga lg bkr lemak....sobab eh den dh kurang saiz kek pinggang...itu antara tips aku yg n3 hr tu

i.am.belle said...

penapis air tu aku ok je. tp benda2 lain tu mcm cerita dongeng. susah aku nak percaya.

i.am.belle said...
This comment has been removed by the author.
adibah said...

dah meninggal?? innalillahi wainna ilaihirojiun...


nok.. tako tao tu tak tipu.. memang sodap kan??

Nia Dhani Nasir said...

Kak Tijah,
koyok kaki tu mak saye penah gune.
Die pakai malam besok pagi koyok tu hitam gile. Memang mahal,sekali je mak saye beli so tak tau la plak berkesan ke tak.
Untuk yang banyak toksid...

Tijah said...

lyza
sauna? a'ah la dah lama tak pegi. bagus gak idea tu. tapi dengar bagus lagi yg steam bath t compare ngan yg jenis masok bilik kering tu kan?


ck
penapis tu pun..apa2 la ek? ro ke bio ke haper. janji air kuar tak karat sudehhh.


fida
pergh lagi dasyat ko punya level qada & qadar kan? kihkihkih. aku xleh la. sbn ni air kuning tahap membunuh...


daun
penapis tu ratus2 pun ada kan? ala..kat seng heng pun byk. sama je fungsi dia.


mimi
kihkihkih. fir tu...agak2 kalu bleh perbykkan susu badan kira bebaloi la jugek kan?


belle
itu la. nak2 pakai gelang boleh sihat? apakahhh? yg aku tau pakai gelang boleh hip hop...


dib
yer nok. budak yg aku citer tu kan. tako tao mmg sedap. itu potong jari kalu tipu tu.


nia
tu yg heran tu. apa ada dlm koyok tu ek? cam ada konspirasi je. hehhehe

zonaku said...

haah.... pasal2 cas dlm sel ni ha... positif negatif....

senang citer, jgn bazir duit, kalau mau gelang, beli emas jer.... value mahal lagi

Yunus Badawi said...

Ko kena buat posting ni hari kerja. Kalau weekend mcm ni doktor takde. DrSinga entah pergi jalan entah balik kampung sempena raya ni hehehe

Madam Sooyaree said...

kak tijah, steam rasanya lagi elok, kulit pun rasa lembut lepas tu. sauna nak masuk kena minum banyak air, pasal nanti dehydrated. tapi saya kalau masuk steam room tu rasa sesak napas. claustophobic la katanye.

KAKTINY said...

aku bab2 mende alah semuani .. mmg tak reti ler nk beli.. (danbetul.. harga mengarut weh..)

tapi kalau di offer package spa.. tetiba plak hilang ingatan yg duit poket 'terhad'.. laju je aku nk menyinggah!!.. huhuhuhu...

psst > budak tu dh meninggal. Al-Fatihah utk arwah.. (muda lagi kan.. dh sampai ajal kan..)

@yue said...

bguslah kak tijah wat entry psl ni..
tgh berkiro nk bli penapis air hok mahal tuh..so, kira baloi la beli penais air yoo...yolah kek slango ni mmg la air free...tapi pakej skali kuo ngn air tanah!!tak sukooo!!

ermmm yg foot detox tuh..den pkai dah dokek sebulan (sobab den pn jual haha)..mmg itam mulo..peh tu ansur la x itam...kono lah pki hr2..tp sambil tu mmg minom air byk pon...
kito kdg nk minom air tu yg payah..ramai...rata2 malas nk minom air masak sbb asik gi toilet!! tambah ekon super duper sejok..lelagik yg slalu attend meeting kt opis..mmg terabai je air RO tuh..sadis!!

Tijah said...

zonaku
nak best lagi beli jongkong terus kan? dah tentu pure


yb
dr ado tu. tapi dia tgh bz makan maruku kot. huhuhu


madam
kan?? aku pun suka steam bath tapi yg paras leher tu. kalu jenis masok bilik tu mmg lemas sket


tiny
aku pun. beli penapis pun sbb kesian ngan kawan. dia antara mangsa yg terjebak la tu. buat loan 20k tp skrg dok byr loan je la income masih takde.


ayue
sama la. kite rajin minum pun kalu cuti je. dok umah ni takpe la kuar masok toilet 18 kali pun kan?

hai said...
This comment has been removed by the author.
kakpah said...

alfatihah buat yang dah meninggal tu. ajal tak kenal tua ke muda.

jah.. dorang tu kan, somo claim buleh ngubek itu ini. maleh nak cayo. dulu2 solalu gak terpodayo.
tapi ponapih air memang perlu kan...

hai said...

salam,
kalo nak buang toksin dlm badan,mmg boleh...air boleh gak, tapi kesannya lambat....try minum aolevera gel...nak tau lebih lanjut contact akak...leh story panjang sebab akak dah gunakannya...atau x caya leh tgk kat sini http://www.youtube.com/watch?v=3iO-qb1asKQ
aloevera ibarat sabun semulajadi yang selamat dimakan dan boleh membersihkan usus kita dari toksin!!kalau guna aloevera kita tanam tu kena hati2 sikit sebab yg warna kuning tu sejenis racun ...

Tijah said...

k.pah
uishhh. penapih mmg ponting tu kak. kok tak mau copek bekeladak eh buah pinggang sok tu.


hai
mekasih kak. nanti sy pi tgk. benda makan2 ni cam caya la jugak sbb tau sesetengah tu mmg ada khasiat dia. aloe vera? buh dlm jus buah pun sedap tu

Huda Ramlee said...

aku pas spm pernah terjebak jual benda2 alah cenggini,spender infra red pun de noks..
Sume tu psikologi je,mind set.tp yg water filter tu ok lah kot..

tasekM said...

aku nk tuduh tak betul je semua tu jah...



.

muna said...

kak jah, den ado cito kolaka pasal golang2 tu. bf den laa..siap boli konon2 eh jadik kuek. disughuh eh den rapatkan ibu jari ngan jari tolunjuk buek macam jadik hurup 0 tu kan. kato eh, kok tak pakai golang tu tak kuek. sonang yo buleh putuskan o tu. tapi yang kolaka tu, den tak pakai golang, dio pakai golang, haram tak buleh putus o yang den buek. hahahha, sonyap yo laa deh peh tu, hihihi. kosimpulan eh, den memang kuek :P

kucingorengemok said...

minum air 8 gelas bukan saja menyah toksin malah mengembung perut, hehe

GaDis CoMeL said...

kalo minum 8 gelas air, bukan takat kembung perot, tapi tak larat nak kencing.. haha..

PUTUBAMBU said...

kita pun cam fariza gak..baru jek baca blog pasal anti MLM tu..

ntah le tijah..aku pun 50-50 gak ni.. antara percaya ngan tidak.. dah le jual mahal yg amat..ingat semua org ada duit ke??!

tapikan..kat rumah kita ada penapis air bio-aura tu je.. tu pun sebab tolong salah seorag ahli keluarga yg jadi member.. kalau tak adik-beradik yg beli..saper lagi kan? huhu..

PUTUBAMBU said...

eh, nak tambah sikit..al-fatihah le buat aisah tu ye..
semoga rohnya dicucuri rahmat.. aminn!

DrSinga said...

Jah!!
kalau semua benda tu betul....
benkrap aku Jah!!!

yang terkena dan terbeli ramai makcik2 pakcik2 melayu...

kalau2 duduk2 atas alas...kolesterol boleh cair jah.... aku salut!!!

khairul farhan said...

yang detox patch tu dah pernah pakai. yang pakai kat kaki tu.

entah la, mcm xde apa effect. Maybe tak sesuai dengan badan kot(ayat biasa salesman).

Tijah said...

huda
spenda fir? huiyaiiii. misti mahal tu kan? spenda aku yg 3 lai 10 hengget tu jer. kast jusco.


tm
nak kuwos pegi jogging jer kan? nak efektif lagi kasi anjing kejar. huhu


muna
kahkahkahhhh. dah cam mejik plak kan? baik la pakai golang mokah yg kaler merah itam tu. kurang2 eh bondo tu tang mokah.


kog
a'ahh. aku kalu teragak nak buat water treatment mmg kena dok umah. senang nak kenc.

Tijah said...

gadiscomel
kalu mami poko ada size dewasa takpe ala jugek kannn?


putu
ekceli benda2 tu esp tapis air...sbb dah masok MLM tu yg jadi mahal. sama la cam kes gelang tu. cer beli ka luar...stok bleh beli pukal kan?


dr singa
kihkihkih. kalu ada alas bleh cair kolestrol tu 1/2 juta pun mak usahakan jugek beli biar pun terpaksa bergolok bergadai.


khairul
tapi kalu tgk testimoni kemain kan? "saya sembuh dlm masa 3 minggu saja" katanya. hahahah

Huda Ramlee said...

a'ah.makan ratus gak selai.triumph pun kalah.pastu mokcik2 ngn pokcik2sume pakat caya..

CoKeLaT-RaWkZ said...

Stuju ngan ko Tijah, makin gomok individu itu makin banyak ler air yang nak diminum.

Macam eden ni ha, koman2 4 liter air sehari. Terbukti berkesan! Kencing bersih, rambut kurang kelemumur, muka kurang berminyak sebab toksin moksin suma kuar.

Tijah said...

huda
hahaha. pastu kejap je pakai. sbb nak bukak/pakai nak kencing pun makan masa stengah jam...


cokelat
kannn? ooh..kurang kelemumur ekk? info bagus tu. takyah aku pakai clear lagik